Hyppää pääsisältöön

Viikon 17 vinkit: uusi norjalainen draamatrilleri alkaa!

Pressikuva: Monster-sarjan henkilöt Joel (Jakob Oftebro) ja Hedda (Ingvild Holthe Bygdnes) rähjääntyneinä.
Monster - Hirviö on uusi norjalainen draamatrilleri. Pressikuva: Monster-sarjan henkilöt Joel (Jakob Oftebro) ja Hedda (Ingvild Holthe Bygdnes) rähjääntyneinä. Kuva: Tom Balgaard / NRK Rikosdraama (Tv),Ingvild Holthe Bygdnes,monster

Viikko 17 käynnistyy uudella, norjalaisella draamatrillerillä Monster - Hirviö, jossa pieni pohjoisnorjalainen paikkakunta kokee järkytyksen, kun nuori nainen katoaa jäljettömiin ja hänen poikaystävänsä löydetään murhattuna.

Lisäksi viikon aikana päästään seuraamaan muun muassa eläinäitien ja -vauvojen elämää, kun uusi Prisma: Eläinäidit -sarja alkaa. Aivan kuten me ihmisetkin, eläinemot huolehtivat ja ovat ylpeitä jälkeläisistään. Sarjassa käsitellään kehityskaaren mukaisesti ensin vauvat, sitten taaperot ja lopulta teinit. Teemalauantaissa nähdään kulttielokuva Blow-up sekä elokuvan kuvaajasta Carlo Di Palmasta kertova muotokuva.

Dokumenttien puolella sukelletaan Yhdysvaltojen synkkiin osavaltioihin ja Isisin vallasta vapautetun Raqqan arkeen ja haavoihin Ulkolinjan omassa tuotannossa. Urheilussa seurataan Mestaruusputkessa mm. miesten lentopallon mestaruusliigaa ja naisten korisliigan loppuotteluita.

Viikon parhaat tv- ja radiovinkit löydät alta!

MAANANTAI 23.4.

Mestaruusputki viikolla 17: lentopalloa, koripalloa ja futsalia

Yle TV2 ja Yle Areena
Mestaruusputkessa ratkotaan palloilujen suomenmestaruuksia Yle TV2:lla ja Yle Areenassa
Yle on tiukasti mukana kotimaisen palloilun loppuotteluissa keväällä. Huhti-toukokuussa Yle TV2 -kanavalla ja Yle Areenassa nähdään yli 30 kotimaisen palloilun loppuottelua, joissa on panoksena Suomen mestaruus. Luvassa on liki päivittäin otteluita suorina lähetyksinä parhaaseen katseluaikaan.

Viikolla 17 Mestaruusputkessa ovat seuraavat ottelut:
Maanantai 23.4. Yle TV2 klo 18.00
Miesten Lentopallon Mestaruusliigan 6. loppuottelu.
Tiistai 24.4. Yle TV2 klo 18.00
Naisten Korisliigan 4. loppuottelu.
Keskiviikko 25.4. Yle TV2 klo 18.00
Miesten Lentopallon Mestaruusliigan 7. loppuottelu ( varalla miesten Futsal-Liigan 2. loppuottelu ).
Perjantai 27.4. Yle TV2 klo 18.00
Naisten Korisliigan 5. loppuottelu ( varalla naisten Käsipallon SM-liigan 1. loppuottelu ).
Lauantai 28.4. Yle TV2 klo 15.30
Miesten Futsal-Liigan 3. loppuottelu.

Historia: Elämää Venetsian getossa

Yle TV1 klo 19.00
(Venice and The Ghetto) Venetsian getto perustettiin 1500-luvulla rajoittamaan juutalaisten oikeuksia ja asumista. Minkälaista elämä getossa oli ja mikä oli juutalaisten asema yhteiskunnassa? Yle Areena 90 päivää

Mies istuu talon edessä ja lukee lehteä.
Historia: elämää Venetsian getossa. Mies istuu talon edessä ja lukee lehteä. Kuva: Klaus Steindl / Yle Kuvapalvelu historia

Tokasikajuttu (7)

Yle TV1 klo 21.30
Dokumenttielokuva Tokasikajuttu päästää katsojan kulttimaineeseen nousseen bändin kanssa backstagelle ja näyttää sen nousu- ja laskukiidot kolmen viimeisen vuoden ajalta. Yksi luku Suomen musiikkihistoriassa päättyi joulukuussa 2016, kun maan merkittävimpiin punk-bändeihin kuuluva Pertti Kurikan Nimipäivät lopetti uransa huipulla. Bändi ehti keikkailla uransa aikana 16 maassa, ja yhteensä esiintymisiä oli lähes 300. Lisäksi vuonna 2015 yhtye rokkasi tiensä Euroviisuihin Suomen edustajana.

Tiiviin keikkailun ja menestyksen tuomat paineet tuntuvat bändin sisällä ja johtavat päätökseen lopettamisesta. Kari kipuilee julkisuuden mukana tulleiden houkutusten ja velvollisuuksien kanssa. Sami laajentaa reviiriään politiikan ja uskonnon parissa. Tonin ja bändin kitarateknikon Niilan rakkaus samaa naista kohtaan synnyttää voimakkaita ristiriitoja, joiden ratkomiseen vaaditaan koko bändin tuki. Lopulta Pertti saa tarpeekseen ja päättää jäädä eläkkeelle. Tokasikajutussa seurataan historiallisen yhtyeen viimeisiä yhteisiä vuosia, eikä draamalta, kyyneleiltä ja nauruilta vältytä. Elokuva on itsenäinen jatko-osa vuonna 2012 saman tekijätiimin klassikoksi nousseelle Kovasikajuttu-elokuvalle. Ohjaus: Jukka Kärkkäinen ja J-P Passi. Tuotanto: Mouka Filmi Oy. Yle Areena 6 kuukautta.

Dokumenttielokuva Tokasikajuttu näyttää Pertti Kurikan Nimipäivien nousu- ja laskukiidot yhtyeen kolmen viimeisen vuoden ajalta.
Tokasikajuttu on itsenäinen jatko-osa vuonna 2012 valmistuneelle Kovasikajutulle. Dokumenttielokuva Tokasikajuttu näyttää Pertti Kurikan Nimipäivien nousu- ja laskukiidot yhtyeen kolmen viimeisen vuoden ajalta. Yle TV1,Tokasikajuttu

Hirviö 1/7 (12) - uusi sarja alkaa

Yle Fem klo 22.00
(Monster) Pieni pohjoisnorjalainen paikkakunta kokee järkytyksen, kun nuori nainen katoaa jäljettömiin ja hänen poikaystävänsä löydetään murhattuna. Paikallispoliisi Hedda Hersoug ja rikostutkija Joel Dreyer alkavat tutkia tapausta. Norjalainen draamatrilleri vuodelta 2017. Pääosissa: Ingvild Holthe Bygdnes, Jakob Oftebro, Bjørn Sundquist. Yle Areena 30 päivää

Kuvassa mies ja nainen. Käsitelty kuva. Toinen katsoo oikealle alaviistoon, toinen vasemmalle. Märännäköiset hiukset.
Norjalainen draamatrilleri alkaa. Kuvassa mies ja nainen. Käsitelty kuva. Toinen katsoo oikealle alaviistoon, toinen vasemmalle. Märännäköiset hiukset. Kuva: NRK / Yle Kuvapalvelu draamasarjat,monster

TIISTAI 24.4.

Puutarhan pelastajat 1/20 - uusi sarja alkaa

Yle TV1 klo 19.00
Kahden sukupolven nimekkäät puutarhasuunnittelijat Charlie Dimmock ja Chelsean kukkanäyttelyssä kultamitalin pokanneet Richin veljekset ottavat mittaa toisistaan. Joka jaksossa kohteena on uusi ränsistynyt piha, johon laaditaan kaksi suunnitelmaa. Kumpi tiimi voittaa kamppailun? Yle Areena 30 päivää

Kino Suomi: Punahilkka (12)

Yle Teema klo 21.50
(1968) Koulukodista karkaava Anja joutuu karkureissunsa aikana ottamaan ensimmäisen kerran vastuun omasta elämästään. Rooleissa mm. Kristiina Halkola, Hannu Kahakorpi ja Petra Frey. Yle Areena 30 päivää. Uusinta

Kristiina Halkola ja Lasse Pöysti elokuvassa Punahilkka (1968).
Punahilkan pääosissa nähdään mm. Kristiina Halkola. Kristiina Halkola ja Lasse Pöysti elokuvassa Punahilkka (1968). Kuva: Yle Kuvapalvelu Punahilkka (elokuva),Kristiina Halkola,Lasse Pöysti,Timo Bergholm

KESKIVIIKKO 25.4.

Prisma: Eläinäidit 1/3 - uusi sarja alkaa

Yle TV1 klo 19.00
(Animal Mums, Natural Parents) Yleisen käsitys on, että eläinten emot huolehtisivat pennuistaan vain hetken ja jättäisivät ne sitten omilleen. Tämä on usein harhaluulo. Aivan kuten me ihmisetkin, eläinemot huolehtivat ja ovat ylpeitä jälkeläisistään. Sarjan jaksoissa käsitellään kehityskaaren mukaisesti ensin vauvat, sitten taaperot ja lopulta teinit. Tuotanto: Oxford Scientific Films/ITV, Iso-Britannia. Yle Areena 7 päivää

Vastasyntynyt vasikka ja lehmä seisovat.
Prismassa seurataan eläinlasten ja -äitien elämää. Vastasyntynyt vasikka ja lehmä seisovat. Kuva: Rob Neil / Yle Kuvapalvelu luontodokumentit,Prisma: eläinäidit

Elokuva: Stockholm stories (7)

Yle Teema klo 22.00
(Ruotsi 2014) Tarina viidestä rakkautta etsivästä henkilöstä: kaupunkilaispoika Johanista, yläluokkaisesta Douglasista, ministerin hylkäämästä Annasta, lasta kaipaavasta Jessicasta sekä täydellisyyttä tavoittelevasta Thomaksesta. Yle Areena 15 päivää. Uusinta

Scen ur filmen Stockholm stories
Stockholm stories on tarina viidestä rakkautta etsivästä henkilöstä. Scen ur filmen Stockholm stories Kuva: Sonet Film Yle Fem,elokuvat,Cecilia Frode,Jonas Karlsson,Gustaf Hammarsten

TORSTAI 26.4.

Kino Klassikko: Muukalainen katosi

Yle Teema klo 21.00
(The Stranger, USA 1946) Mestariohjaaja Orson Wellesin rikosjännäri saksalaisesta sotarikollisesta, joka on salaa asettunut amerikkalaiseen pikkukaupunkiin. Ohjaus: Orson Welles. Pääosissa: Orson Welles, Edward G. Robinson, Loretta Young. Yle Areena 30 päivää

Ulkolinja: Isis - Raqqan painajainen

Yle TV1 klo 21.00
Syyrian Raqqa oli terrorijärjestö Isisin pääkaupunki kolme ja puoli vuotta. Millaista oli elää siellä? Ulkolinjan omatuotantoisessa dokumentissa Raqqan asukkaat kertovat hirmuvallasta. Tapaamme myös Isisin jäseniä: entisen lapsisotilaan, Isis-taistelijan puolison ja paikallisessa vankilassa istuvan Isis-jäsenen. Herkässä kohtauksessa perheenisä kertoo, kuinka hänen tyttärensä utelee, koska isän sormet kasvavat takaisin. “Minun on selitettävä 4-vuotiaalleni, kuinka Isis katkoi minulta ja hänen äidiltään käden ja jalan. Hänen on opittava ymmärtämään, kuinka paha Isis oli.”

Noin neljännesmiljoonan asukkaan Raqqa on raunioina sodan jäljiltä. Isis ajettiin kaupungista lokakuussa 2017 länsiliittouman vapautusoperaatiossa. Yhdysvaltojen ilmaiskut ja Isisin räjähteet tuhosivat suurimman osan kaupungin rakennuksista. Ulkolinjan ohjaaja Antti Kuronen matkasi Raqqaan pian vapauttamisen jälkeen. Yle Areena toistaiseksi

Raqqalainen Muhammed ja hänen kolme lastaan istuvat puun juurella
Terrorijärjestö Isis tuhosi Muhammadin perheen elämän mitättömän vuokrakiistan vuoksi. Muhammadilta ja hänen vaimoltaan katkottiin molemmilta käsi ja jalka. Raqqalainen Muhammed ja hänen kolme lastaan istuvat puun juurella Kuva: Antti Kuronen / Yle Kuvapalvelu Ulkolinja,Ulkolinja: Isis - Raqqan painajainen

PERJANTAI 27.4.

Kino: Night Moves

Yle Teema klo 21.00
(Night Moves, USA, 2013) Nuoret ympäristöaktivistit päättävät siirtyä suoraan toimintaan padon räjäyttämällä, mutta teolla on seurauksia myös heidän keskinäiselle luottamukselle. Pääosissa: Jesse Eisenberg, Dakota Fanning. Ohjaus: Kelly Reichardt. Yle Areena 15 päivää

Nainen ja mies istuvat autossa ja katsovat omista ikkunoistaan ulos.
Jesse Eisenberg nähdään Night Movesin pääosassa. Nainen ja mies istuvat autossa ja katsovat omista ikkunoistaan ulos. Kuva: The Match Factory GmbH / Yle Kuvapalvelu elokuvat,Night Moves

LAUANTAI 28.4.

The Ecstasy of Wilko Johnson

Yle Teema klo 20.00
Dr. Feelgoodin legendaarinen kitaristi Wilko Johnson (s. 1947) keikkailee iloksemme edelleen ahkerasti selätettyään haimasyövän, joka todettiin vuonna 2013. Elokuvaohjaaja Julien Temple seurasi Johnsonia vuoden ajan silloin, kun hän valmistautui kuolemaan. Yle Areena 30 päivää

Last Night - Kohtalokas ilta (12)

Yle TV2 klo 21.00
(Last Night, USA 2010) Rakkauselokuva aviopuolisoista, jotka ajautuvat kiusauksiin viettäessään yötä eri kaupungeissa. Ohjaus: Tadjedin Massy. Pääosissa: Keira Knightley, Eva Mendes, Sam Worthington. Yle Areena 14 päivää

Nainen ja mies halaavat
Kohtalokkaan illaan pääosissa nähdään mm. Keira Knightley. Nainen ja mies halaavat Kuva: AB SVENSK FILMINDUSTRI / Yle Kuvapalvelu elokuvat,Last night - Kohtalokas ilta

Teemalauantai: Kuvaaja ja kuvaajan kuvaaja

Yle Teema klo 21.35 alkaen
Teemaillassa nähdään modernin elokuvan merkkiteos Blow-up sekä muotokuva teoksen kuvaajasta Carlo Di Palmasta.

Klo 21.35
Blow-up – erään suudelman jälkeen (16)
(Blow-up, Britannia 1966) Michelangelo Antonionin kulttielokuva ja murhamysteeri 1960-luvun svengaavasta Lontoosta, pääosassa David Bailey'ä muistuttava muotivalokuvaaja. Moderni Blow-up ei kyseenalaista pelkästään elokuvakerrontaa vaan koko todellisuuden: kuvaa suurentamalla suhde todellisuuteen katkeaa, kohde katoaa, kuva hajoaa ja Lontoo voi yhtä hyvin olla Pariisi. Supermalli Veruschka toteaakin bileissä Lontoossa: "I am in Paris." Pääosissa David Hemmings, Vanessa Redgrave, Sarah Miles. Musiikki Herbie Hancock. Carlo Di Palman upeasti kuvaamasta elokuvasta esitetään ensi kertaa HD-kopio. Yle Areenassa vain suorana.

Klo 23.20
Carlo Di Palma ja elämän värit
(Acqua e zucchero: Carlo Di Palma, i colori della vita, Italia 2016) Muotokuva elokuvaaja Carlo Di Palmasta (1925–2004), joka kuvasi uransa aikana suuren määrän huippuelokuvia, muun muassa Blow-upin. Ystävät ja elokuvantekijät muistelevat. Kertojana ja dokumentin tuottajana on kuvaajamaestron leski Adriana Chiesa. Ohjaus Fariborz Kamkari. Yle Areena 30 päivää

David Hemmings ja Veruschka, valokuvaaja ja malli, Michelangelo Antonionin modernissa elokuvaklassikossa Blow-up (1966).
Blow-up. David Hemmings ja Veruschka, valokuvaaja ja malli, Michelangelo Antonionin modernissa elokuvaklassikossa Blow-up (1966). Blow-Up – erään suudelman jälkeen,Teemalauantai,elokuvat

SUNNUNTAI 29.4.

Kuukauden dokumentti: Raghu Rai, valokuvan mestari Intiasta (12)

Yle Teema klo 12
Raghu Rain tytär Avani haluaa tehdä elokuvaa isästään, mutta aluksi heidän on sovittava pelisäännöistä. Isän valokuvat ovat tunnettuja ympäri maailmaa, mutta millainen on mies kameran takana? Ohjaus: Avani Rai. Tuotanto: IV Films Oy. Yle Areena 6 kuukautta

Mies hyppää uimaan rapistuvan kivimuurin päältä. Raghu Rain valokuva
Dokumentti Raghu Raista, valokuvan mestarista Intiasta. Mies hyppää uimaan rapistuvan kivimuurin päältä. Raghu Rain valokuva Raghu Rai,teeman dokumentit

Radioteatteri esittää: Unohtamo

Yle Radio 1 klo 15.00 + Yle Areena
Ensiesitys. Kirjailija Olli Jalonen on kirjoittanut uuden kuunnelman seitsemän vuoden tauon jälkeen. Unohtamo kertoo muistamisen ja unohtamisen vaikeudesta. Teos kytkeytyy ainutlaatuisella tavalla Jalosen vuonna 1994 julkaistuun ja uusintana viime viikolla kuultuun kuunnelmaan Tuhkasaari. Siinä lapsina esiintyneet Ylermi Rajamaa ja Elina Norros ovat nyt Unohtamo-kuunnelmassa aikuisina. Käsikirjoitus ja ohjaus: Olli Jalonen. Äänisuunnittelija: Hanna-Helena Kinnunen.

Albert Schweitzerin luona Lambarénéssa

Yle Radio 1 klo 18.00 + Yle Areena
Tämä Martti Silvennoisen käsikirjoittama ja ohjaama työ oli Suomen ensimmäinen feature-ohjelma. Ensilähetys oli 31.5.1959. Silvennoisen vierailu Schweitzerin luona tämän perustamassa afrikkalaisessa tropiikkisairaalassa on paitsi kunnianosoitus monipuolisesti lahjakkaalle taiteilijalle, tiedemiehelle ja rauhannobelistille ja tämän humaanille filosofialle, myös ilmaisuvoiman osoitus radiosta mediana. Lisäksi kuullaan Silvennoisen feature-ohjelma Pahan tahdon laulu vuodelta 1969. Omana aikanaan erikoislaatuinen, jopa kokeellinen ohjelma kuvaa natsismin nousua ja tuhoa Cabaret-musikaalin esityksen kautta.

Dok: Out of Control

Yle Fem klo 22.00
(Suomi, 2018) Kertomus peliriippuvuudesta ja erään ahvenanmaalaisen kirjanpitäjän kohtalosta. Keski-ikäinen Päivi kavalsi asiakkailtaan yli 800 000 euroa ja hävisi kaiken ahvenanmaalaiselle PAF-peliyhtiölle. Kenen on vastuu? Dokumentti palkittiin vuonna 2018 Maarianhaminan lyhyt- ja dokumenttielokuvajuhlien Vera-patsaalla. Ohjaaja: Johan Karrento. Yle Areena 90 päivää

Theroux ja USA:n synkät osavaltiot (16) 1/3 - uusi sarja alkaa

Yle TV2 klo 22.15
(Louis Theroux: Dark States) Louis Theroux vierailee tällä kertaa kolmessa amerikkalaisessa kaupungissa, joissa kussakin hän tarkastelee alueen inhimillistä kriisiä. Ensimmäisenä kohteena on Hungtingtonin heroiinipääkaupunki. Vahvat kipulääkkeet saattavat koukuttaa nopeasti kenet tahansa. Kun lääkärin resepti päättyy, on turvauduttava katukauppaan. Moni siirtyy suoraan heroiiniin, sillä se on halpa vaihtoehto. Huntingtonissa Länsi-Virginiassa aine on iso ongelma ja yliannostuskuolemia tapahtuu lähes päivittäin. Heroiinikoukusta on vaikea päästä irti, mutta onnistujia kuitenkin löytyy. Tuotanto: BBC. Yle Areena 21 päivää

Louis Theroux ja heroinisti Nate Walsh, joka asuu Ohio-joen rannalla teltassa.
Louis Theroux ja heroinisti Nate Walsh, joka asuu Ohio-joen rannalla teltassa. Louis Theroux ja heroinisti Nate Walsh, joka asuu Ohio-joen rannalla teltassa. Kuva: Freddie Clare / Yle Kuvapalvelu Louis Theroux,Theroux ja USA:n synkät osavaltiot

Lue myös - yle.fi:stä poimittua