Hyppää pääsisältöön

Filmitähti Harriet Andersson piirtää vieraantuneen tohtorin muotokuvan Jörn Donnerin draamassa Anna

Marja Packalén ja Harriet Andersson elokuvassa Anna (1970).
Marja Packalén ja Harriet Andersson. Marja Packalén ja Harriet Andersson elokuvassa Anna (1970). Kuva: Yle Kuvapalvelu Jörn Donner,Harriet Andersson,Marja Packalén,anna

Harriet Andersson on eronnut lääkäri, joka ei oikein osaa kesämökilläkään rentoutua. Hän on vieraantunut elämästä ja ihmissuhteista. Yle Teemalla 22.5. klo 21.55. Areenassa 7 päivää.

Nukutuslääkäri Anna Kivi väittelee tohtoriksi aiheenaan synnytysanestesiaan liittyvät ongelmat. Hän on eronnut, ja hän työskentelee Turun yliopistollisessa keskussairaalassa. Kolme vuotta kestänyt väitöskirjan kirjoittaminen on täyttänyt niin tarkkaan hänen elämäänsä, että hän on huomaamattaan erakoitunut. Työ hallitsee hänen elämäänsä.

Avioliitostaan Annalla on pieni tytär Liisa, jota hoitaa kotiapulainen Helena. Väitöstilaisuuden jälkeen he lähtevät saaristoon kesämökille. Annan mökin naapurissa saaristossa majailee Kalle Koivu, entinen kansandemokraattinen politiikassa katkeroitunut kansanedustaja, joka ryypiskelee ja pitää pitkiä palopuheita yksinään. Kallen poika Veikko vokottelee Helenaa, ja hetken näyttää siltä että suhteesta voisikin tulla jotain.

Anna ei osaa asettua lomalaiseksi, vaan käy joko töissä tai tuo työt mökille. Annan miesystävä Arvo purjehtii saareen lähinnä ilmoittaakseen haluavansa lopettaa seurustelun. Hänen mielestään Anna pelkää kaikkea, myös itseään.

Donner laati Annan käsikirjoituksen yhdessä Eija-Elina Bergholmin kanssa.

Donnerin edelliset elokuvat Mustaa valkoisella, Sixtynine 69 ja Naisenkuvia olivat olleet suomenkielisiä, mutta Annasta tehtiin sekä suomen- että ruotsinkielinen versio. Anna Kiven nimiosaan Donner kiinnitti ruotsalaisen Harriet Anderssonin, joka oli noussut maailmanmaineeseen Ingmar Bergmanin elokuvista 1950-luvulla. Andersson oli näytellyt myös Donnerin kolmessa ensimmäisessä, ruotsinkielisessä näytelmäelokuvassa 1960-luvun alussa. Donner ja Andersson seurustelivat pitkään 1960-luvulla, ja elämäkerrassaan Andersson on nimittänyt Donneria suurimmaksi rakkaudekseen.

Harriet Andersson ja Tapio Rautavaara elokuvassa Anna (1970).
Harriet Andersson ja Tapio Rautavaara. Harriet Andersson ja Tapio Rautavaara elokuvassa Anna (1970). Kuva: Yle Kuvapalvelu Harriet Andersson,Tapio Rautavaara,Jörn Donner

Suomenkielisessä versiossa Anderssonin repliikit on dubannut Liisamaija Laaksonen. Alkoholisoituneena Kalle Koivuna nähdään Tapio Rautavaara viimeisessä elokuvaroolissaan. Annan kotiapulaisen Helenan roolin näyttelee Teatterikoulusta napattu ensikertalainen Marja Packalén. Veikkona häntä hakkailee Pertti Melasniemi, jolla oli jo useita elokuvarooleja takanaan. Arvoa esittää suomenruotsalainen näyttelijä Ulf Törnroth.

Ruotsin markkinoille suunnatussa versiossa suomalaisnäyttelijöiden repliikit on dubattu ruotsiksi.

Anna on yksi Donnerin kypsimmistä keski-ikää tarkastelevista elokuvista. Se on hienostunut, vakava ja sisäänpäinkääntynyt kuvaus yksinäisyydestä. Kriitikot huokasivat helpotuksesta, sillä Donnerin kaksi edellistä elokuvaa, Sixtynine 69 ja Naisenkuvia, olivat sisällöltään ja kerronnaltaan pinnallisempia, kaupallisella kevytpornolla flirttailevia ironisia komedioita, joita lehdistö piti jokseenkin epäonnistuneina.

Elokuva kärsii hieman dubbauksesta, johon maassamme ei olla totuttu; Harriet Anderssonin laadukkaasta näyttelijäntyöstä ei pysty kunnolla nauttimaan suomenkielisessä versiossa. Mutta kun pääsee tuon vieraannuttavan kynnyksen yli, elokuva imaisee kyllä mukaansa.

Marja Packalén ja Pertti Melasniemi elokuvassa Anna (1970).
Marja Packalén ja Pertti Melasniemi. Marja Packalén ja Pertti Melasniemi elokuvassa Anna (1970). Kuva: Yle Kuvapalvelu Jörn Donner,Marja Packalén,Pertti Melasniemi,anna

Kustavissa kuvatut mökkijaksot filmattiin täysin luonnonvalossa, ja Heikki Katajistolle myönnettiin Jussi-palkinto elokuvan kuvauksesta.

  • Anna (Ruotsi/Suomi 1970) N: Harriet Andersson, Pertti Melasniemi, Marja Packalén, Tapio Rautavaara, Ulf Törnroth. Käsikirjoitus Jörn Donner ja Eija-Elina Bergholm. Ohjaus Jörn Donner. Tuotanto FJ-Filmi Oy, Jörn Donner Productions Oy ja Stockholm Film Ab

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa