Hyppää pääsisältöön

Petri Somer säveltää 50 kappaletta vuodessa – “Sama biisi voi lopulta olla iskelmää tai poppia – riippuu esittäjästä”

Säveltäjä Petri Somer Puoli eitsemän vieraana
Säveltäjä Petri Somer Puoli eitsemän vieraana Petri Somer,Puoli seitsemän

Teosto palkitsi säveltäjä Petri Somerin helmikuussa Vuoden Musiikintekijä -palkinnolla. Somerin tuotantotahti on huikea – keskimäärin viisikymmentä pop-kappaletta vuodessa. Koskaan ei tiedä, mistä tulee hitti.

Somer aloitti musiikkiuransa klassisella musiikilla ja hänestä olisi hyvin voinut tulla konserttipianisti. Sitten laji muuttui jazziksi jo lopulta hänestä tuli yksi Suomen arvostetuimpia ja tuotteliaimpia pop-säveltäjiä.

– Kyllä sinne mahtuu kaikenlaista. Ei ne kaikki ole, ainakaan omasta mielestä, aina hyviä. Kyllä mä allekirjoitan kaikki biisit, mutta joskus voi käydä niin, että ei ole ehkä odottanut, että siitä biisistä tulee hitti. Säveltäjä ei pysty ennustamaan hittiä.

Säveltäjä ei pysty ennustamaan hittiä.

Muutamat superhitit, kuten Jari Sillanpään Sinä ansaitset kultaa tai Suvi Teräsniskan Täydellistä elämää tuntuivat tosin säveltäjästäkin heti erityisiltä.

– No kyllä niissä hais vähän. Kyllä tietyissä biiseissä on vähän enemmän sellaista, että kyllä tästä aika hyvät kutinat on. Mutta esittäjä vaikuttaa niin paljon siihen, mitä sit todella tapahtuu. Ja tykkääkö se esittäjä siitä.

Kyllä tietyissä biiseissä on vähän enemmän sellaista, että kyllä tästä aika hyvät kutinat on

Säveltäjä tietää myös, että sama sävellys voi lopulta olla iskelmää tai poppia, riippuen ihan siitä, kuka sen lopulta esittää.

Petri Somer kertoo miten esittäjä vaikuttaa kappaleen lopulliseen tyylilajiin:

Uuden kappaleen ensiesitys suorassa lähetyksessä

Puoli seitsemän seurasi vuosi sitten, miten hittibiisi syntyy kahden kovan musiikintekijän Mirkka Paajasen ja Petri Somerin käsissä.

Nyt kappale on saanut myös esittäjän, kun levy-yhtiö Sony Music päätti antaa sen uudelle artistilleen Nomille. Tänään kappale esitettiin ensimmäisen kerran:

Katso Petri Somerin ja Nomin koko haastattelu Puoli seitsemän -ohjelmassa:

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän