Hyppää pääsisältöön

Dokumenttiprojekti: Silta – työväenliikkeen voimanaisen ja hyvinvointivaltion tarina

Työväenliikkeen voimanaisen Martta Salmela-Järvisen elämä kietoutuu yhteen Suomen kehityksen kanssa.
Martta Salmela-Järvinen (keskellä) Kulutusosuuskuntien Keskusliiton 33. edustajakokouksessa Kansallisteatterin edustalla Helsingissä vuonna 1949. Työväenliikkeen voimanaisen Martta Salmela-Järvisen elämä kietoutuu yhteen Suomen kehityksen kanssa. Martta Salmela-Järvinen,Yle TV1,Dokumenttiprojekti: Silta

TV1 sunnuntaina 12.7.2020 klo 10.50 - 12.00, Areenassa

Nykyinen hyvinvointiyhteiskunta on vaatinut työtä ja kamppailua kohtalonvuosienkin aikana. Mukana yhteiskuntaa rakentamassa oli työväenliikkeen voimanainen, äiti ja poliitikko Martta Salmela-Järvinen (1892 - 1987).

Dokumenttielokuva Silta kertoo, kuinka Salmela-Järvisen omakohtaiset kokemukset ja elämäntyö kietoutuvat yhteen suomalaisen yhteiskunnan kehityksen kanssa.

Politiikkaa ja kulttuuria

Kansanedustaja ja kirjailija Martta Salmela-Järvinen, omaa sukua Hellstedt, tuli muuttoaallon mukana Helsinkiin vuonna 1900. Hän koki Sörnäisen työläiskaupunginosan elämän sateet ja auringot, ja 21-vuotiaana hänellä oli jo kolme lasta.

Salmela-Järvinen oli vain kansakoulun käynyt, mutta itseopiskellut ja valistunut puoluetoimitsija. Hän toimi vuosina 1939 - 1966 Suomen Sosialidemokraattisen Puolueen kansanedustajana.

Kuuden lapsen äiti sai sosiaalineuvoksen arvonimen 1962. Martta Salmela-Järvinen kirjoitti 1960-luvulla suuren suosion saavuttaneet neliosaiset muistelmansa. Tätä ennen hän oli kirjoittanut jo useita näytelmiä.

Kokonaisen sukupolven tarina

Dokumenttielokuva kuvaa Suomea 1900-luvun alusta 1970-luvulle saakka. Martta Salminen-Järvisen elämänkulku ja kohtalo kertovat kokonaisen sukupolven naisten elämästä. Miten naisia kohdellaan, miten he elämässä rakastavat ja taistelevat?

Martan äänenä kuullaan Emmi Parviainen ja kertojana Aino Seppo. Esiintyjinä ovat myös Reetta Huhtanen, Aada Brun, Benjamin Komlosi ja Emmi Komlosi.

Käsikirjoitus ja ohjaus: Heikki T. Partanen. Kuvaus Hannu-Pekka Vitikainen ja Heikki T. Partanen. Musiikki: Tuomas Nikkinen. Tuotanto: Zone2Pictures, 2018. Dokumenttielokuva on esitetty Ykkösellä edellisen kerran 2018.