Hyppää pääsisältöön

Historia: Kuninkaallisia vakoilemassa – huippusalainen operaatio salakuunteli Edvardia ja hänen rakastettuaan

Kaksiosainen brittiläinen dokumentti tuo ensi kertaa päivänvaloon salaista materiaalia Edward VIII:n ja Wallis Simpsonin rakkaustarinasta.
Windsorin herttua Edvard ja Wallis Simpson Lissabonissa vuonna 1940. Kuningas luopui kruunustaan omasta tahdostaan vuonna 1936. Kaksiosainen brittiläinen dokumentti tuo ensi kertaa päivänvaloon salaista materiaalia Edward VIII:n ja Wallis Simpsonin rakkaustarinasta. Kuva: Time Life Pictures Yle TV1,Edvard VIII,Wallis Simpson,Historia: kuninkaallisia vakoilemassa

TV1 lauantaisin 6. - 13.7.2019 klo 8.05 - 8.55, Areenassa

Suurin 1900-luvun kuninkaallinen rakkaustarina näyttäytyy uudessa valossa. Kuningas Edvard VIII:lla oli skandaalinkäryinen rakkaussuhde eronneeseen yhdysvaltalaisnaiseen Wallis Simpsoniin. Kuningasta epäiltiin myös natsisympatioista.

Talvisena viikonloppuna 1936 Edvard soitti salaisen puhelun työhuoneestaan Buckinghamin palatsista. Kuningas kertoi veljelleen, että hän ei voisi jatkaa enää kuninkaana, jos hän joutuisi sen vuoksi hylkäämään rakastamansa naisen.

Huippusalainen operaatio

Ajatus kuninkaallisten salakuuntelusta on erittäin arkaluontoinen ja kiistanalainen asia. Britannian viranomaiset ovat kymmenien vuosien ajan vakuuttaneet, että kuninkaallisia ei salakuunnella.

Äskettäin julkistetut asiakirjat kuitenkin paljastavat, että kuningas Edvardin jokaista sanaa salakuunneltiin huippusalaisessa tiedusteluoperaatiossa. Asialla olivat sekä Britannian että Yhdysvaltojen tiedustelupalvelut.

Hanke oli niin kyseenalainen, että se pysyi valtionsalaisuutena lähes 80 vuoden ajan.

Britanniaa ravisuttanut rakkaustarina

Kaksiosainen brittiläinen dokumentti Kuninkaallisia vakoilemassa tuo ensi kertaa päivänvaloon salaista materiaalia Edvard VIII:n ja Wallis Simpsonin rakkaustarinasta.

Ohjelma kertoo Britanniaa kymmeniä vuosia sitten ravisuttaneiden tapahtumien taustoista.

Miten tiedustelupalvelut suhtautuivat pariin ja mihin toimenpiteisiin ryhdyttiin rakastavaisten suhteen? Salakuuntelijoiden laatimat asiakirjat ovat vailla vertaa Britannian historiassa.

Spying On The Royals, Tuotanto: All3Media, Britannia, 2016. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran 2018.

Keskustele