Hyppää pääsisältöön

RSO esittää kaikki Mahlerin sinfoniat kaudella 2018–2019

RSO Mahler-sarja logo
RSO Mahler-sarja logo Gustav Mahler

Tuleva kausi on myös suurten pianistien juhlaa – solisteja Jevgeni Kissinistä Yuja Wangiin

RSO esittää kaikki Gustav Mahlerin kymmenen sinfoniaa kaudella 2018–2019. Mahler x 10 -nimeä kantava sarja on ensimmäinen Mahlerin sinfonioiden kokonaisuus Musiikkitalossa. ”Mahler on mitä täydellisin eurooppalaisuuden symboli. Hänen elämässään ja työssään kietoutuvat tosiinsa kaikki ne kansojen väliset traumat ja unelmat, jotka ovat muokanneet modernin ja sivistyneen Euroopan”, toteaa ylikapellimestari Hannu Lintu. Mahlerin lisäksi tulevan kauden kohokohtia ovat huippupianistien vierailut – RSO:n solistiksi saapuvat mm. Jevgeni Kissin, Sir András Schiff, Yuja Wang ja Fazil Say.

Mahlerin ”Tuhannen sinfonia” Helsingin juhlaviikoilla

Mahler-sarja alkaa Helsingin juhlaviikoilla 24.8., jolloin Hannu Linnun johdolla kuullaan sinfonia nro 8. ”Tuhannen sinfoniaksi” kutsutun teoksen jättimäisessä esiintyjäkaartissa on kahdeksan laulusolistia ja 250 kuorolaista. Solistit tulevat kaikki kotimaasta – heidän joukossaan ovat mm. Camilla Nylund, Johanna Rusanen-Kartano, Lilli Paasikivi, Tommi Hakala ja Mika Kares.
Linnun lisäksi Mahlereita johtavat RSO:n kunniakapellimestarit Sakari Oramo ja Jukka-Pekka Saraste sekä vierailijat Manfred Honeck, David Zinman ja Ryan Wigglesworth. Neljännen sinfonian sopraanosolistina kuullaan Pietarin Mariinski-teatterissa näyttävää uraa tekevää Pelageja Kurennajaa. Sinfoniassa nro 2 solistina puolestaan laulaa New Yorkin Metropolitanissa ansioitunut Golda Schultz.

Jevgeni Kissin soittaa ensimmäistä kertaa Lisztin pianokonserton

Tuleva kausi on suurten pianistien juhlaa. Syyskauden avajaiskonserteissa 5.–6.9. kuullaan ensimmäistä kertaa venäläisen superpianisti Jevgeni Kissinin tulkinta Lisztin 1. pianokonsertosta. Useamman kerran jo RSO:n kanssa esiintynyt Sir András Schiff soittaa solistina Beethovenin 1. konsertossa ja toimii myös konsertin kapellimestarina. Karismaattinen Yuja Wang tulkitsee Schumannin pianokonserton ja ihmisoikeusaktivismistaan tunnettu Fazil Say Ravelin konserton. Muita RSO:n solistina esiintyviä huippupianisteja ovat mm. Seong-Jin Cho, Stephen Hough ja Olli Mustonen.
Pianistien lisäksi solistina vierailee mm. Berliinin filharmonikkojen sooloalttoviulisti Amihai Grosz, joka soittaa Bartókin alttoviulukonserton Tugan Sohijevin johdolla. Ilja Gringolts tulkitsee kolmessa konsertissa Beethovenin viulukonserton Klaus Mäkelän johtaessa ja sellisti Li Wei Qin esittää Tšaikovskin Rokokoo-muunnelmat.

Zimmermannin vokaalisinfonia Die Soldaten ensi kertaa Suomessa

Mahler-teeman lisäksi tulevalla kaudella on ohjelmassa aikamme suuria orkesteriteoksia ja kotimaisia kantaesityksiä. Bernd Alois Zimmermannin Die Soldaten -oopperan vokaalisinfoniaversio, Mahlerin manttelinperijäksi mainitun Thomas Larcherin 2. sinfonia ja Tyondai Braxtonin TELEKINESIS kuullaan ensimmäistä kertaa Suomessa. Kaudelle 2018–2019 New Yorkin filharmonikkojen nimikkotaiteilijaksi nimitetty baritoni Matthias Goerne laulaa Šostakovitšin Michelangelon runoihin säveltämän sarjan, jota säveltäjä piti 16. sinfonianaan. Aikamme suurista orkesterifreskoista ohjelmassa ovat myös Lutoslawskin 2. ja 3. sinfonia, Rautavaaran 6. sinfonia sekä Thomas Adès’n Totentanz, jonka säveltäjä itse johtaa.
Kimmo Hakolalta vuosia sitten tilattu 1. sinfonia saa joulukuussa kantaesityksensä. Lisäksi uusia orkesteriteoksia kuullaan Sebastian Hilliltä ja Ville Raasakalta. Jukka Tiensuun pasuunakonserton kantaesittää RSO:n soolopasunisti Darren Acosta ja yhdessä Hampurin radion sinfoniaorkesterin kanssa Sebastian Fagerlundilta tilattu sellokonsertto saa Suomen ensiesityksen Nicolas Alstedtin esittämänä.

Levylle Lutoslawskia, Zimmermannia ja Kokkosta

RSO:n, Hannu Linnun ja levy-yhtiö Ondinen menestyksekkään yhteistyön viimeisimpiä saavutuksia on Sibeliuksen sävelrunoja ja lauluja sisältävän levyn saama ICMA-palkinto (International Classical Music) 2018. Yhteistyö jatkuu edelleen tiiviinä ja tulevalla kaudella taltioidaan viimeiset teokset Lutoslawskin kokonaislevytystä varten sekä aloitetaan Bartókin pianokonserttojen levytys Olli Mustosen kanssa. Lisäksi orkesteri taltioi Zimmermannin orkesterimusiikkia ja Joonas Kokkosen Requiemin. Hyperion -levymerkille RSO levyttää Stephen Houghin kanssa kaikki Beethovenin pianokonsertot ja Sebastian Fagerlundin orkesteriteosten levytys ilmestyy BIS-levy-yhtiön kustantamana.

Kotimaan kiertue Pietarsaareen, Kauhajoelle, Forssaan ja Lahteen

RSO konsertoi Hannu Linnun johdolla Pietarsaaressa, Kauhajoella, Forssassa ja Lahdessa 1.–5.3.2019. Ohjelmassa on Debussyn La mer, Ville Raasakan uusi orkesteriteos, Brahmsin 1. sinfonia sekä Bartókin 3. pianokonsertto, jonka solistina soittaa Olli Mustonen. RSO:n intendentti Tuula Sarotien mukaan kotimaan kiertueet ovat kunniatehtävä Yleisradion orkesterille, joka kuuluu kaikille suomalaisille. ”On tärkeää, että RSO on mahdollisimman monen suomalaisen tavoitettavissa myös aidossa konserttitilanteessa.”

Yle välittää RSO:n konsertit maailmalle

Kaikki RSO:n kausisarjoihin kuuluvat konsertit lähetetään suorina lähetyksinä Yle Radio 1:ssä ja Yle Areenassa, jossa ne ovat katsottavissa myös jälkikäteen. Lisäksi konserttien yksittäisiä teoksia tai osia konserteista nähdään sunnuntaisin Yle Teemalla ja uusintana lauantaisin Yle TV 1:ssä. Osa taltioinneista on myyty myös kansainväliseen levitykseen ARTE Concert -verkkopalveluun.

Koko kauden 2018–2019 ja syksyn 2018 kausiliput ovat myynnissä 26.4.–4.8.2018 Ticketmasterissa. Kevään kausilippujen myynti on 15.11.–8.12.2018. Syksyn kertaliput tulevat myyntiin 10.8.2018 ja kevään 14.12.2018.

 • Tuore Grammy-ehdokas Yuja Wang RSO:n solistina tammikuussa

  Kevätkaudella kuullaan myös Fagerlundin uusi sellokonsertto.

  Häikäisevän tekniikkansa, vahvojen tulkintojensa ja säihkyvän lavapersoonallisuutensa ansiosta suursuosikiksi noussut Yuja Wang esittää Schumannin pianokonserton RSO:n solistina 25.1. Kevätkaudella nähdään myös nuoremman kapellimestaripolven kärkinimiä Klaus Mäkelästä Nicholas Colloniin.

 • RSO:lle ja Hannu Linnulle kaksi Emma-ehdokkuutta

  Lutoslawski- ja Fagerlund-levyt ehdolla.

  RSO:n ja ylikapellimestari Hannu Linnun Witold Lutoslawskin sinfonioita sisältävä levy sekä Sebastian Fagerlundin teoksia sisältävä levy ovat molemmat ehdolla kotimaisen Emma-palkinnon saajaksi.

 • RSO kantaesittää Sebastian Hillin orkesteriteoksen 6.12.

  Kuluvalla kaudella RSO kantaesittää neljä kotimaista teosta.

  RSO kantaesittää kuluvalla kaudella neljä Yleisradion tilaamaa kotimaista teosta. Ensimmäisenä kuullaan Sebastian Hillin orkesteriteos Snap Music itsenäisyyspäivän juhlakonsertissa 6.12. ylikapellimestari Hannu Linnun johdolla. Konsertti nähdään suorana lähetyksenä Yle Teemalla ja Yle Areenassa.

 • Muutama aikalaismuisto Gustav Mahlerista

  Alfred Roller ja Otto Klemperer muistelevat Mahleria.

  Kuvataiteilija Alfred Roller ja kapellimestari Otto Klemperer muistelevat Gustav Mahleria Outi Paanasen artikkelissa.