Hyppää pääsisältöön

Suurella Journalistipalkinnolla palkittu Jani Halme nosti paikallislehdet valokeilaan – nyt hän paljastaa hauskimmat ja koskettavimmat pikku-uutiset

Jani Halme Puoli seitsemän studiossa.
Jani Halme palkittiin paikallisuutisia selostavasta Kotimaankatsaus -ohjelmastaan vuoden journalistisena tekona. Jani Halme Puoli seitsemän studiossa. Kuva: Antti Karhumäki, YLE Jani Halme

Jani Halmeen elämäntarina on hengästyttävä. Mediatoimiston luova johtaja lienee historian ainoa lukiolaisten lehden päätoimittaja, joka sai potkut lukiosta. Lukuisten mediatempausten mies palkittiin viime vuonna Bonnierin suurella journalistipalkinnolla, kun tämä oli nostanut esiin paikallislehtien pikku-uutiset.

Kun Jani Halmeelle myönnettin Bonnierin Suuri Journalistipalkinto journalistisesta teosta, hän oli täysin äimänä. Jo pelkkä ehdokkuuskin veti hiljaiseksi. Halmeen mielestä palkinto oli kunnianosoitus koko kentälle.

− Kotimaankatsaukseen valikoituvien uutisten pitää olla paitsi pieniä, myös inhimillisesti jollain tavalla kohottavia. Koen että palkinto meni paikallislehtikentälle, mutta minä vain hain sen kaikille, Halme iloitsee.

− Minusta jokainen ihminen ansaitsee nähdä ja kuulla omalta asuinalueeltaan, oli se Punavuori tai Parikkala, asioita, jotka ovat äärimmäisen pieniä.

Kieli on hyvää ja rikasta suomea, faktat ovat kohdallaan.

Halme muistuttaa, että pieni uutinen ei ole uusi keksintö. Se kuuluu human interest- eli lukujuttu-lajityyppiin. Hän on itsekin työskennellyt paikallislehdessä ja arvostaa työtä korkealle.

− Suomessa paikallislehtien taso on hämmästyttävän korkea. Kieli on hyvää ja rikasta suomea, faktat ovat kohdallaan, viestintäammattilainen kehuu.

− Ehkä Kotimaankatsaus upposi jollakin tavalla hedelmälliseen maaperään, koska varsinkin toissa syksynä oli ilmassa todella paljon ikäviä aihepiirejä, Trumpia ja Brexitiä.

Lehdet ovat täynnä mielenkiintoisia tarinoita, mutta mieleenpainuvimmista uutisista Halme nostaa esiin kaksi aihetta.

Koti-Karjala -lehdessä oli upea uutinen, joka käsitteli Tuula Hirvosen lehtikaktusta, joka kukki ensimmäistä kertaa 14 vuoteen.

Katso klippi, missä Jani Halme kertoo kaksi koskettavinta pikku-uutista. Juttu jatkuu kilipin jälkeen.

Toinen mainio esimerkki löytyi Siilinjärvi-Maaninka -alueella ilmestyvästä Uutis-Jousi -lehdestä.

− Siellä oli mahtava artikkeli 8-vuotiaasta Matiaksesta, jonka saapas katosi kauppamatkalla Kajaaniin. Saapas löytyi lehden avulla.

Kyllä kelpaa taas metsässä temmeltää, kun on kummatkin saappaat. (Matias, 8 vuotta)

− Jos olisi olemassa lainauksien Finlandia-palkinto, niin jutun päähenkilö Matias voittaisi sen. Hän sanoi:

”Kyllä kelpaa taas metsässä temmeltää, kun on kummatkin saappaat.”

− Tämä on filosofisesti niin kuohkea aatos, että tästä meidän kaikkien pitäisi ottaa mallia, Halme hymyilee.

Maailman pienin uutislähetys vaatii ison työn

Kotimaankatsaus syntyy periaateessa yksinkertaisella tavalla. Halme etsii paikallislehdistä kiinnostavia pikku-uutisia, lukee niitä uutislähetyksen tyyliin ja julkaisee lähetyksen Twitterissä.

− Kotimaankatsauksen ideana on nimenomaan olla maailman pienin uutislähetys.

Itse taustatyö vaatiikin työtä. Halme tilasi työnantajansa kautta itselleen kaikki Suomen paikallislehdet.

− 165 kappaletta eli 1,5 metriä lehteä viikossa. Etsin niistä kaikkein pienimmät uutiset, Halme kertoo.

Ajatus paikallisuutisten uutislähetyksestä sai alkunsa baari-illan jälkeen. Hän naureskeli baarissa kurikkalaisten ystäviensa kanssa Kurikka-lehden otsikoille: ”Öljyä meinattiin pölliä” ja ”Kirkon risteyksessä melkein kolari.” Kotimatkalla tuli morkkis.

− Puolimatkassa minua alkoi hävettää, että miksi me oikein naurettiin näille. Olen itsekin pieneltä paikkakunnalta Parikkalasta kotoisin, Halme kertoo.

Kotimaankatsauksen ajatus on ilahduttaa ihmisiä, mutta se ei koskaan naura jutun kohteelle, eikä lehdelle. Tämä lienee huomattu myös paikallislehtien tekijöiden keskuudessa.

− Olin onnellinen, että paikallislehtiväki otti tämän palkinnon omakseen ja näkivät sen taakse, että tässä ei hihitellä kenellekään.

Lukiolaisten päätoimittaja sai potkut - lukiosta

Halmen oman uran alkuun sijoittuu paradoksaalinen tilanne, joka on kuin suoraan paikallislehden herkullinen uutinen. Lukiossa ollessaan hän toimi päätoimittajana Suomen lukioidenliiton Improbatur-lehdessä, mutta sai samaan aikaan potkut omasta lukiostaan.

− Tuli taiteellisia ristiriitoja koulun kanssa ruotsin taivutuksiin ja derivointiin liiittyen. Sain potkut koulusta ja päätin että menen Savonlinnan iltalukioon ja uhosin valmistuvani aiemmin kuin kukaan luokkakavereistani. Tämä on pikkuisen vielä kesken tämä projekti, sanoo Halme, jolla on huikeasta urastaa huolimatta vain peruskoulun päästötodistus.

− Vappu on rankkaa aikaa, kun ei pääse käyttämään hattua, kun sellaista ei ole, Halme hymyilee.

Tästä huolimatta hänellä on ollut aina koulutusta ja suomalaista yhteiskuntaa kohtaan iso kunnioitus. Paras oppi tuli maakuntalehti Itä-Savon päätoimittaja Esko Suikkaselta, joka terotti Halmeelle, että kirjoittamaan oppii lukemalla.

Katso koko lähetys alla olevasta linkistä.

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän