Hyppää pääsisältöön

Homoseksibileissä metamfetamiini ei ole narkomaanin merkki – huumeilla lisätään nautintoa ja lääkitään ulkopuolisuuden tunnetta

Huppupäinen hahmo, jota kietoo useat kädet
Huppupäinen hahmo, jota kietoo useat kädet Kuva: Heidi Gabrielsson huumeet,homoseksuaalisuus,Chemsex

Vaikka elämme näennäisen suvaitsevaisessa yhteiskunnassa, monen todellisuus tapahtuu edelleen katseiden tavoittamattomissa. Huumeilla vahvistettu homoseksi eli chemsex on osittain kaipuuta omanlaisten ihmisten pariin.

– Se on ihmeellinen tunne, kun astuu kynnyksen yli ja yhtäkkiä kaikki ulkopuolella olevan yhteiskunnan moraalisäännöt seksin suhteen häviävät täysin.

Näin kuvailee helsinkiläinen Kristian kokemuksiaan Berliinin homoseksiklubeilta. Suomessa vastaavia seksiklubeja on vain muutamia. Ne eroavat muiden Euroopan kaupunkien klubeista sillä, ettei niissä saa myydä alkoholia. Paikalle tullaan vain harrastamaan seksiä. Kontakti ja suostumus saadaan katseella eikä yhtäkään sanaa välttämättä vaihdeta.

Toiset käyvät juhlissa salaa. Toiset vievät anonymiteetin siihen pisteeseen, että harrastavat seksiä vain huppu päässä. Kristiania kiinnostaa anonyymi seksi, koska se on hänelle tapa tyydyttää tarpeitaan.

– Sama asia kuin se, että juon vettä janooni.

Homoseksiklubien lisäksi seksiä harrastetaan anonyymisti yksityisissä juhlissa, joita organisoidaan erilaisten sovellusten esimerkiksi homomiesten suosiman Grindrin avulla. Joskus juhliin liittyy keskeisesti amfetamiini ja metamfetamiini. Silloin puhutaan chemsexistä. Seksistä, jota buustataan huumeilla.

chemsex-teksti lukee vaalenpunaisessa pilvessä
chemsex-teksti lukee vaalenpunaisessa pilvessä Kuva: Heidi Gabrielsson Chemsex

Viime vuonna tehdyn kyselytutkimuksen mukaan suurkaupunkien huumeseksi-ilmiö on osoittanut heräämisen merkkejä myös Suomessa. Chemsex-juhliin osallistuu 5–15 henkilöä (useimmiten miestä) harrastamaan seksiä ja käyttämään huumeita, jotka parantavat suoritusta sekä maksimoivat nautinnon.

Kristian on käynyt chemsex-bileissä vain kerran ulkomailla. Homoseksiklubilla aloitettu ilta jatkui chemsex-juhlissa, jonne lähti kuusi miestä. Seksin harrastamista autettiin huumeiden avulla, joita oli käytetty jo klubilla.

– Siinä vaiheessa monella oli fysiikan puolella ongelmia, kun seksiä oli jo harrastettu tuntikausia. ”Chemssit” lisäävät halua.

Syitä huumeseksi-ilmiölle on etsitty niin Suomessa kuin ulkomailla. Pelkästä hauskanpidosta ja kestävyyden lisäämisestä ei ole kysymys. Vastajulkaistun brittitutkimuksen mukaan huumejuhlat saattavat olla Lontoon homoyhteisölle ainoa paikka, jossa voi olla täysin oma itsensä. Juhlat ovat pakoa todellisuudesta, jossa tuntee itsensä jatkuvasti ulkopuoliseksi. Yksinkertaistettuna nykyinen yhteiskuntajärjestys tuhoaa kollektiivisuuden ja chemsex-ilmiö on vastaus yhteisön kaipuulle.

Tutkimuksen mukaan chemsex-tapahtumissa päihtymisen ja seksin harrastamisen ohella tärkeää on estoista vapautuminen ja sosiaalinen ulottuvuus. Juhlissa käyvät miehet ovat usein muualta muuttaneita, joilla ei ole kaupungissa valmiiksi sosiaalista piiriä. Huumeet myös nopeuttavat tutustumista ja tekevät kohtaamisesta intensiivisemmän. Vuosien tutustumista ei tarvita. Kaikille seksi ei ole edes pääasia.

Väestö hyväksyy kahden naisen välisen seksin paremmin kuin miesten välisen seksin.

Tampereen yliopiston tutkija Jari Kylmä on tutkinut miesten välistä seksiä harrastavien miesten päihteiden ja lääkeaineiden käyttöä. Hän on ollut mukana ryhmässä, joka selvitti miesten välistä seksiä kansainvälisessä suurtutkimuksessa vuonna 2010.

Kylmä ymmärtää selityksen yhteisöllisyyden kaipuusta. Vaikka on näyttöä siitä, että seksuaalivähemmistöt hyväksytään aikaisempaa paremmin, on miesten välinen seksi edelleen tabu. Tutkimusten mukaan väestö hyväksyy kahden naisen välisen seksin paremmin kuin miesten välisen seksin. Ulkopuolisuutta kokevat myös bi-miehet, jotka tuntevat usein elävänsä kahdessa eri todellisuudessa. Näistä lähtökohdista katsottuna chemsex-bileet saattavat tuntua paikalta, jossa omista kipuiluista pääsee hetkeksi irti.

– Ihmisten perustarpeita on se, että tulee jotenkin kuulluksi ja vastaanotetuksi. Se foorumi voi olla jossain tapauksissa tällaiset seksibileet.

Vaikka seksuaalivähemmistöjen on todettu useissa tutkimuksissa käyttävän enemmän huumeita kuin valtaväestön, Kylmän mukaan huumeiden käytöstä miesten välisessä seksissä on ristiriitaista tietoa. Suoria johtopäätöksiä on vaikea tehdä. Siitä sen sijaan on tutkimusta, että huumeet lisäävät riskialtista seksikäyttäytymistä.

Vaikka harrastan riskikäytöstä, hiviä en haluaisi saada.

Homoseksi on aina ollut latautunutta. Sitä on pitänyt harrastaa salaa puskissa, häpeillä omia taipumuksia tai elää sukupuolitautien pelossa. Kylmän mukaan hivin mukanaan tuoma turvaseksivalistus on vaikuttanut ristiriitaisesti joihinkin lisäämällä huolettoman seksin harrastamista. Kansainvälisissä tutkimuksissa onkin todettu “turvaseksiväsymystä”, joka johtaa entistä riskialttiimpaan käyttäytymiseen. Päihteiden avulla saatetaan vapautua myös turvaseksiin liittyvästä holhoamisesta.

– Erityisesti hiv- ja aidsinfektion myötä toitotettiin turvaseksiä täysin mitoin ja siihen väsyttiin. Jotkut ihmiset kokivat sen jopa tietynlaisena hallinnan keinona, sanoo Kylmä.

Kristian tunnistaa vapautuneen ilmapiirin suhteessa sukupuolitauteihin. Teini-ikään liittynyt hivin pelko on hävinnyt, kun tieto lääkkeistä on lisääntynyt. Hän haluaisi silti maailman “homopääkaupungeissa” käytössä olevan hivin estolääkitys PrEP:in Suomeen. Kristianin mukaan enemmistö harrastaa seksiä ilman kondomia joka tapauksessa. ”Kaikki muut” sukupuolitaudit Kristianilla onkin ollut: klamydia, tippuri ja a-hepatiitti.

– Vaikka harrastan riskikäytöstä, hiviä en haluaisi saada.

Toki huumeiden käyttöön seksitilanteissa liittyy muutakin kuin kapinointia yhteiskunnan tarjoamia muotteja ja holhoavaa seksivalistusta kohtaan. Myös Jari Kylmä pohtii yhteiskunnan vaikutusta ja nostaa esille ongelman median tavassa käsitellä aihetta. Usein seksuaalisen orientaation ja huumeiden käytön välille luodaan yhteys ikään kuin homous itsessään johtaisi huumeiden käyttöön. Huumeiden käyttö ei välttämättä johdu suoraan seksuaalisesta orientaatiosta, vaan on aina riippuvainen ympäröivistä olosuhteista.

– Homomiehet kokevat yhteiskunnallisen tilanteen sellaiseksi, etteivät he voi olla avoimesti sellaisia kuin ovat. Siitä on myös tutkimustietoa.

Päihteiden käytöllä voidaan helpottaa tätä “vähemmistöstressiä”. Tutkimuksissa homo- ja biseksuaalit miehet raportoivat valtaväestöä enemmän jännittyneisyyttä ja huolia. Se voi selittää osittain lääkkeiden käyttöä, joka alentaa kynnystä käyttää huumeita. Päihteet myös antavat uskallusta toteuttaa omia halujaan mahdollisesta häpeästä huolimatta.

– Rohkaisee sitä mitä haluaa ja turruttaa sitä minkä itseltään kieltää, kiteyttää Kylmä.

Amfetamiinin kaava NH2 graafisena
Amfetamiinin kaava NH2 graafisena Kuva: Heidi Gabrielsson amfetamiini

Vaikka keskustelu bilehuumeista on vellonut jo jonkin aikaa, Suomessa käytetään edelleen verrattain vähän chemsexiin liitettyjä huumeita eli stimulantteja. Niillä tarkoitetaan esimerkiksi amfetamiinia ja metamfetamiinia. Nämä huumeet koetaan erityisesti sopiviksi seksinautinnon parantamisessa. Yleisimmin miehet käyttävät seksin yhteydessä alkoholia tai popperssia, selviää vuonna 2017 tehdyssä SeksiPertti -kyselyssä.

Kyselyn tuloksiin perustuen tehtiin erillinen chemsex-raportti, jonka mukaan vahvempien huumeiden voidaan ennustaa lisääntyvän Suomessa. Raporttia tehnyt Ella Saarinen kertoo stimulanttien kasvavan suosion syyksi sen, että suorituskyvyn lisäämisen ohella ne auttavat pääsemään eroon seksuaalisista epävarmuuksista, riittämättömyyden tunteista ja häpeästä.

Raportti korostaa kuitenkin nautinnon merkitystä huumausaineiden käytön syynä. Huumeet mahdollistavat sellaisen seksin, mihin ilman huumeita ei ehkä kyettäisi. “Lopputuloksena voi siis olla pitkäkestoisempaa, monipuolisempaa ja seikkailullisempaa seksiä kuin mikä selvin päin olisi mahdollista.“, kirjoitetaan yhteenvedossa.

Pelkkää aistien juhlaa chemsex ei ole. Kansainvälisten tutkimusten mukaan huumeiden käyttö aiheuttaa lisääntyviä mielenterveysongelmia, masennusta sekä työkyvyn heikentymistä. Myös sosiaaliset suhteet kärsivät, jos huumeista ja seksistä muodostuu riippuvuus.

Jos homous on sairaus ja rikollisuutta, minkä helvetin takia ei käyttäisi huumeita saman tien.

Yhteisöllisyyden muutoksista modernissa yhteiskunnassa väitellyt Kalle Haatanen ei ihmettele chemsex-ilmiön kasvua. Homokulttuuriin on hänen mukaansa kuulunut aina vahvasti käännetty puolensa, jossa huumeet ja seksi liittyvät yhteen. Pelkästään ulkopuolisuuden tunne ei Haatasen mukaan selitä ilmiötä. Chemsex on myös yksinkertaisesti hauskanpitoa.

Ja vaikka yhteiskunta onkin muuttunut suvaitsevammaksi, on silläkin kääntöpuolensa. Haatanen sanoo, että vapautunut ilmapiiri saa aikaan vastareaktioita. Toisia valtakulttuurin hyväksymä siloiteltu homous ärsyttää.

– Radikaalilla homokielellä se tarkoittaa sitä, että yhtäkkiä on ruvettu leikkimään kotia.

Samasta ilmiöstä kirjoittaa myös näyttelijä Antti Holma Imagen kolumnissaan: "Dark roomeihin eristäytyvä hyperseksualisoitunut homoalakulttuuri nähdään joskus nimenomaan vastaliikkeenä heteronormatiiviselle todellisuudelle."

Huumeiden käyttöön Kalle Haatanen löytää historiasta kaksi painavaa syytä. Toisaalta homoilla ei ole ollut sellaista “kolmen vuoden kuluttua naimisiin ja lapsia” -tulevaisuushorisonttia, jolloin huumeidenkäytölle löytyy jopa itsetuhoisia syitä. Toinen syy liittyy Haatasenkin mukaan ympäröivään yhteiskuntaan.

– Jos homous on sairaus ja rikollisuutta, minkä helvetin takia ei käyttäisi huumeita saman tien, miettii Haatanen.

Anonyymi seksi on Haatasen mukaan edelleen kiinteä osa homokulttuuria. Ei ole olemassa vain yhtä tapaa toteuttaa seksuaalisuuttaan. Haatanen ei kuitenkaan kiellä, etteikö toisille seksuaalivähemmistön edustajille paraateissa näkyvä vapautumiskertomus ja rakkausperspektiivi olisi todella tärkeitä. Kun keskustellaan seksibileistä ja huumeiden käytöstä, puhutaan vain pienestä vähemmistöstä.

Vanhempi homomiessukupolvi on kasvanut siihen, että homoseksin pitää olla piilossa.

Tällä hetkellä ilmapiiri koetaan niin herkäksi, ettei kukaan chemsex-juhlissa aktiivisesti käyvä henkilö halunnut haastateltavaksi edes nimettömänä. Huumeiden käyttöön liittyy vahva leimaantumisen pelko.

Helsinkiläinen Jaakko seuraa chemsex-ilmiötä läheltä eikä halua siksi esiintyä oikealla nimellään. Hän sanoo monien olevan huolissaan poliisin takia. Osa taas ei halua keskustelulla lisätä homokulttuuriin liittyvää stigmaa. Jaakon mukaan huumeiden käytöllä saattaa olla yhteyksiä yksinäisyyden kokemuksiin.

– Vanhempi homomiessukupolvi on kasvanut siihen, että homoseksin pitää olla piilossa. Silloin huumeet voivat vapauttaa.

Myöskään kulttuurin sisällä ongelmia ei vähätellä. Kahden addiktoivan asian, seksin ja huumeiden, yhdistäminen saattaa tuottaa Jaakon mukaan ongelmia. Silloin sosiaalinen yhteisö voi myös kääntää selkänsä.

– Jos huumeiden käyttö menee överiksi, saatetaan jättää ulkopuolelle. Ja jos ainoa sosiaalinen piiri on tämä, jää todella yksin.

Myös avun hakeminen nykyisen päihdehuollon kautta on monimutkaista, koska useat chemsex-bileissä viihtyvät eivät pidä itseään huumeidenkäyttäjinä. Esimerkiksi neulanvaihtopisteet koetaan ”eri porukan” paikoiksi. Eri järjestöt kaipaavatkin enemmän yhteistyötä seksuaalineuvonnan ja päihdemaailman välille.

Suomessa homopiireissä ajatellaan, että seksiklubit ovat “rumien” paikkoja.

Kristian kaipaisi Suomeen eurooppalaisempaa homoseksikulttuuria. Suhtautuminen miesten väliseen seksiin on Suomessa hänen mukaansa myös paljon latautuneempaa kuin monissa Euroopan kaupungeissa. Täällä seksiklubeilla käydään edelleen salaa eikä seksijuhlissa käyminen ole yleisesti hyväksyttyä.

– Ulkomailla monella seksiklubilla saattaa käydä esimerkiksi lihaksikkaita bodattuja kuumia nuoria miehiä. Suomessa homopiireissä ajatellaan, että seksiklubit ovat “rumien” paikkoja.

Kristian ei koe omassa sosiaalisessa piirissään salailun tarvetta, mutta julkisesti omalla nimellä esiintyminen voisi olla haitallista esimerkiksi työelämän kannalta. Hän sanoo huomanneensa esimerkiksi mobiiliviestintäsovellus Jodelissa paljon nuoria, jotka ovat ahdistuneita seksuaalisuutensa äärellä. Kun he purkavat anonyymisti ensimmäisiä homoseksikokemuksiaan, on hallitseva tunne häpeä.

– He ovat kasvaneet siihen ajatukseen, että se on väärin. Huumeiden käyttö voi olla hetkellinen pako negatiivisista tunteista.

Se, että elämme todellisuudessa, jossa homous aiheuttaa edelleen häpeää, on Kristianin mielestä järkyttävää. Myös huumeiden käytön stigmatisoiminen on ongelmallista. Monille satunnainen käyttö pysyy aisoissa eikä haittaa elämää. Ympäristön ja kulttuurin vaikutusta seksuaalivähemmistöjen kokemiin ongelmiin ei voi kiistää.

Tutkija Jari Kylmän mukaan syy huumeiden käyttöönkin saattaa yksilötasolla olla yksinkertainen: vaikeus hyväksyä itsensä miehenä, joka haluaa harrastaa seksiä toisen miehen kanssa.

Ainakin siihen ympäröivä yhteiskunta voi vaikuttaa.

Kristianin ja Jaakon nimet muutettu.

Lähteet:
Hakim, Jamie (2018) The rise of chemsex: queering collective intimacy in neoliberal London. Cultural Studies.
Saarinen, Ella ja työryhmä (2017) CHEMSEX — Päihteiden käyttö miesten välisessä seksissä

Keskustele