Hyppää pääsisältöön

Miksi Wilko nauraa? Julien Temple teki dokumenttielokuvan kuolemaa odottavan kitaristin ekstaasista elämän edessä

Wilko Johnson nauraa. Kuva dokumenttielokuvasta The Ecstasy of Wilko Johnson.
Wilko Johnson katselee tähtiä kotinsa ullakolla. Wilko Johnson nauraa. Kuva dokumenttielokuvasta The Ecstasy of Wilko Johnson. Wilko Johnson,musiikkielokuvat,dokumenttielokuvat,kitaristit,rock,Dr. Feelgood,Julien Temple,teeman rockdokumentit

Tällä tarinalla on onnellinen loppu.

Dr. Feelgoodin legendaarinen kitaristi, muusikko Wilko Johnson kuuli alkuvuonna 2013 sairastavansa haimasyöpää. Hänelle ilmoitettiin, että kasvainta ei voi leikata. Elinaikaa luvattiin 10 kuukautta.

Kuolemantuomion saanut Wilko Johnson tunsi yllättäen olonsa euforiseksi. Olemassaolo tuotti hänessä ekstaattista riemua. Siis elämä on tässä ja nyt.

Elokuvaohjaaja Julien Temple alkoi seurata Wilko Johnsonin loppuelämää ja kuolemaan valmistautumista vuonna 2013. Tämä istahti kotipaikkansa Canvey Islandin rantatörmälle, aloitti shakinpeluun kuoleman kanssa ja ryhtyi selittämään suhdettaan elämään.

Lopputulos, The Ecstasy of Wilko Johnson, ei oikeastaan ole musiikkidokumentti vaan elämän ja kuoleman oppitunti, opettajana Wilko Johnson, tyylilajina ekstaasi. Opetukset ovat yksinkertaisia, ja niitä kaikkein tärkeimpiä.

Elämän, kuoleman ja niiden välisen limbon lisäksi puheenaiheina ovat muun muassa uskonnot, yksinäisyys, John Miltonin Kadotettu paratiisi, William Shakespeare, muinaisislantilainen kirjallisuus, tähtitiede, Japani, opettamisen ja lukemisen ihanuus, Game of Thrones, Roger Daltrey, LSD, rock'n'roll – ja rakkaus.

Wilko Johnson lavalla Japanissa. Kuva dokumenttielokuvasta The Ecstasy of Wilko Johnson.
Bye bye bye bye... Jäähyväiskeikka Japanissa keväällä 2013. Wilko Johnson lavalla Japanissa. Kuva dokumenttielokuvasta The Ecstasy of Wilko Johnson. Wilko Johnson,kitaristit,rock,The Ecstasy of Wilko Johnson

Elokuva on myös ehtaa Julien Templeä: villisti ja vapaasti arkisto- ja lainamateriaalia käyttävä rytminen ilotulitus, jossa on kuvastoa muun muassa Andrei Tarkovskin, Sergei Paradžanovin, Ingmar Bergmanin, Jean Cocteaun, Michael Powellin, Luis Buñuelin ja Friedrich Wilhelm Murnaun elokuvista. Elävää kuvaa kuolemasta.

Saatuaan syöpädiagnoosin Wilko Johnson päätti ensimmäiseksi lähteä Japaniin. Hän etsi mielenrauhaa Kioton temppeleistä ja yritti keskittyä hetkeen tässä ja nyt, mutta hän teki myös jäähyväiskeikkoja, joilla euforinen japanilaisyleisö itki, nauroi ja lauloi mukana: "Bye bye bye bye!" Kuoleman läheisyys teki yksinäiseksi samalla kun se auttoi nauttimaan jäljellä olevasta elämästä.

Nyt me tiedämme, että Wilko Johnson ei kuollutkaan 10 kuukauden kuluttua. Odotettuaan viikatemiestä puolitoista vuotta hän sai toisen mahdollisuuden. Suomessa hän keikkaili viimeksi huhtikuun 2018 alussa.

Elokuva valmistui vuonna 2015. "Pudottaudun hitaasti kuin laskuvarjolla takaisin normaalielämään", Wilko Johnson kommentoi lopussa. "Toivottavasti jotain siitä, mitä opin, pysyy mukanani."

Julien Temple on ohjannut useita loistavia musiikkielokuvia, myös Wilko Johnsonin vanhasta bändistä Dr. Feelgoodista kertovan Oil City Confidentialin. Templen elokuvista Lontoo, uusi Babylon on ehkä vauhdikkaampi, Oil City Confidential energisempi, The Filth and the Fury rosoisempi – mutta missään ei ole niin onnellista loppua kuin tässä.

Kuolema saa odottaa, vielä hetken.

 • The Ecstasy of Wilko Johnson, Britannia 2015. Dokumenttielokuva, ohjaus Julien Temple. Ensiesitys Teemalla 27.4.2018 klo 20.00. Areenassa 30 vuorokautta.

 • Teidemme levinneimmät ja muuten rakkaimmat autot arkistopaketissa

  1960-luvun autonostalgiaa Mossesta Hillmaniin.

  Elävän arkiston paketissa on autoaiheista ohjelmaa 1960-luvulta. Teema torstaina 20.9. klo 22.30, uusinnat perjantaina 21.9. ja maanantaina 24.9. Neuvostoautojen maahantuoja Konela vietti 20-vuotisjuhlaansa vuonna 1967 Helsingin Messuhallissa, ja tilaisuudessa vieraili myös Neuvostoliiton varaulkomaankauppaministeri Ivan Semitšastnov.

 • Teema ♥ Rakkautta & Anarkiaa 2018

  Syksy on yhteistä ranskalaisen elokuvan juhlaa!

  Helsingin kansainvälinen elokuvafestivaali Rakkautta & Anarkiaa järjestetään 31. kerran 20.–30.9.2018. Intohimoiset elokuvan rakastajat Teema ja R&A juhlivat yhdessä ranskalaista elokuvaa; Teeman ranskalaisen elokuvan syksyä vietetään lokakuun puoliväliin asti.

 • Eurooppalaisen elokuvan mestari Agnès Varda kulkee yhä omia teitään

  Teemalauantaissa kaksi Vardaa: Kasvot, kylät ja Onnen hetket

  Elokuvaohjaaja Agnès Varda on oman tiensä kulkija ja edelläkävijä, jonka visiota ei ikä ole hämärtänyt. Uusi Kasvot, kylät -elokuva seuraa Vardan ja nuoren katutaiteilijan JR:n kiehtovaa yhteisötaiteellista valokuvaprojektia ympäri Ranskaa. Lisäksi Teemalauantaissa esitetään Ranskan uuden aallon merkkiteos Onnen hetket, jonka Varda ohjasi hehkuvissa väreissä vuonna 1965.

Yle Teema

 • Eurooppalaisen elokuvan mestari Agnès Varda kulkee yhä omia teitään

  Teemalauantaissa kaksi Vardaa: Kasvot, kylät ja Onnen hetket

  Elokuvaohjaaja Agnès Varda on oman tiensä kulkija ja edelläkävijä, jonka visiota ei ikä ole hämärtänyt. Uusi Kasvot, kylät -elokuva seuraa Vardan ja nuoren katutaiteilijan JR:n kiehtovaa yhteisötaiteellista valokuvaprojektia ympäri Ranskaa. Lisäksi Teemalauantaissa esitetään Ranskan uuden aallon merkkiteos Onnen hetket, jonka Varda ohjasi hehkuvissa väreissä vuonna 1965.

 • Musiikkia, elokuvaa, dokumentteja, kissoja: Teeman lauantai-illat syksyllä 2018

  Musiikkidokumenteissa on naisten vuoro.

  Teeman lauantai-illoissa tarjotaan syksyllä tuhti annos musiikkia. Musiikkidokumenteissa alkaa syyskuussa naisten vuoro: juhlimme omaperäisiä ääniä Marianne Faithfullista funkin kuningattareen Betty Davisiin ja grungepunkbändiin L7. Syksyn teemailtojen tähtiä ovat muun muassa Iggy Pop, Sting, Danny, Agnès Varda, Ryhmäteatterin väki, Peggy Guggenheim, Samuel Fuller ja Istanbulin kissat.

 • Teemalauantai juhlii Leonard Bernsteinin satavuotispäivää

  Koko ilta on omistettu suurelle amerikkalaiselle maestrolle.

  Leonard Bernsteinin syntymästä tulee kuluneeksi tasan sata vuotta lauantaina 25.8.2018. Syyskauden ensimmäinen Teemalauantai juhlii suurta amerikkalaista maestroa koko illan ohjelmalla. Illan ohjelmassa on säveltäjän henkilökuva sekä Jean Sibeliukselle omistettu Bernsteinin johtama nuorisokonsertti.

 • Autismia ja aikuistumista Teemalauantaissa

  Uniikki dokumentti autistisesta pojasta sekä Gilbert Grape.

  Syyskuun avaava teemailta on omistettu sosiaalisen vuorovaikutuksen haasteille ja yrityksille ratkaista niitä. Illan aikana nähdään uniikki dokumentti autistisen pojan elämästä sekä 1990-luvun menestyselokuva Gilbert Grape.

 • Teeman syksyn 2018 elokuvat ja Teemalauantait

  Ranskalaista elokuvaa, rikosta, kuulentoja, Kurosawaa...

  Teemalla vietetään ranskalaisen elokuvan syksyä, erityisesti Kino Klassikossa. Loppusyksystä nähdään myös Kurosawan samuraielokuvia. Kino Suomen teemana ovat Tallinna ja rikos. Ensi-illoissa muun muassa salaisuuksia kuulennoista ja uutta elokuvaa Ranskasta. Elokuvafestivaalia vietetään marras–joulukuun vaihteessa.

 • Brittibändi 10cc hajosi vain kuukausia superhittinsä jälkeen

  Jäsenet muistelevat huippuaikoja 40 vuotta myöhemmin.

  I'm not in love, so don't forget it... 10cc:n alkuperäisjäsenet kokoontuivat 40 vuotta myöhemmin muistelemaan matkaa maineeseen, levyjen tekoa, kiertueita ja yhtyeen hajoamista Teema lauantaina 1.9.2018 klo 20.00. Areenassa 30 päivää Brittiyhtye 10cc julkaisi suurimman hittinsä kesällä 1975.

 • Klassinen musiikki Teemalla ja Areenassa lokakuussa 2018

  Kohokohtina Pikaparantola, Tosca ja Paulon sellokilpailu.

  Lokakuun klassisen musiikin kohokohtia Teeman ja Areenan ohjelmissa ovat mm. Kansallisoopperan Pikaparantola ja Tosca suorina sekä kansainvälinen Paulon sellokilpailu. Ohjelmassa myös mm. RSO:n ja HKO:n konsertteja, Brahmsia ja Bernsteiniä... Suorat Areena-lähetykset katsottavina Teeman Areena-kanavalla tiistai 2.10.

 • Koko maailman taiteen historia BBC:n uudessa suursarjassa

  Luovuuden katkeamaton ketju ulottuu vuosituhansien taakse

  Kulttuurien juurilla on BBC:n uusi yhdeksänosainen suursarja koko maailman kuvataiteen historiasta varhaisimmista luolamaalauksista nykypäivään – ja tulevaisuuteenkin. Teema tiistaisin 21.8. – 19.10.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!