Hyppää pääsisältöön

Miksi Wilko nauraa? Julien Temple teki dokumenttielokuvan kuolemaa odottavan kitaristin ekstaasista elämän edessä

Wilko Johnson nauraa. Kuva dokumenttielokuvasta The Ecstasy of Wilko Johnson.
Wilko Johnson katselee tähtiä kotinsa ullakolla. Wilko Johnson nauraa. Kuva dokumenttielokuvasta The Ecstasy of Wilko Johnson. Wilko Johnson,musiikkielokuvat,dokumenttielokuvat,kitaristit,rock,Dr. Feelgood,Julien Temple,teeman rockdokumentit

Tällä tarinalla on onnellinen loppu.

Dr. Feelgoodin legendaarinen kitaristi, muusikko Wilko Johnson kuuli alkuvuonna 2013 sairastavansa haimasyöpää. Hänelle ilmoitettiin, että kasvainta ei voi leikata. Elinaikaa luvattiin 10 kuukautta.

Kuolemantuomion saanut Wilko Johnson tunsi yllättäen olonsa euforiseksi. Olemassaolo tuotti hänessä ekstaattista riemua. Siis elämä on tässä ja nyt.

Elokuvaohjaaja Julien Temple alkoi seurata Wilko Johnsonin loppuelämää ja kuolemaan valmistautumista vuonna 2013. Tämä istahti kotipaikkansa Canvey Islandin rantatörmälle, aloitti shakinpeluun kuoleman kanssa ja ryhtyi selittämään suhdettaan elämään.

Lopputulos, The Ecstasy of Wilko Johnson, ei oikeastaan ole musiikkidokumentti vaan elämän ja kuoleman oppitunti, opettajana Wilko Johnson, tyylilajina ekstaasi. Opetukset ovat yksinkertaisia, ja niitä kaikkein tärkeimpiä.

Elämän, kuoleman ja niiden välisen limbon lisäksi puheenaiheina ovat muun muassa uskonnot, yksinäisyys, John Miltonin Kadotettu paratiisi, William Shakespeare, muinaisislantilainen kirjallisuus, tähtitiede, Japani, opettamisen ja lukemisen ihanuus, Game of Thrones, Roger Daltrey, LSD, rock'n'roll – ja rakkaus.

Wilko Johnson lavalla Japanissa. Kuva dokumenttielokuvasta The Ecstasy of Wilko Johnson.
Bye bye bye bye... Jäähyväiskeikka Japanissa keväällä 2013. Wilko Johnson lavalla Japanissa. Kuva dokumenttielokuvasta The Ecstasy of Wilko Johnson. Wilko Johnson,kitaristit,rock,The Ecstasy of Wilko Johnson

Elokuva on myös ehtaa Julien Templeä: villisti ja vapaasti arkisto- ja lainamateriaalia käyttävä rytminen ilotulitus, jossa on kuvastoa muun muassa Andrei Tarkovskin, Sergei Paradžanovin, Ingmar Bergmanin, Jean Cocteaun, Michael Powellin, Luis Buñuelin ja Friedrich Wilhelm Murnaun elokuvista. Elävää kuvaa kuolemasta.

Saatuaan syöpädiagnoosin Wilko Johnson päätti ensimmäiseksi lähteä Japaniin. Hän etsi mielenrauhaa Kioton temppeleistä ja yritti keskittyä hetkeen tässä ja nyt, mutta hän teki myös jäähyväiskeikkoja, joilla euforinen japanilaisyleisö itki, nauroi ja lauloi mukana: "Bye bye bye bye!" Kuoleman läheisyys teki yksinäiseksi samalla kun se auttoi nauttimaan jäljellä olevasta elämästä.

Nyt me tiedämme, että Wilko Johnson ei kuollutkaan 10 kuukauden kuluttua. Odotettuaan viikatemiestä puolitoista vuotta hän sai toisen mahdollisuuden. Suomessa hän keikkaili viimeksi huhtikuun 2018 alussa.

Elokuva valmistui vuonna 2015. "Pudottaudun hitaasti kuin laskuvarjolla takaisin normaalielämään", Wilko Johnson kommentoi lopussa. "Toivottavasti jotain siitä, mitä opin, pysyy mukanani."

Julien Temple on ohjannut useita loistavia musiikkielokuvia, myös Wilko Johnsonin vanhasta bändistä Dr. Feelgoodista kertovan Oil City Confidentialin. Templen elokuvista Lontoo, uusi Babylon on ehkä vauhdikkaampi, Oil City Confidential energisempi, The Filth and the Fury rosoisempi – mutta missään ei ole niin onnellista loppua kuin tässä.

Kuolema saa odottaa, vielä hetken.

 • The Ecstasy of Wilko Johnson, Britannia 2015. Dokumenttielokuva, ohjaus Julien Temple. Ensiesitys Teemalla 27.4.2018 klo 20.00. Areenassa 30 vuorokautta.

Yle Teema

 • Peggy Guggenheimilla oli paha addiktio – taiteeseen

  Dokumenttielokuva tahtonaisesta ja museon perustajasta.

  Dokumenttielokuva miljonäärisuvun oudosta linnusta, boheemista oman tiensä kulkijasta ja 1900-luvun tärkeimpiin modernin taiteen kerääjiin kuuluneesta Peggy Guggenheimista on täynnä taidetta ja rakkautta.

 • Eurooppalaisen elokuvan mestari Agnès Varda kulkee yhä omia teitään

  Teemalauantaissa kaksi Vardaa: Kasvot, kylät ja Onnen hetket

  Elokuvaohjaaja Agnès Varda on oman tiensä kulkija ja edelläkävijä, jonka visiota ei ikä ole hämärtänyt. Uusi Kasvot, kylät -elokuva seuraa Vardan ja nuoren katutaiteilijan JR:n kiehtovaa yhteisötaiteellista valokuvaprojektia ympäri Ranskaa. Lisäksi Teemalauantaissa esitetään Ranskan uuden aallon merkkiteos Onnen hetket, jonka Varda ohjasi hehkuvissa väreissä vuonna 1965.

 • Marianne Faithfullilla on ääni, jollaista kukaan ei saa ilmaiseksi

  Uusi dokumenttielokuva kertoo laulajan elämästä ja urasta.

  Marianne Faithfull on kokenut paljon, ja se kuuluu hänen äänessään. Dokumenttielokuvan upean laulajan tapahtumarikkaasta elämästä ja hienosta musiikillisesta urasta on ohjannut näyttelijä Sandrine Bonnaire. Suomen-ensi-ilta Teemalla 29.9.

 • You're So Vain – Rockin klassikkolevyt: Carly Simon

  Laulaja-lauluntekijä kertoo levynteosta ja elämästään.

  No Secrets -albumin tarina, pääkertojana avomielinen Carly Simon itse. Albumi ja siltä lohkaistu single You're So Vain tekivät laulaja-lauluntekijä Carly Simonista maailmanlaajuisen tähden.

 • Musiikkia, elokuvaa, dokumentteja, kissoja: Teeman lauantai-illat syksyllä 2018

  Musiikkidokumenteissa on naisten vuoro.

  Teeman lauantai-illoissa tarjotaan syksyllä tuhti annos musiikkia. Musiikkidokumenteissa alkaa syyskuussa naisten vuoro: juhlimme omaperäisiä ääniä Marianne Faithfullista funkin kuningattareen Betty Davisiin ja grungepunkbändiin L7. Syksyn teemailtojen tähtiä ovat muun muassa Iggy Pop, Sting, Danny, Agnès Varda, Ryhmäteatterin väki, Peggy Guggenheim, Samuel Fuller ja Istanbulin kissat.

 • Teeman syksyn 2018 elokuvat ja Teemalauantait

  Ranskalaista elokuvaa, rikosta, kuulentoja, Kurosawaa...

  Loppusyksystä nähdään Kurosawan samuraielokuvia. Ensi-illoissa muun muassa salaisuuksia kuulennoista ja uutta elokuvaa Ranskasta. Teeman elokuvafestivaali valtaa kanavan 28.11.–2.12.

 • Ryhmäteatterin puoli vuosisataa ja kolme kautta

  Mika Kaurismäen dokumentin ensiesitys Teemalla 13.10.

  ”Se oli perhe, se oli bändi, se oli yhteisö. Koskaan ei keskusteltu rahasta.” Mika Kaurismäen dokumenttielokuva kertoo legendaarisen Ryhmiksen tarinan. Ensiesitys Teemalauantaissa 13.10.

 • Klassinen musiikki Teemalla ja Areenassa lokakuussa 2018

  Kohokohtina Pikaparantola, Tosca ja Paulon sellokilpailu.

  Lokakuun klassisen musiikin kohokohtia Teeman ja Areenan ohjelmissa ovat mm. Kansallisoopperan Pikaparantola ja Tosca suorina sekä kansainvälinen Paulon sellokilpailu. Ohjelmassa myös mm. RSO:n ja HKO:n konsertteja, Brahmsia ja Bernsteiniä... Suorat Areena-lähetykset katsottavina Teeman Areena-kanavalla tiistai 2.10.

 • Koko maailman taiteen historia BBC:n uudessa suursarjassa

  Luovuuden katkeamaton ketju ulottuu vuosituhansien taakse

  Kulttuurien juurilla on BBC:n uusi yhdeksänosainen suursarja koko maailman kuvataiteen historiasta varhaisimmista luolamaalauksista nykypäivään – ja tulevaisuuteenkin. Teema tiistaisin 21.8. – 19.10.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!