Hyppää pääsisältöön

Miksi Wilko nauraa? Julien Temple teki dokumenttielokuvan kuolemaa odottavan kitaristin ekstaasista elämän edessä

Wilko Johnson nauraa. Kuva dokumenttielokuvasta The Ecstasy of Wilko Johnson.
Wilko Johnson katselee tähtiä kotinsa ullakolla. Wilko Johnson nauraa. Kuva dokumenttielokuvasta The Ecstasy of Wilko Johnson. Wilko Johnson,musiikkielokuvat,dokumenttielokuvat,kitaristit,rock,Dr. Feelgood,Julien Temple,teeman rockdokumentit

Tällä tarinalla on onnellinen loppu.

Dr. Feelgoodin legendaarinen kitaristi, muusikko Wilko Johnson kuuli alkuvuonna 2013 sairastavansa haimasyöpää. Hänelle ilmoitettiin, että kasvainta ei voi leikata. Elinaikaa luvattiin 10 kuukautta.

Kuolemantuomion saanut Wilko Johnson tunsi yllättäen olonsa euforiseksi. Olemassaolo tuotti hänessä ekstaattista riemua. Siis elämä on tässä ja nyt.

Elokuvaohjaaja Julien Temple alkoi seurata Wilko Johnsonin loppuelämää ja kuolemaan valmistautumista vuonna 2013. Tämä istahti kotipaikkansa Canvey Islandin rantatörmälle, aloitti shakinpeluun kuoleman kanssa ja ryhtyi selittämään suhdettaan elämään.

Lopputulos, The Ecstasy of Wilko Johnson, ei oikeastaan ole musiikkidokumentti vaan elämän ja kuoleman oppitunti, opettajana Wilko Johnson, tyylilajina ekstaasi. Opetukset ovat yksinkertaisia, ja niitä kaikkein tärkeimpiä.

Elämän, kuoleman ja niiden välisen limbon lisäksi puheenaiheina ovat muun muassa uskonnot, yksinäisyys, John Miltonin Kadotettu paratiisi, William Shakespeare, muinaisislantilainen kirjallisuus, tähtitiede, Japani, opettamisen ja lukemisen ihanuus, Game of Thrones, Roger Daltrey, LSD, rock'n'roll – ja rakkaus.

Wilko Johnson lavalla Japanissa. Kuva dokumenttielokuvasta The Ecstasy of Wilko Johnson.
Bye bye bye bye... Jäähyväiskeikka Japanissa keväällä 2013. Wilko Johnson lavalla Japanissa. Kuva dokumenttielokuvasta The Ecstasy of Wilko Johnson. Wilko Johnson,kitaristit,rock,The Ecstasy of Wilko Johnson

Elokuva on myös ehtaa Julien Templeä: villisti ja vapaasti arkisto- ja lainamateriaalia käyttävä rytminen ilotulitus, jossa on kuvastoa muun muassa Andrei Tarkovskin, Sergei Paradžanovin, Ingmar Bergmanin, Jean Cocteaun, Michael Powellin, Luis Buñuelin ja Friedrich Wilhelm Murnaun elokuvista. Elävää kuvaa kuolemasta.

Saatuaan syöpädiagnoosin Wilko Johnson päätti ensimmäiseksi lähteä Japaniin. Hän etsi mielenrauhaa Kioton temppeleistä ja yritti keskittyä hetkeen tässä ja nyt, mutta hän teki myös jäähyväiskeikkoja, joilla euforinen japanilaisyleisö itki, nauroi ja lauloi mukana: "Bye bye bye bye!" Kuoleman läheisyys teki yksinäiseksi samalla kun se auttoi nauttimaan jäljellä olevasta elämästä.

Nyt me tiedämme, että Wilko Johnson ei kuollutkaan 10 kuukauden kuluttua. Odotettuaan viikatemiestä puolitoista vuotta hän sai toisen mahdollisuuden. Suomessa hän keikkaili viimeksi huhtikuun 2018 alussa.

Elokuva valmistui vuonna 2015. "Pudottaudun hitaasti kuin laskuvarjolla takaisin normaalielämään", Wilko Johnson kommentoi lopussa. "Toivottavasti jotain siitä, mitä opin, pysyy mukanani."

Julien Temple on ohjannut useita loistavia musiikkielokuvia, myös Wilko Johnsonin vanhasta bändistä Dr. Feelgoodista kertovan Oil City Confidentialin. Templen elokuvista Lontoo, uusi Babylon on ehkä vauhdikkaampi, Oil City Confidential energisempi, The Filth and the Fury rosoisempi – mutta missään ei ole niin onnellista loppua kuin tässä.

Kuolema saa odottaa, vielä hetken.

 • The Ecstasy of Wilko Johnson, Britannia 2015. Dokumenttielokuva, ohjaus Julien Temple. Ensiesitys Teemalla 27.4.2018 klo 20.00. Areenassa 30 vuorokautta.

 • Aleksei German kuvasi Neuvostoliiton kipeitä aikakausia

  Venäläisen elokuvaohjaaja Aleksei Germanin syntymästä tulee

  Venäläisen elokuvaohjaaja Aleksei Germanin syntymästä tulee kuluneeksi 80 vuotta 20.7. Teema julkaisee tuona päivänä Areenaan neljä Germanin ohjaamaa elokuvaa: Seitsemäs kiertolainen, Teiden vartiointi, Kaksikymmentä päivää ilman sotaa ja Ystäväni Ivan Lapshin ja näistä elokuvista Teiden vartiointi saa myös tv-esityksen Teemalla torstain Kino Klassikossa 26.7.

 • Maailman vanhin ratsastuskilpailu on elävää historiaa ja siekailematonta korruptiota

  Historiallinen Palio on Sienan kaupungin sydän

  Kahdesti vuodessa Italian Sienan kaupungissa käydään maailman vanhin ratsastuskilpailu – Palio. Cosima Spenderin dokumentti paljastaa tapahtuman juonittelun, korruption ja ratsastajien valmistautumiset strategioineen. Teeman kuukauden dokumentti sunnuntaina 1.7. klo 12.00. Areenassa 60 päivää Koko Sienan kansa on saapunut keskiaikaisen kaupungin torille seuraamaan suurta hevoskilpailua.

 • Ingmar Bergman 100 vuotta Yle Teemalla ja Femillä

  2018 on ruotsalaisen mestariohjaajan juhlavuosi

  Ingmar Bergmanin juhlavuotta 2018 vietetään sekä Teemalla että Femillä elokuvien, dokumenttien ja keskustelujen merkeissä. Juhlavuoden vietto alkaa heinäkuussa.

 • Kolme ajattelijaa: Marx, Nietzsche, Freud

  Miten näiden uranuurtajien perintö näkyy nykyajassa?

  Nämä miehet muuttivat maailmantaloutta, kyseenalaistivat yhteiskuntaa ja porautuivat ihmismieleen. Millaisessa maailmassa Marx, Nietzsche ja Freud elivät, keitä he olivat ja miten he vaikuttavat nykyajassa? Kolmeosaisessa sarjassa brittiläinen historioitsija Bettany Hughes esittelee kolme ajattelijaa, joiden ideat muovasivat modernia maailmaa.

Yle Teema