Hyppää pääsisältöön

Psykiatrisen vankisairaalan Hannu Lauerman mukaan tappoja tehtäisiin todennäköisesti vähemmän, jos humalaiset muistaisivat välillä myös syödä

Hannu Lauerma Puoli seitsemän studiossa
Ylilääkäri ja dosentti Hannu Lauerma tuntee rikollisen mielenlaadun Hannu Lauerma Puoli seitsemän studiossa Kuva: Antti Karhumäki, YLE Hannu Lauerma

Psykiatrisen vankisairaalan ylilääkäri Hannu Lauerma tuntee hyvin väkivaltaan taipuvaisten humalaisten ihmisten käyttäytymisen. Öisin päivystyksessä työskenteleville sairaanhoitajille Lauerma antaa neuvon: humalaiselle kannattaa tarjota ensimmäiseksi mukillinen tuoremehua.

Suomessa henkirikoksista 80 prosenttia tehdään humalassa. Psykiatrisen vankisairaalan ylilääkärin Hannu Lauerman mukaan moni tappo syntyy laskuhumalan seurauksena, kun ihmisen verensokeripitoisuus laskee. Se tekee joistain ihmisistä räjähdysherkkiä.

− Ellei juodessa pidä huolta myös syömisestä, tulee vahvoja matalan verensokerin tiloja, jonka vallassa moni säyseäkin ihminen on poikkeuksellisen ärtyisä.

Näin ei tokikaan tapahdu aina. Väkivaltaisuus vaatii tietyntyyppisen taustan, mutta verensokerin lasku on vahva altistava tekijä. Lauermalla on hyvä neuvo erityisesti hoitohenkilökunnalle, joka joutuu kohtaamaan päivystyksessä humalaisia ja toisinaan myös väkivaltaisia potilaita.

Katso klippi, missä Hannu Lauerma antaa vinkin humalaisten ihmisten kanssa työskentelevälle hoitohenkilökunnalle. Juttu jatkuu klipin jälkeen.

− Olenkin koulutuksissa neuvonut, että räyhääville laskuhumalaisille, jotka haastavat riitaa, kannattaa aina tarjota lasillinen tuoremehua. Ja muovimukista, Lauerma sanoo.

Mikä yhdistää Hitleriä, Haapojaa ja Auervaaraa

Hannu Lauerma tuntee hyvin rikollisen ihmisen mielenlaadun. Nostimme historiasta esiin kolme henkilöä: Adolf Hitler, 1800-luvun loppupuolella toiminut murhamies Matti Haapoja, sekä tunnettu naisia pettänyt huijari Ruben Oskar Auervaara.

Lauerman mukaan ei ole mitään epäilystä siitä, etteikö heissä kaikissa ole varmasti ollut merkittävä määrä psykopaattisia piirteitä.

− Toisaalta he olivat taustaltaan hyvin erilaisia: Auervaarahan ei ollut ollenkaan väkivaltainen, Lauerma kertoo.

Toisena huomiona Lauerma lisää, että heillä kaikilla tiedetään olleen raskas lapsuuden traumatausta.

Katso klippi, missä Hannu Lauerma kertoo tunnetuista pahantekijöistä. Juttu jatkuu klipin jälkeen.

Psykopaatti ei tunne empatiaa

Psykopaatti ei tunne myötäkärsimystä. Jos toinen ihminen makaa kippurassa lattialla ja huutaa tuskaansa, niin psykopaatti ei reagoi tähän.

Lauerman mukaan psykopaatilta puuttuu empaattinen reaktio, jolloin kortisoli-hormonia purskahtaa vereen ja kämmenet hikoavat ja elintoiminnot kiihtyvät.

− Psykopaatti voi seurata vierestä ja tehdä aivan mitä tahansa, ilman että se herättää hänessä mitään tunnereaktiota ja he ovat kykeneviä asioihin, joihin tavallinen ihminen ei kykene.

Tarkkaa määrää psykopaateista on vaikea määrittää, koska psykopaattisia piirteitä voi olla enemmän tai vähemmän. Jonkinlaisen raja-arvon mukaan heitä olisi koko väestöstä noin 1 prosentti ja vangeista yleensä 10-25 prosenttia.

Kaikki psykopaatit eivät ole rikollisia. Puhutaan niinsanotuista valkokauluspsykopaateista, jotka ovat fiksuja ja osaavia monissa ympäristöissä. Työelämässä heitä tavataan myös johtavista asemista, mutta Lauerman mukaan heitä löytyy kaikilta elämänalueita. Ja vaikka termi on tuttu, heitä on kuitenkin erittäin harvassa.

− Jos psykopaatteja on 1 prosentti väestöstä, niin valtaosa heistä löytyy yhteiskunnan sosiaaliluokkien alapäästä.

Sivistynyt ihminenkin kykenee julmuuteen

Suomen sisällissodasta on kulunut sata vuotta, mikä on nostanut keskusteluun tuon ajan julmuudet. Lauerman mukaan sivistynytkin ihminen on altis joukkotoimintaan, missä syntyy vahva viholliskuva ja sen jälkeen tilanteet koetaan pakottaviksi. Yksi esimerkki löytyy omasta suvusta.

− Muun muassa äidin isäni pyrki toimimaan valkoisen armeijan puolella aseettomana teologina, mutta sitten joutui tilanteeseen, jossa koki, että on pakko tarttua kivääriin, Lauerma sanoo.

Voidaanko näistä ottaa opiksi? Lauerman mukaan historia antaa valitettavasti aivan toisenlaisen kuvan.

− Jos olosuhteet muuttuisivat globaalisti hyvin dramaattisella tavalla, niin uskoisin, että tämä kaikki olisi mahdollista myös Suomessa, Lauerma sanoo vakavana.

Katso klippi, missä Hannu Lauerma kertoo mikä ajaa sivistyneetkin ihmiset tekemään julmuuksia. Juttu jatkuu klipin jälkeen.

Lauerma muistuttaa, että holokaustin ja natsi-Saksan jälkeen hyvin moni kuvitteli, ettei aseettomien ihmisten joukkomurhaaminen voisi enää toistua Euroopan sydämessä. Eikä tarvittu muuta kuin Jugoslavian hajoaminen. Silloin kaivettiin viholliskuvat 1300-lukua myöten poliittisten kiihottajien välineiksi. Se tapahtuu helposti.

− Olen tutkinut joitain Jugoslavian hajoamissotien sotarikollisia ja tehnyt saman havainnon, minkä liittoutuneiden psykiatrit aikoinaan tekivät. Nämä sotarikolliset olivat pääosin epämiellyttävän tavallisia, normaaleja ihmisiä, Lauerma sanoo vakavana.

Katso koko lähetys alla olevasta linkistä.

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän