Hyppää pääsisältöön

Avaruusromua: Kadonneiden äänien jäljillä

Kelanauha, käsitelty kuva
Kelanauha, käsitelty kuva Kelanauha

"Nämä esitykset kertovat henkilökohtaisista ja taiteellisista muutoksista, ja ne tekevät sen tavalla, johon vain musiikki pystyy". Näin kertoo amerikkalainen Steve Roach musiikista, jota hän teki 1980-luvun lopulla ja 1990-luvun alussa.

Hän kertoo musiikista, jota hän kutsuu kadonneiksi sävellyksiksi, The Lost Pieces, vaikka eivät ainakaan ne kaikki ole olleet kadoksissa. Ehkä enemmänkin arkistossa.

Mutta totta toinen puoli. Vuonna 1993 Steve Roach keräsi albumilleen The Lost Pieces siihen astisen uransa julkaisematonta tuotantoa. Kokeiluja ja yksittäisiä raitoja sieltä täältä.

"Monesti nämä kokeilut unohtuvat saman tien", hän sanoo, ja kertoo että kun hän joskus kuukausia tai vuosia myöhemmin selailee nauhakoteloitaan, hän törmää usein hyvin puutteellisesti tehtyihin merkintöihin ja saattaa yllätyksekseen löytää kauan sitten tekemänsä, jo unohtuneen ja siinä mielessä tietysti kadonneen sävellyksen.

Ja kun hän kuuntelee tuota uudelleen löytynyttä, unohtunutta ja kadonnutta sävellystä, hän saattaa yhtäkkiä muistaa sen hetken ja ne tunnelmat, joissa sävellys syntyi. Sama tunnetila palaa yhtäkkiä takaisin, monesti täysin yllättäen ja arvaamatta. Steve Roach käyttää ilmaisua the flood of emotions, tunteiden tulva, joten kyse on henkilökohtaisesti voimakkaasta ja aidosta tunnetilasta. Tällainen on musiikin voima.

Vuonna 1998 Vidna Obmana julkaisi albumin Crossing the Trail, jossa oltiin melko samanlaisissa tribaali-ambientin tunnelmissa kuin Steve Roachin tuon aikaisilla albumeilla. Eikä ihme, ovathan miehet tehneet paljon yhteistyötä, sekä keikkoja että useita albumeita yhdessä.

"Levyn nimi on Genetic Overload ja se on tehty vuonna 1999", kirjoittaa Risto Huttunen. Hän kertoo, että albumi on alun perin äänitetty DAT-nauhalle.

Vuonna 2014 Risto Huttunen teetti albumistaan digijulkaisun ja sen jälkeen levy on siis saanut ikään kuin uuden elämän. Tekijä itse kuvailee musiikkia mystisyyden ja epätietoisuuden matkana kohti tuntematonta, ripauksella science fictionia.

Edellä siis musiikkia viime vuosituhannelta. Nyt siirrytään yhdellä lyhyellä askeleella nykypäivään. Tässä pieni välähdys kapellimestari Jukka Iisakkilan maailmasta, erittäin progehenkiseltä albumilta Clocks and Clouds:

Cajaste on Tomi Palanderin musiikillinen projekti, jossa hän yhdistää luontokuvia ja ambient-musiikkia.

Cajaste kertoo musiikissaan yhdistelevänsä vanhojen analogisyntesoijien, orgaanisten äänien ja nykytekniikan mahdollisuuksia tuottaa omanlaista, mielekästä ääntä. Tässä esitys nimeltä Lunarion:

Mari Sainio on säveltäjä, joka tätä nykyä asuu ja työskentelee sekä Lontoossa että Helsingissä. Hän on säveltänyt musiikkia lyhytelokuviin, animaatioihin, näytelmiin, installaatioihin, kuten myös konserttimusiikkia kuorolle, orkesterille ja kamarimusiikkikokoonpanoille. Hän tekee myös soolomusiikkia. Takana on yksi oma julkaisu ja toinen mitä ilmeisimmin tulossa. Pienimuotoista, rauhallista ja kiteytynyttä musiikkia.

Otzir Godot on suomalainen improvisointiin erikoistunut lyömäsoitintaiteilija. Hänen keskeistä työaluettaan on perinteisen rummuston ja lyömäsoitinten ilmaisutradition ja soittotekniikoiden laajentaminen, kuten hän itse sanoo. Ja toden totta, tätä hän on toteuttanut sekä soolona että yhteistyössään monien erilaisten, mutta samanhenkisten muusikoiden kanssa. Improvisointia, syventymistä, arkaaista ja lyyristä äänimaailmaa, uuden etsimistä.

Texthead on Otzir Godotin uusi lyömäsoitinsoololevy.

Vielä oudompaa menoa tarjoaa Ernest Gambina, tyylilajinaan "nuclear pop" vai onko tämä avantgardevaikutteista elektroniikkaa?

AVARUUSROMUA 29.4.2018 - OHJELMAN MUSIIKKI:
STEVE ROACH: Eclipse - osa - (The Lost Pieces, 1993)
STEVE ROACH: After The Dream (The Lost Pieces, 1993)
VIDNA OBMANA: Trail Dwelling (Crossing The Trail, 1998)
RISTO HUTTUNEN: Cyberspace (Genetic Overload, 1999)
RISTO HUTTUNEN: Genetic Overload (Genetic Overload, 1999)
RISTO HUTTUNEN: Away (Genetic Overload, 1999)
RISTO HUTTUNEN: Emptines (Genetic Overload, 1999)
JUKKA IISAKKILA: Interludes (Clocks and Clouds)
CAJASTE: Lunarion (nettijulkaisu)
MARI SAINIO: Voices from Afar (nettijulkaisu)
OTZIR GODOT: Page 8 (Texthead)
OTZIR GODOT: Page 1 (Texthead)
ERNEST GAMBINA Chemtrail (AMLEP)
NYLON CITY: Pry Pal - osa - (demo)

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri