Roséviinien tarjonta on kasvanut viime vuosina huomattavasti. Kun aiemmin roséviini on mielletty lähinnä aurinkoisten kesäpäivien makeaksi siemailtavaksi, nykyään saatavilla on kaikkiin tilaisuuksiin sopivia roséviinejä.
Tässä reseptit viiteen noutopöytäruokaan, jotka toimivat erinomaisesti roséviinien kanssa.
Vuohenjuustopallot
Nämä pehmeät ja täyteläiset vuohenjuustomakupalat hivelevät kitalakea yhdessä roséviinin kanssa.
Käytimme niihin sekä levittyvää että pötkönä myytävää vuohenjuustoa. Poista vuohenjuustosta kuori, jos haluat koostumuksesta tasaisemman.
Ainekset, 12 kappaletta:
- 200 g vuohenjuustoa
- 100 g maustamatonta tuorejuustoa
- ½ sitruunan raastettu kuori ja mehu
- suolaa
- mustapippuria
- 1 ruukku oreganoa hienoksi silputtuna
- ½ dl rosépippureja huhmareessa jauhettuina
Tee näin:
- Sekoita keskenään vuohenjuusto, tuorejuusto, sitruunankuoriraaste ja sitruunamehu.
- Mausta massa suolalla ja mustapippurilla.
- Muotoile massasta palloja ja pyörittele ne oreganosilpussa ja rosépippurijauheessa.
Paahtopaistirullat vadelmien ja makean chilikastikkeen kera
Korianterin voimakas maku antaa raikkautta näille suolaisille rullille, jotka sopivat loistavasti kesäiseen buffettipöytään.
Käytimme tällä kertaa suolalihaa, mutta jos haluat rullista ruokaisampia, valitse roseeksi paistettu, ohueksi viipaloitu paahtopaisti.
Ainekset,10–12 kappaletta:
- 200 g paahtopaistia tai suolalihaa ohueksi viipaloituna
- 200 g maustamatonta tuorejuustoa
- ½ dl tuoreita tai pakastettuja vadelmia survottuina
- 4 rkl makeaa chilikastiketta
- ½ sitruunan mehu
- suolaa
- mustapippuria
- 1 punainen paprika pieneksi pilkottuna
- 1 ruukku korianteria silputtuna
Tee näin:
- Asettele lihaviipaleet limittäin voipaperille.
- Sekoita keskenään tuorejuusto, vadelmasurvos ja makea chilikastike ja mausta sitruunamehulla, suolalla ja mustapippurilla.
- Levitä tuorejuustoseos lihaviipaleille ja ripota pinnalle paprikapalat ja korianterisilppu.
- Kääri viipaleet rullaksi, laita hetkeksi jäähtymään jääkaappiin ja leikkaa sitten annospaloiksi.
Punakaalisalaatti paahdettujen mantelilastujen ja puolukkavinegretin kera

Tämä kaalisalaatti säilyy hyvin pitkään majoneesipohjaisiin salaatteihin verrattuna.
Kaali ryöpätään suolavedessä, mikä tappaa bakteerit. Säilyvyys on siten myös parempi kuin raa’asta kaalista tehdyllä salaatilla.
Valitse lempikaalilajikkeitasi ja yhdistele niitä mielesi mukaan!
Ainekset, 8 annosta:
- 800 g kaalia, esimerkiksi punakaalia, kurttukaalia, valkokaalia tai lehtikaalia
- 1 rkl suolaa + lisää maustamiseen
- 3 rkl mantelilastuja
- 3 rkl kokonaisia spelttijyviä
- 1 ruukku persiljaa silputtuna
- 1 annos puolukkavinegrettiä
- mustapippuria
Tee näin:
- Leikkaa kaalit reiluiksi suikaleiksi ja ripota pinnalle suola.
- Kaada päälle ½ litraa kiehuvaa vettä ja anna pehmetä.
- Kun vesi on jäähtynyt, kaada se pois ja puristele suikaleet kuiviksi.
- Paahda mantelilastut ja spelttijyvät erikseen kuivalla paistinpannulla suolalla maustettuina.
- Sekoita kaalisuikaleiden joukkoon persiljasilppu ja noin puolet puolukkavinegretistä (resepti jäljempänä).
- Mausta suolalla ja mustapippurilla.
- Ripota pinnalle mantelilastut ja spelttijyvät
Laita loppu puolukkavinegretti tarjolle erikseen.
Vinkkejä:
- Salaatti sopii mainiosti buffettipöytään tai savustetun kalan sekä grillatun lihan ja makkaran lisukkeeksi.
- Salaatista tulee vihreämpää, kun sekoitat sen joukkoon rucolaa.
- Ryöpätty punakaali ei värjää muita salaattiaineksia, joten joukkoon voi lisätä esimerkiksi mozzarellaa tai fetaa.
Puolukkavinegretti
Tämän marjavinegretin voi tehdä myös punaherukoista, vadelmista tai mansikoista, ja se sopii hyvin yhteen kaikenlaisten salaattien kanssa. Marjat pehmenevät viinietikan vaikutuksesta ja antavat salaatinkastikkeelle ihanaa raikkautta ja väriä.
Ainekset:
- 1 ½ dl oliiviöljyä
- 3 rkl punaviinietikkaa
- ½ dl roséviiniä
- 1 dl tuoreita tai pakastettuja puolukoita
- suolaa
- mustapippuria
Tee näin:
Sekoita kaikki ainekset tehosekoittimessa ja mausta suolalla ja mustapippurilla.
Punajuurihummus kuminan ja savustetun chilin kera
Tämä hummus on räikeän punajuurenpunaista, ja siinä maistuu valkosipulin ja chilin polte sekä mustaherukoiden marjaisa vivahde. Se on tosi hyvä lisuke lihalle, kasvisruoille ja makkaralle ja sopii voileivän ja siemennäkkileivän levitteeksi.
Ainekset, 8 annosta:
- 1 tölkki kikherneitä
- 250 g punajuuria keitettyinä ja kuorittuina
- ½ dl tuoreita tai pakastettuja mustaherukoita
- ½ dl oliiviöljyä
- ½ sitruunan mehu
- 1 rkl tahinia (seesaminsiementahnaa)
- 2 valkosipulinkynttä
- 1 ruukku minttua
- 1 tl kuminaa huhmareessa jauhettuna
- 1 tl chipotlea (savustettuja chilihiutaleita)
- suolaa
- mustapippuria
- mustia seesaminsiemeniä koristeluun
- chilihiutaleita koristeluun
Tee näin:
- Sekoita kaikkia aineksia tehosekoittimessa, kunnes saat haluamasi koostumuksen.
- Kaavi hummus kulhoon ja koristele mustilla seesaminsiemenillä ja chilihiutaleilla.