Hyppää pääsisältöön

Buffettiruokaa roséviinin seuraksi

Valmiita annoksia sormiruokaa ja roséviiniä pöydällä.
Valmiita annoksia sormiruokaa ja roséviiniä pöydällä. Kuva: Yle/Carina Ahlskog juhlat,Strömsö (tv-ohjelma),ruokaohjeet

Roséviinien tarjonta on kasvanut viime vuosina huomattavasti. Kun aiemmin roséviini on mielletty lähinnä aurinkoisten kesäpäivien makeaksi siemailtavaksi, nykyään saatavilla on kaikkiin tilaisuuksiin sopivia roséviinejä.

Tässä reseptit viiteen noutopöytäruokaan, jotka toimivat erinomaisesti roséviinien kanssa.

Vuohenjuustopallot

Vuohenjuusto pyöryköitä lautasella keittiössä.
Vuohenjuusto pyöryköitä lautasella keittiössä. Kuva: Yle/Carina Ahlskog juhlat,Strömsö (tv-ohjelma),ruokaohjeet,Chèvre

Nämä pehmeät ja täyteläiset vuohenjuustomakupalat hivelevät kitalakea yhdessä roséviinin kanssa.

Käytimme niihin sekä levittyvää että pötkönä myytävää vuohenjuustoa. Poista vuohenjuustosta kuori, jos haluat koostumuksesta tasaisemman.

Ainekset, 12 kappaletta:

  • 200 g vuohenjuustoa
  • 100 g maustamatonta tuorejuustoa
  • ½ sitruunan raastettu kuori ja mehu
  • suolaa
  • mustapippuria
  • 1 ruukku oreganoa hienoksi silputtuna
  • ½ dl rosépippureja huhmareessa jauhettuina

Tee näin:

  1. Sekoita keskenään vuohenjuusto, tuorejuusto, sitruunankuoriraaste ja sitruunamehu.
  2. Mausta massa suolalla ja mustapippurilla.
  3. Muotoile massasta palloja ja pyörittele ne oreganosilpussa ja rosépippurijauheessa.

Paahtopaistirullat vadelmien ja makean chilikastikkeen kera

Valmiit paahtopaisti rullat lautasella.
Valmiit paahtopaisti rullat lautasella. Kuva: Yle/Carina Ahlskog ruokaohjeet,Strömsö (tv-ohjelma),juhlat,Roast beef

Korianterin voimakas maku antaa raikkautta näille suolaisille rullille, jotka sopivat loistavasti kesäiseen buffettipöytään.

Käytimme tällä kertaa suolalihaa, mutta jos haluat rullista ruokaisampia, valitse roseeksi paistettu, ohueksi viipaloitu paahtopaisti.

Ainekset,10–12 kappaletta:

  • 200 g paahtopaistia tai suolalihaa ohueksi viipaloituna
  • 200 g maustamatonta tuorejuustoa
  • ½ dl tuoreita tai pakastettuja vadelmia survottuina
  • 4 rkl makeaa chilikastiketta
  • ½ sitruunan mehu
  • suolaa
  • mustapippuria
  • 1 punainen paprika pieneksi pilkottuna
  • 1 ruukku korianteria silputtuna

Tee näin:

  1. Asettele lihaviipaleet limittäin voipaperille.
  2. Sekoita keskenään tuorejuusto, vadelmasurvos ja makea chilikastike ja mausta sitruunamehulla, suolalla ja mustapippurilla.
  3. Levitä tuorejuustoseos lihaviipaleille ja ripota pinnalle paprikapalat ja korianterisilppu.
  4. Kääri viipaleet rullaksi, laita hetkeksi jäähtymään jääkaappiin ja leikkaa sitten annospaloiksi.

Punakaalisalaatti paahdettujen mantelilastujen ja puolukkavinegretin kera

Punakaalisalaatti paahdetun mantelin ja puolukkavinegretin kera tarjoilulautasella.
Punakaalisalaatti paahdetun mantelin ja puolukkavinegretin kera tarjoilulautasella. Kuva: Yle/Carina Ahlskog salaatit (ruokalajit),ruokaohjeet,Strömsö (tv-ohjelma)

Tämä kaalisalaatti säilyy hyvin pitkään majoneesipohjaisiin salaatteihin verrattuna.

Kaali ryöpätään suolavedessä, mikä tappaa bakteerit. Säilyvyys on siten myös parempi kuin raa’asta kaalista tehdyllä salaatilla.

Valitse lempikaalilajikkeitasi ja yhdistele niitä mielesi mukaan!

Ainekset, 8 annosta:

  • 800 g kaalia, esimerkiksi punakaalia, kurttukaalia, valkokaalia tai lehtikaalia
  • 1 rkl suolaa + lisää maustamiseen
  • 3 rkl mantelilastuja
  • 3 rkl kokonaisia spelttijyviä
  • 1 ruukku persiljaa silputtuna
  • 1 annos puolukkavinegrettiä
  • mustapippuria

Tee näin:

  1. Leikkaa kaalit reiluiksi suikaleiksi ja ripota pinnalle suola.
  2. Kaada päälle ½ litraa kiehuvaa vettä ja anna pehmetä.
  3. Kun vesi on jäähtynyt, kaada se pois ja puristele suikaleet kuiviksi.
  4. Paahda mantelilastut ja spelttijyvät erikseen kuivalla paistinpannulla suolalla maustettuina.
  5. Sekoita kaalisuikaleiden joukkoon persiljasilppu ja noin puolet puolukkavinegretistä (resepti jäljempänä).
  6. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
  7. Ripota pinnalle mantelilastut ja spelttijyvät

Laita loppu puolukkavinegretti tarjolle erikseen.

Vinkkejä:

  • Salaatti sopii mainiosti buffettipöytään tai savustetun kalan sekä grillatun lihan ja makkaran lisukkeeksi.
  • Salaatista tulee vihreämpää, kun sekoitat sen joukkoon rucolaa.
  • Ryöpätty punakaali ei värjää muita salaattiaineksia, joten joukkoon voi lisätä esimerkiksi mozzarellaa tai fetaa.

Puolukkavinegretti

Kulhollinen puolukkavinegrettiä keittiössä.
Kulhollinen puolukkavinegrettiä keittiössä. Kuva: Yle/Carina Ahlskog puolukka (laji),Strömsö (tv-ohjelma),ruokaohjeet

Tämän marjavinegretin voi tehdä myös punaherukoista, vadelmista tai mansikoista, ja se sopii hyvin yhteen kaikenlaisten salaattien kanssa. Marjat pehmenevät viinietikan vaikutuksesta ja antavat salaatinkastikkeelle ihanaa raikkautta ja väriä.

Ainekset:

  • 1 ½ dl oliiviöljyä
  • 3 rkl punaviinietikkaa
  • ½ dl roséviiniä
  • 1 dl tuoreita tai pakastettuja puolukoita
  • suolaa
  • mustapippuria

Tee näin:
Sekoita kaikki ainekset tehosekoittimessa ja mausta suolalla ja mustapippurilla.

Punajuurihummus kuminan ja savustetun chilin kera

Punajuuri hummusta kulhossa
Punajuuri hummusta kulhossa Kuva: Yle/Carina Ahlskog Hummus,punajuuri,Strömsö (tv-ohjelma)

Tämä hummus on räikeän punajuurenpunaista, ja siinä maistuu valkosipulin ja chilin polte sekä mustaherukoiden marjaisa vivahde. Se on tosi hyvä lisuke lihalle, kasvisruoille ja makkaralle ja sopii voileivän ja siemennäkkileivän levitteeksi.

Ainekset, 8 annosta:

  • 1 tölkki kikherneitä
  • 250 g punajuuria keitettyinä ja kuorittuina
  • ½ dl tuoreita tai pakastettuja mustaherukoita
  • ½ dl oliiviöljyä
  • ½ sitruunan mehu
  • 1 rkl tahinia (seesaminsiementahnaa)
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 ruukku minttua
  • 1 tl kuminaa huhmareessa jauhettuna
  • 1 tl chipotlea (savustettuja chilihiutaleita)
  • suolaa
  • mustapippuria
  • mustia seesaminsiemeniä koristeluun
  • chilihiutaleita koristeluun

Tee näin:

  1. Sekoita kaikkia aineksia tehosekoittimessa, kunnes saat haluamasi koostumuksen.
  2. Kaavi hummus kulhoon ja koristele mustilla seesaminsiemenillä ja chilihiutaleilla.
Annos sormiruokaa lautasella kera roseviinin pöydällä
Annos sormiruokaa lautasella kera roseviinin pöydällä Kuva: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-ohjelma),ruokaohjeet,Fester
  • Tee aitoja tortilloita ja tarjoa ne uppopaistetun kotimaisen kalan kanssa

    Helppotekoista ja niin hyvää

    Valmiita tortilloita on kätevä pitää varalla kaapissa, mutta niillä ei ole paljon tekemistä aitojen tortillojen kanssa. Me teemme tortillat masa harina -maissijauhosta, josta ne perinteisesti valmistetaan. Tarjoamme ne meksikolaisen salsan, avokadotahnan ja uppopaistetun kalan kanssa. Täytettyä tortillaa kutsutaan muuten tacoksi. Nyt tiedät senkin.

  • Näin valmistat rapsakan kasvishampurilaisen härkäpapupihvillä

    Tämä versio on lisäksi gluteeniton.

    Näin valmistat rapsakan kasvishampurilaisen härkäpapupihvillä Hyvä ja helppo resepti! Yleensä keitän ison erän papuja ja pakastan niitä sopiviin pusseihin. Käyttämäni härkäpavut ovat kotimaisia, mikä mielestäni on iso plussa. Olen itse kehitellyt reseptin ja valmistan pihvit aina hieman soveltaen, joten mitat ovat ohjeelliset.

  • Vegevalinta – viikkomenu 5

    Teidän parhaat arjen kasviruokaohjeet.

    Vegevalinnan viimeisellä viikolla tarjolla on erinomainen vegepihvi kotimaisista härkäpavuista. Pihvi sopii mainiosti vegeburgeriin. Kiitos Anna-Karin Alménille, Linda Råholmille ja Anne Kiurulle resepteistä.

  • Maukas juureskeitto punaisilla linsseillä

    Nelivuotiaani lempiruoka.

    [[section color=white&image=39-5972845d9b320ae4423 &type=foreground]] Maukas juureskeitto punaisilla linsseillä Tässä yksinkertainen, nopea ja halpa keitto.

Strömsö

Ruudussa

Strömsö Instagramissa

  • Tee aitoja tortilloita ja tarjoa ne uppopaistetun kotimaisen kalan kanssa

    Helppotekoista ja niin hyvää

    Valmiita tortilloita on kätevä pitää varalla kaapissa, mutta niillä ei ole paljon tekemistä aitojen tortillojen kanssa. Me teemme tortillat masa harina -maissijauhosta, josta ne perinteisesti valmistetaan. Tarjoamme ne meksikolaisen salsan, avokadotahnan ja uppopaistetun kalan kanssa. Täytettyä tortillaa kutsutaan muuten tacoksi. Nyt tiedät senkin.

  • Leimaa metallia – kuusi vinkkiä

    Monipuolinen harrastus

    Tee oma teksti erilaisiin metalliesineisiin. Käytä uudelleen metallia, kuten säilykepurkkeja ja vanhoja lusikoita, käytä eri muotoisia valmiita metallilaattoja tai leikkaa omia alumiinilevystä. Voit tehdä esimerkiksi koruja, kilpiä, viljelytikkuja ja avainrenkaita.

  • Tee oma deodorantti ihan tavallisista aineksista

    Tässä on kaksi ohjetta, joita kannattaa kokeilla.

    Antiperspirantti estää hien tunkeutumisen ulos huokosista ja on bakteereja tappavaa, kun taas deodorantti on vain bakteereja tappavaa. Deodorantteja on helpoin tehdä itse.

  • Hapankaali ja muut hapantuotteet ovat balsamia vatsalle

    Näin hyödynnät valkokaalia ja lanttua

    Hapankaali on arkiruokien moniottelija. Sitä voi käyttää kaikkeen pataruoista ja keitoista salaatteihin tai vaikkapa hampurilaisen täytteenä. Hapankaali sisältää sekä C-vitamiinia että maitohappobakteereja, kuin myös Andersin lanttukimchi. Voit lukea lisää maitohapatuksesta täältä.

  • Vegevalinta – viikkomenu 5

    Teidän parhaat arjen kasviruokaohjeet.

    Vegevalinnan viimeisellä viikolla tarjolla on erinomainen vegepihvi kotimaisista härkäpavuista. Pihvi sopii mainiosti vegeburgeriin. Kiitos Anna-Karin Alménille, Linda Råholmille ja Anne Kiurulle resepteistä.

  • Maukas juureskeitto punaisilla linsseillä

    Nelivuotiaani lempiruoka.

    [[section color=white&image=39-5972845d9b320ae4423 &type=foreground]] Maukas juureskeitto punaisilla linsseillä Tässä yksinkertainen, nopea ja halpa keitto.

  • Tomaattinen kasvismuhennos sadonkorjuuaikaan

    Monikäyttöinen ja helposti muunneltava muhennos.

    Tomaattinen kasvismuhennos sadonkorjuuaikaan Helposti hyvää kauden raaka-aineista. Muhennos on monikäyttöinen, sopii myös esimerkiksi paistetun lohen seuraksi ( korvaa kasvisfondi kalafondilla ja lisää vielä 1/4 tl hienoa merisuolaa muhennokseen) Mutta toimii erinomaisesti sellaisenaan juuri perunan ja parsakaalin kaverina. Itse kehittelemä ohjeeni "simppelisti hyvää" periaatteella.

  • Näin valmistat rapsakan kasvishampurilaisen härkäpapupihvillä

    Tämä versio on lisäksi gluteeniton.

    Näin valmistat rapsakan kasvishampurilaisen härkäpapupihvillä Hyvä ja helppo resepti! Yleensä keitän ison erän papuja ja pakastan niitä sopiviin pusseihin. Käyttämäni härkäpavut ovat kotimaisia, mikä mielestäni on iso plussa. Olen itse kehitellyt reseptin ja valmistan pihvit aina hieman soveltaen, joten mitat ovat ohjeelliset.

  • Nautiskele juhlavilla rapeilla perunapakoroilla

    Intialaista sormiruokaa Anders Samuelssonin tapaan.

    Nautiskele juhlavilla rapeilla perunapakoroilla Tässä muodossa et ole vielä koskaan maistanut perunaa. Nämä rapeat uppopaistetut pakorat ovat alkujaan peräisin Intiasta. Perunapakoroiden kanssa voi tarjota mieleisiään lisukkeita. Tässä niiden lisänä on maukasta vihreää chutneyta ja mangoldimuhennosta.

  • Mehevä munakoisogratiini parmesaanilla

    Tästä on potentiaalia uudeksi arkiruokasuosikiksi.

    Mehevä munakoisogratiini parmesaanilla Jos perheesi tykkää lasagnesta, taidatte myöskin pitää tästä. Tämä on oivallinen tapa käyttää munakoisoa arjessa.

  • Vegevalinta – viikkomenu 4

    Teidän parhaat arjen kasviruokaohjeet.

    Meillä on ilo esitellä Vegvalin viikoittainen ruokalista numero 4, jossa parhaimmistoa meille lähettämistänne kasvisruokaohjeista. Kiitokset Samuli Laurikaiselle, Erica Rönngårdille, Sari Pylsylle ja Mari Tiensuulle tämän viikon resepteistä.

  • Vähän parempi sipulipiirakka ranskalaisittain

    Täyteläinen ja helppo piirakka.

    Vähän parempi sipulipiirakka ranskalaisittain Piirakka on täyteläinen, suht helppo tehdä ja punaviini tuo siihen kivan värin mausta puhumattakaan. Marianna Tiensuu Ainekset Pohja: 3 dl vehnäjauhoja 1 tl suolaa 100 g voita 1 dl kylmää vettä.

  • Helppo ja nopea kasviskastike papupastalla

    Proteiinit saat kaupan päälle.

    Helppo ja nopea kasviskastike papupastalla Monet puhuvat siitä, että uudet lihakorvikkeet (oumph, kaura ja muut vastaavat) ovat tehneet kasvisruokaan siirtymisen helpommaksi. Oman kasvisruokavalioni mullisti kuitenkin papupasta, joka ilmestyi kauppoihin muutama vuosi sitten.

  • Kokeile uutta versiota ranskalaisesta hernekeitosta – Crème Ninon itujen ja versojen kera

    Ja muita vinkkejä itujen käyttöön.

    Kokeile uutta versiota ranskalaisesta hernekeitosta – Crème Ninon itujen ja versojen kera Ranskalainen hernekeitto saa uutta twistiä, kun herneet korvataan rouskuvilla iduilla ja raikkailla versoilla. Tämä toimii viikonlopun luksuskeittona uppomunien tai graavilohen kanssa tarjottuna, mutta jättämällä pois kuohuviinin saat myös uuden klassikon hernekeittotorstaihin. Samuli Laurikain

  • Gnocchit ruohosipulilla kera vihannesten – hyvä vaihtoehto pastalle kotimaisesta perunasta

    Tässä myös gluteenittomana versiona.

    [[section color=white&image=39-5958495d959e681beae &type=foreground]] Gnocchit ruohosipulilla kera vihannesten – hyvä vaihtoehto pastalle kotimaisesta perunasta Resepti on helppo, mutta kuitenkin melkoisen juhlava, tätä on kiva tarjota vaikka alkupalaksi vieraille tai sitten juhlavanpana arkiruokana perheelle. Olen itse harrastaja ruokabloggari, joka kokeilee mielellään aina uutta.

  • Kokeile pavuilla ja marjasalsalla täytettyjä vihreitä tacoja

    Perheklassikko uudessa asussa.

    [[section color=white&image=39-5958455d959e676c3a9 &type=foreground]] Kokeile pavuilla ja marjasalsalla täytettyjä vihreitä tacoja Vegevalinta tarjoaa lapsiperheiden suosikkiruoan kasvisversiona. Minusta on hauskaa tehdä kokeiluja muissa ruokakulttuureissa hyväksi havaituilla konsepteilla ja tuoda niitä pohjoismaiseen keittiöön.

  • Vegevalinta – viikkomenu 4

    Teidän parhaat arjen kasviruokaohjeet.

    Meillä on ilo esitellä Vegvalin viikoittainen ruokalista numero 4, jossa parhaimmistoa meille lähettämistänne kasvisruokaohjeista. Kiitokset Samuli Laurikaiselle, Erica Rönngårdille, Sari Pylsylle ja Mari Tiensuulle tämän viikon resepteistä.

  • Vegevalinta – viikkomenu 3

    Teidän parhaat arjen kasviruokaohjeet.

    Olkaa hyvä - tässä Strömsön Vegevalintakampanjan kolmas viikkomenu, jossa tarjolla valikoima teidän parhaista arjen ruokaohjeista. Kiitos resepteistä Harriet Tuominen, Juuso Nurmi, Karin Ljung-Hägert ja Markku Nurminen.

  • Vegevalinta – viikkomenu 2

    Parhaat arjen kasviruokaohjeenne.

    Vegevalinnan toisen viikon herkkuihin kuuluu kaksi perhesuosikkia vegevaihtoehtoina. Suuret kiitokset Tarja Huntus, Sari Pylsy, Hanna Kuusisalo ja Johannes Djupsjöbacka. Jaettu syömisen ilo on kaksinkertainen ilo.

  • Vegevalinta – viikkomenu 1

    Parhaat arjen kasviruokaohjeenne.

    On aika esitellä Vegevalintakampanjan ensimmäinen viikkomenu. Kampanjassa olette jakaneet parhaat arjen kasviruokaohjeenne. Kiitos Päivi Lähtevänojalle, Judith Almille, Frida Allbergille sekä Katriina Lahtoselle, jotka ovat tämän viikon Vegevalintakokit.

  • Vuohenjuustolla ja hunajalla gratinoidut perunat

    Helppotekoinen ruokalaji eilispäivän keitetyistä perunoista.

    Tämä helppotekoinen perunaruoka maistuu hyvältä sellaisenaan tai esimerkiksi lohen tai lampaanlihan lisukkeena. Jos haluat pitäytyä kasvislinjalla, voit tarjota sen myös juurikkaiden tai linssipihvien kera.

  • Peruna carbonara – arkiruokaklassikon uudet kuviot

    Tämä versio valmistetaan pelkistä kasviksista.

    Tee pastaa perunoista ja pekonia uppopaistetuista perunankuorista. Niistä syntyy uusi ruokalaji, joka maistuu lähes samalta kuin alkuperäinen. Mutta kuormittaa vähemmän ilmastoa ja herättää enemmän ihastusta.

  • Tee vaikutus gubbröra deluxella – edullisen ruokaklassikon uudella muunnoksella

    Sopii brunssille, lounaalle ja alkuruoaksi.

    Ruskistetun voin karamellimainen maku on taianomainen, ja oikein valmistettuna se tekee mistä tahansa yksinkertaisesta ruoasta parempaa. Gubbröramme tarjoillaan kauniisti ruokaisana salaattina, ja sen määrä on helppo mukauttaa monille lounasvieraille. Tällä tavalla tasapainotetaan anjoviksen hallitsevaa makua ja kaikki raaka-aineet pääsevät esiin.

  • Kanelilla maustettu karviaismarmeladi

    Raikas marmeladi juustotarjottimelle.

    Karviaiset ovat raikkaita ja hyviä syötäviä sellaisenaan, mutta jos haluaa säilöä niitä, karviaismarmeladi on valtavan hyvää varsinkin, jos sen keittää kanelitangon kanssa.

  • Näin teet trendijuoma kombuchaa: “Puhu sienelle lempeästi”

    Fermentoitua teejuomaa on helppo tehdä itse.

    Kombucha on fermentoitu teejuoma, joka on valloittanut maailman rytinällä. Tämä perinteikäs juoma on lyönyt itsensä läpi muun muassa siksi, että se sisältää maitohappobakteereja ja vähemmän sokeria kuin virvoitusjuomat. Jos noudatat Strömsön ohjeita, voit tarjota kombuchaa muutaman viikon kuluttua.

  • Kudo kaulahuivi, jossa loimen väri vaihtuu

    Niina Hiltunen näyttää erikoisen kudontamallin

    Niina Hiltunen on suunnitellut ja kutonut kaulahuiveja, joiden innoituksena on ollut Ashfordin The Wheel -lehden n:o 29. Heidän luvallaan olemme kääntäneet ohjeen niin, että kaikki voivat opetella kutomaan väriä vaihtavilla loimilangoilla.

  • 30 vinkkiä vauvakutsujen järjestäjälle

    Vinkkejä, jotka sopivat muidenkin juhlien järjestämiseen.

    Tarjolla on monia vinkkejä juhlien järjestäjälle. Voit saada niistä inspiraatiota järjestitpä sitten tavallisia juhlia, ristiäisiä tai valmistujaisia. Meillä on teemana vauvakutsut, juhlat tulevalle äidille. Tässä on koristelu-, askartelu-, leikki- ja lahjavinkkejä ja paljon muutakin, mitä voit tehdä itse.

  • Kirjo oma Strömsö-sitaattisi ristipistoin

    Tämän hetken kuumin käsityötekniikka käy kuin leikiten.

    Lee esittelee uuden ristipistomallin, jossa on Strömsö-sitaatti. Inspiroidu siitä ja Pernilla Vikströmin nykyaikaisista kirjontatöistä ja tee oma poliittinen, feministinen tai humoristinen huoneentaulu.

  • Vaihda kertakäyttömuovi kestävään mehiläisvahaliinaan

    Tee mehiläisvahaliina itse kankaasta ja mehiläisvahasta.

    Mehiläisvahaliina on pala luomupuuvillakangasta, joka on kyllästetty mehiläisvahalta ja josta tulee täysin vesitiivis. Käytä liinaa muovikelmun sijaan voileipien kääreenä tai peittämässä kulhoa, jossa on ruoantähteitä.

  • Neulo Tanja Majavan Suomi-sukat

    Uusi sukkamalli Strömsön katsojalta.

    Tanja Majava suunnitteli oman sukkamallinsa. Inspiraatio löytyi Strömsön katsojien lähettämistä kuvioista.Nyt voimme kaikki neuloa Tanjan mahtavat sukat, koska hän päätti jakaa neuleohjeen kanssamme.

  • Strömsövideo 5

    Särkeekö niskaa tai päätä? Saatat kärsiä someniskasta.