Hyppää pääsisältöön

Kaakkuri on Suomen toiseksi erilaisin lintu

Kaakkuripari pesälammellaan
Kaakkuri pesälammellaan Kaakkuripari pesälammellaan Kuva: Houman Taleghani / Yle kaakkuri

Kaakkuri kulkee omia polkujaan lintujen evoluutiossa. Se on perimältään hyvin erilainen kuin muut siivekkäät. Suomalaisista linnuista vain kalasääski poikkeaa dna:ltaan siitä enemmän.

Lintujen eriytyminen omiksi ryhmikseen tunnetaan jo varsin tarkasti.

Sukulaisuussuhteet saadaan selville analysoimalla, miten paljon lintujen perimät muistuttavat toisiaan. Näin syntyvästä sukupuusta hahmottuu, kuinka läheisiä sukulaisia lajit ovat keskenään eli kuinka kauan sitten ne ovat erkaantuneet toisistaan.

Kaakkuri istuu yksin omalla pitkällä evolutiivisella oksallaan. Haara yhtyy kuikkalintujen oksaan, mutta vasta lähellä runkoa. Se kertoo, että kaakkurit ovat oma yksinäinen linjansa kuikkalintujen lahkossa. Kaiken huipuksi kuikkalinnut ovat jo itsessään hyvin erilaisia kuin muut, joten kaakkuri on tavallaan poikkeus poikkeuksien joukossa.

“Itse asiassa kaakkuri on 9993 linnun joukossa komeasti sijalla 16”, kuten biologi Mikko Kolkkala havaitsi etsiessään lintujen erilaisuutta koskevasta tutkimuksesta Suomessa esiintyvät linnut.

Mutta muita alkukantaisempia lintuja niin kuikka kuin kaakkurikaan eivät ole.

Ne ovat eriytyneet lintujen päälinjasta samaan aikaan kuin muut lintulahkot, liitukauden lopputörmäyksen jälkeen noin 66 miljoonaa vuotta sitten. Eli vaikka kuikkalinnut ovat oma porukkansa, ne ovat erkaantuneet lintujen päälinjasta yhtä kauan sitten kuin vaikkapa talitiaisen haara.

Linnut ovat dinosauruksia

Mutta on talitintissäkin ihmeteltävää, sillä perimän analyysit ovat osoittaneet, että talitiainen on läheistä sukua Tyrannosaurus Rexille. Kun tähän lisää sauropodit – kasvinsyöjädinosaurukset - ja verrataan näiden kolmen dna:ta toisiinsa, Tyrannosaurus Rex on läheisempää sukua talitintille kuin sauropodeille.

"Dinosaurukset ovat siis edelleen keskuudessamme", Kolkkala täräyttää. Näemme niitä lintulaudoilla, pesäpöntöissä ja metsälammilla. Tässä mielessä kaakkurista voi sanoa, että siinä näkee kaikuja dinosauruksista. Tai oikeastaan tämäkin on väärin, sillä kaakkurit ovat dinosauruksia, tarkemmin ottaen höyhenpeitteisiä dinosauruksia, kuten kaikki muutkin lintumme.

Talitiainen on läheistä sukua Tyrannosaurus Rexille.
Kaakkuri vedessä
Kaakkuri vedessä Kuva: Yle/ Risto Salovaara kaakkuri,linnut,vesilinnut

Sorsatkin ovat kaakkureita alkukantaisempia

Vanhimpia lintuja ovat lentokyvyttömät linnut kuten strutsit ja nandut. Ne ovat eriytyneet sata miljoonaa vuotta sitten, mutta samoihin aikoihin on kehittyneet myös sorsa- ja kanalintujen heimot. Eli teeri, metso ja myös tavallinen sinisorsa ovat tällä logiikalla primitiivisempia kuin kaakkuri.

Tämäkin logiikka pettää. Luonnossa oleva valintapaine on vaikuttanut jokaisen nykyään elävän lajin perimään. Vaikka esimerkiksi nokkaeläin on elänyt omaa evolutiivista polkuaan eristyksissä muista, sen kehitys ei ole pysähtynyt, vaan jatkunut läpi aikojen aivan kuten muidenkin eläinten.

Vaikka kaakkuri onkin 66 miljoonan vuoden iällään yhtä vanha kuin muutkin linnut, ei sen alkukantainen voima himmene. Hämyisessä kesäyössä kuuluva kaakkurin huuto saa selkäpiit väreilemään tänäkin päivänä. Metsien aaveen ääni kantautuu kauas sen pesimälammelta.

Kuuntele Viikon luontoääni kaakkurista.