Hyppää pääsisältöön

Nikke Ankara on kulkenut kauas katu-uskottavasta punchline-räpistä – “On musta tullut vähän sellainen poppiräppäri”

Nikke Ankara julkaisi uuden Ootsä nähny Nikkee? -albumin, joka on räppärin sanojen mukaan vähemmän machoilua. Vain elämää -ohjelman myötä hän löysi uudenlaisen yleisön, mutta perverssikohut hän olisi halunnut välttää.

Nikke Ankara julkaisi kakkosalbuminsa Ootsä nähny Nikkee? // Kuva: Juuli Aschan / YleX

Nikke Ankaran viime vuodet ovat olleet tuulisia. Neljä vuotta sitten julkaistun debyyttibiisin Perjantai 13. jälkeen hän on kertaalleen kadonnut ja ilmoittanut lopettavansa musiikkiuransa. Sen jälkeen hän on tehnyt comebackin ja viime vuonna räppäri oli mukana Vain elämää -ohjelmassa. Nyt häneltä on julkaistu kakkosalbumi Ootsä nähny Nikkee?

Toinen albumi on räppärin mukaan henkilökohtaisempi ja vähemmän macho kuin hänen aiempi materiaalinsa. Erityisesti levyn päättävän Tuuleen-kappaleen julkaiseminen tuntuu hermostuttavan aurinkolasiensa taakse kätkeytyvää räppäriä.

– Se biisi on kaikkea muuta kuin kukkoilua. Se ei ole sitä perinteistä Nikke Ankaraa, mitä on kuultu, vaan siinä annetaan itselleen kritiikkiä ja puhutaan siitä, kun itsellä on ollut huonoja hetkiä, Ankara sanoo.

Tuuleen on tilitysbiisi, joka esittelee räppärin mukaan uudenlaisen puolen Nikke Ankarasta. Samalla tuo mieleen JVG:n samanhenkisen Tuulisii-kappaleen.

– On se tavallaan anteeksipyyntö, mutta myös tilitys siitä, että tässä on välillä tullut oltua aika perseestä ja pakko myöntää se itselleen. Kyllä ne ihmiset hiffaavat sen, joille se biisi on tarkoitettu.

Matka battleräppäristä poppiräppäriksi

Viimeistään Cheekin Vain elämää -esiintymisten jälkeen suomiräp nousi uudeksi suomalaiseksi kansanmusiikiksi. Räppäreistä tuli kentän kuuminta tavaraa ja jokainen levy-yhtiö halusi poimia lupaavimmat räppärit talliinsa ennen muita.

Yksi näistä rap-lupauksista oli Nikke Ankara, joka oli herättänyt kiinnostusta freestyle- ja battlerap-porukoissa. Nuoren Niken uhoavista punchlineista on kuljettu kauas, kun kuuntelee singlenä julkaistua Rikkinäistä prinsessaa tai Irinan kanssa tehtyä Kaadutaan-kappaletta.

"Faktahan on se, että tarvittaessa mä syljen niin hyvin, että aitopäätkin siitä diggaa", Nikke Ankara sanoo. // Kuva: Juuli Aschan / YleX

Youtubeen ladatut freestyle-videot olivat olleet Ankaralle mökkiviikonloppujen aikana kuvattua hauskanpitoa, mutta niiden pohjalta on vaikea luoda uraa menestyvänä artistina.

– Sä voit olla hyvä sylkee ja heittää läppii, mutta tässä musassa on tärkeää, että osaa tehdä kokonaisia biisejä, jotka kiinnostavat jengiä. Pakko mun on myöntää se, että vaikka oon ollut räppijätkä henkeen ja vereen, niin on musta tullut vähän sellainen poppiräppäri.

Räppäri ei kuitenkaan halua hylätä juuriaan ja siksi hän julkaisee tasaisin väliajoin Aivotonta räpätiräpää -videoita Youtubessa. Tulevaisuudessa hän haluaisi tehdä enemmän biisejä räpimpiin biitteihin.

– Faktahan on se, että tarvittaessa mä syljen niin hyvin, että aitopäätkin siitä diggaa.

Vain elämää nosti Ankaran esille uudelle yleisölle, mutta kautta varjosti myös kohu

Viime vuonna Nikke Ankara oli mukana Vain elämää -ohjelmassa, josta räppärillä on pääasiassa hyviä muistoja. Ainoastaan Petra Garganon lirkuttelusta syntynyt kohu on jäänyt mieleen varjostamaan kokemusta.

– Olihan ne hävyttömiä juttuja, mut jotenkin siellä oli niin rento olla, että tuli heitettyä hölmöä läppää. Mä oon vähän tyhmän läpän kuningas.

Ankara kertoo jälkikäteen keskustelleensa myös Garganon kanssa asiasta eikä hän ollut kokenut Ankaran käytöstä ahdistavaksi. Gargano kommentoi jälki käteen Instagramissa, ettei ollut loukkaantunut räppärin käytöksestä.

Esiintymisellä Vain elämää -ohjelmassa oli valtava merkitys Ankaran uralla. Hän kuvaa viime vuotta isoksi vuodeksi urallaan, sillä ohjelma raivasi hänelle tietä isommille festarilavoille, joille hänellä ei aiemmin ole ollut asiaa. Samalla laajentunut kuuntelijakunta on näkynyt myös striimausluvuissa.

– Olisin mielelläni ne perverssikohut välttänyt, mutta muuten ihan paras kokemus.

“Jos se olisi musta kiinni, en räppäisi muusta kuin naisista”

Nikke Ankaran tuotannossa leimallista on se, miten biisit tuntuvat pyörivän naisseikkailuiden ja ihmissuhteiden ympärillä.

– Jos se olisi musta kiinni, en räppäisi muusta kuin naisista, Ankara naurahtaa.

Nikke Ankara // Kuva: Juuli Aschan / YleX

Räppäri ei kuitenkaan ole yksin musiikkinsa kanssa, vaan kertoo tuottajiensa MGI:n ja Ollien ohjeistavan häntä paljon studiossa.

Kuitenkin teksteissä naiskuva tuntuu usein jopa yksipuoliselta. Uudella Pelipoika-kappaleella räpätään siitä, miten haukankatseella lyylejä katsellaan tanssilattian reunalta ja miten kainalossa on enkeleitä kuin Hugh Hefnerillä.

– Kyllä siinä on vähän sitä kukkoilua, että “jee mulla on naisia”, mut ei todellakaan oo tarkoitus alistaa ketään tai ajatella, että naiset ovat jotain pelinappuloita.

Ankara lisää, että hänen teksteissään on usein mukana pilkettä silmäkulmassa. Pisamat-kappaleella lauletaan naisen maailman kauneimmasta pigmenttihäiriöstä, joka saa miehen tuntemaan itsensä päälliköksi.

– Ei se oo niin, että olisin tuolla joku mallimimmi kainalossa ja olisin sen takia päällikkö, vaan niinku se yks kenen kanssa on, vahvistaa itsetuntoa. Koen olevani hauskempi ja parempi ihminen sen tietyn seurassa, kun mitä oon ilman sitä.