Hyppää pääsisältöön

Pianisti Iiro Rantala: “Tätä hommaa ei jaksa, jos ei ole hyvässä kunnossa”

Pianisti ja säveltäjä Iiro Rantala Puoli seitsemän studiossa.
Pianisti ja säveltäjä Iiro Rantala. Pianisti ja säveltäjä Iiro Rantala Puoli seitsemän studiossa. Kuva: Asta Kujala Iiro Rantala,jazz,muusikko,säveltäjät

Pianistina ja säveltäjänä tunnettu jazz-muusikko Iiro Rantala teki ison elämäntapamuutoksen kun huolestui omasta jaksamisestaan hektisessä musiikkimaailmassa. Hän jätti alkoholin, siirtyi kasvisruokaan ja aloitti aktiivisesti huolehti kunnostaan liikkumalla.

– Olen ryhtynyt kuntoilemaan ja jättänyt alkoholin kokonaan. Huomasin tuossa muutama vuosi sitten, että tätä hommaa ei jaksa, jos ei ole hyvässä kunnossa.

Rantala tunnistaa, että musiikkimaailmassa on riskinsä, jos ei pidä itsestään huolta kiivaassa keikkailutahdissa.

– On tässä vaaransa. Nyt löydän kuntoilun kautta saman tunteen kuin parista valkoviinilasillisesta.

Muutos ei syntyny kuitenkaan hetkessä, vaan alkoi hiljalleen kyteä mielessä.

– Muutos meni hiljalleen. Aloin juoksemaan, mutta sitten tuli selkäongelmia. Muutos ei tullut kerralla, mutta nyt olen vahvasti elämässä kiinni.

Muutos ei tullut kerralla, mutta nyt olen vahvasti elämässä kiinni.

Avuksi muutoksessa löytyi pilates, josta onkin tullut siitä lähtien säännöllinen osa hänen arkeaan.

– Olo on parantunut paljon. Olen nyt paljon paremmassa kunnossa kun olin kaksikymppisenä.

Rantalan ensimmäinen ooppera syksyllä

Työrintamalla monessa eri musiikkiprojektissa oleva Rantala on tehnyt uuden aluevaltauksen säveltämällä oopperan. Pikaparantola -ooppera on Kansallisoopperan tilaustyö, joka kantaesitetään syyskuussa. Tämän jälkeen teos lähtee kiertueelle ympäri Suomea.

– Se on koominen ooppera, jossa pikkaisen irvaillaan tälle tämän päivän meiningille, että kukaan meistä ei ole tyytyväinen itseensä. Kaikki haluavat muuttua tai olla jotain muuta kuin mitä ovat.

Rantala on innoissaan oopperasta, koska hän kokee, että oopperan säveltämisessä pystyy hyödyntämään montaa eri osa-aluetta omasta osaamisestaan.

Tässä yhdistyvät nämä kaikki.

– Tässä yhdistyy moni juttu. Olen klassinen pianisti. Olen tehnyt paljon huumorijuttuja ja myös teatteria. Tässä yhdistyvät nämä kaikki.

Pikaparantola ei taida jäädä Rantalan ainoaksi oopperaksi. Uusi teos on jo suunnitteilla, vaikka tilaajaa ei ole vielä tiedossa.

– Toinen ooppera on jo tekeillä ja se kertoo jalkapallosta.

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän