Hyppää pääsisältöön

Raghu Rai – muotokuva mestarikuvaajasta

Sanotaan, että valokuvat ovat usein ottajansa näköisiä. Jos katsoo arvostetun intialaisen kuvajournalistin Raghu Rain valokuvia, piirtyy mieleen kuva ammattilaisesta, joka suhtautuu maailmaan lempeydellä, mutta myös terävyydellä ja tarkkuudella, kirjoittaa Hannamari Shakya.

Nöyryys on aliarvostettu hyve, ja yksi dokumentaarisen valokuvan tekemisen lähtökohdista. On päästävä ihmistä lähelle, ja herätettävä luottamusta.

Eräänlaisessa omaelämäkertadokumentissa An Unframed Portrait, suomeksi Raghu Rai, valokuvan mestari Intiasta, paljastuu se, miten Intian arvostetuimpiin valokuvaajiin kuuluva Raghu Rai (s. 1942) työskentelee. Nöyryys, lempeys ja itsepintaisuus näyttävät kuuluvan miehen työrooliin.

Dokumentti kurkistaa myös yksityiselämään, sillä elokuvan on ohjannut Rain oma tytär, parikymppinen Avani Rai.

Raghu Rai ja hänen tyttärensä Avani Rai
Raghu Rai ja Avani Rai Raghu Rai ja hänen tyttärensä Avani Rai Kuva: Raghu Rai/Magnum Photos Raghu Rai,teeman kulttuuri

Raghu Rai syntyi pienessä pakistanilaisessa kylässä, joka on nykyisin osa Intiaa. Se saattaa selittää Raghu Rain erityistä kiinnostusta Kashmiria kohtaan; aluetta joka on ollut pitkään Intian ja Pakistanin valtataistelun keskiössä. Rai palaa kuvaamaan Kashmiriin, ja tytär Avani haluaa kameroineen lähteä mukaan. Matkan seurauksena syntyy tämä kiehtova, vaikkakin ristiriitainen dokumenttielokuva.

Kun kuvaat minua, en ole isäsi!― Raghu Rai

Enemmän kuin mistään muusta, dokumentti kertoo tunnetun valokuvaajaisän ja aloittelevan elokuvantekijätyttären suhteesta. Tätä suhdetta kuvastaa dokumentissa kuultu lause, jossa päähenkilö puhuttelee ohjaaja-tytärtään: "Kun kuvaat minua, en ole sinun isäsi, minä olen sinun päähenkilösi!"

Ohjaaja-tyttären kertojaääni kulkeekin dokumentin taustalla, paljastaen, että hänen isänsä on koko elämänsä etsinyt rauhaa – kun hän puolestaan on etsinyt isäänsä. Avani Rai pohtii myös sitä, erottaako vai yhdistääkö kamera lopulta isän ja tyttären.

Iltarukous Kashmirissa. Raghu Rain valokuva
Iltarukous Kashmirissa Iltarukous Kashmirissa. Raghu Rain valokuva Kuva: Raghu Rai/Magnum Photos Raghu Rai,teeman kulttuuri

Nainen ja vihanneskori. Raghu Rain valokuva
Nainen ja vihanneskori Nainen ja vihanneskori. Raghu Rain valokuva Kuva: Raghu Rai/Magnum Photos Raghu Rai,teeman kulttuuri

Nimekkään kuvatoimisto Magnumin perustaja Henri Cartier-Bresson otti vuonna 1977 suojatikseen Rain, josta kehittyi yksi arvostetuimmista kuvajournalisteista maailmassa. Hänen valokuvissaan paistattelevat niin huippupoliitikot kuin kastijärjestelmän pahnanpohjimmaisetkin.

Nuori Dalai Lama istuu nojatuolissa. Raghu Rain valokuva
Nuori Dalai Lama Nuori Dalai Lama istuu nojatuolissa. Raghu Rain valokuva Kuva: Raghu Rai/Magnum Photos Raghu Rai,teeman kulttuuri

Indira Gandhi. Raghu Rain valokuva
Indira Gandhi Indira Gandhi. Raghu Rain valokuva Kuva: Raghu Rai/Magnum Photos Raghu Rai,teeman dokumentit

Rain visuaalinen kieli on harkitun pelkistettyä. Hän ei alleviivaa eikä korosta, vaan kuvaa tapahtumat ja ihmiset kuvajournalistisen hengen mukaisesti mahdollisimman suoraviivaisesti.

Kuvat ovat vaikuttavia ja vangitsevia ajankuvia, ja osa niistä on nostettu ikoniseen asemaan, kuten kuvat Äiti Teresasta.

Valokuvaus ei ole vain ammattini, vaan rakkauteni ja hulluuteni― Raghu Rai

Dokumenttielokuva Raghu Rai, valokuvan mestari Intiasta on hehkuva muotokuva valokuvaajasta, jolle kuvaaminen on kaikki kaikessa.

Kuten Raghu Rai itse sanoo: "Valokuvaus ei ole vain ammattini, vaan rakkauteni ja hulluuteni."

Juna Akhara -veljeskunnan sadhuja eli pyhiä miehiä Mahakumbhissa 2013. Raghu Rain valokuva
Juna Akhara -veljeskunnan sadhuja eli pyhiä miehiä Mahakumbhissa 2013 Juna Akhara -veljeskunnan sadhuja eli pyhiä miehiä Mahakumbhissa 2013. Raghu Rain valokuva Kuva: Raghu Rai/Magnum Photos Raghu Rai,teeman kulttuuri

Dokumenttielokuvasta katsoja voi löytää myös toisen tarinan, joka kuuluu ohjaajalle. Se on tarina Avani Raista, tyttärestä, joka on päättänyt kulkea omia polkujaan mestari-isänsä viitoittamalla tiellä.

Jutun kirjoittaja Hannamari Shakya on toimittaja ja dokumentaristi.

  • Raghu Rai, valokuvan mestari Intiasta (Raghu Rai: An Unframed Portrait), Intia/Suomi 2017. Ohjaus Avani Rai.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa