Hyppää pääsisältöön

Roseeviini – oma, tervetullut tyyli

Erilaisia roséviinejä laseissa.
Erilaisia roséviinejä laseissa. Kuva: Yle/Carina Ahlskog Strömsö,juhlat,roseeviinit

Roosanhohtoisten viini-ihanuuksien tarjonta kasvaa jatkuvasti, ja sitkeä sesonkileima on viimein kulumassa pois. Enää ei tarvitse olla aurinkorasvaa kasvoilla ja aurinkolasit päässä, jotta roseeviini tuntuisi oikealta.

Oikeastaan roseeviini ei ole edes enää mikään trendi, vaan vakiintunut, oma ja monipuolinen viinityyli, joka on tullut jäädäkseen ympäri vuoden.

Roseeviinit kehittyvät ja muuttuvat kuluttajien ailahtelevien mieltymysten mukaan kuten puna- ja valkoviinitkin. Meillä, jotka nautimme ihanteellisten ruoka- ja viiniyhdistelmien kokeilemisesta, on nyt yksi tervetullut kategoria lisää kohottamaan makukokeilujamme.

Yksi roseeviinien monista eduista on sen mutkaton leima. Roseeviini voi olla vaikka miten moninainen ja moni-ilmeinen tahansa, mutta sitä on silti lupa kokeilla sydämensä kyllyydestä, koska ei ole mitään valmiiksi kirjoitettuja sääntöjä tai mielipiteitä siitä, miten ja minkä kanssa roseeviiniä on nautittava.

Olen juonut roseeta ylellisimmän äyriäislautasen kanssa, mutta myös sekoittanut siihen jäitä, mansikoita ja likööriä vaaleanpunaiseksi pillillä juotavaksi slushie-drinkiksi. Kaikki on sallittua. Kaikki on mahdollista.

Roseeviini on jopa saanut oman vuotuisen PINK-festivaalinsa Etelä-Ranskassa.

Valmistus

Roseeviiniä valmistetaan sinisistä rypäleistä. Tavallisin valmistusmenetelmä kalpeankauniin värisävyn aikaansaamiseksi on antaa rypäleiden kuorten, joissa väripigmentti ja tanniinit (parkkihapot) ovat, olla kontaktissa rypälemehuun vain muutaman tunnin. Tuloksena on roosa, marjanraikas, monien mahdollisuuksien viini.

Tuottaja voi säädellä lämpötiloja, uuttamisaikaa ja rypälevalintoja halutun tyylin saavuttamiseksi.

Tyylit

Neljä erilaista roséviiniä laseissa.
Neljä erilaista roséviiniä laseissa. Kuva: Yle/Carina Ahlskog roseeviinit,Strömsö,juhlat

Kun valitsee roseeviiniä, on hyvä ajatella, missä yhteydessä viini saa loistaa. On nimittäin monia eri tyylisuuntauksia, jotka antavat erilaisia elämyksiä.

Kalpea kaunotar

Tyylinmukainen, konstailematon ja sitruunahappoinen Provence-tyyli, jossa on kalpea, vanhanroosan värinen sävy.

Viiniä voidaan pitkälti käyttää kuten valkoviiniä, mutta siinä on aina häivähdys punaisia marjoja, jotka laajentavat yhdistelymahdollisuuksia.

Kala, äyriäiset, salaatit, valkohomejuustot ja vaalea liha, jossa on yrttien ja sitruksen makua, ovat hyviä kumppaneita. Se on ihanaa myös omassa ylhäisessä yksinäisyydessään.

Valikoitu hienohelma

Moninaiset ja laadukkaat roseeviinit, joissa tuottajat ovat lähteneet etsimään ylellistä ja eleganttia luonnetta.

Erinomainen rypälelaatu, pieni sato, huolellinen suodatus, hyvin valvottu lämpötilan valvonta, kypsyttäminen hiivasakan päällä ja valikoitu harkittu tammikäsittely ovat joitakin tapoja saada aikaan eliittiviinejä.

Hinnat ovat usein hiukan korkeampia ja väri voi vaihdella hennon roosasta vaaleaan kirsikanpunaiseen.

Näissä viineissä on enemmän painoa ja useampia makutasoja, ja yhdistelymahdollisuuksia on monia. Usein myös niiden elinikä on pidempi.

Elegantimmat kalaruoat, linturuoat, sianliharuoat, joissa on hapokkaita aineksia sopivat hyvin sen pariksi, ja myös aasialaisvaikutteiset ruokalajit, jossa on tiettyä tulisuutta viihtyvät näiden viinien seurassa.

Luksuspizza, mehukkaat piiraat ja rieskarullat hyvillä täytteillä ovat toinen hieno seuralainen, joka saa viinin valitun luonteen oikeuksiinsa.

Makea marjakaveri

Kaliforniassa, missä viinitekijät eivät olleet vielä sidoksissa mihinkään roseeviiniperinteeseen, luotiin 1970-luvulla oma ”uusi viinimaailma”-tyyli enemmän tai vähemmän vahingossa.

Tummanroosasta, puolimakeasta viinistä, joka on valmistettu muuten niin selkeästi punaviiniin tarkoitetusta Zinfandel-rypäleestä, tuli menestys, joka sai vähitellen nimen ”Blush Wine” – punehtunut viini.

Tämän tyyliset viinit, joissa on selkeää jäännössokeria ja selkeitä kypsänmakeita punaisten marjojen sävyjä, ovat erinomaisia seurusteluviinejä ja sopivat drinkkien pohjaksi ja makeita aineksia sisältävien ruokien seuraksi.

Hunajapaahdetut kasvikset ja grilliruoka, jossa on makeantulinen glaseeraus tai ruoat, joiden seurana on makeita hyydykkeitä ja voimakkaita chutneyta, sopivat makujen kohtaamisiin.

Avokätinen voimanpesä

Uudessa viinimaailmassa on tietenkin innostuttu roseeviinibuumista. Esimerkiksi Chilessä, Argentiinassa, Australiassa ja Pohjois-Amerikassa luodaan roseeviinityylejä joka makuun.

Täällä on myös uskallettu valita joitakin maailman raskaimmista punaviinirypäleistä ja luotu täydellinen roseeviinityyli, jossa on selviä punaviinivaikutteita, mutta se ei silti jätä nieluun tanniinisuutta.

Viineissä on usein syvänroosa vivahde, ja niissä on selviä herukkaisia sävyjä ja yrttisyyttä.

Tämä tyyli sopii useimpien ruokien kanssa – erikoisilla ja tulisilla mausteilla ja lisukkeilla höystetyn ruoan kanssa, chili-bearnaisekastikkeella ryyditetyn grillatun hampurilaisen pariksi, texmexin, intialaisen ja monen muun makusuunnan kanssa, jolle on vaikea löytää sopivaa viiniä.

Pienet kikat

Punajuurihummus tarjoiluastiassa.
Punajuurihummus tarjoiluastiassa. Kuva: Yle/Carina Ahlskog punajuuri,Strömsö,ruokaohjeet,Hummus

Roseeviinit yleensäkin ovat kiitollisia viinejä makujen esiin saamiseen. On vaikeaa saada aikaan täydellisiä katastrofeja. Tulos on aina enemmän tai vähemmän onnistunut.

Ajattele, että roseeviineissä on usein melko huomattavaa happoisuutta, joka vaatii ruoaltakin happoisen vastaparin. Mausta ruoka esimerkiksi sitruunalla tai limellä.

Anna värin olla oppaasi. Yritä esimerkiksi luoda esteettinen värien kohtaaminen ruoan ja viinin välillä, olkoonkin, että se on pieni – ja niin olet luultavasti luonut mainion yhdistelmän.

Me käytämme kaikkia aistejamme, kun nautimme aterian. Mitä viinien väriä muistuttavaa löydät varastoistasi?

Roseepippuri, punakaali, punasipuli, punajuuri, punainen paprika, punainen chili, tomaatti, retiisi, vaaleanpunaiset salaattilajikkeet – kaikkia näitä ja paljon muutakin voit käyttää pieniä värien kohtaamisia.

Ajattele roseeviinien upeaa punaista alkumarjaisuutta ja yritä saada sama marjaisuus, jonka tunnet tuoksussa, mukaan ruokaan.

Tee kastike puolukoista, keitä karpaloita kastikkeeseen, sekoita mansikoita marinadiin, koristele salaatti metsämansikoilla, miksaa dippikastikkeeseen herukoita, lorauta juustolle vadelmayrttiöljyä – anna mielikuvituksen lentää!

Roseeviini ei koskaan valita, että olisit mennyt liian pitkälle.