Hyppää pääsisältöön

Vapun radiodraamat tihkuvat romantiikkaa, kuumia tunteita ja kuohuvia koskia

Kädessä punainen ruusu
Kädessä punainen ruusu Kuva: Yle kuunnelmat

Naimahaluiset miehet reuhaavat Pohjanmaalla, toisaalla maaseudun hurmuri Olavi kaataa naisia toisensa perään. Ikuinen ylioppilas Joonas Karhu puolestaan villitsee Helsingissä vanhat ylioppilaskaverinsa vapputunnelmaan laulun ja juoman voimin. Alma ja Jussi Koskelan elämänmenoon ehtii vielä viikon verran mukaan suursarjasssa Täällä Pohjantähden alla. Komisario Tirri hellii savonmurteen ystäviä kuunnelmassa Komisario Tirri rikoksen kynnyksellä.

Helsinkiin, Helsinkiin! Laulu raikaa, samppanjapullot paukahtelevat, poikamaista kujeilua ja menneiden aikojen muisteloja! Ikuinen ylioppilas Joonas Karhu löytää taskustaan vanhan valokuvan vappua viettävästä ylioppilaskvartetista. Kvartetti, johon Karhukin kuului, päätti aikoinaan kokoontua 30 vuoden kuluttua yhteiseen vapun viettoon. Laiskanpuoleinen, satunnaisilla töillä elävä Joonas Karhu vippaa matkarahat vanhalta rehtoriltaan ja näin mies pääsee lopulta matkaan. Vanhat toverit ovat varsin menestyneitä, mutta onnettomia ja toisistaan vieraantuneita.
Mitä tapahtuu, kun Joonas Karhu ottaa ohjat ja pistää tuulemaan? Oi aika sä entinen perustuu Matti Hällin samannimiseen romaaniin (1942). Kuunnelmaversion on kirjoittanut Santeri Salava (Eero Leväluoma) vuonna 1962. Heikki Heino ilahduttaa Joonas Karhuna.
Pääset kuunnelman pariin täältä.

Kuvassa nuorisojoukko juhlii vappua
Kuvassa nuorisojoukko juhlii vappua Kuva: Yle kuunnelmat,Matti Hälli,Eero Leväluoma

Laulu tulipunaisesta kukasta - maaseudun hurmurin vaellusvuodet

Klassikkoromaani Laulu tulipunaisesta kukasta on tarina ison talon pojasta Olavista (Kauko Kokkonen), joka riitauduttuaan isänsä kanssa pestautuu tukkilaisporukkaan. Koski kohisee ja veri virtaa kuumana suonissa, kun Olavi hurmaa naisen toisensa perään. Ihastuksensa Olavi kuitenkin sysää syrjään aina uudelle paikkakunnalle siirtyessään, kunnes eteen astuu Moision ylpeä tytär Kyllikki (Hilkka Helinä).
Johannes Linnankosken romaaniin perustuvan kuunnelman kirjoitti ja ohjasi Yleisradiolle Eero Leväluoma vuonna 1954. Mukana ovat monet Suomi-filmin aikaiset tähdet kuten Hillevi Lagerstam, Eeva-Kaarina Volanen, Emma Väänänen, Eino Kaipainen ja Rauha Rentola. Kosken kuohuntaan pääset tästä.

Häjyt häjyilevät Pohjanmaan lakeuksilla― Puukkojunkkarit

Tusinoittain naimahaluisia nuoria miehiä parveilee Järvelän kartanolla, kun talon tytär Santra tuli naimaikään. Santra on varsin sievä ja rikas, miksipä hänestä olisi muuten alituiseen tapeltu. Santraa yritetään naittaa Kuivasen Ellalle, mutta Santrapa ei Ellalle lämpene vaan tahtoo itse valita miehensä isänsä ja äitipuolensa jyrkistä mielipiteistä huolimatta.
Näistä asetelmista alkaa Santeri Alkion romaanin perustuva kuunnelma vuodelta 1956. Puukkojunkkarit-kuunnelmaversio on Santeri Salavan eli Eero Leväluoman käsialaa. Rooleissa mm. Sasu Haapanen, Eino Kaipainen, Joel Rinne ja Ritva Ahonen. Puukkojunkkareiden pariin täältä.
Kuvassa kuunnelman Puukkojunkkarin näyttelijöitä
Kuvassa kuunnelman Puukkojunkkarin näyttelijöitä Kuva: Yle kuunnelmat,Puukkojunkkarit

Joko olet tutustunut savolaiskomisario Iivo Tirriin?

Savolainen Seppo Kolehmainen esittää oman heimonsa komisariota Iivo Tirriä, jolla on noheva vastaus kaikkeen virkaintoiluun. Rikoksia ratkovan savolaiskomisarion hahmo on syntynyt Arvi Auvisen kynästä. Komisario Tirri rikoksen kynnyksellä viihdyttää neljän jakson verran.
Komisario Tirrin tarinoiden äärelle pääset tästä.

Kuvassa näyttelijät  Seppo Kolehmainen ja Milka Ahlroth
Kuvassa näyttelijät Seppo Kolehmainen ja Milka Ahlroth Kuva: Yle kuunnelmat,Seppo Kolehmainen (näyttelijä)
Äreetä meininkiä pappilan suolla― Täällä Pohjantähden alla

Täällä Pohjantähden alla, Radioteatterin 21-osainen sarja, on kaikkien aikojen ensimmäinen dramatisointi, joka kattaa koko Väinö Linnan Pohjantähti-trilogian alusta loppuun. Linnan teossarja kuvaa suomalaisen yhteiskunnan muutokset niin työväenliikkeen noususta suurlakkoon, sisällissotaan, lapualaisvuosiin kuin talvi -ja jatkosotaankin, vuosina 1884-1954. Kuunneltavissa Areenassa 8.5 asti. 21-osaiseen sarjaan pääset tästä.
Kuvituskuva kuunnelmaan Täällä pohjantähden alla
Kuvituskuva kuunnelmaan Täällä pohjantähden alla Kuva: Yle kuunnelmat,Täällä Pohjantähden alla

Eero Leväluoman (Santeri Salava) kynästä ovat lähtöisin monet rakastetut kuunnelmat. Lue lisää Eero Leväluomasta.

Täältä löytyy lisää Toivotut - radiodraaman aarteita.

Jännitystä ja radiodekkareita täällä.

Kultahippuja korville - radiodraaman arkistot aukeavat

Lue myös - yle.fi:stä poimittua