Hyppää pääsisältöön

Yle vastaa: Miksi Herra Heinämäen Lato-orkesteri siirtyy Ylen Elävään arkistoon?

Kuva jota käytetään kuvituksena vastineiden yhteydessä
Kuva jota käytetään kuvituksena vastineiden yhteydessä Yle,yle vastaa

Ylen Ville Vilén vastaa Herra Heinämäen Lato-orkesteri-keskusteluun Tämä vastaus on lähetetty Ilta-Sanomille ja Iltalehdelle 28.4.2018.

Ylen Pikku Kakkosen lastenohjelmasta nimeltä Herra Heinämäen Lato-orkesteri syntyi vilkas keskustelu sosiaalisessa mediassa. Sarja pohjautuu Heikki Salon ja Janne Louhivuoren vuonna 1999 julkaistuun Omskista-lastenmusiikkilevyyn ja yksi sarjan hahmoista käyttää intiaanipäähinetta.

Ohjelma päätettiin siirtää Pikku Kakkosesta ja Lasten Areenasta Ylen Elävään arkistoon. Siirto tehdään, koska osa katsojista koki perinteiseen alkuperäiskansan asuun puetun, stereotyyppisen hahmon loukkaavaksi. Olemme saaneet tästä palautetta katsojiltamme.

Palautteet ja keskustelu kertovat ajan ja ajattelun muutoksesta - ohjelman tekijöillä ei tietenkään ole ollut pienintäkään tarkoitusta loukata ketään.

Ennen suomalaiset nauroivat Pekalle ja Pätkälle neekereinä tai viihde-ohjelman nunnuka-hahmoille. Ei enää, tänä päivänä ymmärrämme, että tämä on rasistista ja loukkaavaa.

Tässä on kyse samantyyppisestä asiasta. Meidän pitää olla koko ajan entistä tarkempia ja herkempiä siinä, millaista kuvastoa käytämme, kun kerromme vähemmistöistä. Valtaväestö ei voi sanella sitä, mikä on sopiva tapa esittää vähemmistöjä koskevaa kuvastoa mediassa.

Historiaa emme halua emmekä voi muuttaa. Oman aikansa arvoja heijastelevat ohjelmat voimme kuitenkin siirtää Elävään arkistoon, josta jokainen voi niitä halutessaan katsella.

Keskustelu Herra Heinämäestä lähti siitä, että Suomen omaan alkuperäiskansaan saamelaisiin kuuluvat katsojat antoivat asiasta palautetta. Kuuntelimme heitä, arvioimme tilanteen huolellisesti ja päädyimme tähän ratkaisuun.

Yle kunnioittaa alkuperäiskansoja. Haluamme myös tehdä ja esittää laadukkaita, luotettavia ja eettisesti parhaita mahdollisia lastenohjelmia.

Ville Vilén
johtaja ja vastaava toimittaja, Luovat sisällöt, Yle