Hyppää pääsisältöön

Kiinasta tilatut meikit aiheuttivat Emilialle ja Annille ärhäkät tulehdukset – ”Pelkäsin, että sokeudun”

Turvonneet silmät ja huulet.
Emilia ja Anni saivat kiinasta tilatuista meikeistä kasvoihinsa turvotusta. Turvonneet silmät ja huulet. MOT,kati pehkonen

MOT:n haastattelemat nuoret naiset ovat saaneet pahoja oireita kiinalaisista verkkokaupoista tilatuista meikeistä. Kattavaa tilastoa kiinalaisten verkkokauppojen myymän kosmetiikan aiheuttamista haitoista ei ole, sillä kosmetiikkahaitoista ei tehdä maakohtaista seurantaa. Suomeen saapui viime vuonna Kiinasta yhteensä noin 15 miljoonaa kirjelähetystä.

Heti kulmavärin levittämisen jälkeen ihoa alkoi polttaa. 20-vuotias Emilia Pöyhönen pesi Kiinasta tilaamansa värin välittömästi pois.

Vasemman kulmakarvan kohdalle oli kuitenkin ehtinyt palaa jo pieni punainen, pyöreä jälki. Se oli hieman turvoksissa illalla Pöyhösen mennessä nukkumaan.

Aamulla koko silmä oli muurautunut umpeen. Kulmakarvan alle muodostui kipeä patti.

Kipu meni koko oikealla puolella naamaa.― Emilia Pöyhönen

– Särky meni leukaluihin asti, oli vaikea jopa purra. Kipu meni koko oikealla puolella naamaa, Pöyhönen kertoo.

Pöyhönen oli tilannut noin kahden euron hintaisen aineen Wish-verkkokaupasta helmikuussa.

Aikaisemmin hän oli tilannut sieltä pieniä esineitä, kuten kännykänkuoria ja koruja.

Kulmaväreistä hän oli kuullut paljon hyvää. Värin piti kestää pitkään.

Varotoimenpiteenä hän testasi ainetta ensin kätensä ihoon. Kun reaktiota ei tullut, hän alkoi levittää väriä ensin kulmakarvaansa. Väri alkoi heti kirvellä.

Kun silmäkulma jatkoi turpoamista, Pöyhönen päätti mennä näyttämään pattia lääkärille.

– Pelkäsin, että sokeudun. Silmästä lähti enemmän näköä ja koko ajan sumeni. Mietin, että riittikö tämä yksi kerta, että olen sokea. Mietin, että missä mun järkeni oli, kun tilasin tuotteen.

Emilia Pöyhönen sai Kiinasta tilatusta kulmaväristä tulehduksen.
Emilia Pöyhösen silmä turposi Kiinasta tilatun kulmavärin käyttämisen jälkeen. Emilia Pöyhönen sai Kiinasta tilatusta kulmaväristä tulehduksen. Kuva: Emilia Pöyhönen tulehdus,MOT,kati pehkonen

Lue myös: MOT testasi, mitä Kiinasta tilatut halpismeikit oikeasti sisältävät – huulipunasta löytyi huomattava määrä vaarallista lyijyä

Kylie Jenner -huulipunan kopiosta seurasi mätäpaise

Kiinalaisten verkkokauppojen meikkivalikoiman ääreen ajaa halpa hinta. Suomessa kymmeniä euroja maksavan kosmetiikkatuotteen voi saada Kiinasta pilkkahintaan.

23-vuotias Anni kuvailee selailevansa nettikauppoja joskus ajankulukseen.

Viime vuoden lopulla hän päätyi tilaamaan AliExpress-verkkokaupasta huulipunan, joka oli seurapiiritähti Kylie Jennerin suositun nestemäisen huulipunan kopio.

Anni oli tilannut samasta verkkokaupasta aikaisemminkin huulipunia. Vaikka tuotteet olivat olleet oudon tahmaisia ja liimamaisia, halpa hinta houkutteli uusiin tilauksiin.

Koulussa ihmettelimme koulukaverin kanssa, mikä patti se on.― Anni

Kipeä patti nousi Annin ylähuuleen muutaman käyttökerran jälkeen.

– Koulussa ihmettelimme koulukaverin kanssa, mikä patti se on. Sitten se lähti kasvamaan ja kipeytymään. Pian turvotus levisi koko huuliin. Huulissa oli tosi vahva kipu, turvotusta ja kosketusarkuutta.

Anni meni näyttämään pattia lääkärille, joka epäili huulipunan aiheuttaneen hänelle vakavan allergisen reaktion. Lääkäri määräsi Annille kortisonikuurin. Hän epäili turvotuksen johtuvan huuliin kerääntyneestä nesteestä.

Totuus nystyrän sisällöstä paljastui pari tuntia myöhemmin.

– Pari tuntia ensimmäisestä kortisonista se ylähuulen nystyrä poksahti. Alkoi tulla aika paljon mätää ulos.

Annilla alkoi nousta kuume.

Turvonneet huulet.
Annin huulet turposivat sen jälkeen, kun hän oli käyttänyt Kiinasta tilattua huulipunaa. Turvonneet huulet. tulehdus,MOT,kati pehkonen

Pahimmillaan kosmetiikan käyttö voi johtaa anafylaktiseen shokkiin

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesille ilmoitetut kosmetiikan haittavaikutukset ovat useimmiten ihon ärsytysoireita tai allergisia reaktioita.

Tukesin ylitarkastaja Terhi Tauriala-Rajala kertoo, että pahimmillaan kosmetiikan käyttö on voinut johtaa anafylaktiseen shokkiin. Se on vakava reaktio, joka voi johtaa jopa sydänpysähdykseen.

– Ne ovat harvinaisempia, mutta aina mahdollisia. Tämä perustuu ihmisten yksilölliseen tapaan reagoida kosmeettisten valmisteiden sisältämiin ainesosiin.

Tukes ei tällä hetkellä tilastoi sitä, kuinka yleisiä tietystä maasta tulevan kosmetiikan aiheuttamat haittavaikutukset ovat.

Reaktioita oli tullut esimerkiksi irtoripsistä, korostusväreistä ja huulipunista. Tuotteet olivat aiheuttaneet silmätulehduksia, turvotusta ja kipeitä paiseita. Tuotteet oli tilattu mm. Wishistä ja AliExpressiltä.

Virastolla on toimivalta valvoa vain Suomen markkinoilla olevia kosmeettisia valmisteita ja alan toimijoita. Jos esimerkiksi Kiinasta tilattu tuote aiheuttaa vahinkoa, vastuun kantaa kuluttaja itse.

– Kuluttajat voivat tehdä Tukesin nettisivujen kautta ilmoituksen kosmetiikan aiheuttamasta haittavaikutuksesta. Se on ainoa keino, jolla saadaan edes mahdollisuus tunnistaa haittaa aiheuttavat ainesosat, Tauriala-Rajala sanoo.

Ilmoituksia haittavaikutuksista tehdään Tukesille tällä hetkellä harvakseltaan. Vuonna 2017 Tukesille ilmoitettiin vakavista haittavaikutuksista vain neljä kertaa. Keskimäärin ilmoituksia kosmetiikan aiheuttamista haittavaikutuksista Tukesille tulee kerran kuukaudessa.

MOT haastatteli juttua varten myös kolmea muuta nuorta naista, jotka ovat saaneet Kiinasta tilatusta kosmetiikasta antibioottikuurin vaativia oireita.

Reaktioita oli tullut esimerkiksi irtoripsistä, korostusväreistä ja huulipunista. Tuotteet olivat aiheuttaneet silmätulehduksia, turvotusta ja kipeitä paiseita. Tuotteet oli tilattu suosituista verkkokaupoista, kuten Wishistä ja AliExpressiltä.

Aiheesta on käyty paljon keskustelua myös isoissa Facebook-ryhmissä. Wish/aliexpress/ebay -Finland ryhmässä oli huhtikuussa jo yli 116 000 jäsentä. Siellä keskustelua Kiinasta tilattujen tuotteiden turvallisuudesta käydään säännöllisin väliajoin.

Kiinasta tilattuja halpismeikkejä.
Suomessa kymmeniä euroja maksavan kosmetiikkatuotteen voi saada Kiinasta pilkkahintaan. Kiinasta tilattuja halpismeikkejä. Kuva: Taisto Lapila / Yle MOT,Kiina,kosmeettiset tuotteet,huulipuna,kati pehkonen

Halpismeikkien seurauksena sairauslomaa

Emilia Pöyhösellä patin laskeutuminen vei kaksi viikkoa. Silmä oli patin kohdalta violettiin vivahtava ja näytti siltä, että häntä olisi lyöty silmäkulmaan. Aineen polttama haava pysyi kirkkaanpunaisena.

Pöyhönen joutui olemaan kaksi päivää sairauslomalla työstään lasten kanssa. Työ ei onnistunut puolikkaalla näkökyvyllä.

– Kun katsoi ylös tai sulki silmät, sattui tosi paljon. Oikeastaan piti katsoa suoraan ja yrittää olla kovin paljon räpyttelemättä.

Pöyhönen sai kulmaansa antibiootti- ja hydrokortisonikuurin. Lääkärin mukaan hänen silmäluomensa oli tulehtunut. Pikkuhiljaa lääkkeet alkoivat vaikuttaa, turvotus laskea ja näkö palautua.

Kulmaväri lensi suoraan roskakoriin. Pöyhönen ei aio enää tilata Kiinasta kosmetiikkaa.

Opin kantapään kautta, että en tilaa enää kosmetiikkaa. Nyt pystyy vihdoin syömään ja juomaan kahvin ilman, että se valuu pitkin suupieliä.― Anni

– Aina mietityttää, mitä niissä on ja kuka ne on tehnyt. Mietityttää, mistä tuo hinta tulee, kun nuo ovat aina niin halpoja.

Annin huulien toipuminen on vienyt viikkokausia. Ensimmäisen kortisonikuurin jälkeen hänelle on määrätty vielä kaksi antibioottikuuria.

Hänelle tehtiin myös bakteeriviljelmä, josta ei kuitenkaan paljastunut mitään tiettyä bakteeritartuntaa.

Myös MOT testautti Tullilaboratoriossa Annin käyttämän huulipunamerkin. Testeissä tuotteesta ei löytynyt raskasmetalleja tai yleisiä bakteereja.

Samanlaiset kopiohuulipunat ovat kuitenkin aiheuttaneet vakavia oireita nuorille naisille ympäri maailmaa.

Jomottavaan kipuun Anni on syönyt särkylääkettä. Hän on joutunut olemaan sairauslomalla opiskelustaan. Hän ei halua kertoa kokemuksiaan nimellään. Huulien ulkonäkö on hävettänyt ja ahdistanut.

– Tämä on ollut raskasta henkisesti ja fyysisesti. Opin kantapään kautta, että en tilaa enää kosmetiikkaa. Nyt pystyy vihdoin syömään ja juomaan kahvin ilman, että se valuu pitkin suupieliä.

Kiina-tilausten määrä kasvaa nopeasti

  • Postin mukaan Suomeen saapui viime vuonna Kiinasta yhteensä noin 15 miljoonaa kirjelähetystä.
  • Kiinan-tilausten määrä kasvaa nopeasti, parhaimmillaan viime vuonna jopa 50 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna.
  • Suomen Postille epämääräisen muotoiset kirjeet aiheuttavat vuosittain miljoonien eurojen tappiot.
  • Posti yrittää kehittää omaa toimintaansa kirjeiden käsittelyssä. Lisäksi Posti yrittää vaikuttaa Kiinan kirjeiden hinnoitteluun.
  • Tällä hetkellä Kiina maksaa kirjelähetyksistä alempaa hintaa, koska maa on määritelty aikoinaan Maailman Postiliitossa kehittyväksi maaksi.
  • Ruotsin postilaitos PostNord on alkanut kerätä Kiina-lähetyksistä 7 euron arvoisen käsittelymaksun.
  • Osa asiakkaista ei ole noutanut pakettejaan Ruotsissa käsittelymaksun käyttöönoton jälkeen.

Kuluttaja-aiheet

Terveys

Kommentit