Hyppää pääsisältöön

Kirjailija Joonas Konstig: "Naiset pitää kuvata nykykirjallisuudessa vain positiivisessa valossa"

Kirjailija Joonnas Konstig
Kirjailija Joonnas Konstig Kuva: Heidi Gabrielsson Joonas Konstig

Pari tosiasiaa aluksi pöytään. Jos luet tätä tekstiä otsikon takia, olen onnistunut osittain. Tämän kirjoituksen päätarkoitus on saada sinut klikkaamaan alla oleva audio auki, jotta sille tulisi lisää kuuntelukertoja.

Kyseisen audion viihdearvo on nolla. Jos haluat kuulla jotain viihdyttävää, laita kursori suoraan kohtaan 57 min ja kuuntele lähetyksen viimeinen minuutti.

Pyysin kirjailija Joonas Konstigin puhumaan yhdestä aikamme kiinnostavimmasta ajattelijasta, Jordan Petersonista. Kysyin lähetykseen montaa muutakin, mutta sain lähinnä kieltäytymisiä: liian riskaabeli aihe. Pelkästään Petersonin nimen mainitseminen saattaa kuulemma nostaa niin sanotun somepaskamyrskyn. Miksi?

Kanadalainen Jordan Peterson on ottanut parin viime vuoden aikana kantaa moneen aiheeseen, joista saa helposti näpeilleen: uusmarxismi, feminismi, islam, miehen ja naisen biologiset erot, älykkyysosamäärä... Hän on argumentoinut näistä aiheista rohkeasti ja onnistunut lähestulkoon aina sanomaan jotain, josta joku hermostuu.

Suurimman metakan Peterson on saanut aikaan kieltäytymällä käyttämästä opinahjossaan, Toronton yliopistossa, sukupuolineutraaleja pronomineja. Hänen mielestään tiettyjen sanojen käyttämistä ajanut lakiehdotus loukkaa sananvapautta pakottamalla yksilön käyttämään tietynlaista kieltä. Petersonista tuli kieltäytymisensä jälkeen poliittisen korrektiuden ja siihen liittyvien ongelmien henkilöitymä.

Peterson argumentoi pirullisen taitavasti, hän on jäänyt harvoin kiinni löysistä lauseista tai faktan puutteesta. Hän rohkaisee omalla esimerkillään ihmisiä perehtymään tilastoihin ja aidosti ymmärtämään maailman kompleksisuutta. Ja ennen kaikkea: hän kannustaa meitä puhumaan suoremmin ja rohkeammin. Yksi Petersonin opetuksia on, etteivät valehtelu ja liika kiltteys ole hyvästä.

Miten valitsemani otsikko liittyy mitenkään edellä mainittuun? Joonas Konstig sanoi lähetyksessä ohimennen, ettei hän uskaltaisi laittaa enää kirjoihinsa maahanmuuttaja- tai naishahmoja, ainakaan negatiivisessa valossa kuvattuna. Vaikka heitto on irrallinen, se kuvastaa hyvin petersonilaisen ajattelun ja poliittisen korrektiuden ongelmallista suhdetta. Peterson – ja hänestä puhuminen – saa meidät sanomaan tulenarkoja asioita.

Suomessa Peterson on vielä tuntematon nimi, mutta kesän jälkeen tilanne saattaa muuttua. Lähetyksen jälkeen sain kuulla, että WSOY julkaisee Petersonin uusimman teoksen, 12 Rules for Lifen, suomeksi. Peterson on pyydetty syksyksi myös vierailemaan täällä.

Kommentit
 • Mikä tv-sarja seuraavaksi? Testaa millainen katsoja olet

  Kompassi tv-sarjaviidakkoon

  Televisiosarjat ovat aikamme suuria kertomuksia. Ihmisen aika on kuitenkin rajallista. Mikä sarja kannattaa valita? Mikä sopii minulle? Television tiiliskivet on analysoinut yli viisikymmentä laatusarjaa. Niihin perustuva testi antaa vinkkejä siitä, mitä kannattaa etsiä. Olisiko se jotain näistä?

 • Facebookissa leviää ärhäkkä virus – näin se vaikuttaa neuroottisen kulttuuritoimittajan mielenterveyteen

  Tietokonevirusten vaikutuksista neurootikkoihin

  Tämä on tunnustus. Levitimme virusta Facebookissa. Virusta pahemmiksi seurauksiksi nousivat neuroottiset huolet ja valtava häpeä. Miten on mahdollista, että kaksi itseään fiksuna pitävää kulttuuritoimittajaa avaa samana iltana videolinkiksi naamioidun viruksen Facebookissa? Koska kokemuksemme olivat niin samankaltaiset, julkaisemme kirjoituksen tuplanarsistisesti minä-muodossa.

 • Haudan partaalta kotimaisen sarjakuvan kärkeen

  Leo Kuikka on mustan huumorin mestari

  Taiteilijanimi Leo Kuikka työstää Lappeenrannassa Suomen nihilistisimpiä ja synkimpiä sarjakuvia sysimustalla huumorilla siveltynä. Aviorikoksia, masennusta, lähiöahdistusta - sekä kung-fua! Kummallista kyllä Kuikan sarjakuvien lukemisesta tulee hyvä ja valaistunut mieli!