Hyppää pääsisältöön

MOT testasi, mitä Kiinasta tilatut halpismeikit oikeasti sisältävät – huulipunasta löytyi huomattava määrä vaarallista lyijyä

Laboratorio.
Suurin osa tuotteista paljastui saapuessaan kopioiksi kuuluisista meikkituotteista. Laboratorio. Kuva: Yle MOT kosmeettiset tuotteet,MOT,Kiina,Tullilaboratorio,kati pehkonen

Tullilaboratorio teki MOT:n Kiinasta tilaamille meikeille mikrobiologiset testit ja raskasmetallitutkimukset. Yhdestä näytteestä löytyi lyijyä. Kahdessa neljästä testatusta tuotteesta ei ollut ainesosaluetteloa ollenkaan.

Neljä nestemäistä huulipunaa, yksi huulipunasetti huultenrajauskynällä ja kaksiosainen korostusvoide. Hinta yhteensä 20 euroa.

Nämä tuotteet MOT tilasi Kiinasta maaliskuun alussa Wish- ja AliExpress-verkkokaupoista.

Suurin osa meikeistä saapui Suomeen noin kolmessa viikossa, viimeinen noin kaksi kuukautta tilauksen tekemisestä.

Ne kuljetettiin pienissä vaahtomuovilla päällystetyissä kirjekuorissa postiluukkuun asti.

Lue myös: Kiinasta tilatut meikit aiheuttivat Emilialle ja Annille ärhäkät tulehdukset – ”Pelkäsin, että sokeudun”

Tullin valvomista tuotteista puolet puutteellisia

Ulkomaalaisista nettikaupoissa myytävät tuotteet eivät tavallisesti päädy Suomessa testattavaksi, sillä viranomaiset eivät testaa yksityishenkilöiden tilaamien tuotteiden sisältöä. Viranomaisilla ei ole tietoa siitä, kuinka paljon Kiinasta tilataan Suomeen kosmetiikkatuotteita.

Elintarvikkeita ja tuotteita tutkiva Tullilaboratorio testaa vain sellaisia tuotteita, joiden on tarkoitus tulla myyntiin Suomessa.

Viime vuonna tehdyn valvonnan mukaan lähes puolet maahantuoduista kosmetiikkatuotteista ei täyttänyt lainsäädännön vaatimuksia. Tullin tuolloin tutkimista 145 näytteestä peräti 35 oli määräysten vastaisia. Tuotteet sisälsivät kosmetiikkatuotteissa yleisestä kiellettyjä aineita. Myös ainesosaluettelossa ja pakkausmerkinnöissä oli puutteita.

Hyvin ihoystävällisiä, voi peittää huulten ihon.

Nyt tavalliset ”kiinameikit” päätyvät testeihin. Tullilaboratorio testasi MOT:n tilauksesta neljä Kiinasta tilattua nestemäistä huulipunaa.

Jo pelkästään tuotepaketteja katsomalla käy selväksi, että näitä meikkejä ei saisi Suomessa myydä.

Tullilaboratorion kyltti.
Tavallisesti kuluttajien tilaamat tuotteet eivät päädy testattavaksi. MOT teetti testit Tullilaboratoriossa.. Tullilaboratorion kyltti. Tulli (Somalia)

Ainesosaluettelon sijasta kökköenglannilla kirjoitettu runo

Vaaleanpunaisen huulipunapaketin kyljessä pitäisi olla ainesosaluettelo. Sen sijaan siinä on tuotteen kuvaus, joka on kuin kökköenglannilla kirjoitettu runo.

Vaikka huulipunaa ei markkinoitu Wish-kaupassa tuotekopiona, se on mitä ilmeisemmin seurapiirijulkkis Kim Kardashian Westin KKW-tuotteen kopio.

Tuotteen kuvaus ei ole sama kuin alkuperäisessä tuotteessa. Vapaasti suomennettuna paketissa lukee:

”Nestemäinen koostumus, sileä ja tiivis, samettisella matte-efektillä, väri on hyvä, sekä huulipunan kylläisyys mutta myös huulikiillon väri, eivät ole pitkäkestoisia, kevyt ja pehmeä, ilmava koostumus, ne ovat Hyvin ihoystävällisiä, voi peittää huulten ihon”.

Tällaisen tuotteen Tullilaboratorio hylkäisi automaattisesti. Tuotteessa on oltava ainesosaluettelo, josta selviää sen sisältö.

Myös toisesta kiinalaisesta verkkokaupasta tilatusta huulimeikistä ainesosaluettelo puuttuu kokonaan. Tuotteiden ostaja ottaa riskin käyttämällä tuotteita, joiden sisällöstä valmistaja ei kerro yhtään mitään.

Kylie Jenner -kopiohuulipuna tuoksahtaa vaniljalta

Bud K -paketin kyljessä lukee reteästi, että kyseessä on BUD K JENNER rekisteröity tavaramerkki, jonka oikeudet omistaa Iiyda Jenner.

Googlesta hänen nimellään ei löydy yhtään haukutulosta. Mitä ilmeisimmin tämäkin tuote kopio Kylie Jennerin tuotteesta.

Ainesosaluettelossa jätetään kuitenkin kertomatta, että tuote sisältää huomattavia määriä raskasmetalleja.

Tullilaboratorion mukaan Bud K -meikin ainesosaluettelo on muuten päällisin puolin kunnossa. Tuotteessa luetellut ainesosat ovat kosmetiikka-asetuksen mukaiset lukuun ottamatta kohtaa ”flavor”, maku. Tällaista merkintää ei Euroopassa myytävässä kosmetiikassa voisi olla. Tuote tuoksahtaa vaniljalta.

Neljäs testattava tuote on nimeltään Pudaier lip gloss. Sen ainesosaluettelo on puutteellinen. Ilmoitetut ainesosat ovat sallittuja, mutta niiden käytöstä on määritetty kosmetiikka-asetuksessa erilaisia rajoituksia.

Ainesosaluettelossa jätetään kuitenkin kertomatta, että tuote sisältää huomattavia määriä raskasmetalleja.

Tullilaboratorio tutkii Kiinasta tilattuja halpismeikkejä.
Kahdesta meikkituotteesta ainesosaluettelot puuttuivat kokonaan. Tullilaboratorio tutkii Kiinasta tilattuja halpismeikkejä. Kuva: Yle MOT Tullilaboratorio,MOT,meikkaus,kosmeettiset tuotteet,Alibaba.Com,kati pehkonen

Ei ainakaan kolibakteereja, mutta annos hengenvaarallista lyijyä

Tullilaboratorio teki tuotteille MOT:n pyynnöstä kahdenlaisia testejä.

Ensimmäisessä osassa meikeille tehtiin mikrobiologiset testit. Tullilaboratorio testasi, sisälsivätkö meikit kiellettyjä määriä mikrobeja ja bakteereja, kuten kolibakteereja tai stafylokokkia.

Tulokset olivat negatiiviset.Yksikään testatuista tuotteista ei sisältänyt bakteereja raja-arvoja ylittäviä määriä.

Sen sijaan Yhdysvalloissa poliisi on löytänyt feikkimeikeistä bakteereja, ihmisen virtsaa ja eläimen ulostetta. Myös Yhdysvaltain liittovaltion keskusrikospoliisi FBI on varoittanut feikkikosmetiikan sisältävän erilaisia raskasmetalleja ja karsinogeenejä. Suomen Tulli ei ole törmännyt vastaavaan.

Tullilaboratorio huomauttaa, että meikit voivat kuitenkin sisältää jotain testien ulkopuolelle jäänyttä bakteeria. Meikeille tehdyt testit eivät olleet kaiken kattavia.

Meikit voivat kuitenkin sisältää jotain testien ulkopuolelle jäänyttä bakteeria.

Mikrobiologisten testien lisäksi meikeille tehtiin röntgenspektrometrinen tutkimus.

Tutkimuksessa selvitettiin, sisältävätkö tuotteet haitallisia alkuaineita kuten kadmiumia ja lyijyä. Testi on suuntaa-antava, mutta yhden meikin kohdalla alkuaineita löytyi merkittävä määrä.

Pudaier lip gloss sisälsi huomattavan määrän lyijyä. Euroopassa lyijyn käyttäminen kosmetiikan ainesosana on kielletty.

Suurille lyijypitoisuuksille altistuminen vaikuttaa haitallisesti keskushermostoon. Lisäksi lyijyn on osoitettu vaurioittavan munuaisia sekä sydän- ja verenkiertoelimistöä. Huulipunasta tuotetta voi joutua helposti suuhun.

Kiinasta tilattuja halpismeikkejä.
Pudaier lip gloss -niminen tuote sisälsi huomattavan määrän lyijyä. Kiinasta tilattuja halpismeikkejä. Kuva: Taisto Lapila / Yle MOT,Kiina,kosmeettiset tuotteet,huulipuna,kati pehkonen

Merkkifirmat yrittävät taistella vastaan – feikkibisnes kasvaa

Feikkimeikeistä on kasvanut maailmanlaajuisesti jättimäinen bisnes. OECD:n mukaan taustalla on usein rikollisorganisaatioita, jotka käyttävät tuotteista saatavat tuottonsa rikollisen toiminnan rahoittamiseen.

Viranomaisten lisäksi kosmetiikkayritykset ovat itse alkaneet etsiä väärennettyjä tuotteita teettäviä yrityksiä.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa perustetulla Estée Lauder -kosmetiikkamerkillä on oma, väärennettyjen tuotteiden etsimiseen keskittynyt tiimi. Merkki on julkaissut myös kuvia, joiden se kertoo olevan peräisin väärennettyjen meikkien tekijöiden pienistä pajoista. Kuvissa näkyy likaisia ämpäreitä ja epäsiistejä tuotantolinjoja. Yritys ei vastannut MOT:n haastattelupyyntöön.

Väärennettyjen kosmetiikkatuotteiden tuottaminen on Kiinassa hämmentävän helppoa ja avointa.

MOT testasi asiaa pyytämällä tarjouksia Kylie Jennerin suositun nestemäisen huulipunan kopioista kiinalaisesta Alibaba -verkkokaupasta.

Vain tunnissa saimme useita tarjouksia tuotteiden teettämisestä. Muutaman viikon aikana tarjouksia tuli yhteensä noin 20 eri tehtaalta.

Kopiopunan teettäminen käy helposti – ja halvalla

Useampi tarjouksista oli Guangdongissa sijaitsevasta maakunnasta. Osa tarjouksen tehneistä yrityksistä sanoi jo ensimmäisessä viestissään kopioineensa useita maailmalla tunnettuja kosmetiikkabrändejä.

Sophia kirjoitti Shenzhenissä sijaitsevasta tehtaasta:

”Monenlaisia Kylie, Huda, Mac Anastasia, NARS, NYX, Channel-tuotteita. Jos ok, voimme lähettää sinulle hintalistan tarkistettavaksi”

Moni viesteistä oli kirjoitettu puutteellisella englannilla.

Halvimmassa tarjouksessa yhden kopiohuulipunan sai teetettyä alle dollarilla. Aidon tuotteen hinta on Jennerin verkkokaupassa 17 dollaria.

Jenny kirjoitti tarjouksensa jälkeen:

”Hinnasta vielä. Voin keskustella esimieheni kanssa ja voimme tarjota parempaa hintaa”

Osa tarjouksen tehneistä yrityksistä oli pieniä, eikä niillä ollut välttämättä esimerkiksi kotisivuja. Vastauksiin tuotteidensa turvallisuudesta edustajat vastasivat vakuuttamalla, että raaka-aineet tilataan suurilta kemian alan yrityksiltä.

Voin keskustella esimieheni kanssa ja voimme tarjota parempaa hintaa.

Tehtaat olivat valmiita lähettämään tilausta harkitsevalle testipakkauksia.

Tarvittaessa yritykset sanoivat järjestävänsä myös tehdasvierailun. Isoin tarjouksen tehneistä yrityksistä kertoi kotisivuillaan työllistävänsä satoja henkilöitä.

Huulipuna tullilaborantin kädessä.
Yksi huulipunista saapui Suomeen ilman pakettia. Huulipuna tullilaborantin kädessä. kosmeettiset tuotteet,MOT,Tullilaboratorio,kati pehkonen

Kerro, kun olet valmis tilaamaan näytteet, kulta

Jatkokeskustelut tuotteiden tilaamisesta yrityksen edustajat halusivat hoitaa viestintäpalvelu Skypessä, Whatsappissa tai Wechatissa.

Kaikki yritysten edustajat olivat nuoria naisia, jotka esiintyivät englanninkielisillä etunimillä. Englanninkielisen etunimen käyttäminen on Kiinassa varsin yleistä, jos yritys on tekemisessä länsimaisten asiakkaiden kanssa.

Keskustelimme muun muassa kiinalaisen Donna -nimellä esiintyvän henkilön kanssa. Donna kertoi yrityksen tarjoavan 55 erilaista huulipunaväriä erilaisilla purkkivaihtoehdoilla.

Donna kertoi Whatsapissa, että Kylien logon printtaaminen tuotteeseen ja sen pakettiin on vaikeaa.

”Paikallinen tulli saattaa tuhota tuotteet lähettäessä, kulta. Sen vuoksi tulostamme asiakkaille yleensä heidän oman logonsa.”

Kiinan poliisi on takavarikoinut viime vuosina isoja eriä ulkomaille matkalla olleita tuoteväärennösmeikkejä.

Donna oli ainoa, joka varoitti suoraan tuotteiden kopioimisen laittomuudesta. Donna jatkoi keskustelua kertomalla, että tehtaan isoimmat asiakkaat ovat Yhdysvalloista, Isosta-Britanniasta ja Australiasta.

Kylien logon printtaaminen tuotteeseen ja sen pakettiin on vaikeaa.― "Donna"

Hyvän maineensa todistaakseen Donna tarjoutui lähettämään nähtäväksi saamaansa palautetta, joka paljastui Whatsapp-viesteistä otetuiksi ruutukaappauksiksi.

Yksi ruutukaappauksista oli Donnan mukaan ruotsalaiselta Josephinelta. Viesteissä Josephine kertoi rakastuneensa saamiinsa näytteisiin.

Kaikissa Donnan lähettämissä palautteissa nuoret naiset kehuivat saamiaan tuotteita ylisanoin. Tuotteiden tilaajat olivat lähettäneet Donnalle myös kuvia itsestään testaamassa tuotteita.

”Olen rakastunut lähettämiisi testituotteisiin. Käytän niitä joka päivä.”

Näin lukee kuvakaappauksessa, joka on Donnan mukaan pakistanilaiselta Tanzeelta.

Donna lähetti keskustelussa myös kuvia tehtaasta. Kuvissa näkyi valkotakkinen mies kumartuneena purkkien täyttämän pöydän jälkeen.

– Kerro, kun olet valmis tarkistamaan näytteet, kulta, Donna lopetti viestinvaihdon.

Tuotteet jätettiin tällä kertaa tilaamatta.

Kuluttaja-aiheet

Kommentit