Huhtikuun 27.-30. päivinä Martti Johannes Siirala kirjoittaa, ettei pysty hoitamaan lääkärintointaan Suomenlinnan vankileirillä. #musiikinkevät1918
Saksan Itämeren-divisioona oli vallannut Helsingin yhdessä valkokaartin kanssa 12.-13. huhtikuuta. Valtauksen jälkeen sodan hävinneitä punaisia vangittiin ja kuljetettiin laivoilla Suomenlinnaan vankileirille. Huhtikuun lopussa Martti Johannes Siirala oli työskennellyt vankileirin lääkärinä pari viikkoa.

”Viaporissa selvenevät olot pikkuhiljalleen. Perin sekaisin ne kyllä toistaiseksi vielä ovat, mutta ehkäpä päivä päivältä kuitenkin järjestyvät.

Pääsyynä sekasotkuun on se, että on niin tuhottoman monta käskijää eri tahoilla. Siewers ja Hornborg meitä lähinnä. Ja Hornborg tuntuu olevan kerrassaan ensiluokkainen soppamestari hänkin. Nyyssönen, kumppanina minulla sairaalan hoidossa, on tarmokas mies mutta hieman liian hosuva ja suuriääninen.
Paljonhan tällainenkin tiedonanto merkitsee, mutta millä kumman laillahan mitä pikimmin saataisiin samanlainen tieto Viipurista päin. Sillä vanha Viipuri se taaskin on saanut kovimmat vihurinpuuskat vastaan ottaa.
Tänne kotosalle ei suurempia ihmeitä kuulu. Ostin Viaporista teetä, mutta sain lopen huonoa.
Siiri [puoliso Siiri Siirala] taas on viime päivinä ollut kovassa lapsenvaunun saanti hommassa. Mutin [Siirin äiti] avulla on hän harpannut kaupunkia ihan tosissaan.
Hommasin tänään eräästä kukkakaupasta tumman ruusun Siirini kukkalasiin. Kuvaavana piirteenä siitä, kuinka vähän olen häntä sellaisilla yllätyksillä ilahduttanut, on merkittävä se, että Siirin ensi ajatus, hänen nähdessään ruusun kukkalasissaan omalla piirongillaan kuului olleen: "Keltähän kummalta se Martti on tuon saanut?" Kun Siiri tuon mulle kertoi, olin miltei nolo.

Airi piristyy ja pulskistuu sekä varttuu kaikin puolin edelleen.

Kevät tekee tuloaan. Paikka paikoin näkee jo nurmikoilla vihertävääkin väriä.
Kävin tänään räätälilläkin. Vanha kesäpalttooni käännetään. Ja päälleni jo miltei hajoavan pukuni sijaan teetän Mutilta jouluna 1916 saamastani kankaasta nyt uuden. Kyllähän siitä tavaton rahanreikä taas muodostuu.
"Viipuri on vallattu."
Eilen oli se ihme tapahtunut! Mutta kieroa on sellainen peli, että pannaan toinen korjaamaan hedelmät siitä työstä, minkä toinen on suorittanut.

Sihvo sai vain tyytyä kuin armopalaan huolimatta siitä, että hän on koko ajan yksin kunniakkaasti johtanut Karjalan joukkoja. Nyt ei hän saanut palkintonaan suorittaa kaupungin varsinaista vapauttamista edes! Kyllä siinä mahtoi joitakin sivuvaikutuksia olla "med i spelet".
Helpoituksen huokaus pääsee joka tapauksessa nyt rinnasta, kun Viipuri on piinakaudestaan päässyt. Mutta kuinkahan monen aseettoman porvarin hengen se onkaan maksanut. Kohtapuoleen kai ruvetaan tietoja saamaan.

Viaporin toimeni, suurtöinen, pienipalkkainen, koiranvirka kerrassaan, on kaikkea muuta laadulleen, muttei suinkaan lääkärintoimen hoitamista. Ei ole lääkkeitä, ei muitakaan hoitotarpeita, ei voi ajatellakaan minkäänlaista dieettiruokaa tms. Vatsatautiset saavat kuolla kuinka parhaiten ja vähimmillä tuskilla vain osaavat.

Ja kaikille pyynnöille sekä vaatimuksille suuret herrat vain kohauttavat olkapäitään. "Desto bättre ju flere det går till Gud" sain yhdeltäkin vastaukseksi.
Olet sitten sellaisessa rikkatunkiossa mukamas lääkäri. Vieköön sinut se ja se!

Saareni tirehtööri pintti pois liikaa työtä pakoon. Nyt hoitaa hänen tehtäviään eräs hyväntahtoinen viisas ja hyvää haluava ja harrastava keski-ikäinen lehtorismies. Ja hänen komennossaan pitäisi sitten 1400 vangin pysyä siivolla? Arvaa sen, mikä irvikuva komennosta sitten saadaan syntymään.
Hyi sentään!"
Kirjoittaja
Keväällä 1918 Martti Johannes Siirala (1889–1948) oli 29-vuotias lääkäri. Hän oli suojeluskuntalainen, muttei pojanpoikansa Seppo Siiralan mukaan osallistunut sotatoimiin. Loppukeväällä hän toimi mm. Suomenlinnan vankileirin lääkärinä. Myöhemmin Siirala erikoistui lääkärinurallaan synnytysoppiin ja opetti mm. Kätilöopistolla.

Hänen pojastaan Martti Olavi Siiralasta (1922-2008) tuli myös lääkäri ja tunnettu psykiatri. Sen sijaan pojanpojista tuli muusikoita; Seposta kitarataiteilija ja Jussista pianotaiteilija – ja pojanpojanpojasta Antti Siiralasta kansainvälinen pianotaiteilija.
Myös Siiralan Airi-tyttären tyttärenpojasta tuli tunnettu kansainvälinen muusikko, Tuomas Holopainen on sinfonista metallia soittavan Nightwish-yhtyeen keulahahmo.
Seuraa nuoren helsinkiläisen lääkärin Martti Johannes Siiralan päiväkirjaa keväällä 1918.
Lähteet
Siirala, Martti Johannes: Päiväkirja 1918. Käsikirjoitus. Seppo Siiralan arkisto.
Linkit
Ylen verkkoartikkelikokoelma Haluatko ymmärtää mitä Suomessa oikein tapahtui vuonna 1918?