Hyppää pääsisältöön

“Mä en osaa olla miesten kanssa vain ystävä!” – Jenny Lehtinen ei jaksa tutustua miehiin, joihin ei tunne vetoa, eikä hän ole ongelmineen yksin

Onko “vain” ystävyys miehen ja naisen välillä pyhä mahdottomuus, kuten ysäri-dj Matti Airaksinen epäilee? Ja miksi kirjailija ja feministi Rosa Meriläinen haluaa ja tarvitsee miehiä ystävikseen? Jenny+ Brunssilla puhutaan ystävyydestä, himosta ja siitä, miksi sukupuolella on väliä ystävien kesken.

Brunssin alkaessa pöytää halkoo jyrkkä mielipiteiden kuilu.

Rosa Meriläinen on vakuuttunut siitä, että hänen elämänsä, parisuhteensa ja jopa itsetuntonsa olisi huonompi ilman miespuolisia ystäviä.

Meriläinen toki tunnistaa tilanteet, joissa sukupuolella on merkitystä. Jotkut keskustelut hänkin on mieluummin käynyt naisporukalla, mutta sukupuoli ei hänelle ole olennainen asia ystävyydessä. Mielenkiinnon kohteet ja unelmat ratkaisevat.

– En kerta kaikkiaan pysty ymmärtämään niin rajoittunutta maailmaa, ettei pysty ystävystymään ihmisiin, joiden kanssa jakaa samoja arvoja.

Se mies haluu porata sua. Aina!― Parta-Matti Airaksinen

Matti Airaksinen on eri linjoilla ja syyttää evoluutiota, joka ei ole suonut heteromiehille ja -naisille mahdollisuutta olla vain ystäviä keskenään. Meriläisenkin miespuolisilla ystävillä hän epäilee olevan salattuja, suvun jatkamiseen liittyviä motiiveja.

– Se mies haluu porata sua. Aina!

Airaksinen on auliisti valmis ottamaan syyn ystävyyden ja halun hankalasta sekoittumisesta miessukupuolen harteille.

Lehtinen kuitenkin komppaa entistä työkaveriaan omasta näkökulmastaan.

– Mä en kiinnostu miehistä, jos mua ei kiinnosta panna. Ja sitten jos mua kiinnostaa panna, ei mua kiinnosta niiden ajatukset.

Saara Sarvas haastaa ystävänsä kohtaamaan ihmisiä muun kuin sukupuolen tai seksuaalisen kiinnostuksen kautta.

– Seuraavaksi kun mietit, kiinnostaako sua panna tätä miestä vai ei, voit havatua siihen, että teet taas tätä panemisarviota. Ja sä voit päättää lopettaa sen.

Pilaako seksi ystävyyden?

Brunssivieraat päätyvät pohtimaan myös ystävyyden ja seksin rajoja.

Meriläinen ei näe seksiä uhkana ystävyydelle. Hän kertoo harrastaneensa seksiä joidenkin ystäviensä – sekä mies- että naispuolisten – kanssa ilman, että ystävyys olisi siitä mennyt pilalle.

– Kyllä omanlaisensa tiedon tuo ystävyys exien kanssa ja se, että on harrastanut seksiä ystävän kanssa ja tietää hänestä jotain sellaista intiimiä, mitä yleensä ei ystävistä tiedä. Se on myös mahdollisuus ystävyyden syventämiselle, eikä ystävyyden tarvitse mennä siitä pilalle.

Jennykin tunnustaa ihastuneensa ystäviinsä – huonoin seurauksin.

– Mä olen melkein hetero, mutta olen kyllä ihastunut myös naispuolisiin ystäviini. Ja sitten se on ollut siinä se ystävyys.

Seksi on mahdollisuus ystävyyden syventämiselle.― Rosa Meriläinen

Rosa Meriläinen kertoo kasvaneensa kulttuurissa, jossa kaikkien ajateltiin olevan biseksuaaleja. Keskustelu brunssilla vaikuttaakin siksi osin absurdilta.

– Mietin miltä tämä kuulostaa niiden nuorten korviin, jolle sukupuolia on enemmän kuin kaksi ja joilla kaikilla on muita kuin miehiä ja naisia ystävinä!

Brunssin loppua kohden ilmassa on hyviä ihmissuhdeneuvoja, pökäleitä ja toivoa valoisasta tulevaisuudesta.

“Vain” ystäviä ei ole!

Jenny+ brunssilla on toimittaja Jenny Lehtisen keskusteluohjelma. Sarjan kuudennessa osassa puhutaan siitä, onko ystävän sukupuolella väliä ja kysytään, miksi miesten ja naisten pitäisi olla ystäviä. Vieraina vapauden soturi, kirjailija Rosa Meriläinen, tylsää perushetero-elämäänsä rakastava ysäri-dj Matti Airaksinen ja Jennyn luottoystävä ja -haastaja Saara Sarvas.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Jenny+