Hyppää pääsisältöön

Maaret Kallio: Ihmissuhteille on kohtuuttomat odotukset nykypäivänä

Maaret Kallio ja Ronja Salmi istuvat ikkunalaudalla, juovat teetä ja keskustelevat.
Maaret Kallio ja Ronja Salmi puhuvat ystävyydestä. Maaret Kallio ja Ronja Salmi istuvat ikkunalaudalla, juovat teetä ja keskustelevat. Kuva: Yle Kuvapalvelu Ronja Salmi,Maaret Kallio,Mitä mietit, Ronja Salmi?

Mitä mietit, Ronja Salmi? -sarjan kuudennessa jaksossa teemana on ystävyys ja yksinäisyys.

Ystävyyssuhteessa on paljon samaa kuin parisuhteissa. Oikeastaan vain eroottisuus ja suhteen tiiviys erottavat pari- ja ystävyyssuhteen toisistaan, psykoterapeutti Maaret Kallio toteaa Ronja Salmen haastattelussa.

Myös ystävyyssuhteissa joudutaan hankalien asioiden eteen. Lisäksi ihmissuhteille on Kallion mukaan kohtuuttomat odotukset nykypäivänä.

– Mitkään ihmissuhteet eivät tapahdu itsestään. Kaikkien syvien ja hyvien ihmissuhteiden eteen pitää tehdä töitä. Pitää pystyä käsittelemään sitä, että tulee väärinymmärryksiä, loukkaantumisia ja vaikeita aikoja ja miettiä, miten selvitään niistä kohdista, kun ei olekaan niin helppoa, Kallio sanoo.

Kallion mukaan ajattelemme aika usein, millaisia ystäviä meillä itsellämme on, mutta emme sitä, millaisia ystäviä itse olemme.

– Hirveän vähän mietitään sitä, mitä itse tuomme ihmissuhteisiin, Kallio sanoo.

Aivan kuten parisuhteissa, ystävyyssuhteissakaan ei pitäisi pelätä konfliktia. Tärkeämpää on se, miten tilanteet korjataan.

– Korjaustyö on tutkitusti keskeinen osa hyviä ihmissuhteita, ei se, että kaikki menee aina putkeen, Kallio sanoo.

Katso Maaret Kallion haastattelu kokonaisuudessaan alta. Mitä mietit, Ronja Salmi? -sarjan kuudes jakso Yle TV2:ssa ja Yle Areenassa maanantaina 30.4. klo 21.30. Jaksossa kuullaan myös, mitä muusikko Anna Puu ajattelee yksinäisyydestä.

Lähetyksen jälkeen Ronja Salmen IG-live. Keskustelu aiheesta jatkuu podcastissa tiistaina Yle Areenassa.

Yle TV2