Hyppää pääsisältöön

Muska Babitzinin valot ja varjot – "Kirka oli suomalaisten supertähti, sisarelle hän oli rakas ja luotettava isoveli, joka piti aina pikkusiskon puolia"

Anne Flinkkilän vieraana on muusikko, laulaja Muska.
Toimittaja Anne Flinkkilän vieraana on laulaja ja ikirokkari Muska. Anne Flinkkilän vieraana on muusikko, laulaja Muska. Muska,Anne Flinkkilä (Yle),Yle TV1,Flinkkilä & Tastula

Marija ”Muska” Babitzin, on Suomen ensimmäinen ja lujin rokkimimmi, joka astui teinityttönä parrasvaloihin veljiensä jäljissä, mutta loi itse oman polkunsa. Ikirokkari Muska kertoo sukunsa juurista, veljiensä traagisista kuolemista, musiikin merkityksestä ja elämänsä rakkaudesta.

Muska valitsi ensimmäisen hittibiisinsä itse, eikä halunnut leikkauttaa komeaa nenäänsä. Käheä nauru, farkut ja villit kiharat ovat yhä edelleen Muskan tunnusmerkkejä.

Muska on Anne Flinkkilän vieraana Flinkkilä & Tastula-ohjelmassa ja käy läpi uskomatonta elämäänsä, jossa on ollut paljon surua ja menetyksiä, mutta myös iloa, rakkautta ja nyt jo vähän seesteisyyttäkin.

Suvun värikäs historia

Babitzinin sukuhistoria ulottuu aina 1200-luvulle asti. Muskan sekä isän että äidin puoleiset suvut olivat Venäjällä todellisia mahtisukuja, oli paljon korkea-arvoisia upseereita, oli omaisuutta.

Kaikki muuttui kun bolshevikit ottivat vallan Venäjällä. Perheistä tuli köyhiä pakolaisia, jotka asettuivat asumaan Karjalaan.

Muskan äidinisä teki itsemurhan, kun häntä tultiin hakemaan kuulusteluun. Muskan isä ja äiti puolestaan kohtasivat venäläisessä sisäoppilaitoksessa ja muuttivat Helsinkiin.

Muska kertoo, että kuulostaa hienolta, kun koti oli Eirassa Huvilakadulla, ja kaikki kuusi lasta syntyivät siellä. ”Tosiasiassa olimme hyvin köyhiä, isä oli putkimies ja äiti kotona lasten kanssa”, hän sanoo.

Perheen ensimmäinen tragedia

Ensimmäinen iso tragedia perheessä koettiin, kun vanhin poika Leo menehtyi 2-vuotiaana. Äiti oli synnyttämässä seuraavaa lasta eli Sammya ja isoäidin hoidossa ollut Leo karkasi ja hukkui vesitynnyriin. Muska sanoo, että äitiin jäi pysyvä pelko lasten menettämisestä ja heitä seuraavia lapsia vahdittiinkin tosi tarkasti.

Mutta kodin lähellä oli baari, josta kuului musiikkia, kuten Elvistä. Kolme pientä Babitzinia, Sammy, Muska ja Kirka tiirasivat ikkunasta sisään ja nauttivat kuulemastaan. Ehkä ensimmäiset siemenet tulevien tähtien mieliin kylvettiin silloin?

Venäjänkielinen lapsuus

Muskan lapsuus oli vahvasti venäläinen ja venäjänkielinen. Vasta kun perhe sai isomman asunnon ja muutti keskustasta Maunulaan, alkoi ryssittely. Isä, Suomen puolella sotinut mies, koki ryssittelyn pahana ja epäoikeudenmukaisena.

Musiikki kuitenkin alkoi viedä sisaruksia mennessään eikä sekään ollut alkuun isän mieleen. Hän olisi halunnut lastensa opiskelevan ja hankkivan kunnon ammatit.

Muska muistelee, että isä – leikkimielisesti tosin- jahtasi Kirkaa ja Sammya sakset kädessä ja halusi leikata pitkät beatlestukat pois. Muska tosin haaveilikin ensin arkeologin ammatista, mutta tosin kävi.

Postikortista se lähti

Kirjoita postikorttiin -biisi teki Muskasta tähden ja siitä se lähti.

Muska kertoo, että keikkaelämä 70-luvulla oli melkoista rallia, keikkoja saattoi olla kaksi päivässä ja matkat taitettiin jäisillä teillä, huonoilla autoilla. Onneksi jo varhain löytyi elämänkumppani, kitaristi Hannu ” Hande” Salakka, jonka kanssa Muska on keikkaillut ja pitänyt yhtä yli 40 vuotta.

Oma keikkamatka koitui myös Sammy-veljen turmioksi, suosionsa huipulle juuri noussut veli menehtyi auto-onnettomuudessa. Muska sanoo, että nuorena sitä kuvittelee itsensä kuolemattomaksi ja siksikin Sammyn kuolema oli hirveä shokki. Eniten mietitytti äiti, joka menetti jo toisen lapsensa.

Omannäköistä elämää

Muska ja Hande ovat eläneet vauhdikasta, omannäköistä elämää. Yhdessä on keikkailtu, asuttu Yhdysvalloissa, pelätty maanjäristystä, tuotu bändejä Suomeen ja Eurooppaan.

Lapsia pariskunnalla ei ole, asiat vain menivät niin. Lapsettomuus on ollut Muskan mukaan oma valinta, keikkaelämä ei olisi lapselle sopinut. Hän on kuitenkin sisarustensa lasten rakastama täti.

Kirkaa ja Sammya ikävä

Mutta vielä yksi menetys on pitänyt kokea, kun isoveli Kirka menehtyi sydänkohtaukseen vuonna 2007. Muska sanoo, että vaikka Kirka oli suomalaisten supertähti, sisarelle hän oli rakas ja luotettava isoveli, joka piti aina pikkusiskon puolia.

Kirka oli suvun pää, järjesti juhlia, kutsui ihmisiä yhteen. Nyt kun Kirka on poissa, myös sukuyhteydet ovat vähän hiljentyneet. ”Kyllä kaipaan häntä, että soittaisi ja tulisi käymään”, Muska sanoo haikeana.

Joka keikan Muska päättää kunnianosoitukseen veljilleen. Jos encorea pyydetään, tuttu käheä ääni kajauttaa ilmoille Sammyn Daa-da-Daa-dan.

Alla kiitää autostrada ja taas mennään.

Flinkkilä & Tastula TV1 lauantaina 25.4. kello 17.10 ja sunnuntaina 26.4. kello 9.05. Ohjelman ensiesitys oli toukokuussa 2018.

7.4.2020 lisätty otsikkoon sitaatti ja artikkelin loppuun uusittavan ohjelman esitysajat.