Hyppää pääsisältöön

Viikon 18 vinkit: Paleface tutkii ja luo laulua sisällissodasta

Mitä meidän pitäisi sisällissodasta muistaa, minkälainen laulu siitä laulaa?
Laulu sisällissodasta -sarjassa Karri "Paleface" Miettinen etsii tarinoita sisällissodasta ja tekee niistä laulua. Mitä meidän pitäisi sisällissodasta muistaa, minkälainen laulu siitä laulaa? Paleface,Yle TV1,Laulu sisällissodasta

Vappuviikko käynnistyy maanantaina varsin monipuolisella dokumenttikattauksella. Tarjolla on kuninkaallista rakkaustarinaa, burleskia ja työväenliikkeen naistarinaa. Viikon varrelta löytyy myös liuta muita hienoja dokumentteja luontoaiheista 1960-luvun Lontoon musapiireihin ja valokuvaaja Robert Mapplethorpen taiteeseen ja elämään.

Keskiviikkona Ykkösellä starttaa kolmiosainen Laulu sisällissodasta -sarja, jossa pureudutaan Suomen sisällissotaan rap-artisti Karri "Paleface" Miettisen johdolla. Sadan vuoden takainen sota on monelle kaukainen, mutta yllättävän monella sen traumat kulkevat edelleen sukujen mukana. Sarjassa pohditaan ja kartoitetaan sotaa ja sen syitä monipuolisten haastattelujen kautta ja mietitään, millainen laulu sodasta pitäisi tänä päivänä laulaa.

Dokumenttien lisäksi tarjolla on hienoja elokuvia, joista ensimmäisenä nähdään keskiviikkona Teemalla esitettävä, palkittu, kaunis ja humaani japanilaiselokuva Isänsä poika. Teemalauantaissa puolestaan sukelletaan 1960-luvun svengaavaan Lontooseen uuden sähäkän dokumenttielokuvan ja aikakauden suuren kulttielokuvan seurassa: Lambert & Stamp ja The Who, joka nähdään samalla Suomen ensi-illassa sekä Performance, yksi eriskummallisimmista – ja monen mielestä myös parhaista – brittielokuvista kautta aikojen.

MAANANTAI 30.4.

Historia: Kuninkaallisia vakoilemassa 1/2

Yle TV1 klo 19.00
(Spying On The Royals) Dokumentti tuo ensi kertaa päivänvaloon salaista materiaalia Edward VIII:n ja Wallis Simpsonin rakkaustarinasta. Miten tiedustelupalvelu suhtautui pariin ja mihin toimenpiteisiin ryhdyttiin rakastavaisten suhteen? Yle Areena 90 päivää

Kaksiosainen brittiläinen dokumentti tuo ensi kertaa päivänvaloon salaista materiaalia Edward VIII:n ja Wallis Simpsonin rakkaustarinasta.
Edward VIII:n ja Wallis Simpsonin rakkaustarina dokumenttina. Kaksiosainen brittiläinen dokumentti tuo ensi kertaa päivänvaloon salaista materiaalia Edward VIII:n ja Wallis Simpsonin rakkaustarinasta. Kuva: Time Life Pictures Yle TV1,Edvard VIII,Wallis Simpson,Historia: kuninkaallisia vakoilemassa

Dok: Burlesque

Yle Fem klo 20.30
(Dok: Burlesque med Lady Laverna) Lidia Bäck lähtee Berliiniin osallistuakseen burleskitapahtumaan. Kokemuksen myötä hän löytää valtavan vapautumisen tunteen suhteessa kehoonsa. Pink Orbit Production, 2018. Yle Areena toistaiseksi

Dokumenttiprojekti: Silta

Yle TV1 klo 21.30
Dokumenttiprojekti: Silta kertoo työväenliikkeen voimanaisesta, Martta Salmela-Järvisestä, jonka omakohtaiset kokemukset ja elämäntyö kietoutuvat yhteen Suomen kehityksen ja hyvinvointivaltion rakentamisen kanssa. O: Heikki T. Partanen. Tuotanto: Zone2Pictures. Yle Areena 90 päivää

Työväenliikkeen voimanaisen Martta Salmela-Järvisen elämä kietoutuu yhteen Suomen kehityksen kanssa.
Silta kertoo työväenliikkeen voimanaisesta Martta Salmela-Järvisestä. Työväenliikkeen voimanaisen Martta Salmela-Järvisen elämä kietoutuu yhteen Suomen kehityksen kanssa. Martta Salmela-Järvinen,Yle TV1,Dokumenttiprojekti: Silta

TIISTAI 1.5.

Kotona vastoin tahtoaan

Yle Fem klo 10.00
(Hem till varje pris) Ruotsissa vanhusten laitoshoitopaikkoja on vähennetty rajusti. Yhä useampi heikkokuntoinen vanhus asuu kotona, vaikka ei enää pystyisi tai haluaisi. Kun voimat hupenevat, on arjesta selviytyminen vaikeaa. Yle Areena 30 päivää

Mapplethorpe: Look at the Pictures (16)

Yle Teema klo 21.00
Valokuvaaja Robert Mapplethorpe oli jo eläessään samalla arvostettu ja kiistelty henkilö. Fenton Baileyn ja Randy Barbaton dokumentti tarkastelee Mapplethorpen elämää ja taiteellista työtä. USA 2016. Yle Areena 90 päivää

Mies ja kukka. Robert Mapplethorpen valokuva
Mapplethorpe: Look at the Pictures. Mies ja kukka. Robert Mapplethorpen valokuva Kuva: Robert Mapplethorpe Foundation Robert Mapplethorpe,Robert Mapplethorpe: Look at the Pictures

KESKIVIIKKO 2.5.

Laulu sisällissodasta 1/3 - uusi sarja alkaa

Yle TV1 klo 20.00
Minkälaisen laulun sisällissodasta voisi tänä päivänä laulaa? Onko mahdollista tehdä sata vuotta myöhemmin yksi, yhteinen laulu, johon kaikki sodan osapuolet mahtuvat? Mitä meidän pitäisi muistaa tai tietää sisällissodasta? Muun muassa näitä kysymyksiä käsitellään, kun rap-artisti Karri Paleface kerää sisällissodan tarinoita säkeistöjä varten ja purkaa sisällissotaa auki eri näkökulmista monipuolisten haastattelujen kautta. Samalla piirtyy rankka ja myös ymmärtäväinen kuva siitä, mitä sata vuotta sitten oikeastaan tapahtui. Yle Areena toistaiseksi

Katso musiikkivideo tästä!

Kino: Isänsä poika (7)

Yle Teema klo 22.00
(Soshite chichi ni naru, Japani 2013) Isänsä poika on kaunis, koskettava ja vaikeaa teemaa hellästi ja humaanista näkökulmasta tutkiva elokuva menestyvästä liikemiehestä ja hänen vaimostaan, jotka saavat tietää 6-vuotiaan biologisen poikansa vaihtuneen toiseen synnytyssairaalassa. On tehtävä valinta poikien välillä, mutta miten sen voi tehdä? Elokuvan ohjauksesta vastaa palkittu japanilaisohjaaja Hirokazu Kore-eda. Isänsä poika palkittiin Cannesissa Juryn erikoispalkinnolla ja sen on saanut kautta linjan kriitikoilta hyvän vastaanoton. Ohjaus: Hirokazu Kore-eda. Yle Areena 15 päivää

Isä halaa sylissään olevaa poikaansa.
Isänsä poika. Isä halaa sylissään olevaa poikaansa. Kuva: Cinema Mondo Ltd Oy / Yle Kuvapalvelu elokuvat

TORSTAI 3.5.

Toukokuun Toivotut: Sloveigin laulu - Televisioteatterin tähtenä Liisamaija Laaksonen

Yle Areena

Liisamaija Laaksonen täyttää 80 vuotta 6.5.2018. Onnittelemme huiman uran näyttelijänä ja käsikirjoittajana tehnyttä Liisamaijaa julkaisemalla ohjelmia, joissa hän on joko näytellyt keskeisissä rooleissa tai käsikirjoittanut ne - usein sekä näytellyt että kirjoittanut.
Uran alkupuolelta heti teatterikoulun jälkeen mukana ovat Sellaista rakkautta ja Ruma Elsa. Elsana tietysti Liisamaija. Luule kanssamme -kabaree vie televisioteatterin ytimeen - keskustelun herättämiseen kyseenalaisella rohkeudella. Euroopan hullun vuoden radikalismi kolkuttelee Suomenkin ilmapiiriä. Miten käy Liisamaijalta virsi tanssien?

Solveigin laulun Saaran roolissa Liisamaija on äiti, jota köyhyys ja sota-aika ei ole hellinyt. Säälimättä hän purkaa vihaa ja katkeruuttaan Solveigiin. Raadollisen taitava ilkeä rooli.
80-luvun tv-teatterin helmiä ovat roolityöt Martinin rikoksessa ja Tribadien yössä. Mukana näytelmissä on moni muukin tv-teatterin lahjakkuus.

Liisamaijan ensimmäinen tv-käsikirjoitus on Monte Carlossa palkittu Lumikit. Sen jälkeen tulivat Irti maasta, Kiinni sidottu -sarja, Viisi tytärtäni, Yhteinen huone: Päätös ja Lacrimosa. Kaikissa Liisamaijan käsikirjoituksissa on paljon vahvoja rooleja kaikenikäisille naisille.
Jo Areenaan julkaistuja Liisamaijan roolitöitä löytyy mm. Onnellinen mies, Liian paksu perhoseksi, Kvartetti, Rakkaus alkaa aamuyöstä, Kirje isältä ja Ilman kavaluutta -ohjelmista. Helmikuun paketin Varpuset on hänen käsikirjoittamansa.

Paketin sisältö:
Solveigin laulu 1-3, v. 1974
Sellaista rakkautta, v. 1963
Ruma Elsa, v. 1965
Luule kanssamme -kabaree, v. 1969
Martinin rikos, v. 1980
Tribadien yö, v. 1983
Lumikit, v. 1986
Irti maasta, v. 1989
Kiinnisidottu 1-3, v. 1994
Viisi tytärtäni, v. 1997
Yhteinen huone: Hotelli Millenium, Päätös, v. 2002
Lacrimosa, v. 2008

Aiemmin julkaistut:
Toivotut: Onnellinen mies, Liian paksu perhoseksi, Presidentti, Kvartetti, Rakkaus alkaa aamuyöstä, Kirje isältä, Varpuset, Ilman kavaluutta

Yle Teema klo 22.52
Arkistovieraana Liisamaija Laaksonen

Yle Teema 23.07
Lumikit (S)
(1986) Kertomuksia elämästä, totuudesta ja naisista, naistentautien osastolta 4 huoneesta 5.

Liisamaija Laaksonen peiton alla Lumikit-elokuvassa.
Lumikit on Liisamaija Laaksosen ensimmäinen tv-käsikirjoitus. Liisamaija Laaksonen peiton alla Lumikit-elokuvassa. Kuva: Kalevi Rytkölä/Yle Liisamaija Laaksonen,Lumikit

Kino Klassikko: Macbeth

Yle Teema klo 21.00
(USA 1948) Orson Wellesin tunnelmallinen Shakespeare-tulkinta skottiylimyksestä, jonka vallanjanoa johdattelevat pahat ennustukset ja vaimon häikäilemättömät juonet. Ohjaus: Orson Welles. Pääosissa: Orson Welles, Jeanette Nolan. Yle Areena 8 päivää

Orson Welles on Macbeth
Macbeth. Orson Welles on Macbeth Kuva: Lions Gate International Orson Welles,Macbeth,teeman elokuvat

PERJANTAI 4.5.

Dok: Suosta puutarhaparatiisiksi

Yle Fem klo 18.30
(Dok: Kärret som förvandlades till ett paradis) Kolme sukupolvea helsinkiläisiä on onnistunut muuttamaan hyllyvän suon kukkivaksi siirtolapuutarhaksi, mutta se on vaatinut kovaa työtä. Mikä Ruskeasuon siirtolapuutarhan merkitys on tänään? Entä miltä näyttää sen tulevaisuus? Tuotanto: Douglas Productions, 2018.Yle Areena 90 päivää

EM-painit

Yle TV2 klo 19.00
Kooste päivän finaaleista. Painin euroopanmestaruuksista kilpaillaan Kaspiiskissa Venäjällä. Suomen Petra Olli on 65-kiloisten maailmanrankingissa ykkösenä ja ehdoton ennakkosuosikki EM-kisoissa.

Kino: Taloni Umbriassa

Yle Teema klo 21.00
(My House in Umbria, Britannia 2003) Palkittu tv-elokuva sekalaisen turistijoukon ystävystymisestä Italiassa. Pääosissa: Maggie Smith, Ronnie Barker, Chris Cooper, Giancarlo Giannini, Timothy Spall. Ohjaus: Richard Loncraine. Tuotanto: HBO. Yle Areena 28 päivää

Nainen ja mies katsovat toisiaan keskellä korkeakukkaista niittyä.
Taloni Umbriassa on palkittu tv-elokuva. Nainen ja mies katsovat toisiaan keskellä korkeakukkaista niittyä. Kuva: HBO / Yle Kuvapalvelu elokuvat,Taloni Umbriassa

Yle Live: Ismo Alanko yksin

Yle Teema klo 22.40
Ylen studiolla kuullaan kappaleita Alangon koko pitkän uran varrelta sellaisina kuin ne ovat syntyneet. "Lavalla yksin oleminen edustaa täydellistä vapautta ja täydellistä vastuuta", Ismo Alanko sanoo. Yle Areena toistaiseksi

LAUANTAI 5.5.

Veljeni Leirikunkku (7) 1/10 - uusi sarja alkaa

Yle Fem klo 11.30
12-vuotiaan Sonjan perhe on vuokrannut kesäksi mökin läheltä leirikeskusta, missä Sonjan autistinen isoveli Harry viettää kesää. Sonja ystävystyy vähän itseään vanhemman Fannyn kanssa, joka on kesätöissä kioskilla. Sonja ei kehtaa kertoa Fannylle totuutta veljestään, vaan sepittää tarinan paljon siistimmästä tyypistä, joka soittaa bändissä. Yle Areena 30 päivää

Perhe täyteen pakatun auton edessä. Yksi lapsi istuu katolla.
Veljeni Leirikunkku. Perhe täyteen pakatun auton edessä. Yksi lapsi istuu katolla. Kuva: Ulrika Malm / SVT / Yle Kuvapalvelu Lapset ja nuoret,Veljeni Leirikunkku

Avara luonto: Myyttinen Kongo 1/2

Yle TV1 klo 18.45
(Congo - River Of No Return) Maailman toiseksi suurinta ja syvintä jokea Kongoa kutsutaan joeksi, joka nielaisee kaikki muut joet. Avarassa luonnossa tutustumme tämän myyttisen ja vaarallisen alueen salaisuuksiin. Yle Areena 90 päivää

Jokimaisema.
Myytinen Kongo. Jokimaisema. Kuva: Yle Kuvapalvelu Avara luonto

Teemalauantai: Swinging London

Yle Teema klo 20.00 alkaen
Teemalauantaissa sukellamme 1960-luvun svengaavaan Lontooseen uuden sähäkän dokumenttielokuvan ja aikakauden suuren kulttielokuvan seurassa: Lambert & Stamp ja The Who (klo 20) sekä Performance (klo 22). Lambert & Stamp ja The Who on sähäkkä musiikkielokuva ja eloisa kulttuuridokumentti kahdesta kaveruksesta, joista piti tulla underground-ohjaajia, mutta jotka päätyivät yhden kaikkien aikojen suurimman rockbändin managereiksi. Tapahtumapaikka on 1960-luvun Lontoo, bändi on The Who. Ohjaus James D. Cooper. Suomen-ensi-ilta.

Vuonna 1970 valmistunut Performance puolestaan on yksi eriskummallisimmista – ja monen mielestä myös parhaista – brittielokuvista kautta aikojen. Kulttimainetta nauttivan Performancen pääosissa ovat Mick Jagger, James Fox ja Anita Pallenberg. 1960-luvun Lontoossa alamaailma ja alakulttuurit kohtaavat sadistisen gangsterin piiloutuessa rock-tähden taloon. Ohjaus Donald Cammell ja Nicolas Roeg. Lue lisää tästä!

Anita Pallenberg ja Mick Jagger elokuvassa Performance
Performance. Anita Pallenberg ja Mick Jagger elokuvassa Performance Performance,teeman elokuvafestivaali 2016,Mick Jagger,Anita Pallenberg,Teeman elokuvafestivaali

Kolme muskettisoturia (12)

Yle TV2 klo 21.00
(The Three Musketeers, Englanti/USA 2011) Huippunäyttelijöiden tähdittämä uuden sukupolven tulkinta klassisesta seikkailutarinasta kiitää ilmalaivoineen vauhdikkaan toiminnallisesti fantasiaseikkailun puolelle mutta alkuperäisen hengen säilyttäen. Pääosissa: Logan Lerman, Matthew Macfadyen, Milla Jovovich, Luke Evans, Ray Stevenson, Orlando Bloom ja Mads Mikkelsen. Ohjaus: Paul W.S. Anderson. Yle Areena 15 päivää

SUNNUNTAI 6.5.

Ulos luontoon Keväseuranta

TV1 klo 19.15
Ulos luontoon Kevätseurannan toisessa jaksossa laitetaan rannat kevätkuntoon. Minna Pyykkö ja Pirkka-Pekka Petelius siivoavat upeaa rantaluontoa ja ihastelevat meren kevättä. Mitä salaisuuksia löytyykään Itämeren pinnan alta, miten meriluontomme herää talven jälkeen? Salaperäinen kissapetomme ilves etsii keväthangilta pariutumiskumppania, hiivimme jaksossa tupsukorvan hännillä.

Pirkka-Pekka Petelius ja Minna Pyykkö laittavat itsensä likoon luonnon hyväksi.
Kevätseuranta on alkanut! Pirkka-Pekka Petelius ja Minna Pyykkö laittavat itsensä likoon luonnon hyväksi. Kuva: Ilmari Fabritius Yle TV1,ulos luontoon kevätseuranta

Suunnistuksen EM-kisat

Yle TV2 klo 19.00
Kooste miesten ja naisten sprintistä. Suunnistuksen euroopanmestaruuskisat käynnistyvät Sveitsin Ticinossa. Selostajana Jussi Eskola.

Orankien äiti (12)

Yle TV2 klo 19.10
(The Urangutang Woman) Tanskalainen Lone Droscher Nielsen on omistanut elämänsä orankien suojelulle Borneolla. Orvot poikaset kasvoivat vankeudessa, ja nyt ne vapautetaan sademetsään. Kuinka hyvin ne sopeutuvat lajitoveriensa joukkoon? Yle Areena 30 päivää

Nainen ja oranki pitävät toisistaan kiinni.
Orankien äiti. Nainen ja oranki pitävät toisistaan kiinni. Kuva: Yle Kuvapalvelu luontodokumentit,Orankien äiti

Operaatio kultakuume 1/3 - uusi sarja alkaa

Yle TV2 klo 21.05
(Operation Gold Rush) Historioitsija Dan Snown johtama retkikunta ottaa suunnan kohti Klondikea Alaskan rannikon jyrkiltä vuoristoseuduilta. Ovatko miehet edelleen rautaa - vai puuta? Ensimmäisessä jaksossa suunnataan kohti Klondikea. Yle Areena 14 päivää

Dok: It's not yet dark

Yle Fem klo 22.00
(Dok: Det är inte mörkt ännu, Irland, 2016)
Pysäyttävä tarina nuoresta irlantilaisesta elokuvaohjaaja Simon Fitzmauricesta, jolla 34-vuotiaana todettiin lihaksia rappeuttava ja kuolemaan johtava ALS-tauti. Hän ohjaa ensimmäistä elokuvaansa jäljellä olevin keinoin silmien liikkeitä apuna käyttäen. Teknologia on hänelle välttämätön apukeino taiteen tuottamisessa. Ohjaus: Frankie Fenton Tuotanto: Kennedy Films Yle Areena 90 päivää

Lue myös - yle.fi:stä poimittua