Toukokuun 1. päivänä valkoinen aktivisti Bobi Sivén pyytää Katarinan tanssiin. #musiikinkevät1918
Sisällissota oli ohi. Säveltäjä Jean Sibeliuksen perhe oli palannut yli kahden kuukauden pakomatkalta Helsingistä kotiin Järvenpäähän.
Perheen keskimmäinen tytär, 15-vuotias Katarina jäi Helsinkiin. Koulut avasivat jälleen ovensa, mutta Katarina sai toivomansa vapautuksen Suomalaisesta Yhteiskoulusta. Hän kuului partiolippukunta Toimen Tyttöihin ja pääsi sairaala-apulaiseksi Punaisen Ristin sotasairaalaan uudelle rautatieasemalle.
Vappuna 1918 Katarina ei vielä tiennyt, että Bobi Sivén, 19-vuotias valkoinen aktivisti oli rakastunut häneen. Nuoret olivat tutustuneet jo talvella 1917 normaalilyseolaisten järjestämissä tanssiaisissa.

Maaliskuun 22. päivänä Katarina ja Bobi olivat sattumalta kohdanneet kadulla. Samana iltana Bobi oli kirjoittanut rakkausrunon Näky, jonka kohteena oli Katarina. Myös Katarina kirjoitti tästä kohtaamisesta päiväkirjassaan 22.3.1918.
Nyt Bobi Sivén pyysi Katarinan tanssiin…
”Ah miten elämä onkaan suloista!
Ainoa, mikä minua kismittää on, että työ asemasairaalassa ei ole vielä oikein reilaantunut. Haavottuneita ei ole – yhtenä päivänä saksalaiset tahtovat ottaa sairaalan, toisena taas rautatieläiset. Huomenna kyllä lähtee sanitäärijuna. Viipuriin päin, sanoi Hilja Koskisen isä.
Tulisipa pian työtä – sillä kauhistus – kun ei vaan sittenkin tulisi koulu. Ei – sepä raakaa. No. Minkä sille voi.
Ai juu – minä taisin viime kerran kirjoittaessani olla vähän hitsattu. Pyh – ei se mitään ollut se, tahtoo sanoa eräs hieman lysti asia kyllä.
Nimittäin minua pyydettiin tanssimaan – ihme kyllä. Ja vielä ihmeellisempää kuka minut pyysi. Juu – Bobi – Bobi joka ei vielä koskaan ole pyytänyt muita kuin Maijaa ja yhä vain Maijaa.
Se oli hieman lystiä. Ja alussa unohdinkin aivan nykyiset ajat...”
Päiväkirjan seuraavat kymmenen sivua puuttuvat.
Seuraa Katarina Sibeliuksen päiväkirjaa keväällä 1918 ja lue mitä hän kirjoittaa seuraavaksi 7. toukokuuta.
Lähteet
Sibelius, Katarina: Päiväkirja 1918. Käsikirjoitus. Kansallisarkisto.
Niinistö, Jussi: Bobi Sivén -– Karjalan puolesta. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura. Helsinki 2001.
Linkit
Sibelius.fi Katarina Ilves
Wikipedia Bobi Sivén
Ylen verkkoartikkelikokoelma Haluatko ymmärtää mitä Suomessa oikein tapahtui vuonna 1918?