Hyppää pääsisältöön

Käpy selän alla on säilyttänyt raikkautensa, eikä sen rohkea nuorisokuvaus loukkaa enää ketään

Eero Melasniemi ja Kristiina Halkola halailevat Mikko Niskasen elokuvassa Käpy selän alla (1966).
Melasniemi ja Halkola, ehkä kävyn päällä. Eero Melasniemi ja Kristiina Halkola halailevat Mikko Niskasen elokuvassa Käpy selän alla (1966). Käpy selän alla,Teemalauantai,elokuvat,Kristiina Halkola,Eero Melasniemi,Mikko Niskanen

Käpy selän alla on kotimainen kulttielokuva kesästä, nuoruudesta, rakastamisen vaikeudesta ja neljän helsinkiläisnuoren telttaretkestä. Mikko Niskasen ohjaama elokuvan pääosissa ovat Kristiina Halkola, Kirsti Wallasvaara, Eero Melasniemi ja Pekka Autiovuori. Uutta ilmaisun vapautta henkivä Käpy valloitti sekä kriitikot että nuoret katsojat.

Käpy selän alla (1966) oli Mikko Niskaselle selvä irtiotto hänen aiemmista sota-aikaan sijoittuvista elokuvistaan. Nyt oltiin hetkessä kiinni, 1960-luvun kuohuvan nuorison kokemusmyrskyssä.

Elokuvan käsikirjoittaja Marja-Leena Mikkola, säveltäjä Kaj Chydenius ja päärooliin valittu Kristiina Halkola vaikuttivat kaikki Ylioppilasteatterissa, jossa Niskanen oli käynyt haistelemassa uusia tuulia.

Kolmeen muuhun päärooliin valittiin Pekka Autiovuori, joka oli näytellyt Halkolan kanssa jo kokoomaelokuvaan Tunteita tehdyssä lyhytelokuvassa Kristiina, sekä teatterikoululaiset Eero Melasniemi ja Kirsti Wallasvaara.

Niskanen etsi Halkolan vastapainoksi blondia, joten Wallasvaara joutui valkaisemaan tummat hiuksensa tähän esikoisrooliinsa.

Kirsi Wallasvaara ja Pekka Autiovuori elokuvassa Käpy selän alla.
Kirsti Wallasvaara ja Pekka Autiovuori. Kirsi Wallasvaara ja Pekka Autiovuori elokuvassa Käpy selän alla. Kuva: Yle Käpy selän alla,Kirsti Wallasvaara,Pekka Autiovuori,Mikko Niskanen

Kristiina Halkola ja Eero Melasniemi elokuvassa Käpy selän alla.
Kristiina Halkola ja Eero Melasniemi. Kristiina Halkola ja Eero Melasniemi elokuvassa Käpy selän alla. Kuva: Yle Käpy selän alla,Kristiina Halkola,Eero Melasniemi,Mikko Niskanen

Kävyn tuotantoprosessi poikkesi tyystin vanhanaikaisesta studioelokuvasta. Se kuvattiin moderniin uuden aallon tyyliin kolmessa viikossa Puulavedellä: osin Mikkolan käsikirjoituksen mukaan, osin improvisoiden, osin uudelleen kirjoittaen.

Koko kuvausryhmä asui vanhassa kansakoulussa, ja seuraavan päivän kuvaukset suunniteltiin iltaisin porukalla. Lopullisen muotonsa elokuva sai Juho Gartzin leikkauspöydässä.

Käpy selän alla -elokuvan nelikko metsässä.
Kaupunkilaisnelikko saapuu metsäretkelle. Käpy selän alla -elokuvan nelikko metsässä. Kuva: Yle Käpy selän alla,Kirsti Wallasvaara,Pekka Autiovuori,Kristiina Halkola,Eero Melasniemi

Myös elokuvan musiikki oli aikanaan poikkeuksellista ja tiedostavalle nuorisolle suunnattua. Kaj Chydeniuksen säveltämä ja Mikkolan sanoittama Laulu rakastamisen vaikeudesta oli ennen elokuvaa esitetty provokatiivisessa radiokabareessa Orvokki, ja se oli osa Ylioppilasteatterin kabareeta Laulu tuhannesta yksiöstä.

Samojen tekijöiden Laulu kuolleesta rakastetusta nousi nopeasti suomalaisten rakkauslaulujen moderniksi klassikoiksi, ja brechtiläinen teatterilaulu Mitä sai tällainen tyttö menestyi sekin seuraavana vuonna singlejulkaisuna. Kaikki laulut esitti Kristiina Halkola.

Lisäksi Käpy tallensi kotimaisen rockin nousua, sillä tanssilavakohtauksessa nähdään The Creatures, solistina Kirka ja rummuissa Remu Aaltonen. Iskelmätähteä esittävä Anneli Saulikin käy lavalla laulamassa Kuolleita lehtiä.

Remu Aaltonen The Creatures -yhtyeen rumpalina elokuvassa Käpy selän alla
Tanssilavalla Creaturesien rummuissa nähdään lähes tunnistamaton Remu Aaltonen. Remu Aaltonen The Creatures -yhtyeen rumpalina elokuvassa Käpy selän alla Käpy selän alla,teeman elokuvat,Teemalauantai,Remu Aaltonen

Anneli Sauli ja Jukka Sipilä elokuvassa Käpy selän alla.
Filmitähti Anneli Sauli ja maatilan Janne-poikana Jukka Sipilä. Anneli Sauli ja Jukka Sipilä elokuvassa Käpy selän alla. Kuva: Yle Käpy selän alla,Anneli Sauli,Jukka Sipilä,Mikko Niskanen

Käpy selän alla kuvasi suuria ikäluokkia aikuisuuden kynnyksellä, 1960-luvun opiskelijanuorisoa, jonka radikaali arvomaailma asettui poikkiteloin vanhemman sukupolven tielle. Siitä tuli kulttisuosioon noussut sukupolvielokuva, joka tavoitti niin kriitikoiden kuin nuorten katsojienkin sydämet. Se oli aikansa kaupallisesti menestyksekkäin kotimainen uuden aallon elokuva, ja sille ojennettiin kuusi Jussi-patsasta.

Mikko Niskanen sai uransa kolmannen ohjaaja-Jussin, mutta neljästä päänäyttelijästä kaikki jätettiin palkinnotta: heidän näyttelijäilmaisunsa oli niin tuon ajan traditiosta poikkeavaa, että heidän koettiin olevan kuvissa omina itsenään. Miespääosa-Jussi annettiin sen sijaan Jukka Sipilälle sangen pienestä sivuroolista. Muut palkinnot saivat Marja-Leena Mikkola käsikirjoituksesta, Kaj Chydenius musiikista, Esko Nevalainen kuvauksesta ja Kyösti Varesvuo FJ-filmin tuotannosta.

Rennolla otteella kuvattuun elokuvaan tarttui aitoa nuoruuden kipinöintiä, joka ei ole vuosien saatossa vanhentunut: nuoret ovat nuoria uudellakin vuosituhannella, ja kasvuun liittyy samojen perustunteiden kelaamista ja minuuden etsintää. Vanhemman sukupolven keskuudessa elokuvan roisi ja seksuaalinen nuorisokuvaus aiheutti paheksuntaa, varsinkin vuonna 1970 kun se esitettiin ensi kerran televisiossa. Elokuvaa pidettiin lähes pornografisen rohkeana ja röyhkeänä.

Eero Melasniemi pelottelee ystäviään jutulla kummituslaivasta elokuvassa Käpy selän allaKäpy selän alla -elokuvan näyttelijät vuonna 2009. Kuvattu Ylen studiossa Tv-arkiston haastatteluun.
Kävyn tähdet 1966 ja 2009. Kuva: Jyrki Valkama / Yle.

Elävän arkiston linkistä voit katsoa vuonna 2009 tehdyn haastattelun, jossa tähdet kertovat elokuvan tekemisestä.

Niskanen jatkoi opiskelijanuorison aktiivisuuden kuvausta elokuvassaan Lapualaismorsian (1967), joka sijoittuu Ylioppilasteatterin maailmaan.

  • Käpy selän alla (1966) Näyttelijät Kristiina Halkola, Kirsti Wallasvaara, Eero Melasniemi, Pekka Autiovuori, Anneli Sauli, Jukka Sipilä. Musiikki Kaj Chydenius. Käsikirjoitus Marja-Leena Mikkola, Mikko Niskanen ja ryhmä. Ohjaus Mikko Niskanen.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa