Hyppää pääsisältöön

Ulkolinjan kesä 2018

The New York Timesin pääsisäänkäynti
The New York Timesin pääsisäänkäynti Kuva: Vain tämän ohjelman yhteydessä Rajoitettu käyttöoikeus, Yle Kuvapalvelu, kuvapalveluyle.fi The New York Times

Ulkolinjan kesän 2018 ohjelmisto on julkaistu. Jo yli 40 vuoden ajan Ulkolinja on tarjonnut dokumentteja ulkomailta suomalaiselle yleisölle suomalaisin silmin. Ulkolinjan löydät kesätorstaisin tutulta lähetyspaikaltaan, TV1 klo 22.05 sekä Yle Areenasta.

Ulkolinjan lähetyspaikalla nähdään kesäkuussa neliosainen sarja Vuosi New York Timesin toimituksessa (The Fourth Estate). Dokumenttisarjassa palkittu ohjaaja Liz Garbus seuraa vuoden ajan, miten New York Timesissa käsitellään mm. Trumpin virkakauden myrskyisää alkua ja #metoo -kampanjaa.

7. - 28.6. Vuosi The New York Timesin toimituksessa

THE FOURTH ESTATE
7.6. 1/4: Ensimmäiset sata päivää. Trumpin virkakausi alkoi myrskyisästi, mihin The New Timesin toimitus tiesi varautua. Silti twiittaavan Trumpin toimien arvaamattomuus yllätti. Palkittu ohjaaja Liz Garbus seuraa sisältä kuinka media koki Trumpin toimet.

14.6. 2/4: Trumpin ensimmäinen kolaus. Valkoisen talon henkilökunta vaihtuu tiuhaan: FBI:n johtaja James Comey erotetaan, kun The New York Times julkistaa Trumpin vaalikampanjaväen mahdolliset Venäjän yhteydet vaalikampanjan aikana.

21.6. 3/4: Jakautunut Amerikka. Poliittinen jännite purkautuu väkivallaksi Charlottesvillessa. Trump ei tuomitse valkoisen ääriliikkeen tekoja vaan syyttää lehdistöä totuuden vääristelystä. The New York Times jatkaa sitkeästi presidentin lähipiirin Venäjä-kytkösten selvittelyä. Steve Bannon jättää Trumpin, ja erikoissyyttäjä Mueller laajentaa tutkintaansa.

28.6. 4/4 The New York Times jatkaa Donald Trumpin toimien tutkimista, mutta joutuu samalla keskelle #metoo-kampanjaa. Lehti on liputtanut voimakkaasti kampanjan puolesta, mutta miten toimia, kun väärintekijä löytyy myös omasta työyhteisöstä?

5.7. Ulkolinja: Turistit pysykää poissa

TOURIST GO HOME! EUROPE’S DREAM DESTINATIONS AT RISK / New Docs
Barcelona, Venetsia ja Dubrovnik houkuttelevat miljoonia matkailijoita. Kaupunkien asukkaat ovat kyllästyneet turistimassoihin ja moni on muuttanut pois, jotkut osoittavat mieltä matkailua vastaan ja estävät turistien pääsyn kaupunkiin.

12.7. Ulkolinja: Vihreätä kultaa

GREEN GOLD / Visiblefilm
Voiko energiaa tuottaa ympäristöystävällisesti? Ympäristö- ja teollisuusjärjestöt vannovat biopolttoaineen nimeen, mutta onko se hiiltä puhtaampaa? Suomessa kehitettiin mäntyöljy ja Fortumilla on biojalostamo Hollannissa.

19.7. Ulkolinja: Viimeiseen vesipisaraan

UP TO THE LAST DROP / Visiblefilm
Moni eurooppalainen kaupunki yksityisti markkinahuumassa vesilaitoksensa – osin EU:n painostuksesta. Tämän seurauksena veden hinta karkasi pilviin. Nyt vesilaitoksia on palautettu kunnallisiksi. Onko vesi perusoikeus vai kauppatavaraa?

26.7. Ulkolinja: Katolisen kirkon suojissa

BEHIND THE ALTAR / Ga&a
Paavi Franciscus lupasi puuttua pedofiliaepäilyihin kovalla kädellä. Lupauksesta on kulunut vuosia, mutta uusia tapauksia tulee ilmi yhä. Miksi katolisen kirkon suojissa tehtyjä seksuaalirikoksia ei saada loppumaan?

9.8. Ulkolinja: Ruotsin pakolaispolitiikka

TVÄRVÄNDNINGEN - OM SVÄNGNINGEN I FLYKTINGPOLITIKEN /SVT
Ruotsi tunnettiin pitkään liberaalista suhtautumisesta maahanmuuttajiin. Vuoden 2015 pakolaiskriisi sai kuitenkin myös Ruotsin tiukentamaan pakolaispolitiikkaansa. Miten näin kävi?

16.8. Ulkolinja: Vakoilun uudet keinot

WEAPONS OF MASS SURVEILLANCE / Journeyman Pictures
Netti ja älypuhelimet mahdollistavat kansalaisten sähköposti-, tekstiviesti- ja puhelinliikenteen tarkan valvonnan. Länsimaiset yritykset ovat myyneet valvontaohjelmistoja valtioille, jotka käyttävät niitä demokratiaa vastaan.

30.8. Ulkolinja: Yliopistoista rahasampoja

HIGHER EDUCATION: THE NEW GLOBAL ECONOMIC WAR , 53’ / JAVA FILMS
Yliopisto-opiskelijoiden määrä on lyhyessä ajassa moninkertaistunut. Samalla yliopistoista on tullut yritysten kaltaisia voitontavoittelijoita. Mihin kilpailu johtaa, ja mikä on sivistyksen ja tutkimuksen maksama hinta?

Löydät kaikki Areenassa olevat Ulkolinjat täältä!

Ohjelmisto julkaistu 1.5.2018. Muutokset ohjelmistossa mahdollisia.