Hyppää pääsisältöön

Vuosi 1918 – draamaa ja dokumentteja Ykkösen keväässä

Tammisunnuntai 1918 -dokumenttielokuva tuo päivänvaloon itsenäisyyden alkuaikojen tapahtumat, joista on vaiettu pitkään.
Draamadokumentti Tammisunnuntai 1918 kertoo Suomen itsenäisyyden alkuaikojen tapahtumista. Tammisunnuntai 1918 -dokumenttielokuva tuo päivänvaloon itsenäisyyden alkuaikojen tapahtumat, joista on vaiettu pitkään. Kuva: Riku Isohella Yle TV1,Tammisunnuntai 1918

Vuoden 1918 tapahtumat ja muistot näkyvät Ykkösen ohjelmistossa keväänkin aikana. Luvassa on draamaa, dokumentteja ja muistotilaisuuksia.

Laulu sisällissodasta

TV1 keskiviikkoisin 2. - 16.5.2018 klo 20.00 - 20.30, uusinta lauantaisin klo 16.20
Katsottavissa Areenassa

Mitä meidän pitäisi muistaa sisällissodasta? Onko mahdollista tehdä nyt sata vuotta myöhemmin yksi, yhteinen laulu, johon kaikki osapuolet mahtuvat? Tätä kysyy uusi kolmiosainen dokumenttisarja Laulu sisällisodasta.

Rap-artisti Paleface, Karri Miettinen, ottaa haasteen vastaan ja lähtee keräämään säkeistöjä varten tarinoita ympäri Suomen. Keiden kaikkien tarina pitäisi kertoa, että kertomus olisi kokonainen?

Taistelu Näsilinnasta 1918

TV1 lauantaina 5.5.2018 klo 22.00 - 23.10
Areenassa 30 päivää

Claes Olssonin ohjaama draamadokumentti Taistelu Näsilinnasta 1918 kertoo Suomen sisällissodan ratkaisun hetkistä.

Jääkäriluutnantti Erik Melinin (Nicke Lignell) johtama valkoisten komppania sai tehtäväkseen tunkeutua punaisten hallitsemaan Tampereen keskustaan. Tavoitteena oli vallata Näsilinnan palatsi.

Elokuva perustuu tositapahtumiin ja hyödyntää Melinin komppanian sotilaiden kertomuksia sekä dokumentaarista filmi- ja valokuva-aineistoa.

Tammisunnuntai 1918

TV1 tiistaina 15.5.2018 klo 19.00 - 19.50, uusinta sunnuntaina 20.5. klo 13.10
Katsottavissa Areenassa

Draamadokumentti Tammisunnuntai 1918 tuo päivänvaloon itsenäisyyden alkuaikojen tapahtumat, joista on vaiettu pitkään.

Antti Tuurin käsikirjoitukseen perustuva elokuva kytkee tammikuun 1918 paikalliset ja todelliset tapahtumat maailmansodan runteleman maailman traagisiin tapahtumiin.

Pohjanmaalla riisuttiin venäläiset sotilaat aseista juuri samoihin aikoihin kun punainen valtuuskunta julisti itsensä Suomen korkeimman vallan edustajaksi Helsingissä.

Vapaussodan 100-vuotisjuhla

TV1 keskiviikkona 16.5.2018 klo 15.00 - 16.25
Katsottavissa Areenassa

Sisällissodan päättymisestä on kulunut 100 vuotta. Suora lähetys muistojuhlasta Finlandia-talosta. Esiintyjinä ovat muun muuassa Kaartin soittokunta, johtajanaan P-H. Mikkola sekä Kaaderikuoro, jota johtaa M. Orlamo ja Ville Salonen.

Sisällissodan yhteinen muistohetki

TV1 sunnuntaina 20.5.2018 klo 14.00 - 15.00, uusinta maanantaina 21.5. klo 12.05
Areenassa 30 päivää

Turun tuomiokirkossa järjestetään kaatuneiden muistopäivänä sunnuntaina 20.5. sisällissodan yhteinen muistohetki.

Suorana nähtävässä tilaisuudessa ovat mukana arkkipiispa Kari Mäkinen, tasavallan presidentti Sauli Niinistö, pääministeri Juha Sipilä ja valtioneuvoston muita edustajia.

Ekumeenisen muistohetken jälkeen lasketaan kukat Vapaussodan muistomerkille ja Vankileirin muistomerkille Kurjenkaivonkentälle.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.