Hyppää pääsisältöön

Krapula, kankkunen, kohmelo – tarjolla sydänkohtaus tai valaistuminen

Tummahiuksinen nainen kumartuneena vessanpöntön päälle
Tummahiuksinen nainen kumartuneena vessanpöntön päälle Kuva: imago/blickwinkel/ All Over Press Norovirukset,oksentaminen,pahoinvointi,raskauspahoinvointi,krapula

Päänsärky, väsymys, vapina, hikoilu, jano, ripuli, pahoinvointi ja oksentaminen. Luovuutta totisesti tarvitaan, että krapulaisesta saadaan taas yhteiskuntakelpoinen kansalainen.

Viina kirvoittaa kielen kannat. Kaikkihan tietävät humalaisten hauskat jutut. Niitä riittää, vaikka jalat eivät enää kantaisi. Lisääkö alkoholi siis kielellisiä kykyjä? Aristoteleen kantapää selvittää tällä viikolla, syntyykö humalassa parempaa kirjallisuutta kuin selvin päin.

Myös humalan jälkitilasta eli krapulasta kuulee kerrottavan, että se herkistää saamaan syvällisiä oivalluksia ja uudenlaisia ideoita. Pahoinvoinnin ja päänsäryn ollessa pahimmillaan sellaisia tuskin syntyy, mutta tuskan hellittäessä jotkut saattavat päästä luovaan flow-tilaan. Onko oikeasti näin, vai halutaanko koetulle kärsimykselle keksiä jokin pyhitys?

Håller intresset för klimatfrågorna på att bli vår nya religion? Det tror veckans kolumnist, Christoffer Gröhn. Bild: YLE/Brand X Pictures
Håller intresset för klimatfrågorna på att bli vår nya religion? Det tror veckans kolumnist, Christoffer Gröhn. Bild: YLE/Brand X Pictures Kuva: YLE/Brand X Pictures

Voihan olla niin, että aivojen välittäjäaineiden epätasapaino laukaisee humalan tavoin myös kankkusessa joitain reaalimaailman lukkoja. Erään selityksen mukaan jotkin yksilöt pyrkivät vaistomaisesti tyydytystä tuottavien asioiden äärelle, kun aivojen oma mielihyvää tuottava serotoniinitaso on alkoholin nauttimisesta johtuen alhaalla. Krapulassa järki jää taka-alalle, ja pääosaan nousee selviytymisvietti. Siksi pizzan ja sokeripitoisen juoman seurassa tehdään omia mielipuuhia, vaikkapa kirjoitetaan tai sävelletään.

Savoijin kuningatar Margheritaksi pukeutunut nainen haukkaa nimeään kantavaa pizza margheritaa pizzakokkien ja yleisön ympäröimänä ko. pizzan 120-v-juhlassa Napolissa v. 2009.
Savoijin kuningatar Margheritaksi pukeutunut nainen haukkaa nimeään kantavaa pizza margheritaa pizzakokkien ja yleisön ympäröimänä ko. pizzan 120-v-juhlassa Napolissa v. 2009. Kuva: EPA/Ciro Fusco pizza,Napoli,Italia,Margherita,ruokakulttuuri

Tai sitten krapulassa koetun luovuuden takana on yksinkertaisesti huono omatunto. Se saattaa herättää tarpeen saada jotain näkyvää aikaiseksi. Ehkä pulloon tuli tartuttua halusta unohtaa painostava deadline? Tai kaduttaa edellisen illan sekoilut, ja juopottelun kokee jälkeenpäin ajan ja rahan tuhlauksena. Kankkuseen kuuluvan ahdistuksen saattaa saada tukahdutetuksi suuntaamalla huomionsa luovaan ajatteluun ja ideoimiseen. Raskailla fyysisillä harjoituksilla ei kannata morkkistaan parantaa.

Lenkkeily, lenkkipolku, lenkkeilevä ihminen, lumi
Lenkkeily, lenkkipolku, lenkkeilevä ihminen, lumi Kuva: Derrick Frilund / Yle terveys,Lenkkeily

Darraideoiden paremmuudesta ei ole todisteita, joten luovuuden lisäämisen takia ei kannata alkaa juomaan. Kannattaa verrata krapulassa luomiaan töitä muihin töihinsä, ja pohtia, ovatko ne sittenkään laadullisesti parempia. Myös muut voivat olla eri mieltä kohmelon herättämästä idearikkaudesta, joka voikin olla vain sosiaalisten pidäkkeiden puuttumisen aiheuttaman estottomuuden synnyttämää sekoilua ja kurittomuutta.

Toimittaja Nuutti Takkinen rentoutuu tankissa
Toimittaja Nuutti Takkinen rentoutuu tankissa Kuva: Kuvaaja:Jari Pussinen, YLE rentoutus
En man går i skogen.
En man går i skogen. Kuva: Yle/Adrian Perera metsät,metsästys,eräretkeily
Barn som går på en åker.
Barn som går på en åker. Kuva: Mostphotos/ Sandnes1970 lapset (perheenjäsenet),vaippaikäiset,Leikki,leikit,päiväkodit,liikunta,leikki (toiminta),aktiivisuus,ulkoilu,huviretket,maaseutu,päällysvaatteet

Arkirutiinien ja jokapäiväisten velvollisuuksien aiheuttamista luovuuden lukoista kannattaa yrittää päästä eroon myrkyttömillä keinoilla. Kukin käyttäköön luovuuttaan keksiäkseen itselleen sopivia keinoja irtaantua reaalin rajoitteista. Kävely metsässä tai kaupungilla, seurustelu lasten kanssa tai meditaatio saattaa auttaa saavuttamaan tilan, jossa mielikuvitus lähtee lentoon.

Miten on mahdollista, että monet kirjailijat ja runoilijat ovat alkoholisteinakin luoneet mestariteoksia? Pasi Heikuran haastattelema päihdetutkija ja neuropsykologi Pekka Rapeli tietää, ettei alkoholi ole tehnyt kenestäkään yhtään parempaa kirjailijaa.

 • Avaruusromua: Jättimainen harppaus

  Nyt on tarkoitus jäädä Kuuhun pysyvästi.

  Puoli vuosisataa sitten Apollo 11 -lennon komentaja, yhdysvaltalainen astronautti Neil Armstrong astui Kuun pinnalle vasemmalla jalallaan ja lausui ne legendaariset sanat. Kuussa ei ole käyty 47 vuoteen, mutta nyt Kuu taas kiinnostaa. Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan pääjohtaja Jim Bridenstine on puhunut julkisesti miehitettyjen kuulentojen jatkamisesta. Hän sanoo, että tällä kerralla Kuuhun ei mennä vain jättämään lippuja ja jalanjälkiä ja tulla saman tien takaisin. Nyt on tarkoitus jäädä Kuuhun pysyvästi. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Kohta salamoi ja ukkostaa! – meteorologi Seija Paasosella on kyky kertoa taulujen säätiloista

  Maalausten taivaissa näkyy oikea sää – vai näkyykö?

  Mitä maalausten maailmasta löytyykään, kun alkaa rohkeasti tutkia niitä epätyypillisestä näkökulmasta! #taiteilijoidentaivaat Kun antaa jollekin pikkusormen, se vie – ainakin melkein – koko käden. Herätin henkiin yli 30 vuoden takaisen päähänpistoni tutkia maalausten pilviä ja säitä. Heittäydyin taiteilijoiden taivaiden, kankaille luotujen säiden, sateiden, ukkosten ja myrskyjen maailmaan.

 • Avaruusromua: Tangerine Dream ja pari ongelmaa Lontoossa

  Mitä tapahtui kun Tangerine Dream meni Lontooseen?

  Edgar Froese istuu aamiaisella Hyde Park -hotellissa Lontoossa. On lokakuu 1974. Hänen edessään on muroja, munakasta, appelsiinimehua, kahvia ja pari ongelmaa. Hänen yhtyeensä Tangerine Dream on juuri saapunut kaupunkiin, aloittaakseen sieltä ensimmäisen Iso-Britannian kiertueensa. Kiertueen avauskonsertti on maineikkaassa Rainbow-teatterissa, jonka lämpötila on seitsemän celsiusastetta. Lisäksi savukoneen käyttö on salissa kielletty. Itse asiassa koko kiertue on vaarassa. Mikä neuvoksi? Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Nojatuolimatka Kanadaan – aina ei tarvitse mennä paikan päälle

  Nojatuolimatkailu avartaa mieltä ja säästää luontoa

  On mahtavaa saapua uuteen maahan ja kaupunkiin ja kävellä sisään vieraaseen kulttuuriin. Aistit terävöityvät ja arkiset huolet haihtuvat, kun ennennäkemättömät maisemat avautuvat eteen. Hetken ajan tuntuu, että on aivan irrallaan arkitodellisuudesta.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri

 • Avaruusromua: Jättimainen harppaus

  Nyt on tarkoitus jäädä Kuuhun pysyvästi.

  Puoli vuosisataa sitten Apollo 11 -lennon komentaja, yhdysvaltalainen astronautti Neil Armstrong astui Kuun pinnalle vasemmalla jalallaan ja lausui ne legendaariset sanat. Kuussa ei ole käyty 47 vuoteen, mutta nyt Kuu taas kiinnostaa. Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan pääjohtaja Jim Bridenstine on puhunut julkisesti miehitettyjen kuulentojen jatkamisesta. Hän sanoo, että tällä kerralla Kuuhun ei mennä vain jättämään lippuja ja jalanjälkiä ja tulla saman tien takaisin. Nyt on tarkoitus jäädä Kuuhun pysyvästi. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Kohta salamoi ja ukkostaa! – meteorologi Seija Paasosella on kyky kertoa taulujen säätiloista

  Maalausten taivaissa näkyy oikea sää – vai näkyykö?

  Mitä maalausten maailmasta löytyykään, kun alkaa rohkeasti tutkia niitä epätyypillisestä näkökulmasta! #taiteilijoidentaivaat Kun antaa jollekin pikkusormen, se vie – ainakin melkein – koko käden. Herätin henkiin yli 30 vuoden takaisen päähänpistoni tutkia maalausten pilviä ja säitä. Heittäydyin taiteilijoiden taivaiden, kankaille luotujen säiden, sateiden, ukkosten ja myrskyjen maailmaan.

 • Avaruusromua: Tangerine Dream ja pari ongelmaa Lontoossa

  Mitä tapahtui kun Tangerine Dream meni Lontooseen?

  Edgar Froese istuu aamiaisella Hyde Park -hotellissa Lontoossa. On lokakuu 1974. Hänen edessään on muroja, munakasta, appelsiinimehua, kahvia ja pari ongelmaa. Hänen yhtyeensä Tangerine Dream on juuri saapunut kaupunkiin, aloittaakseen sieltä ensimmäisen Iso-Britannian kiertueensa. Kiertueen avauskonsertti on maineikkaassa Rainbow-teatterissa, jonka lämpötila on seitsemän celsiusastetta. Lisäksi savukoneen käyttö on salissa kielletty. Itse asiassa koko kiertue on vaarassa. Mikä neuvoksi? Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Nojatuolimatka Kanadaan – aina ei tarvitse mennä paikan päälle

  Nojatuolimatkailu avartaa mieltä ja säästää luontoa

  On mahtavaa saapua uuteen maahan ja kaupunkiin ja kävellä sisään vieraaseen kulttuuriin. Aistit terävöityvät ja arkiset huolet haihtuvat, kun ennennäkemättömät maisemat avautuvat eteen. Hetken ajan tuntuu, että on aivan irrallaan arkitodellisuudesta.

 • Jättiläisaskeleet etsii ihmisiä ja maailmaa jazzin klassikkolevyjen takaa

  Jazzmusiikki kuljettaa mietteitä uusiin suuntiin.

  Viime vuoden lokakuussa etsin työhuoneellani musiikkia työntekoni taustalle. Kuulun siihen puolikkaaseen ihmiskuntaa, joka pitää musiikin kuuntelusta lukemisen tai työnteon taustalla. Mutta kun työssäni käytän sanoja, etenkin suomeksi lauletun musiikin kuunteleminen on aivan mahdotonta.

 • Painettu runo on vääjäämättä myös kuva, toteaa Tanssiva karhu -raadin puheenjohtaja, runoilija Anja Erämaja

  Anja Erämajan puhe Kajaanin Runoviikolla.

  Tanssiva karhu -raadin puheenjohtaja Anja Erämajan puhe palkintojenjakotilaisuudessa Kajaanin Runoviikolla 2019. Merkillinen talvi ja kevät, niin paljon kirjapaketteja. Niin monta maailmaa ja tapaa sanansa asettaa. Ja tämä mahdoton tehtävä, oli otettava kantaa, valittava. Oli kestettävä se, että valitsemalla yhden jättää toisen valitsematta.

 • Avaruusromua: Löylyn hengessä!

  Löylyssä on voimaa, henkeä ja sielua.

  Mikael Agricola käytti sanaa "löyly" jo 475 vuotta sitten. Löyly on sanana ja käsitteenä sitäkin vanhempi. Löyly-sana tulee kaukaa, ajalta jolloin saunatkaan eivät olleet sellaisia kuin nykyisin. Vanhimmat saunat olivat maakuoppia, joiden kattona oli eläimen nahka. Alun perin löyly ei tarkoittanut vain saunan kiukaan sihahtelua ja kuumaa vesihöyryä. Löyly tarkoitti henkeä, henkäystä tai sielua. Eikä se ollut sattumaa. Löylyssä on edelleen voimaa, henkeä ja sielua, kuten suomalaisessa musiikissakin. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Suomi vs USA – Viisi havaintoa stand up -keikoilta koomikon näkökulmasta

  Millainen on stand up -scene Yhdysvalloissa?

  ”Stand up ei toimi Suomessa” on vuosikymmeniä toisteltu hokema, jota kuulee edelleen. Yleensä niiden suusta, jotka eivät käy katsomassa stand up -keikkoja. Mutta mikä on sitten paremmin lajin syntysijoilla Yhdysvalloissa? Stand up -koomikko Kaisa Pylkkänen teki kiertueen USA:n länsirannikon komediaklubeilla ja yllättyi.

 • Teatteri- ja oopperaohjaaja Erik Söderblom: Ooppera on lapsen näkökulmasta äärimmäisen tylsää

  Taiteilijaperheen esikoinen kasvoi johtajaksi.

  Oopperan maailmassa ja sen taikapiirin keskellä kasvanut teatteri- ja oopperaohjaaja Erik Söderblom on aina ollut rohkea mielipiteissään. Elämänintoa ja uteliaisuutta riittää edelleen kuin kaksikymppisellä, vaikka nuorekas boheemi olemus kätkeekin jo kuusikymppisen. Teattereita, oopperoita ja festivaaleja johtanut Erik Söderblom on monien visioiden mies.

 • Avaruusromua: Mistä se tuli?

  Mistä tuli ajatus?

  Mistä tuli ajatus? Tätä pohtii historiantutkija, professori Yuval Noah Harari. Hän muistuttaa meitä siitä, että me emme hallitse ulkopuolellamme olevaa maailmaa. Hän toteaa, että me emme myöskään hallitse sitä, mikä tapahtuu ruumiimme sisällä. Me emme myöskään hallitse omia aivojamme, hän sanoo ja huomauttaa, että tämän kaiken ymmärtäminen voi auttaa meitä. Miten tämä liittyy taiteelliseen luomiseen? Liittyykö tämä musiikkiin? Toimittajana Jukka Mikkola.