Hyppää pääsisältöön

YleX Nosteessa: Esittelyssä Eki & Ray -duo, joka julkaisi juuri Truustoori-albumin

YleX:n Uuden musiikin ohjelmien Anne Lainto ja Ida Karimaa valitsevat viikoittain soittoon yhden bändin tai artistin, jolla ei vielä ole levytyssopimusta. Tällä viikolla vuorossa on Eki & Ray.

Nosteessa on tällä viikolla Eki & Ray. // Kuva: Promokuva

Lahtelaiset 25-vuotiaat räppärit Eki ja Ray tekevät tarttuvaa trap-vaikutteista räppiä.

Uuden musiikin X -ohjelman toimittajat Anne Lainto ja Ida Karimaa kommentoivat:

- Apexsound-kollektiivista ponnistavat Eki & Ray on valmiilla soundilla varustettu duo, joka vakuuttaa vahvalla tyylillään. Biitit pakottavat pään nyökkäämään ja biiseissä varioidaan riimien tiukkaa tiputtelua ja kertsien raukeaa fiilistelyä. Koko _Truustroori-_albumi on osoitus siitä, että biisejä on kannattanut työstää kaikessa rauhassa valmiiksi, sillä levy on harvinaisen toimiva kokonaisuus.

Mikä sai teidät tekemään musiikkia yhdessä?

- Olemme olleet ystäviä lapsesta asti. Päädyimme tekemään yhdessä musiikkia ensimmäisen kerran jo noin kymmenen vuotta sitten. Ollaan molemmat sieltä asti pysytelleet tiiviisti musiikin parissa. Useampien vuosien ajan keskityimme kuitenkin molemmat enemmän oman jutun löytämiseen. Ollaan fiilistelty aina monia samoja artisteja ja samanlaista musiikkia. Syksyllä 2016 oltiin molemmat siinä pisteessä, että yhteinen projekti tuntui luonnolliselta ja inspiroivalta ajatukselta. Levyä alettiin työstämään pitkäaikaisen ystävän, tuottaja Räxän, kotistudiolla ja alkoi rakentumaan muovautua kokonaisuudeksi hyvin nopeasti.

Minkälainen musiikillinen historia teillä on?

E: Musiikki on ollut aina tosi isossa roolissa ihan perheen kautta. Junnuna harrastin rumpujen soittoa musiikkiopistolla muutaman vuoden, mutta teorian ja muun ”ylimääräisen” säädön takia innostus lopahti. 15-vuotiaana aloin tekemään biittejä ja sitä kautta löysin edelleen biisien kirjoittamisen pariin.

R: Meillä on aina kotona fiilistelty musiikkia paljon. Isoveljen kautta olen tutustunut jo todella junnuna urbaaniin musiikkiin. Millään soitto- tai teoriatunneilla en ole käynyt, mutta ensimmäiset sanoitukset on rustailtu vihkoon varmaan 10-vuotiaana ja siitä tapa jäi päälle. Jo noihin aikoihin toki fiilistelin kaikkea musiikkia paljon, mutta tiesin, että haluan tehdä myös jotain omaa.

Mitkä artistit ovat tehneet teihin suurimman vaikutuksen?

E: Future, J Cole, Rick Ross, Ice Cube ja Wiz Khalifa.

R: Future, Rick Ross, Meek Mill, Jay-Z, Big L ja Huge L.

Mitkä ovat tähänastisen uran suurimmat saavutukset?

E: Truustoori-albumi. Mulle oli tosi iso askel saada kasaan saundillisesti yhtenäinen paketti, jossa ei ole mitään ylimääräistä. Ollaan Rassen kanssa puhuttu yhteisen projektin tekemisestä vuosikaudet ja senkin kannalta oli hienoa saada tämä projekti maaliin.

R: Jep, tietysti se, että jo melkein kymmenen vuotta ollaan suunniteltu yhteisprojektia ja nyt saatiin ulos tarkkaan hiottu kokonaisuus. Truustoori on erinomainen alku tälle kaikelle.

Oletteko jo keikkailleet? Jos olette, mitä keikkaa jännititte eniten?

- Olemme keikkailleet muutaman kerran. Esiinnyimme Lahdessa kaupunkitapahtuma Malski Mayhemissä viime heinäkuussa. Levyjulkkarit olivat Lahden legendaarisessa Torvessa viime maaliskuussa. Keikkalavoille haluaisimme päästä mahdollisimman paljon. Tottakai jokainen keikka jossain määrin jännittää, mutta tähän asti se on ollut enemmänkin odottavaa innostusta. Levyjulkkarit jännittivät siinä mielessä, että paikallisesti oli jo kerennyt syntyä pieni odotus tulevaa levyä kohtaan.

Mitä bändiä tai artistia haluaisitte päästä lämppäämään?

E: Future. Nähtiin kyseinen artisti esiintymässä Lahdessa Mukkulan rannassa pari vuotta sitten, mikä oli itselle kaikin puolin aika absurdi kokemus. Harvoin sitä pääsee Lahdessa fiilistelemään Atlantalaista trap kaviaaria livenä. Olisi siistiä päästä villitsemään jengi meidän energisellä setillä ja seurata sivusta Guccin släbärit jalassa, kun Hendrix räjäyttää pankin.

R: Kyllä me 2 Chainz tai Meek Mill lähdetään lämppäämään, jos kutsu tulee. Molemmat ovat jo niin legendaksi muodostuneita sällejä.

Mistä sanoituksesta olette erityisen ylpeitä ja miksi?

E: ”Aika kortilla, kunnes oon taivaan portilla. Sitä varten feikkipeiffit meitsil aina hollilla.” Mun mielestä se reflektoi hyvin modernin, urbaanin, länsimaisen ihmisen mentaliteettia. Jengi juoksee rahan perässä kelloa karkuun siinä illuusiossa, että paha karma ei saisi heitä ikinä kiinni.

R: ’’Mun sydän on niin altis, ah, alkaa kallistaa. Sitä tykytystä tarviin taas, niin et ravistaa.’’ Musiikki on ainut asia, mihin suhtaudun sataprosenttisesti fiilispohjalta. Studion uumeniin on kadottu monesti, jolloin ajantaju ja ympäröivä maailma katoaa. Tämä on minusta erittäin koukuttavaa.

Minkälaisen tilanteen soundtrackiksi Truustoori-albumi sopisi?

E: Kun haluat kääntää negatiivisen energian kerosiiniksi, joka nostaa sut ilmaan ja puskee sut eteenpäin, soita Truustoori. Parhainta nautittuna ystävien kesken.

R: Olit sitten lenkillä tai heinähommissa. Laita Truustoori bängämään, niin johan alkaa hommat lutviutumaan.

Mistä biiseistä olette kaikkein ylpeimpiä?

E: Kilo, Zeni, Truustoori ja Prässää.

R: Kevin, Truustoori, Sumo ja Luda.

Mikä Ludacrisistä tekee sellaisen artistin, että hän ansaitsi oman biisin albumilta?

E: Biisi on nyökkäys Atlantan suuntaan, missä tää saundi mitä Truustoorikin on, on saanut alkunsa. Luda on yksi Atlantan hip hop -skenen tienraivaajista, joka on onnistunut tekemään itsestään kansainvälisen house hold -nimen. Musiikillisesti kaveri on kuitenkin aina tehnyt juuri sitä mitä itse haluaa. Respect.

R: Nimenomaan. Jos alat lukemaan Ludasta tarkemmin, niin tajuat, että kyseessä on aika mielenkiintoinen heppu. Kaveri näyttelee isoissa elokuvissa ja feattailee maailman isoimmissa hittibiiseissä. Kyseessä on silti ihan normaali kaveri Atlantasta. Luda on normisällin Anthemi.

Minkälaisia tulevaisuuden suunnitelmia ja haaveita teillä on?

E: Suunnitelmissa on tehdä ahkerasti laadukasta, autenttista ja inspiroivaa musiikkia, pysytellä sellaisten ihmisten seurassa, joilta löytyy samanlainen draivi tähän hommaan, sekä kehittää omaa juttua koko ajan pidemmälle. Uskon, että sillä reseptillä Apexsound voi ansaita pysyvän jalansijan suomalaisen musiikin kentällä. Suurin haave on saavuttaa tilanne, jossa voidaan panostaa täysillä sellaisiin asioihin mitä kohtaan löytyy intohimoa.

R: Truustoori oli vasta lähtölaskenta. Suunnitelma on selvä: Mennään musiikki edellä ja sääntöjä ei ole.

Onko sinusta Nosteessa-artistiksi? Lähetä demo musatoimittajille täältä!