Hyppää pääsisältöön

Taistelu Näsilinnasta 1918 – draamadokumentti sisällissodan ratkaisun hetkistä

Claes Olssonin ohjaama draamadokumentti kertoo Suomen sisällissodan ratkaisun hetkistä.
Näsilinnan taisteluja kuvaavan draamadokumentin pääroolissa nähdään Nicke Lignell. Claes Olssonin ohjaama draamadokumentti kertoo Suomen sisällissodan ratkaisun hetkistä. Yle TV1,Taistelu Näsilinnasta 1918

TV1 lauantaina 5.5.2018 klo 22.00 - 23.10
Areenassa 30 päivää

Claes Olssonin ohjaama draamadokumentti Taistelu Näsilinnasta 1918 (16) kertoo Suomen sisällissodan ratkaisun hetkistä.

Jääkäriluutnantti Erik Melinin (Nicke Lignell) johtama valkoisten komppania sai tehtäväkseen tunkeutua punaisten hallitsemaan Tampereen keskustaan. Tavoitteena oli vallata Näsilinnan palatsi.

Elokuva perustuu tositapahtumiin ja hyödyntää Melinin komppanian sotilaiden kertomuksia sekä dokumentaarista filmi- ja valokuva-aineistoa.

Muissa pääosissa näyttelevät Petter Kevin, Anton Häggblom ja Wilhelm Grontenfelt.

Näsilinna on Finlaysonia hallinnoinneen von Nottbeckin suvun vuonna 1898 rakennuttama palatsi. Sisällissodan aikana rakennus toimi punaisten päämajana.

Slaget om Näsilinna 1918. Ohjaus: Claes Olsson. Käsikirjoitus: Claes Olsson ja Robert Alftan. Musiikki: Yari. Tuotanto: Kinoproduction Oy, 2012. Elokuva on esitetty edellisen kerran Yle Fem -kanavalla vuonna 2013.

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.