Hyppää pääsisältöön

Valvo keväinen yö kanssamme! The Dawn Chorus – Linnunlaulujen aamu

Tää yö me valvotaan, ei mennä nukkumaan – vaan kuunnellaan miten auringon ensi säteiden myötä miljoonat linnut aloittavat laulunsa. Maailmanlaajuinen lintujen aamukonsertti, The Dawn Chorus, on varma kevään merkki ja Yle Luonto on siinä mukana.

Varhaisimmat linnut ovat äänessä jo siinä vaiheessa, kun on vielä hämärää, ja vähitellen aamukonserttiin liittyy mukaan yhä uusia laulajia.

Sitä mukaa, kun maapallo kiertyy akselinsa ympäri, lintujen ikiaikainen konsertti etenee aamuauringon myötä länteen – valtioiden rajoista piittaamatta.

Irlannin yleisradioyhtiön RTÉ Radio 1:n ideoimassa The Dawn Chorus -lähetyksessä linnunlaulun alkua seurataan 6.5. yli 20 eri lähetyspaikasta.

Suomessa valvotaan tulvapellon laidalla

Suomen osuus toteutetaan Lohjan Hyvelänjärven tulvapellolta. Alue on ollut aikoinaan järvi, ja se on kuivattu jo 150 vuotta sitten viljelykäyttöön.

Toiveissa on kuulla esimerkiksi kiuruja, kottaraisia ja kahlaajalintuja.

Hyvelänjärvi on kahlaajien ja muuttolintujen levähdyspaikka

Keväisessä yössä valvovat Ylen luonto-ohjelmista tutut Asko Hauta-Aho, Minna Pyykkö ja Juha Laaksonen sekä lintuasiantuntija Jan Södersved Birdlifesta.

– Olen ollut mukana Linnunlaulujen aamussa jo kahtena keväänä, ja se on ollut hieno kokemus, Jan kertoo.

– Pilkkihaalarit, teetä ja voileipiä mukaan, niin kaikki sujuu hyvin.

Minna Pyykkö oli mukana viime keväänä ensimmäistä kertaa.

– Kuulimme kuulokkeiden kautta samaan aikaan laulavia lintuja Intiasta, Hollannista, Irlannista ja Norjasta. Tuntui erikoiselta kokea miten erilaisia ääniä muualla maailmassa samalla hetkellä kuului.

Ota keväästä kiinni – se karkaa niin pian käsistä!

Yle Radio Suomi on myös menossa mukana

Linnunlaulujen toukokuiset tunnelmat kuullaan suorana 6.5. Radio Suomessa kello 02.00, 04.10, 05.10, 06.10, 07.10 ja 08.10.

Yhä uudet nokat avautuvat auringon nousun aikaan kertoakseen reviirien rajoista ja omasta kelpoisuudesta puolisoina – tai mistä ne linnut nyt sitten ikinä laulavatkaan.

Lähde mukaan valvomaan ja ota keväästä kiinni – se karkaa niin pian käsistä!

KUUNTELE LÄHETYS YLE AREENASTA!

Kansainvälinen englanninkielinen Dawn Chorus -lähetys löytyy Irlannin radion nettisivuilta.

Kerro mukanaolostasi joko Twitterissä tunnuksella #linnunlaulujenaamu tai Yle Luonnon Facebook-sivuilla.

Ennen tapahtumaa voi kerrata vaikkapa lintujen nimiä englannista suomeen. Saman linkin takaa löytyy myös lajivideoita sekä lintujen tieteelliset nimet.

Mikäli innostut itse retkeilemään keväisessä yössä, niin Minna Pyykön vinkit onnistuneelle linturetkelle saattavat tulla tarpeeseen.

Vuonna 2017 lintujen Dawn Chorus -aamukonserttia kuunneltiin Lohjan Kutsilanselän rannalta.