Hyppää pääsisältöön

Valvo keväinen yö kanssamme! The Dawn Chorus – Linnunlaulujen aamu

Tää yö me valvotaan, ei mennä nukkumaan – vaan kuunnellaan miten auringon ensi säteiden myötä miljoonat linnut aloittavat laulunsa. Maailmanlaajuinen lintujen aamukonsertti, The Dawn Chorus, on varma kevään merkki ja Yle Luonto on siinä mukana.

Varhaisimmat linnut ovat äänessä jo siinä vaiheessa, kun on vielä hämärää, ja vähitellen aamukonserttiin liittyy mukaan yhä uusia laulajia.

Sitä mukaa, kun maapallo kiertyy akselinsa ympäri, lintujen ikiaikainen konsertti etenee aamuauringon myötä länteen – valtioiden rajoista piittaamatta.

Irlannin yleisradioyhtiön RTÉ Radio 1:n ideoimassa The Dawn Chorus -lähetyksessä linnunlaulun alkua seurataan 5.5.2019 eri puolilta maailmaa.

Suomessa valvotaan tulvapellon laidalla

Suomen osuus toteutetaan Lohjan Hyvelänjärven tulvapellolta. Alue on ollut aikoinaan järvi, ja se on kuivattu jo 150 vuotta sitten viljelykäyttöön. Alue tulvii nykyään keväisin, ja houkuttaa paikalle kahlaajia ja muuttolintuja.

Hyvelänjärvi on kahlaajien ja muuttolintujen levähdyspaikka

Keväisessä yössä valvovat Ylen luonto-ohjelmista tutut Asko Hauta-Aho ja Minna Pyykkö sekä lintuasiantuntija Jan Södersved Birdlifesta, joka on ollut mukana lähetyksissä edellisinäkin vuosina.

Viime vuodesta Askolle mieleenpainuvimmaksi hetkeksi jäi metsäkauriiden yöllinen hurja huuto tähtitaivaan alla, Minnalle vahvimmaksi muistikuvaksi jäivät aamun pastellisävyt ja ohi tummina silhuetteina lentävät hanhiparvet. Janin mielestä vaikuttavinta oli muutoksen seuraaminen: miten muutaman tunnin aikana selkeästä tähtikirkkaasta yöstä siirrytään hernerokkasumun kautta vaihtuviin valaistuksiin, erilaisiin näkymiin ja äänimaailmoihin muutamassa tunnissa.

Tänä vuonna aamu voi olla jälleen aivan erilainen. Valvo yö kanssamme ja koe kevätaamun taianomaiset tunnelmat!

Ota keväästä kiinni – se karkaa niin pian käsistä!

Yle Radio Suomi on myös menossa mukana

Linnunlaulujen toukokuiset tunnelmat kuullaan suorana 5.5.2019 Radio Suomessa tunnin välein klo 02 alkaen. Linnunlaulujen aamu päättyy Minna pyykön maailma -lähetykseen 8.30–9.00, joka tehdään myös Hyvelänjärveltä suorana.

Yhä uudet nokat avautuvat auringon nousun aikaan kertoakseen reviirien rajoista ja omasta kelpoisuudesta puolisoina – tai mistä ne linnut nyt sitten ikinä laulavatkaan.

Lähde mukaan valvomaan ja ota keväästä kiinni – se karkaa niin pian käsistä!

Kansainvälinen englanninkielinen Dawn Chorus -lähetys löytyy Irlannin radion nettisivuilta.

Kerro mukanaolostasi somessa #linnunlaulujenaamu tai Yle Luonnon Facebook-sivuilla.

Ennen tapahtumaa voi kerrata vaikkapa lintujen nimiä englannista suomeen. Saman linkin takaa löytyy myös lajivideoita sekä lintujen tieteelliset nimet.

Mikäli innostut itse retkeilemään keväisessä yössä, niin Minna Pyykön vinkit onnistuneelle linturetkelle saattavat tulla tarpeeseen.

Lue myös tunnelmia vuoden 2018 tapahtumasta: Minna Pyykkö lumoutui kevätyön luonnosta: "Lintujen äänet helisevät mielessä vielä pitkään."

Artikkelia päivitetty 30.4.2019.