Hyppää pääsisältöön

Leffaprojektista syntyi rock-legenda: dokumenttielokuva Lambert & Stamp ja The Who kertoo managerien tarinan

Pete Townshend levytysstudiossa
Pete Townshend levytysstudiossa Lambert & Stamp,The Who,Teemalauantai,teeman rockdokumentit

Kaksi nuorta filmintekijää etsi sopivaa bändiä underground-elokuvansa aiheeksi. Ohjaajista tulikin managereita ja bändistä tuli legendaarinen The Who.
Dokumenttielokuva Lambert & Stamp ja The Who nyt Areenassa sekä Teemalla 30.6. klo 20.

Kaksi innokasta nuorta miestä, Kit Lambert ja Chris Stamp, kohtasivat toisensa 1960-luvulla Sheppertonin suurella elokuvastudiolla. Kumpikin työskenteli toisen apulaisohjaajan vaatimattomassa tehtävässä; kummallakin oli rutkasti taiteellista kunnianhimoa. Lisäksi heitä yhdisti elokuvamaku, vaikka he olivat keskenään erilaisia persoonia.

Yläluokkaisen kulttuuriperheen poika Kit Lambert (1935–1981) oli ehtinyt palvella armeijassa ja löytöretkeillä Amazoniassa. Lontoon East Endissä syntynyt Chris Stamp (1942–2012), näyttelijä Terence Stampin veli, oli ihastunut showbisnekseen baletin kulissien takana, minne hän oli päätynyt, koska oli kiinnostunut tytöistä.

Chris Stamp ja Kit Lambert The Whon managereina
Chris Stamp ja Kit Lambert. Chris Stamp ja Kit Lambert The Whon managereina Lambert & Stamp,The Who,Teemalauantai,teeman rockdokumentit
Chris Stamp ja Kit Lambert junassa. Kuva dokumenttielokuvasta Lambert & Stamp.
Chris Stamp ja Kit Lambert junassa. Kuva dokumenttielokuvasta Lambert & Stamp. Lambert & Stamp,managerit,rock,Chris Stamp,Kit Lambert,Lambert & Stamp ja The Who

Nyt he olivat jo töissä elokuva-alalla. Mutta miten päästä oikeaksi elokuvaohjaajaksi? Matka apulaisesta ohjaajaksi vaikutti valtavan pitkältä. Lambert ja Stamp keksivät idean. He jättäisivät elokuva-alan ja ryhtyisivät sen sijaan rockyhtyeen managereiksi. Yhtyeestä tulisi maailmankuulu, he tekisivät siitä dokumenttielokuvan, ja kas! Näin he pääsisivät elokuvaohjaajiksi takaportin kautta.

Tämä melko epävakuuttavalta kuulostava suunnitelma johti siihen, että Lambert ja Stamp saivat manageroitavakseen yhtyeen nimeltä The Who.

Tuntui, että me olimme näyttelijöitä heidän näytelmässään."― Pete Townshend

Lambert ja Stamp, joista kummallakaan ei ollut erityisen selvää käsitystä rockmusiikista, nappasivat uraansa aloittelevan yhtyeen lupaamalla pienen mutta säännöllisen palkan. Loput he opettelivat ja keksivät omasta päästään matkan varrella. Pennitön aristokraatti Lambert osasi elää velaksi ja ymmärsi kuitenkin musiikkia. Veijarimainen kolli Stamp piti palloja ilmassa ja selvitti tilanteita supliikilla.

Tulos oli valtava menestys, vaikka yhteinen matka yhtyeen kanssa päättyi riitaisasti.

Roger Daltrey ja Pete Townshend soittavat The High Numbers -yhtyeen, myöhemmän The Whon, konsertissa.
Roger Daltrey ja Pete Townshend lavalla, kun bändi oli vielä nimeltään The High Numbers Roger Daltrey ja Pete Townshend soittavat The High Numbers -yhtyeen, myöhemmän The Whon, konsertissa. The Who,Teemalauantai,Lambert & Stamp,teeman rockdokumentit

Lambertin ja Stampin nerous managereina oli siinä, että he ymmärsivät, miten upea yleisö bändillä oli. Sen sijaan, että he olisivat tuoneet lavalle viisi kaunista ja stailattua poikaa, he tarjosivat yleisölle sen itsensä. Tarkoituksena oli luoda uusi pop-kulttuuri, kokonainen uusi filosofia, jonka käyttövoimana olisi teinien vimmainen halu elää täyttä elämää sen hetken ajan, jonka nuoruus kestää. Tarkoituksena oli, että koko projekti kestäisi vain muutaman vuoden.

Yhtyeestä managerit loivat yhdessä sen jäsenten kanssa uudenlaisen, vaarallisen pop-hahmon. 1960-luvulla moni yritti laajentaa tajuntaansa; The Who yritti aggressiivisesti etsiä jotain tietämättä itse mitä. The Who oli nuoruuden energiaa sellaisena kuin se on: paitsi vapauttavana ja kiihkeänä myös ahdistavana, vaarallisena, epämukavana.

Lambert ja Stamp näkivät neljä keskeneräistä ihmistä ja heidän muodostamansa keskeneräisen kokonaisuuden sekä heissä piilevän potentiaalin. He käyttivät hyväkseen yhtyeen jäsenten hyviä ja huonoja puolia ja ohjasivat näitä kuin näyttelijöitä, mutta tosielämässä. Samalla he muuttuivat itse.

Kerran Roger löi Keithiä turpaan. Lavalla, luojan kiitos! Pukuhuoneessa se olisi mennyt hukkaan."― Chris Stamp

Lambert ja Stamp olivat The Whon jäseniä siinä missä neljä muusikkojäsentäkin. Heistä tuli myös eräänlaisia levymoguleita, jotka tuottivat lukuisia ykköshittejä – muille kuin The Wholle. Mutta bändin ja managerien tiet erkanivat ennen pitkää. The Whon maailmanmenestys on jatkunut jo vuosikymmeniä, mutta Lambertia ja Stampia ei juuri ole juhlittu.

Chris Stamp dokumentissa Lambert & Stamp ja The Who
Chris Stamp Chris Stamp dokumentissa Lambert & Stamp ja The Who Lambert & Stamp,Teemalauantai,teeman rockdokumentit

James D. Cooperin ohjaamassa dokumenttielokuvassa muistelevat jo vanhat miehet, jotka ovat sopineet vanhat riidat. Chris Stamp, jota haastateltiin elokuvaa varten ennen hänen kuolemaansa vuonna 2012, Pete Townshend ja Roger Daltrey.

Kit Lambert, Keith Moon ja John Entwistle ovat poissa.

Kit Lambertin traaginen elämä päättyi tapaturmaisesti vain 45-vuotiaana. 1970-luvun aikana hän oli tuhonnut terveytensä huumeilla ja alkoholilla ja joutunut holhouksenalaiseksi. Chris Stampistakaan ei koskaan tullut elokuvaohjaajaa, niin kuin piti. Kaikki tähän hulluun projektiin lähteneet saivat jotain aivan muuta kuin oli tarkoitus.

Koska The Who tosiaan oli Lambertille ja Stampille elokuvaprojekti, yhtyeen varhaisvaiheista on olemassa paljon filmimateriaalia. Dokumentti sisältää kuvia myös The Whon vierailulta Suomessa vuonna 1967.

 • Lambert & Stamp ja The Who (Lambert & Stamp), USA 2014. Dokumenttielokuva, ohjaus James D. Cooper.

Dokumenttielokuvan ensiesitys oli Teemalauantaissa 5.5.2018.

 • Rockin palkkasoturit kertovat

  Bowien "sideman" Earl Slick jututtaa taustamuusikoita.

  David Bowien ”sideman” Earl Slick jututtaa taustamuusikoita uudessa dokumentissa.

 • Waldemar Januszczak Lännen tiellä – kolmeosainen sarja USA:n taiteesta

  Amerikan taiteen juurilla preerialla ja suurkaupungeissa.

  Teemalta tuttu taidehistorioitsija Waldemar Januszczak lähtee road tripille halki Amerikan mantereen ja USA:n taiteen historian. Teema 12.–26.2.2019 klo 20.00. Jaksot Areenassa 90 päivää Mistä on syntyisin todella amerikkalainen taide? Se on syntynyt itseään ja omaa ääntään etsivän uuden yhteiskunnan hurjasta energiasta.

 • Eila vastaan Suomen valtio – Tove Idström kirjoitti irtisanotulle siivoojalle sankaritarinan

  Tove Idströmin muistoksi elokuva siivoojien taistelusta.

  Teeman Kino Suomi muistaa käsikirjoittaja Tove Idströmiä (1954–2019). Elokuva Eila on yksi Idströmille henkilökohtaisesti läheisistä, oman aiheen pohjalta tehdyistä alkuperäiskäsikirjoituksista. Tavallisen ihmisen sankaritarinan taustalla on Idströmin voimakkaasti kokema, vääryyden aiheuttama suuttumus. Teema tiistaina 19.2. klo 21.55.

Yle Teema

 • Komisario Susikoski oli Ismo Kallion ensimmäinen elokuvarooli

  Kino Suomi esittää kaksi filmiä näyttelijän muistoksi.

  Ismo Kallio (1935–2019) aloitti pitkän elokuvauransa vuonna 1959 jännärissä Kolmas laukaus, suoraan pääosassa. Komisario Susikoski joutuu siinä lomamatkallaan selvittämään agronomin murhaa. Yrjö Nortan harvinainen rikoselokuva perustuu Mauri Sariolan romaaniin Rotat pois laivasta!

 • Eila vastaan Suomen valtio – Tove Idström kirjoitti irtisanotulle siivoojalle sankaritarinan

  Tove Idströmin muistoksi elokuva siivoojien taistelusta.

  Teeman Kino Suomi muistaa käsikirjoittaja Tove Idströmiä (1954–2019). Elokuva Eila on yksi Idströmille henkilökohtaisesti läheisistä, oman aiheen pohjalta tehdyistä alkuperäiskäsikirjoituksista. Tavallisen ihmisen sankaritarinan taustalla on Idströmin voimakkaasti kokema, vääryyden aiheuttama suuttumus. Teema tiistaina 19.2. klo 21.55.