Hyppää pääsisältöön

Leffaprojektista syntyi rock-legenda: dokumenttielokuva Lambert & Stamp ja The Who kertoo managerien tarinan

Pete Townshend levytysstudiossa
Pete Townshend levytysstudiossa Lambert & Stamp,The Who,Teemalauantai,teeman rockdokumentit

Kaksi nuorta filmintekijää etsi sopivaa bändiä underground-elokuvansa aiheeksi. Ohjaajista tulikin managereita ja bändistä tuli legendaarinen The Who.
Dokumenttielokuva Lambert & Stamp ja The Who nyt Areenassa sekä Teemalla 30.6. klo 20.

Kaksi innokasta nuorta miestä, Kit Lambert ja Chris Stamp, kohtasivat toisensa 1960-luvulla Sheppertonin suurella elokuvastudiolla. Kumpikin työskenteli toisen apulaisohjaajan vaatimattomassa tehtävässä; kummallakin oli rutkasti taiteellista kunnianhimoa. Lisäksi heitä yhdisti elokuvamaku, vaikka he olivat keskenään erilaisia persoonia.

Yläluokkaisen kulttuuriperheen poika Kit Lambert (1935–1981) oli ehtinyt palvella armeijassa ja löytöretkeillä Amazoniassa. Lontoon East Endissä syntynyt Chris Stamp (1942–2012), näyttelijä Terence Stampin veli, oli ihastunut showbisnekseen baletin kulissien takana, minne hän oli päätynyt, koska oli kiinnostunut tytöistä.

Chris Stamp ja Kit Lambert The Whon managereina
Chris Stamp ja Kit Lambert. Chris Stamp ja Kit Lambert The Whon managereina Lambert & Stamp,The Who,Teemalauantai,teeman rockdokumentit
Chris Stamp ja Kit Lambert junassa. Kuva dokumenttielokuvasta Lambert & Stamp.
Chris Stamp ja Kit Lambert junassa. Kuva dokumenttielokuvasta Lambert & Stamp. Lambert & Stamp,managerit,rock,Chris Stamp,Kit Lambert,Lambert & Stamp ja The Who

Nyt he olivat jo töissä elokuva-alalla. Mutta miten päästä oikeaksi elokuvaohjaajaksi? Matka apulaisesta ohjaajaksi vaikutti valtavan pitkältä. Lambert ja Stamp keksivät idean. He jättäisivät elokuva-alan ja ryhtyisivät sen sijaan rockyhtyeen managereiksi. Yhtyeestä tulisi maailmankuulu, he tekisivät siitä dokumenttielokuvan, ja kas! Näin he pääsisivät elokuvaohjaajiksi takaportin kautta.

Tämä melko epävakuuttavalta kuulostava suunnitelma johti siihen, että Lambert ja Stamp saivat manageroitavakseen yhtyeen nimeltä The Who.

Tuntui, että me olimme näyttelijöitä heidän näytelmässään."― Pete Townshend

Lambert ja Stamp, joista kummallakaan ei ollut erityisen selvää käsitystä rockmusiikista, nappasivat uraansa aloittelevan yhtyeen lupaamalla pienen mutta säännöllisen palkan. Loput he opettelivat ja keksivät omasta päästään matkan varrella. Pennitön aristokraatti Lambert osasi elää velaksi ja ymmärsi kuitenkin musiikkia. Veijarimainen kolli Stamp piti palloja ilmassa ja selvitti tilanteita supliikilla.

Tulos oli valtava menestys, vaikka yhteinen matka yhtyeen kanssa päättyi riitaisasti.

Roger Daltrey ja Pete Townshend soittavat The High Numbers -yhtyeen, myöhemmän The Whon, konsertissa.
Roger Daltrey ja Pete Townshend lavalla, kun bändi oli vielä nimeltään The High Numbers Roger Daltrey ja Pete Townshend soittavat The High Numbers -yhtyeen, myöhemmän The Whon, konsertissa. The Who,Teemalauantai,Lambert & Stamp,teeman rockdokumentit

Lambertin ja Stampin nerous managereina oli siinä, että he ymmärsivät, miten upea yleisö bändillä oli. Sen sijaan, että he olisivat tuoneet lavalle viisi kaunista ja stailattua poikaa, he tarjosivat yleisölle sen itsensä. Tarkoituksena oli luoda uusi pop-kulttuuri, kokonainen uusi filosofia, jonka käyttövoimana olisi teinien vimmainen halu elää täyttä elämää sen hetken ajan, jonka nuoruus kestää. Tarkoituksena oli, että koko projekti kestäisi vain muutaman vuoden.

Yhtyeestä managerit loivat yhdessä sen jäsenten kanssa uudenlaisen, vaarallisen pop-hahmon. 1960-luvulla moni yritti laajentaa tajuntaansa; The Who yritti aggressiivisesti etsiä jotain tietämättä itse mitä. The Who oli nuoruuden energiaa sellaisena kuin se on: paitsi vapauttavana ja kiihkeänä myös ahdistavana, vaarallisena, epämukavana.

Lambert ja Stamp näkivät neljä keskeneräistä ihmistä ja heidän muodostamansa keskeneräisen kokonaisuuden sekä heissä piilevän potentiaalin. He käyttivät hyväkseen yhtyeen jäsenten hyviä ja huonoja puolia ja ohjasivat näitä kuin näyttelijöitä, mutta tosielämässä. Samalla he muuttuivat itse.

Kerran Roger löi Keithiä turpaan. Lavalla, luojan kiitos! Pukuhuoneessa se olisi mennyt hukkaan."― Chris Stamp

Lambert ja Stamp olivat The Whon jäseniä siinä missä neljä muusikkojäsentäkin. Heistä tuli myös eräänlaisia levymoguleita, jotka tuottivat lukuisia ykköshittejä – muille kuin The Wholle. Mutta bändin ja managerien tiet erkanivat ennen pitkää. The Whon maailmanmenestys on jatkunut jo vuosikymmeniä, mutta Lambertia ja Stampia ei juuri ole juhlittu.

Chris Stamp dokumentissa Lambert & Stamp ja The Who
Chris Stamp Chris Stamp dokumentissa Lambert & Stamp ja The Who Lambert & Stamp,Teemalauantai,teeman rockdokumentit

James D. Cooperin ohjaamassa dokumenttielokuvassa muistelevat jo vanhat miehet, jotka ovat sopineet vanhat riidat. Chris Stamp, jota haastateltiin elokuvaa varten ennen hänen kuolemaansa vuonna 2012, Pete Townshend ja Roger Daltrey.

Kit Lambert, Keith Moon ja John Entwistle ovat poissa.

Kit Lambertin traaginen elämä päättyi tapaturmaisesti vain 45-vuotiaana. 1970-luvun aikana hän oli tuhonnut terveytensä huumeilla ja alkoholilla ja joutunut holhouksenalaiseksi. Chris Stampistakaan ei koskaan tullut elokuvaohjaajaa, niin kuin piti. Kaikki tähän hulluun projektiin lähteneet saivat jotain aivan muuta kuin oli tarkoitus.

Koska The Who tosiaan oli Lambertille ja Stampille elokuvaprojekti, yhtyeen varhaisvaiheista on olemassa paljon filmimateriaalia. Dokumentti sisältää kuvia myös The Whon vierailulta Suomessa vuonna 1967.

 • Lambert & Stamp ja The Who (Lambert & Stamp), USA 2014. Dokumenttielokuva, ohjaus James D. Cooper.

Dokumenttielokuvan ensiesitys oli Teemalauantaissa 5.5.2018.

Yle Teema

 • Peggy Guggenheimilla oli paha addiktio – taiteeseen

  Dokumenttielokuva tahtonaisesta ja museon perustajasta.

  Dokumenttielokuva miljonäärisuvun oudosta linnusta, boheemista oman tiensä kulkijasta ja 1900-luvun tärkeimpiin modernin taiteen kerääjiin kuuluneesta Peggy Guggenheimista on täynnä taidetta ja rakkautta.

 • Eurooppalaisen elokuvan mestari Agnès Varda kulkee yhä omia teitään

  Teemalauantaissa kaksi Vardaa: Kasvot, kylät ja Onnen hetket

  Elokuvaohjaaja Agnès Varda on oman tiensä kulkija ja edelläkävijä, jonka visiota ei ikä ole hämärtänyt. Uusi Kasvot, kylät -elokuva seuraa Vardan ja nuoren katutaiteilijan JR:n kiehtovaa yhteisötaiteellista valokuvaprojektia ympäri Ranskaa. Lisäksi Teemalauantaissa esitetään Ranskan uuden aallon merkkiteos Onnen hetket, jonka Varda ohjasi hehkuvissa väreissä vuonna 1965.

 • Marianne Faithfullilla on ääni, jollaista kukaan ei saa ilmaiseksi

  Uusi dokumenttielokuva kertoo laulajan elämästä ja urasta.

  Marianne Faithfull on kokenut paljon, ja se kuuluu hänen äänessään. Dokumenttielokuvan upean laulajan tapahtumarikkaasta elämästä ja hienosta musiikillisesta urasta on ohjannut näyttelijä Sandrine Bonnaire. Suomen-ensi-ilta Teemalla 29.9.

 • You're So Vain – Rockin klassikkolevyt: Carly Simon

  Laulaja-lauluntekijä kertoo levynteosta ja elämästään.

  No Secrets -albumin tarina, pääkertojana avomielinen Carly Simon itse. Albumi ja siltä lohkaistu single You're So Vain tekivät laulaja-lauluntekijä Carly Simonista maailmanlaajuisen tähden.

 • Musiikkia, elokuvaa, dokumentteja, kissoja: Teeman lauantai-illat syksyllä 2018

  Musiikkidokumenteissa on naisten vuoro.

  Teeman lauantai-illoissa tarjotaan syksyllä tuhti annos musiikkia. Musiikkidokumenteissa alkaa syyskuussa naisten vuoro: juhlimme omaperäisiä ääniä Marianne Faithfullista funkin kuningattareen Betty Davisiin ja grungepunkbändiin L7. Syksyn teemailtojen tähtiä ovat muun muassa Iggy Pop, Sting, Danny, Agnès Varda, Ryhmäteatterin väki, Peggy Guggenheim, Samuel Fuller ja Istanbulin kissat.

 • Teeman syksyn 2018 elokuvat ja Teemalauantait

  Ranskalaista elokuvaa, rikosta, kuulentoja, Kurosawaa...

  Loppusyksystä nähdään Kurosawan samuraielokuvia. Ensi-illoissa muun muassa salaisuuksia kuulennoista ja uutta elokuvaa Ranskasta. Teeman elokuvafestivaali valtaa kanavan 28.11.–2.12.

 • Ryhmäteatterin puoli vuosisataa ja kolme kautta

  Mika Kaurismäen dokumentin ensiesitys Teemalla 13.10.

  ”Se oli perhe, se oli bändi, se oli yhteisö. Koskaan ei keskusteltu rahasta.” Mika Kaurismäen dokumenttielokuva kertoo legendaarisen Ryhmiksen tarinan. Ensiesitys Teemalauantaissa 13.10.

 • Klassinen musiikki Teemalla ja Areenassa lokakuussa 2018

  Kohokohtina Pikaparantola, Tosca ja Paulon sellokilpailu.

  Lokakuun klassisen musiikin kohokohtia Teeman ja Areenan ohjelmissa ovat mm. Kansallisoopperan Pikaparantola ja Tosca suorina sekä kansainvälinen Paulon sellokilpailu. Ohjelmassa myös mm. RSO:n ja HKO:n konsertteja, Brahmsia ja Bernsteiniä... Suorat Areena-lähetykset katsottavina Teeman Areena-kanavalla tiistai 2.10.

 • Koko maailman taiteen historia BBC:n uudessa suursarjassa

  Luovuuden katkeamaton ketju ulottuu vuosituhansien taakse

  Kulttuurien juurilla on BBC:n uusi yhdeksänosainen suursarja koko maailman kuvataiteen historiasta varhaisimmista luolamaalauksista nykypäivään – ja tulevaisuuteenkin. Teema tiistaisin 21.8. – 19.10.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!