Hyppää pääsisältöön

Monia tosielämän henkilöitä näytellyt Ilkka Koivula: “Se ei ole imitointia, vaan pienten asioiden poimimista”

Näyttelijä Ilkka Koivula Puoli seitsemän -ohjelmassa
Näyttelijä Ilkka Koivula Puoli seitsemän -ohjelmassa Ilkka Koivula,Puoli seitsemän

Ilkka Koivula on tehnyt sekä teattereissa että elokuvissa monia rooleja joilla on – tai on ollut – esikuva todellisessa elämässä. Kirjoon kuuluu muun muassa Danny, Vexi Salmi, Åke Lindman ja Topi Sorsakoski.

Sorsakosken roolin Koivula on tehnyt jo kahdessa eri tuotannossa ja kolmas seuraa Sappeen kesäteatterissa Pälkäneellä ensi kesänä.

Oikean maailman hahmon vieminen näyttämölle vaatii näyttelijältä Koivulan mukaan usein enemmän kuin täysin fiktiivisen roolihenkilön esittäminen.

– Roolia aletaan rakentaa ulkoisista asioista. Ruvetaan kasvattamaan partaa, niinkuin Topi Sorsakoskella oli ja otetaan mallia esimerkiksi pukeutumisesta. Sorsakosken roolissa auttoi myös laulutyyli ja fraseeraus.

Ruvetaan kasvattamaan partaa, niinkuin Topi Sorsakoskella oli ja otetaan mallia esimerkiksi pukeutumisesta

Ilkka Koivula Topi Sorsakoskena
Ilkka Koivula Topi Sorsakoskena Kuva: Daniel Paul Ilkka Koivula,Puoli seitsemän

Mitä persoonallisempi roolin esikuva on ja mitä enemmän hänellä on maneereja, eleitä tai tunnistettavia asioita, sitä helpompaa roolin rakentaminen on.

– Imitointia se ei ole, vaan pienten asioiden ja yksityiskohtien poimimista.

Imitointia se ei ole, vaan pienten asioiden ja yksityiskohtien poimimista

Koivulan kipinä esiintyjäksi roihahti liekkeihin jo alakouluiässä Ranualla. Poikien Hurriganes-esitys koulun kultturikilpailussa sai salin räjähtämään ja herätti esiintyjille nälän esiintymiseen.

Näin Ilkka Koivula muistelee ensiesiintymistään:


Koivula on nuoruuden esiintyjätaustasta huolimatta puhunut usein ujoudestaan. Se ei ole kuitenkaan estänyt nousemasta teatterilavalle monissa kaupunginteattereissa eri puolella Suomea.

– Teatterilava on aika turvallinen. Siellä on omat säännöt ja oma maailma. Se on turvallinen paikka, toisin kuin tämä todellisuus, jossa pärjääminen ei olekaan niin helppoa.

Teatterilava on aika turvallinen. Siellä on omat säännöt ja oma maailma

Katso Ilkka Koivulan koko haastattelu Puoli seitsemän -ohjelmassa:

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän