Toukokuun 4. päivänä vääpeli Wäinö Solalla on kädet täynnä työtä. Saksalaisen eversti Ulrich von Colerin joukkojen kirjuri ennättää kuitenkin kirjoittaa kotiin. #musiikinkevät1918
Valkoiset olivat valloittaneet Viipurin päiviä kestäneiden taisteluiden jälkeen varhain aamulla 29. huhtikuuta. Sodan osapuolten silmittömät veriteot jäivät historiaan.


Vappupäivänä 1. toukokuuta Viipurissa oli paraati, minkä jälkeen valloittajat juhlivat voittoaan.
Seurahuoneella juhlittiin rajussa tunnelmassa. Kiivaan suukovun seurauksena säveltäjä Toivo Kuulaa ammuttiin ja hänet vietiin Viipurin lääninsairaalaan.
Myös oopperalaulaja Wäinö Sola osallistui Seurahuoneen juhlaan, mutta hän oli poistunut paikalta aiemmin huomattuaan juhlan arvaamattoman luonteen.
Kirjeissä kotiin Helsinkiin Sola ei kertonut kokemuksistaan. Hän yritti saada yhteyden puolisoonsa ja perheeseensa yli kolme kuukautta kestäneen eron jälkeen.
"Elli rakas.
Wiipurin-Woitto oli tunnussana viime kuun 28. yöllä. Samana päivänä Wiipuri valloitettiinkin.
Klo 5 aamulla joukot marssivat kaupunkiin. Se oli suurenmoinen aamu. Koko Wiipuri oli jalkeilla vastaanottamassa meitä. Oli aivan liikuttavaa nähdä millä innostuksella meitä tervehdittiin. Kaikkialla ilo ja riemu.

Minäkin ajoin kuin mikäkin voittaja vaunuissani kaupunkilaisten hurratessa ja tervehtiessä.
Minulla on ollut hirmuisen paljon tekemistä näinä päivinä, en ole joutanut missään käymään. Työtä piisaa aamusta myöhään iltaan.
Asun Emil Heleniuksella, jonka tapasin aamulla ja hän vei kotiinsa ja antoi minulle puhdasta päälleni ja sitte saunaan. Oli oikein suloista taas saada pestä itsensä kunnollisesti ja nukkua ihmisiksi.
Minut on nyt korotettu varavänrikiksi, se on upseeriksi, niin että kohta sinusta tulee rouva luutnanska. Odotan joka päivä upseeripolettiani.
Tähän asti olen ollut vain vääpeli, se on kyllä paljon sekin, mutta se kuuluu alipäällystöön. Luulen saavani myös vapauden ristin, se olisi hauska muisto näiltä retkiltä.
Kiireessä, terveisiä ipanoille ja itsellesi
Wäinö"
Seuraa tenori Wäinö Solan elämää sisällisodan 1918 kuukausina.
Lähteet
Kansallisarkisto. Wäinö Solan arkistot.
Sola, Wäinö: Wäinö Sola kertoo. WSOY. Porvoo 1951.
Svinhufvud - Suomen itsenäisyyden tekijät ja vaiheet Punainen hallinto kesti Viipurissa pisimpään
Linkit
Yle Elävä arkisto Wäinö Sola laulaa ja esiintyy televisiossa omassa jäähyväisnäytöksessään 1949.
Yle Teema, Sininen laulu Oopperalaulaja Wäinö Sola
Ylen verkkoartikkelikokoelma Haluatko ymmärtää mitä Suomessa oikein tapahtui vuonna 1918?
Museoviraston kuvat CC BY 4.0