Hyppää pääsisältöön

Piristä taloasi vaihtamalla ikkunoihin uudet vuorilaudat

Ennen käytettiin paljon aikaa talojen koristelemiseen. Koristelussa noudatettiin kulloistakin trendiä ja tyyliä, ja arkkitehdit piirsivät jo suunnitteluvaiheessa tarkasti kaikki yksityiskohdat talon käyttötarkoituksen mukaan.

Strömsön sauna on alun perin 60-luvulta. Se on hirsirakenteinen ja se oli ruskeaksi maalattu ja aikakautensa tyypillinen edustaja.

Kunnostimme saunan 12 vuotta sitten. Sauna sai uuden kattomateriaalin, uudet suuret terassille aukeavat ovet ja poikkilaudoituksen julkisivuun.

Ajatuksena oli rakentaa yksinkertaista ja suoraa eikä koristella ikkunoiden tai ovien ympäryksiä. Ikkunoiden ympärille laitettiin vain laudat kyljelleen – siististi ja tyylikkäästi.

Gamla bastun på Strömsö.
Gamla bastun på Strömsö. Kuva: Yle/Rolf Granqvist

Aika tehdä tyylirikko

Kunnostuksesta on jo aikaa ja nyt on aika tehdä tyylirikko.

Uudet vuorilaudat merelle antavaan päätyikkunaan on pieni nikkarointiprojekti, joka muistuttaa siitä, miten ennen oli tapana koristella. Usein ikkunoiden vuorilaudat antavat mukavan vaikutelman ja joskus pienikin muutos voi tehdä suuren eron.

Vuorilautoja varten tarvitset:

 • neljä lautaa, leveys noin 150 mm
 • neljä pyöreää puupalikkaa (pyöreitä ja litteitä kuin kiekko)

Lautojen pituus riippuu ikkunan pituudesta. Usein ikkunoissa on niin kutsuttu smyygilauta. Smyygi on suojalauta, joka on vasten ikkunanpuitetta ja suojaa ulkoseinämateriaalin laudanpäitä.

Ota mitta ikkunasmyygin sisäreunasta sisäreunaan. Tähän mittaan lisäät 48 cm, jotta saat kaikki vuorilaudat upotettua kulmista ja 5 cm koristetta varten.

Laudasta on helppo porata kiekko rasiaporalla.

ikkunan yksityiskohta
ikkunan yksityiskohta Kuva: Yle/Esa Saari ikkunat,Strömsö

Projektiin tarvittavat työkalut:

 • jiirisaha (lautojen sahaamiseen pituussuunnassa mutta sitä voi käyttää myös lapaliitosten tekemiseen)
 • taltta
 • terävä höylä
 • pora ja ruuveja

Tee näin:

 1. Höylää tippareuna laudan ulkoreunasta. Se alkaa 5 cm sisänurkasta, jossa laudat kohtaavat. Tippareuna on 4-5 cm leveä ja noin 10 mm syvä ulkoreunasta. Tippareunan alku sahataan 45 asteen kulmaan. Helpointa on aloittaa ottamalla taltalla materiaalia sahauspintaa vasten.
 2. Koriste laudanpäähän on helppo piirtää maalipurkin avulla, mittaa 5 cm pitkältä sivulta ja 4 cm laudan kummastakin kulmasta.
 3. Ulos pistävä osa on yhteensä 9 cm, eli se alkaa lapaliitoksesta 4 cm koristeesta alaspäin ja 9 cm päästä.
 4. Tee lovi poikkilautojen yläpuolelle ja pystylautojen alapuolelle.
 5. Ruuvaa vuorilaudat yhteen ja peitä ruuvit puukiekoilla.
Ikkuna
Ikkuna Kuva: Yle/Esa Saari ikkunat,Strömsö