Hyppää pääsisältöön

Ex-hevihemmot Jarkko Ahola ja Sampsa Astala poppia ja reggaeta ihmettelemässä

Sampsa Astala, Jarkko Ahola ja Tuuli Saksala seisomassa
Sampsa Astala, Jarkko Ahola ja Tuuli Saksala seisomassa Kuva: Yle Musiikkikeidas - Tuuli Saksala,Levylautakunta,Sampsa Astala,Jarkko Ahola

Hevimöröistä soololaulajiksi siirtyneet, myös Suomen euroviisuedustajina olleet ex-Teräsbetonilaulaja Jarkko Ahola ja ex-Lordirumpali Sampsa Astala arvostelivat viikon levyuutuudet. Raadissa mukana myös musiikkitoimittaja Tuuli Saksala.

Pisteet ja kommentteja

1. Ziggy Marley: Rebellion rises 24 pistettä

(Ziggy Marley)

Jarkko: Reggae on musaa, johon pitäisi päästä sisään, että tajuaisi, muuten joka biisi kuulostaa vaan samalta. Ensin ihmettelin, että millä tyylillä lauletaan kapinasta, missä asenne! Sitten aloin päästä mukaan letkeään fiilikseen. Sävellyksessä ei mitään uutta, millä poikkeaisi genrestä. 6 p
Sampsa: Periaatteessa en pidä reggaesta, mutta samalla kyllä arvostan mm. Bob Marleyta artistina. Tässä genressä kyse on nimenomaan hyvistä biiseistä, tässä kertsi oli tarttuva ja kyllä tämä kesäspirittiä nostaa. 8 p
Tuuli: Tämä musiikki on ihan mun kasvualustaa, joten tuntuu kuin pitäisi antaa pisteitä isälle ja äidille. Kappaleessa taustakuorot oli ihan maailman parhaat, niillä kommentoitiin laulajaa ja nostettiin kappale ihan uudelle tasolle. 10 p

1. Anne Marie: 2002 24 pistettä

(Anne-Marie Nicholson, Steve Mac, Ed Sheeran, Julia Michaels, Benjamin Levin)

Jarkko: Oli hyvä laulaja, vaikka vähän häiritsi ne nykymaneerit ähinöineen. Kitarat oli kivat ja hyvä, riisuttu sovitus. 7 p
Sampsa: Tämän päivän poppia. Laulusoundi erittäin miellyttävä, ei pilattu tuotannolla vaan korostettu hyvällä tavalla parhaita piirteitä. Tälläinen tuotanto toimii hyvin klubilla DJ-keikoilla. Varmaan toimis hyvin myös livenä aidon bändin kanssa. 9 p
Tuuli: Mun 7-v tyttäreni kuuntelee koko ajan tällaista, mulla ei omassa elämässä kiinnekohtaa tähän päivän purkkaan. Kyllä tätä perheen kanssa autoillessa kuuntelee, ihanasti tyhjänpäiväistä fiilistä tuova biisi. 8 p

2. Aija Puurtinen & Jalavei: Kiuruvesi 21 pistettä

(Juho Kauhanen, Vesa Pisto, Markus Väisänen, Janne Mathlin, Aija Puurtinen, Anu Haapa, Atte Blom)

Jarkko: Teksti meni multa ihan ohitse. Heti alusta se sähköpianoriffi oli kiva ja pidin pehmeästä rumpusoundista, hyvä groove koko ajan. Pidin laulajan riisutusta ilmaisusta. Biisi ei kyllä sellainen, että soisi mulla montaa kertaa. 5 p
Sampsa: Diggailin kovasti sitä introa sähköpianolla. Miellyttävä old school -meininki, jokainen soitti omalla tyylillään ja groove ja ilmavuus säilyi. Sanoista en tajunnut. Hyvän puolelle tämä kokonaisuus jää. 7 p
Tuuli: Piti keskittyä kuuntelemaan tekstiä, jännä tarina, modernin Rekkamiehen juttu. Laulajasta pidi kovasti, todella taitava ja keskittyi laulamaan tekstiä. 9 p

2. Kilpi: Taiteilija 21 pistettä

(Eija Kilpi, Petteri Kilpi)

Jarkko: Soundit ihan ok, groovesta tykkäsin. Mutta - heviä pitää soittaa kunnolla mättäen, miksi pitää aina nuoleskella isoja yleisöjä ja vetää iskelmätyylillä! Sanat semifilosofista haahuilua. 7 p
Sampsa: Heavy on jäänyt jonnekin 90-luvun kaavoihin. Tässä kuitenkin yritystä, rumpusoundi oli genrestä poikkeava ja kappaleen rakenteessa progen aineksia. Laulajalla oli piiput kunnossa ja stemmoista pidin myös. 7 p
Tuuli: Paljon tuttuja elementtejä, mutta sitten myös uusia ideoita. Kitarasoolo oli erinomainen, jännästi käsitteli melodiaa. Mielenkiintoinen teksti, pitää kuunnella uudestaan, että löytää kaikki ajatukset. 7 p

3. Valma & Varsinaiset: Juokse poika juokse 19 pistettä

(Vilma Talvitie)

Jarkko: Kitarasoundi hieno, bändillä hyvä drive ja rullaus. Mietin vaan, että miten suomea lauletaan, tässä jotenkin meni kieli monimutkaiseksi. 6 p
Sampsa: Kitarat helisi siinä alussa hienosti, paljon tapahtui siinä stereokuvassa, miten soittimet tuli sisään, hyvä balanssi. Kansanmusiikkivivahde kiva. Poikkesi tämän ajan perustuotannosta. Sävellykseen kaipasin lisää koukkua. 6 p
Tuuli: Jäin kuuntelemaan tekstiä ja jäin sen maailmaan ja tipahdin kärryiltä. Tuotannossa hauskasti kansanmusiikki kohtasi popin. Ja stemmat todella hienot. 7 p

4. Katri Helena: Jos se on palavaa 18 pistettä

(Mirkka Paajanen, Timo Kiiskinen)

Jarkko: Iskelmälaatua, mutta makkaratehtaalta. Soundilla tuotu perinteinen kappale tähän päivään. Ammattitaidolla tehty ja laulaja on hieno. 6 p
Sampsa: Artistin tunnisti heti ensimmäisestä sanasta. Tuotannossa kuitenkin turmellaan laulajan soundi. Vanhoille staroille toivoisi rohkeutta tuotantoon, ei heidän tarvitse myötäillä päivän trendejä vaan painua kaislikkoon tekemään omiaan ja toiset saa seurata perässä. Kappale paljasti koko sisältönsä jo ensimmäisen minuutin aikana. 5 p
Tuuli: Alussa jänniä vihjeitä artistin urasta ja vanhoista kappaleista, odotin niitä lisää, mutta harmi kun ei sitten enää tullut tekstissä. Kertsin sanomaa en tajunnut yhtään. Laulajan ääni on edelleen hieno! 7 p

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi

 • Karoliina Luodon lapsi kuoli heti synnyttyään – nyt äiti auttaa muita ymmärtämään miltä lapsen menettäminen tuntuu

  Lapsen kuolema on monelle vieras ja tuntematon asia.

  Myöhäisen keskenmenon kokeneille vanhemmille kokemus hahmottuu odotetun ja rakastetun lapsen menettämisenä, eikä termi usein tunnu sopivalta kuvaamaan menetyksen vakavuutta ja vaikutusta. Karoliina Luoto perusti internetisivuston, johon on koottu tietoa myöhäisestä keskenmenosta vertaistueksi lapsensa menettäneille ja avuksi surevan läheisille kuoleman kohtaamiseen.

 • J. Karjalainen ei ymmärrä, miksi aina pitäisi uudistua

  Rakkaus ja musiikki eivät asu sydämessä vaan aivoissa!

  61-vuotias J. Karjalainen on kertonut tarinoita musiikillaan 1980-luvun alusta lähtien. Hittinikkari kertoo, että tuoreen levyn synnyttämisessa apuna olivat perinteiset keinot kuten muistivihko. Albumin nimibiisi, Sä kuljetat mua, sai alkunsa oikeastaan jo 1960-luvulla, kun radiossa soi pelottava iskelmä.

 • Syksy on suuren hapatuksen aikaa

  Hapattaminen on edullinen säilöntätapa.

  Hapansäilöntä on uudelleen elpynyt säilöntätapa. Eniten hapattamalla säilötään edelleenkin kaalia, mutta myös muiden kasvisten ja muun muassa sienten hapattaminen on nostanut viime vuosina suosiotaan.

 • Ilmastonmuutosrokkia pelottomasti runttaa Toivo Susi - Euroopan syvimmässä kaivoskuilussa äänitetty kappale ponnahti pinnalle Levylautakunnassa

  Alman ja Sannin uutuudet Levylautakunnan kuuntelussa.

  Enemmän kuin ajankohtainen on Toivo Suden uusi kappale. Vaikka teksti on täysin tätä päivää, kappale ei musiikillisesti ole ajan orja. Monta muutakin ajatonta ja historian tunnustavaa biisiä käytiin läpi Levylautakunnassa, jossa viikon uutuuksia kuuntelivat Yona, Pasi Ruohonen ja Susanna Vainiola.

 • Parhaimmillaan vauvaharrastus voi piristää aikuisenkin arkea – juttuseura lieventää äitien ja isien yksinäisyyttä

  Yhdessä tekeminen ja lepo tärkeitä harrastamisessa.

  Pitääkö vauvan tai taaperon harrastaa? Parhaimmillaan vauvan harrastukset piristävät aikuisenkin arkea, mutta pahimmillaan ne kuormittavat jo valmiiksi haasteellista vauva-aikaa. Riittääkö vauvalle täysi vatsa, lämmin syli ja vanhemman seura? Vastaajina ovat Väestöliiton vanhemmuustiimin esimies, psykologi Suvi Laru ja MLL:n suunnittelija Tuulikki Matero.

 • Pelle Miljoona Oy on edelleen yhtä kuuma kuin moottoritie muinoin

  Jukka Takalo ja Timo Koivusalo Levylautakunnan vieraina

  Keskusteluun nousevat nuoruuden sankarit, kierrätyksen tärkeys ja Haukiputaan kotibileiden tytöt, kun ruoditaan uutta musiikkia. Jotenkin raikaalta kuulostaa se, kun vanha bändi on säilyttänyt soundinsa. Ja se, kun muusikko kertoo tarinansa eleettömän rauhallisesti. Levyuutuuksia kuuntelemassa muusikko Jukka Takalo ja elokuvaohjaaja Timo Koivusalo sekä toimittaja Marko Gustafsson.

 • Mitä sinä tiedät Egotripistä?

  Tietovisa - aiheena Egotrippi.

  Mitä sinä tiedät Egotripistä? Seuraavassa on liuta kysymyksiä Egotrip yhtyeestä, jonka kaksi jäsentä eli Knipi ja Mikki Kauste olivat Olga Ketosen vieraana Radio Suomen iltaohjelmassa. Kaikki vastaukset kysymysiin löytyvät Olgan tekemästä haastattelusta. Oletko sinä Egotrippi tietouden: hevari, keskari vai höyhen?

 • Pyörämatkailua ja matkapyöriä

  Pyöräily kasvattaa suosiota - tarjolla mahtavia reittejä.

  On tieteellisesti todistettu, että pyöräily on ympäristöystävällistä, se edistää ihmisten terveyttä ja antaa mahdollisuuden liikkua itsenäisesti pidempiä matkoja kuin jalan. Nämä tosiasiat ovat nostaneet pyöräilyn suosiota viime vuosina ja vaikuttaneet myös siihen, että pyörät ovat kehittyneet huimasti. Peruspyörä on edelleen hyvin pitkälle samanlainen kuluväline kuin 1800 luvun lopulla, mutta polkemisen keveys ja sitä myötä kasvanut nopeus luo polkupyörälle vielä lisää monikäyttöisyyttä, niin harrastus- kuin arkikäytössäkin.

 • Uusi musiikki on vanhoista aineista leivottu - Sam Huberin Prince-pastissi toimii

  Club for Five -yhtyeestä Eeppi Ursin ja Tuukka Haapaniemi

  Joku ammentaa estetiikkansa Motownista ja discosta, toisilla johtolankana 1960-luvun viihdemusiikki tai princemäinen funk. Monta vanhoista laareista ammentavaa uutuuskappaletta on esillä Levylautakunnassa. Viikon levyuutuuksia kuuntelemassa Club for Five -yhtyeestä Eeppi Ursin ja Tuukka Haapaniemi sekä musiikkitoimittaja Josper Knutas.