Hyppää pääsisältöön

Isänmaan asialla: Patria Slovakiassa – käsikirjoitus

MOT:n ohjelmien käsikirjoituksiin liitettävä logokuva.
MOT:n ohjelmien käsikirjoituksiin liitettävä logokuva. Kuva: Yle, Camilla Arjasmaa MOT

Suomen valtio on tehnyt sopimuksen Slovakian valtion kanssa. Se toisi valtionyhtiö Patrialle 400 miljoonan kaupan - ilman kilpailutusta.

Jaroslav Nad, johtaja, Slovakian turvallisuuspoliittinen instituutti: It wouldn’t be possible for Patria to sign a contract with the Slovak Ministry of Defense without state Finnish side involvement.

Suomen puolustusministeriötä ja Patriaa tarvitaan kuviossa, jossa on todella suuri korruptioriski.

Martin Dubeci, puoluesihteeri, Progresivne Slovensko (oppositio): This is not how we should do things in Slovakia in 2018. And the Finnish government shouldn't be involved in this.

Korruptioepäilyt kohdistuvat Slovakiassa tapahtuvaan kokoonpanoon ja alihankintaan.

Milan Krajniak, kansanedustaja, SMS, oppositio: Siitä hyötyvät ihmiset, jotka ovat lähellä hallituksessa istuvaa SNS:ää, Slovakian kansallispuoluetta.

Slovakian kansallispuolue SNS haluaa Patria-diilin hinnalla millä hyvänsä.

MOT:n Slovakian presidentin kansliasta saama arvio on, että jopa sata miljoonaa euroa Patria-kaupasta menisi Slovakian kansallispuolueen lähipiirin taskuihin.

Jaroslav Nad, johtaja, Slovakian turvallisuuspoliittinen instituutti: It doesnt put a good light on Patria itself and on Finland. At the end of the day, it will end up with another scandal.

Isänmaan asialla: Patria Slovakiassa

On Bratislavan natsivallasta vapautumisen vuosipäivä.
Taisteluissa kuoli 7000 Neuvostoliiton sotilasta, ja muistomerkki on sen mukainen.

Olen Slovakiassa Suomen puolustusministeriön ja valtioenemmistöisen puolustusvälineyhtiö Patrian ympärillä olevan kohun takia.

Kaikki alkoi vuosi sitten. Slovakian parlamentti päätti käyttää 400 miljoonaa euroa panssaroitujen ajoneuvojen hankintaan.

Tällaisessa tilanteessa hankinta olisi voitu kilpailuttaa, ja Patria olisi voinut tehdä tarjouksen siinä missä muutkin alan toimijat. Tällä kertaa tarina on aivan toisenlainen.

Myös sen osalta, miltä suomalaisen asevalmistajan ja Suomen valtion toiminta Slovakiassa näyttää.

Joko Suomessa ymmärretään missä kuviossa ollaan mukana, tai sitten ei ymmärretä. Molemmat vaihtoehdot ovat huonoja.

Jaroslav Nad on tehnyt pitkän uran Slovakian puolustusministeriössä ja NATO:ssa. Nyt hän johtaa turvallisuuspoliittista instituuttia.

Jaroslav Nad, johtaja, Slovakian turvallisuuspoliittinen instituutti: The Ministry of Defense informed the government back on 17 of May last year, officially, that they are looking for options how to actually, the whole acquisition process is started, how to do it, how to organize it. And there are several options that they were thinking about and they were supposed to give official proposal to the cabinet meeting of the government, by autumn of 2017. But only one day after, on 18th of May, there was already memorandum of understanding between Slovakia, Slovakia MOD and the Finnish MOD, and we know that this kind of memorandums are being prepared for a month. So at the moment, when the Ministry of Defense was actually telling to the government, that we are not thinking about how to do the process of acquisition, they already knew that they want to do it with Finns. And they were lying. That’s a reality.

Martin Dubeci on liberaalipuolueen puoluesihteeri, joka otti yhteyttä MOT:n toimitukseen tammikuussa. Häntä kiinnosti, tiedämmekö me Suomessa mitä Slovakiassa tapahtuu niin sanotun Patria-diilin ympärillä.

Martin Dubeci, puoluesihteeri, Progresivne Slovensko (oppositio): There's a number of problems with this deal. First of all, I don't believe the government was honest in letting the public know how it will proceed in this. So in May the government said publicly that there are four different ways how to procure vehicles like that, international co-operations , open tender – things like that. But secretly the government signed a memorandum, political memorandum with the Finnish government in Brussels about this project with the Patria company. And then in June, again in, in secret without letting the public know, they signed the technical deal concerning this tender. And this is something I consider absolutely unacceptable that the government is not forthcoming and it is not willing to inform the public how hundreds of millions of public funds will be used in a project like this.

Suomen puolustusministeriö allekirjoitti siis vuosi sitten yhteisymmärryspöytäkirjan Slovakian puolustusministeriön kanssa. Sen ideana on, että maat tekevät yhdessä tutkimus- ja kehitysyhteistyötä uuden panssariajoneuvo-mallin kehittämiseksi.

Jaroslav Nad, johtaja, Slovakian turvallisuuspoliittinen instituutti: this is definitely not R&D project. It’s not R&D program and we, not only me, but generally speaking analysts in Slovakia, experts, former military representatives, but also politicians, we doubt very much whether we can bypass official tendering with this kind of project that is not actually R&D project. So in terms of law, it’s very shaky and it requires a lot of answers to questions that were raised, whether we can consider this to be legal.

Koska hanketta kutsutaan tutkimus- ja kehitysprojektiksi, sitä ei tarvitse kilpailuttaa.

Jaroslav Nad, johtaja, Slovakian turvallisuuspoliittinen instituutti: Definitely it’s not in line with the normal standard operational procedures, it’s not in line with normal situation that we have here, when we’re talking about such a large acquisition like we’re talking about now. We’re talking about 400 million euros. For your information it’s roughly half of the year annual budget of the Ministry of Defence in Slovakia. So it’s a real acquisition. Everybody was surprised when experts, when politicians were discussing in media that we are now planning acquisition of let’s say 80 plus 8 by 8 vehicles, at the same time, the Ministry of Defense was already signing memorandum with the Finnish side and nobody was informed.

MOT: How is it politically possible to buy stuff for 400 million euros without telling about it?
Martin Dubeci, puoluesihteeri, Progresivne Slovensko (oppositio): Well unfortunately I guess this way how things are sometimes done in Slovakia. And this is important why we should look at this. We should look at this not only from the national perspective but also through a transnational perspective. Because there is also Finnish element involved in this, because it's a Finnish company, it's a Finnish government that is taking part in the deal that is considered by many highly questionable by, you know, Slovaks' standards, by European standards. And this is something that should not be acceptable.

Suomen puolustusministeriön panostus tähän hankkeeseen on rahassa mitattuna pieni, 400 tuhatta euroa.

MOT: Mikä on Suomen valtion intressi tässä yhteistyössä?
Tommi Nordberg, erityisasiantuntija, Puolustusministeriö: No, meil on varmaan kaks intressii tässä näin. Et ensinnäkin on tällanen niinkun tiedollinen intressi. Meil on maavoimissa meneillään tämmönen liikkuvuuden kehittämisen konsepti 2020 - 2030 -luvuille. Tarkastellaan sitä, että minkälaisia kehittämistarpeita, päivittämistarpeita meidän eri järjestelmille on. Ja yks näistä järjestelmistä on Patrian AMV, ja erityisesti tätä asejärjestelmäpuolta tarkastellaan. Eli meil on intressi saada tietoa tätä varten. Ja toinen motiivi on olla mukana, on tietysti tieto siitä, että Slovakialla on suunnitelmissa tehdä tällanen sarjahankinta. Ja Patria on tässä, tässä nyt niinkun yhtenä varteen otettavana kandidaattina mukana, niin ollaan myöskin tukemassa sitten tätä Patrian vientiponnisteluja tässä hankkeessa.

Tämä on Slovakian puolustusministeriö. Olen tapaamassa apulaispuolustusministeriä, Robert Ondrejcsakia, mutta kuvaaja joutuu jäämään ulkopuolelle. Tapaaminen on todella erikoinen. Ondrejcsak on julkisuudessa kritisoinut Patria-diiliä, ja kertonut että hän ei ole omassa ministeriössään saanut mitään tietoa koko hankkeesta. Kaikki tieto on puolustusministeri Peter Gajdosin selän takana. Gajdos edustaa kansallispuoluetta SNS:ää. Ondrejcsak edustaa toista, pientä puoluetta.

Tapaamisessa apulaispuolustusministeri vahvistaa uskovansa että merkittävä osa hankintaan varatusta rahasta on menossa kansallispuolue SNS:n lähipiirin taskuihin.

Tapaan toimittaja-kollegan, joka on tonkinut Patria-diiliä viime vuodesta lähtien.

MOT: The situation today, when I was at the MOD with the deputy minister. He told me that he doesn't know about the details. How is it possible?
Vladimir Snidl, toimittaja, Dennik N: I think that this is very symptomatic to all how this, how this project is, is, is going on. Because you have to really be aware that this is not project or this is not a purchase of Slovak as a state or of Slovak government. This is really purchase designed and prepared and realized just by one political party. And since minister Ondrejcsák is from different political party he's not allowed to, to participate in the decision making process. Even though he's of higher rank in the, in the Slovak minister of defense. But he's from a different party. So just people that are either members of the SNS or they are nominees of SNS are involved in the decision making process.

Puolustusministeri ei suostu tapaamiseen. Eikä kansallispuolueen puheenjohtaja, Andrej Danko. Tässä Danko esiintyy parlamentissa kiihkeän Patria-keskustelun jälkeen. Hän tyrmää korruptioepäilyt, ja vetoaa erityisesti Suomen valtion luotettavuuteen.

Andrej Danko, puheenjohtaja, Slovakian kansallispuolue (slovakiaksi): Rohkenen väittää, että jos joku rohkenee pyytää yhtäkään euroa ja verrata sitä, niin kuin jotkut oppositiopoliitikot, suomalaisten tietoihin, niin voitte kuvitella nykyaikana. Ja puhua korruptiosta suomalaisen valtionyrityksen yhteydessä.

Parlamentin ulkopuolella tapaan opposition kansanedustajan. Hän vaatii avointa kilpailua, niin kuin muissa valtioissa. Hän ihmettelee hintalappua, miten Patrian 81 ajoneuvoa voivat maksaa 400 miljoonaa – siis 5 miljoonaa kappaleelta.

Milan Krajniak, kansanedustaja, SMS, oppositio (slovakiksi): Siitä hyötyvät ihmiset, jotka ovat lähellä hallituksessa istuvaa SNS:ää, Slovakian kansallispuoluetta ja jotka ovat ennen käyneet kauppaa asetilauksilla ja joilla on ollut samanlaista tuotantoa. Ja provisiosta puhutaan, että se liikkuu 20 prosentin tienoilla. Tilauksesta.

Mutta mihin perustuvat niin monen näkemykset siitä, että jättidiili hyödyttää nimenomaan Kansallispuoluetta?

Ministeriöt ovat sopineet että Slovakia ostaa Patrialta ajoneuvot, ja että niiden kokoonpanon ja valmistuksen hoitaisi Slovakian valtion Konstrukta Defence-niminen yhtiö.

Konstrukta on kuitenkin suunnittelu- ja projektinjohtofirma, jolla ei ole omaa valmistusta. Slovakian puolustusministeriö ei ole kertonut mitään tulevista alihankkijoista – ja tässä on ongelman ydin.

Jaroslav Nad, johtaja, Slovakian turvallisuuspoliittinen instituutti: The most crucial question is what is the chain of subcontractors? On Slovak side, state-owned Konstrukta defence company is involved in the process. On Finnish side, is Patria. If Slovak Ministry of Defense is claiming officially that up to 70% of the whole contract should be done in Slovakia, the question is which companies will be involved? Which companies will be in chain of subcontractors? Because Konstrukta defence doesn’t have capability, not technical, not financial, not technical capability to run such a project, to do all required works in order to build 70% of the whole vehicle in Slovakia. It’s not possible. We need to be very careful and look very carefully which Slovak companies, with which background will be involved in the whole process of building up the vehicle.

MOT: Here in Slovakia, who is benefitting from this deal?
Martin Dubeci, puoluesihteeri, Progresivne Slovensko (oppositio): That's a, that's a really, really important question. And it's… kind of says a lot that we don't know. That's the most striking this. So usually when you are doing a project on this scale, you have to, you know, you have to be sure, ascertain whether you have just the capacity of the industry just to produce this. Because even this is up to question whether we are able to, able to produce vehicle at this scale. There are some, you know, favorites that will probably beneficiating from this deal. And two companies that are most, most mentioned in this are two companies that have questionable ownership structures. So we don't know actually who is the final beneficiary of those. You have shell companies in Cyprus that have, you know, formal heads and you know, at the end of the day you don't know who is owning this. Which is a really bad sign, it's a red flag in Slovakia because this usually means that it's coming back to, you know, people who are influential but they don't tell you.

Toimittaja-kollega on selvittänyt mikä yhtiö panssariajoneuvot todellisuudessa tekee, jos sopimus toteutuu.

Vladimir Snidl, toimittaja, Dennik N: If this contract will be finished as it was designed one of the beneficiants, or beneficiaries of this contract should be a company called Way Industries. It's a factory in Central Slovakia that is producing some, some construction vehicles or some, some military vehicles for, for pyrotechnics or for engineering. And in this company or, or according to the SNS or nominees of SNS in the ministry of defense, in this company, in this company the final assembling should be made.

Way Industriesin todelliset omistajat ovat Dennik N-lehdessä julkaistujen tietojen mukaan Kansallispuolueen lähipiiriiä.

Olen itse toista kertaa entisessä Itä-blokin maassa tekemässä juttua Patrian kaupoista. Tilanteessa, jossa ilma on sakeana puhetta korruptiosta. Näin oli myös Sloveniassa kymmenen vuotta sitten.

Slovenian entinen pääministeri sai vankilatuomion lahjusten vastaanottamisesta.
Teksti: Tutkinnan muotovirheen vuoksi Janez Jansa vapautettiin kärsittyään puoli vuotta vankilatuomiostaan.
Patrian itävaltalainen agentti sai vankilatuomion lahjusten välittämisestä. Suomessa lahjussyytteet kaatuivat.

Slovakiassa minusta tehdään juttuja tämän taustan takia. Kerron että jossain määrin tilanne muistuttaa Slovenian tapausta, mutta on myös selkeitä eroja.

Sloveniassa Patria voitti kilpailutuksessa. Nyt Slovakiassa, Patrian ei tarvitse kilpailla, ei tule taivaita hipovia markkinointikuluja. Mahdollinen suhmurointi ja rahanjako tapahtuisi Slovakian rajojen sisäpuolella ja Slovakian sisäpolitiikassa. Näyttää siltä, että Suomen puolustusministeriötä ja Patriaa käytetään tässä hyväksi.

Yhteistä tässä on, että virallinen paikallinen valmistaja ei sittenkään välttämättä olisi se todellinen hyödynsaaja – vaan se on joku muu.

Jos sopimus toteutuu, Patria saa palkkioksi kipeästi kaivattuja vientituloja – ja vieläpä niin, että Suomen valtion maine toimii ilmaisena markkinointina. Patrian kannalta kyseessä on siis huippudiili. Takana on kaksi hävittyä kilpailua maailmalla, Australiassa ja Qatarissa. Näköpiirissä ei ole muita merkittäviä sopimuksia.

Tärkeä kysymys on:
Onko Suomen puolustusministeriöllä tietoa siitä, että Slovakian kansallispuolue hyötyisi Patria-diilistä?


Tommi Nordberg, erityisasiantuntija, Puolustusministeriö: Ei meillä ole ollut tästä minkäänlaisia viitteitä. Se on ollut tiedossa, että tästä käydään kovaa sisäpoliittista keskustelua. Ja ei pidetä sitä minään ihmeellisenä. Kyse on kuitenkin Slovakian mittakaavassa todella isosta hankinnasta, siis satojen miljoonien hankinnasta. Ja kyllä meidän kokemus on se, että tällaisissa ylipäätänsäkin niihin sisältyy aina aika kovia sisäpoliittisia intressejä, niihin sisältyy kovia kaupallisia intressejä. Mutta tietyllä tavalla tämä kansallispuolue ja tällainen ministerin siihen liittyvät epäilyt, niin näistähän me ollaan ensimmäisen kerran kuultu vasta nyt tässä tyyliin vajaa kuukausi sitten. Että tämä on sillä tavalla uutta, kohtuullisen uutta tietoa meille.

Bratislavan keskustaan kokoontuu 50 tuhatta ihmistä mielenosoitukseen. Mielenosoittajat vaativat uusia vaaleja, ja poliisijohdon eroa.
Taustalla on tutkivan toimittajan Jan Kucarin murha. Hän oli selvittänyt poliitikoiden ja Italian Calabrian mafian yhteyksiä.
Kevään aikana pääministeri ja muutama muu ministeri on vaihtunut, mutta kansallispuolue on pitänyt kiinni puolustusministeriöstä.

Kansallispuolueen päämaja on Bratislavan keskustassa. Pyydän tapaamista puolueen puheenjohtajan kanssa. Pyydän puolueen edustajaa, viestintää. Nyt olisi hyvä tilaisuus kiistää se, että jättikauppa hyödyttää puoluetta. Kukaan ei suostu puhumaan.

Martin Dubeci, puoluesihteeri, Progresivne Slovensko (oppositio): For the nationalist party which holds the control of the ministry of defense this was a landmark deal. It's quite obvious that it's not only a national security for our politicians deal with and to, you know, modernize our armed forces, but this is something like a political token that they are using in their dealings which are constantly, you know, not right. This is something that should be about politics, that should be done with a consensus.

Jaroslav Nad, johtaja, Slovakian turvallisuuspoliittinen instituutti: It is quite often also in European Union that countries are helping its defense industries. Whether it is with the advertisement around the world or whether it is with relationship with other countries. The question is whether a country like Finland, which is considered in Slovakia to be one of the most transparent countries with very limited amount of corruption, contrary to Slovakia, by the way. Whether Finland want to be involved in such a project where questions are being raised about transparency of the whole process are raising significant and very important. I understand that Finland wants to help its company. That’s okay. And I consider Patria vehicle to be a good vehicle. A good system. But I strongly believe that if Patria joins international tender first, it would be much more transparent. Second, the price for Slovakia may be much better. And third, transparent involvement of Slovak companies, Slovak defense industry companies as a partner for Patria in Slovakia would be much more deep, and again, transparent. Because now we don’t know which companies should be involved in the process and neither Konstrukta Defence nor the defense ministry nor Patria informed Slovakia, Slovak citizens, which partners they have in Slovakia for this kind of business.

MOT: Miten pidetään huolta siitä, että meitä ei käytetä hyväksi?
Tommi Nordberg, erityisasiantuntija, Puolustusministeriö: Molemmissa maissa voimassa oleva EU-puolustushankintaa koskeva lainsäädäntö tarjoo tässä niinkun aika ison avun. Eli nyt täytyy muistaa, että kun tehdään puolustushankinta tänä päivänä, on se sitten Suomessa tai Slovakiassa, niin tätä hankintaa koskevasta päätöksestä pitää myöskin aina olla mahdollisuus valittaa tuomioistuimeen. Eli jos sen taustalla on jotain epäselvyyksiä, jos tähän itse päätökseen liittyy jotain epäselvyyksiä, jos esimerkiks joku sapuoli kokee, et ollaan tehty suorahankinta, vaikka perusteita ei ole, tästä voidaan aina valittaa. Suomessa näitä valituksia voidaan tehdä markkinaoikeuteen. Slovakiassa en tiedä, mikä heidän kansallinen tuomioistuin on. Mut tää on mahdollinen. Toinen tapa kontrolloida sen lisäks, kun kyse on EU-lainsäädännöstä, niin aina on myöskin mahdollisuus tehdä valitus EU:n tuomio… EU-komissiolle. Eli tietyllä tapaa näiden niinkun kontrollimekanismien olemassa olo auttaa myöskin meitä.

MOT: Jos kaikki nää väitteet pitäis paikkansa, niin voidaanks me jatkaa tätä yhteistyötä?
Tommi Nordberg: No, meidän osalta, jos puhutaan tästä yhteistyöstä, niin tää joka tapauksessa tältä osin päättyy tähän tutkimus- ja kehittämishankkeeseen.
MOT: Ja sitten pallo on, on slovakialaisilla ja Patrialla.
Tommi Nordberg: Pallo on slovakialaisilla ja, ja heidän mahdollinen hankintapäätös on täysin itsenäinen, johon meillä ei oo mitään mahdollisuutta kyllä vaikuttaa.

Slovakian presidentti on julkisesti kritisoinut Puolustusministeriötä siitä, että hän puolustusvoimien ylipäällikkönä ei saa mitään tietoa Patria-diilin yksityiskohdista.
Minulle järjestyy tapaaminen presidentin neuvonantajan kanssa. Hätkähdyttävin tieto tapaamisessa on presidentin kanslian laskelma Patria-diilin hyötyjistä.
Presidentti Andrej Kiska, joka on puoluetaustaltaan riippumaton, on päätynyt siihen, että kaupan 400 miljoonan euron hinnassa on jopa 30 prosenttia ilmaa, ja että tämä on menossa Kansallispuolueen lähipiirin taskuihin. Tämä tarkoittaisi yli sata miljoonaa euroa.

Martin Dubeci, puoluesihteeri, Progresivne Slovensko (oppositio): There should not ne no questions about corruption or, or, or no, no un-transparent processes. But it's completely different. It's highly political, it's highly political and highly contagious. So you have people who should be civil servants and who should look on the technical sides of deals like this. And they are actually, you know, the ones who are doing the political deals. So, so, you know, this whole separation of politics and, and, you know, the national security establishment is, is just gone. And you have everyone doing, dealing with everyone which is, which is, again, bad sign, you know. This is not how we should do thing in Slovakia in 2018. And Finnish government shouldn't be involved in this in my opinion.

Milan Krajniak, kansanedustaja, SMS (oppositio): Slovakian kansallispuolue ajoi läpi tämän tilauksen, koska Suomi on läpinäkyvyyden ja korruptionvastaisen taistelun esimerkkimaa. Henkilökohtainen käsitykseni on, että Suomen valtiolla ei ole tässä suoranaista intressiä, pikemminkin uskon, että valtiolliset johtajat liikkuvat tässä likaisessa ympäristössä niin kuin parhaiten osaavat.

Viime viikolla Slovakiassa uutisoitiin, että Patrian ajoneuvon testit ovat päättyneet.

Olli Dahl, erityisasiantuntija, Patria: "The combination of Finnish platform 'Patria' and the Slovak gun system Turra showed to be very effective".

Käyn kahteenkin kertaan Patrian pääkonttorissa keskustelemassa tämän ohjelman sisällöstä.
Lopuksi, Patria päätyy samaan viestintästrategiaan kuin Slovakian kansallispuolue.
MOT:lle ei kerrottavaa. Ei kommenttia. Ei haastattelua.

Vappuaattona Patrialta tulee tiedote. Yhtiön kommenttina voidaan pitää, että Slovakian tutkimus- ja kehityshanke on EU:n hankintadirektiivin mukainen.