Hyppää pääsisältöön

Suomen ja Slovakian Patria-diili kovan kritiikin kohteena – Slovakian presidentinkanslia: ”Jopa kolmannes kauppahinnasta päätyisi maan puolustusministerin puolueen lähipiirille”

Suomen ja Slovakian puolustusministeriöiden välinen sopimus on tuomassa valtionyhtiö Patrialle ison panssariajoneuvokaupan. Sopimuksen hinta Slovakialle on 400 miljoonaa euroa, eikä sitä ole kilpailutettu. MOT:n Slovakiassa haastattelemat lähteet pitävät sopimukseen liittyviä korruptioriskejä vakavina ja todennäköisenä hyötyjänä maan kansallispuolueen lähipiiriä. Suomen puolustusministeriö kertoo, ettei ollut tietoinen Slovakiassa esitetystä kritiikistä. Patria ei kommentoinut asiaa MOT:lle.

Puoluepolitiikan ulkopuolelta tehtäväänsä valittu presidentti Andrej Kiska on julkisesti kritisoinut Slovakian puolustusministeriötä siitä, ettei hän puolustusvoimien ylipäällikkönä saa mitään tietoa Patria-sopimuksen yksityiskohdista. Slovakian puolustusministeri edustaa puolestaan kansallispuoluetta. MOT:n Slovakian presidentin kansliasta saadun arvion mukaan 400 miljoonan kaupassa olisi jopa 30 prosenttia ilmaa. Tämä osuus kaupasta olisi kanslian arvion mukaan menossa lahjuksina Slovakian kansallispuolueen lähipiirille. Oppositiopuolue SMS:n kansanedustaja Milan Krajniak kertoo: ”Siitä hyötyvät ihmiset, jotka ovat lähellä hallituksessa istuvaa SNS:ää, Slovakian kansallispuoluetta.”

Oppositiopuolue SMS:n kansanedustaja Milan Krajniak, Slovakia.
Slovakialainen kansanedustaja Milan Krajniak. Oppositiopuolue SMS:n kansanedustaja Milan Krajniak, Slovakia. Kuva: Yle, Martin Thuma MOT,kansanedustajat

Suomen korruptiovapaa maine ”myyntivalttina”

Korruptioepäilyt kohdistuvat Slovakiassa tapahtuvaan paikalliseen valmistukseen ja alihankintaketjuun. Slovakian puolustusministeriö on avannut alihankintaketjua hyvin niukasti. Virallinen Slovakian-pään kokoonpanosta vastaava yritys, Konstrukta Defence on tosiasiallisesti vain projekti- ja suunnitteluyhtiö, jolla ei ole kapasiteettia panssariajoneuvojen kokoonpanoon. Slovakian puolustusministeriön mukaan 70 prosenttia kaupasta menisi slovakialaisille alihankkijoille.

Yksi Slovakialaisen Dennik N- lehden esille nostama alihankkija on Way Industries-niminen yritys, jonka todelliset edunsaajat lehden mukaan ovat Slovakian kansallispuolueen lähipiiriä. Hankkeen kriitikoiden mukaan alihankkijoita voi käyttää lahjusrahan kanavoimiseen kansallispuolueen lähipiirille.

Suomen puolustusministeriötä ja Patriaa ei Slovakiassa epäillä korruptiosta. Hankintaa kritisoivat uskovat, että Suomen valtio ja Patria – yhdistelmä on kuitenkin kansallispuolueen tavoitteille sopiva kumppani. Suomen maine yhtenä maailman vähiten korruptoituneena maana toimii kansallispuolueen mukaan takeena siitä, että suunniteltu hankinta on korruptiosta puhdas.

"Patria ei saisi sopimusta Slovakian puolustusministeriön kanssa ilman Suomen valtion osallistumista”, sanoo Slovakian turvallisuuspoliittisen instituutin johtaja, Jaroslav Nad.

Jaroslav Nad, Slovakian turvallisuuspoliittisen instituutin johtaja
Slovakian turvallisuuspoliittisen instituutin johtaja Jaroslav Nad Jaroslav Nad, Slovakian turvallisuuspoliittisen instituutin johtaja Kuva: Yle, Martin Thuma MOT,Jaroslav Nad
Suomen maine yhtenä maailman vähiten korruptoituneena maana toimii kansallispuolueen mukaan takeena siitä, että suunniteltu hankinta on korruptiosta puhdas.

Suomen puolustusministeriö haluaa tukea Patrian vientiponnisteluja

EU-valtioiden välinen tutkimus- ja kehitysyhteistyö puolustusvälineteollisuudessa mahdollistaa suorahankintoja, eikä edellytä kilpailuttamista. Suomen puolustusministeriö on sopinut teknisestä yhteistyöstä Slovakian puolustusministeriön kanssa Patrian AMVXP 8X8- ajoneuvon kehittämiseksi. Suomen puolustusministeriön panostus tekniseen yhteistyöhön on rahassa mitattuna pieni, 400 000 euroa.

Ministeriön erityisasiantuntija Tommi Nordberg toteaa MOT:lle: ”Toinen motiivi olla mukana, on tietysti tieto siitä, että Slovakialla on suunnitelmissa tehdä tällainen sarjahankinta. Patria on tässä yhtenä varteenotettavana kandidaattina mukana, olemme myös tukemassa Patrian vientiponnisteluja tässä hankkeessa.”

”Suunnitelman ja hankinnan takana yksi puolue”

Patrian ajoneuvon testit Suomessa ja Slovakiassa on viety loppuun. Lopullista sopimusta panssariajoneuvosta ei Slovakian puolustusministeriön ja Patrian mukaan ole allekirjoitettu. Slovakiassa hankkeen kriitikoiden mukaan on selvää että sopimus syntyy, jos kansallispuolue pysyy vallassa.

Slovakiassa testattiin Patrian panssariajoneuvoa huhtikuussa 2018.
Slovakiassa testattiin Patrian panssariajoneuvoa huhtikuussa 2018 Slovakiassa testattiin Patrian panssariajoneuvoa huhtikuussa 2018. Kuva: Yle panssarivaunut,panssarintorjunta,Patria,Slovakia,MOT
Sopimus syntyy, jos kansallispuolue pysyy vallassa

Slovakialaisen Dennik N-lehden toimittaja Vladimir Snidl on selvittänyt Patria-sopimuksen taustoja:
”Teidän on ymmärrettävä, että tämä projekti ja tämä hankinta ei todellisuudessa ole Slovakian valtion hankinta. Tämän suunnitelman ja hankinnan takana on yksi poliittinen puolue”.

Vladimir Snidl, Dennik N -lehden toimittaja.
Toimittaja Vladimir Snidl Vladimir Snidl, Dennik N -lehden toimittaja. Kuva: Yle, Martin Thuma toimittajat,MOT

Oppositioryhmä Progresivne Slovenskon puolusihteeri Martin Dubeci on pettynyt Suomen valtion rooliin Patrian tukijana. Dubecin näkemyksen mukaan tämä mahdollistaa Slovakiassa tapahtuvan korruption.
”Meidän ei pitäisi toimia näin Slovakiassa vuonna 2018. Ja Suomen hallituksen ei pitäisi olla mukana tässä kuviossa”.

Suomen puolustusministeriön mukaan se ei ollut tietoinen siitä, että hanketta on kritisoitu Slovakiassa maan kansallispuolueeseen liitettyjen korruptioepäilyjen vuoksi.

Slovakian hanke toisi Patrialle kaivattuja vientituloja

Patrian MOT:lle antama arvio on, että yhtiön tyypillinen osuus ajoneuvohankkeen koko kauppasummasta on kahdenkymmenen ja viidenkymmenen prosentin välillä riippuen siitä, miten suuri osuus tuotannosta on kohdemaassa sekä muista toimitettavista järjestelmistä sekä mahdollisesta tuesta. Slovakian hanketta Patria ei lähde arvioimaan tässä vaiheessa, koska allekirjoitettua toimitussopimusta ei vielä ole.

Tämä tarkoittaisi Slovakian 400 miljoonan euron kaupassa, että Patrialle tulisi vähintään 80 miljoonaa ja enintään 200 miljoonaa liikevaihtoa kokonaissummasta. Loput liikevaihdosta jäisi Slovakiaan. Patrian kannalta suorahankintamenettely on edullinen, sillä se ei edellytä merkittäviä markkinointikustannuksia. Kauppa Slovakian puolustusministeriön kanssa olisi yhtiölle merkittävä, sillä takana on kaksi hävittyä kilpailua maailmalla, Australiassa ja Qatarissa.

Patria ei antanut MOT:lle haastattelua. Vappuaattona julkaistussa tiedotteessa yhtiö kuitenkin toteaa, että Slovakian hankinta on EU-lainsäädännön mukainen.

Kommentit