Hyppää pääsisältöön

Yläasteella rajusti hakattu Kristoffer Ignatius pelkää vielä aikuisenakin miehiä ja poikajoukkoja

Yläasteella rajusti hakattu Kristoffer Ignatius pelkää edelleenkin miehiä ja poikajoukkoja. “Henkinen kipu kiusaamisesta on kuin vankilatuomio, josta ei vapaudu”, Ignatius kertoo Jenny+-brunssilla.

Kristoffer Ignatiusta kiusattiin rajusti vuosikaudet. Nimiteltiin ja mitätöitiin. Rääkki huipentui viiden pojan tekemään pahoinpitelyyn, jota selviteltiin oikeudessa saakka.

Nujerrettu ja katuun piesty poika oli poliisien väliintulosta niin helpottunut, että nauroi ambulanssissa itselleen: kato kundia, kerrankin sait turpasi auki ja uskalsit puolustaa itseäsi.

Fyysinen kipu paranee ja arvet vaalenevat, mutta henkinen kolhu vaivaa pitkään, kertoo nyt aikuinen mediapersoona Jenny+-brunssipöydässä.

–Pelkään edelleenkin miehiä ja poikia, etenkin poikajoukkoja. Tätä käsittelen terapiassa vieläkin.

Käsittelen miespelkoani terapiassa.

Pahoinpidellyksi ja mitätöidyksi tulemisesta aiheutuvan henkisen kolhun voi ymmärtää vain saman kokenut. Kristoffer Ignatius on toivonut hartaasti, että voisi pudottaa taakan pois harteiltaan ja ettei enää pelkäisi miehiä joka tilanteessa.

–Hyvää tarkoittavat tuttavat muistuttelevat, että olet jo aikuinen mies, ja pahoinpitelystä on vuosikausia aikaa. Mene hyvä mies elämässä eteenpäin! Tämä tuntuu loukkaavalta.

Kiusaamiskokemuksen taakka on kuin vankilatuomio, joka on annettu, ja josta ei pääse vapauteen, Kristoffer Ignatius kuvailee.

Voi että minä yritin naisten kanssa!

Yksi perään huudetuista haukkumasanoista oli homo. Sellainen Kristofferista tulikin.

–Minulta meni 20 vuotta käsitellä omaa homouttani, koska minulle oli tehty niin selväksi, että homous on alinta mitä voi olla. Voi että minä yritin naisten kanssa!

Ollapa hetero, ajatteli nuorukainen pitkään. Kristoffer Ignatiukselle oli kivulias hetki todeta, että homohan minä olen. Heti, kun hän oli myöntänyt asian itselleen, hän kertoi kaikille.

–Ensihelpotuksen jälkeen iski tunne, että olen sairas, viallinen ja epäkelpo. Ehkä heterona ei olisi tarvinnut käydä näitä kaikkia pelkotiloja läpi.

Miespelkoisen homon elämässä on surkuhupaisiakin piirteitä.

–En osaa olla enkä oikein keskustella miesten kanssa. Olen yrittänyt kaikki äijäakrobatiat ja crossfitit, olen maailman paras keksimään syitä miksi lopetan harrastuksia. Jos kuntosalilla on liikaa miehiä, lähden pois.

Mestaripelkääjäksi itseään tituleeraava Kristoffer Ignatius on mukana Jenny+-brunssilla yhdessä näyttelijä Sanna Stellanin kanssa. Brunssikuningatar Jenny Lehtisen seuraan istahtaa myös yllättävän urhea yksisarvinen Saara Sarvas.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Jenny+

Jenny+ Instagram