Hyppää pääsisältöön

Haluatko houkutella pihaasi pölyttäjiä? Älä tuhoa kukkivia pajuja ja avaa hyönteisille mesibaari

Päivikki Koskinen ja Jaakko Kullberg pajun luona hyönteisasiaa.
Pajujen kukinnot ovat hyönteisten tärkein mesilähde keväällä Päivikki Koskinen ja Jaakko Kullberg pajun luona hyönteisasiaa. paju,raita,hyönteiset insecta

Syrjitty paju on tärkein mesilähde pölyttäjien kesän starttiin, joten niitä ei saa missään tapauksessa nyt tuhota. Pölyttäjäpulaan auttavat myös helppotekoiset pikahyönteishotellit ja mesibaarin hitticocktail.

Hyönteiset ovat pulassa. Keski-Euroopassa monilta alueilta pölyttäjien kanta on romahtanut, sillä niiden elinympäristöt kapenevat koko ajan. Yksipuolinen luonto ja torjunta-aineet ovat tehneet pörriäisten elämästä paikoin jopa mahdotonta.

Seuraukset näkyvät jo nyt lintulajien häviämisenä: esimerkiksi peltosirkkujen kantannasta Euroopassa on kadonnut 80-90 prosenttia.

Luku huolettaa biologia ja ympäristötekniikan asiantuntijaa Jaakko Kullbergia.

Jos hyönteiset häviäisivät maailmasta, tuhoutuisi suurin osa muustakin elämästä, sillä ravinto loppuisi ilman pölyttäjiä.

– Ellemme sitten halua itse ryhtyä pölyttämään pumpulipuikoilla miljoonia kukkia. Se tuskin olisi edes mahdollista.

Erilaiset pajut ovat kevään tärkein meden lähde kimalaisille.

Suomessa tilanne ei ole vielä hälyyttävä, mutta toimeen kannattaa ryhtyä täälläkin. Juuri nyt katse kannattaa kääntää kukkiviin pajuihin.

Monen tekisi mieli tuhota nuo halveksitut puskat, mutta niin ei missään tapauksessa pidä tehdä.

– Erilaiset pajut ovat kevään tärkein meden lähde kimalaisille. Pajujen turha hävittäminen esimerkiksi pelto-ojista heijastuu pölyttäjähyönteisten kesään: startti kesään jää heikoksi ilman pajujen kukintoja.

Laiska puutarhanhoitaja on hyönteisten ystävä

Ylipäätään liian kliininen pihojen ja puistojen hoito on kohtalokasta hyönteisille. Ne tarvitsevat asumuksikseen risukasoja, vanhoja puita ja maahan kuivuneita lehtiä.

– Syksyllä ei kannata haravoida kaikkia lehtiä ja risukasoja pihasta pois. Puutarhaan voi jättää koskemattoman aurinkoisen alueen, jonne pääsee syntymään ketomaiset olosuhteet, neuvoo Jaakko Kullberg.

Tällä hetkellä luonnossa pörräävät kimalaiset ovat kaikki kuningattaria. Niiden pitää antaa siis lennellä täysin rauhassa.

– Yhden kuningattaren tappaminen tuhoaa kokonaisen pölyttäjäarmadan ja vahinko on iso.

Jos kimalainen eksyy sisätiloihin, sitä ei saa liiskata vaan se kannattaa ohjata ulos vaikka tulitikkurasiassa.

Ketomaiset paahteiset laitumet ja tienpientareet kutsuvat pörriäisiä

Myös laiduntamisen vähentyminen on ollut kohtalokasta hyönteisille.

– Laidunnus pitää maisemaa avoimena eli auringon valo pääsee metsiinkin, kun sitä laidunnetaan. Hyönteiset tykkäävät auringosta ja lämmöstä, muistuttaa Kullberg.

Laiduntaminen tuo hyönteisille myös ruokaa. Nisäkkäiden tuoreet ulosteet ovat tuhansille hyöteislajeille varsinainen aarre.

– Sanotaan, että lehmän ravinteikkain tuotos on se, mitä takapuolesta putoaa maahan. Laiduntavat eläimet tuottavat monimuotoisuutta luonnon eliöstöön.

Pajun kukintoja
Pajun kukintoja paju,kukat,kukinto

Myös liikennesuunnitelulla voidaan auttaa tai heikentää pölyttäjien oloja. Tällä hetkellä pientareille kärrätään yleensä kuormakaupalla multaa, turhaan.

– Pientareet kannattaisi jättää karuiksi paahdeympäristöiksi, jolloin niissä pääsee kasvamaan matalia kukkivia kasveja. Ne eivät varjosta aluetta ja paahdealueiden kukat ovat kaivattuja ravintokasveja pölyttäjille.

Tienvarsissa olisi todellakin potentiaalia, sillä Kullbergin mukaan Suomen tienvarsien avoimien alueiden pinta-ala on suurempi kuin luonnonsuojelualueiden yhteensä.

Tällä hetkellä Kullberg on mukana suunnittelemassa Espoon ja Helsingin raidejokeri-linjan radanvarsien pientareita. Ne on tarkoitus jättää ketomaisiksi.

Kolme helppoa tapaa houkutella hyönteisiä pihapiiriin

1. Ruokohotelli

hyönteishotellihyönteishotelli
Järviruo'osta ja maitopurkista syntyy hyönteishotelli. Aseta hotelli aurinkoiseen ja suojaisaan paikkaan.

Leikkaa ruokokasvin varsista samanmittaisia pätkiä ja laita ne tiiviisti tyhjään maitopurkkiin.

Aseta ruokohotelli kyljelleen aurinkoiselle paikalle sateen suojaan vaikka mökkiterassille tai puuhun.

Hyönteiset tekevät pilleihin pesiään tai menevät sinne suojaan.

2. Pöllihotelli

Päivikki poraa hyönteishotelliahyönteishotelli
Poraa reikiä kuivaan koivupölliin.

Poraa kuivaan lehtipuupölliin poralla reikiä. Puun tulee olla kuiva, jottei puun kosteus tuki reikiä. Aseta pöllihotelli aurinkoiseen suojaisaan paikkaan.

Havupuusta ei hotelliksi ole, sillä havupuiden pihka on hyönteisille tuhoksi.

3. Mesibaarin hitticocktail Yellow Drone

Mesibaari hyönteisille
Kesän suosituin cocktail Yellow drone tarjolla hyönteisten mesibaarissa Mesibaari hyönteisille Mesi,Baari (elokuva),mesibaari

Tarvitset:
2dl fariinisokeria
puoli litraa vehnäolutta
2 rkl punaviinietikkaa tai balsamicoa
Lisämausteeksi voit muussata ylikypsän banaanin.

Tarjoile coctail esimerkiksi aukileikatussa limsapullossa. Aseta pulloon tukeva tiskirätti, johon mesi imeytyy ja hyönteiset pääsevät nautiskelemaan herkkua sen pinnalta. Erityisesti keltainen rätti houkuttaa pörriäisiä. Varmista toimivuus maistamalla, maun tulee olla herkullisen makea ja hieman kirpeä.

Ripusta baari aurinkoiseen suojaisaan paikkaan vaikka puuhun.

Hoitamattomat pusikot ovat oivia ympäristöjä hyönteisille. Katso lisää aiheesta:

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän