Hyppää pääsisältöön

Luontotoimittaja Juha Laaksosen radikaali ehdotus – jätetään Helsinkiin yksi kerrostalo luonnon vallattavaksi

Juha Laaksonen
Juha Laaksonen kehottaa myös kaupunkilaisia tutustumaan lähialueensa luontoon. Juha Laaksonen Kuva: Yle Juha Laaksonen

Luontotoimittaja ja useita luontokirjoja tehnyt Juha Laaksonen on Helsingin kasvatti. Hän tuntee erinomaisesti kaupunkiluonnon ja kehottaa taajamien ihmisiä tutustumaan paremmin lähialueidensa luontoon. Ohjelman lopussa huomattiin, että sekä Laaksosella, että juontajakaksikolla on kaksoisolennot Metallica-yhtyeessä.

Luontotoimittaja Juha Laaksonen on asunut ikänsä Helsingissä. Luontoammattilainen löytää helposti elämää sieltä, mistä maallikko ei sitä osaa edes etsiä. Luonnon valtaama autioitunut talo innostaa luontotuntijaa.

− Joku juttu jää luonnontilaan, ihmiset hylkää sen ja luonto ottaa sen ja alkaa rakentamaan sinne omaa hommaa. Sellainen voitaisiin hetkeksi aikaa eristäänkin ja mennä kurkkimaan, Laaksonen maalailee.

Kaupungissa näkee usein hylättyjä rakennuksia, jotka jossain vaiheessa puretaan ja tilalle syntyy uusi talo. Laaksonen heitti ilmoille radikaalin ehdotuksen, että esimerkiksi Helsinkiin kannattaisi jättää pystyy joku hylätty kerrostalo. Luonto saisi rauhassa vallata sen.

Katso klippi luontotoimittaja Juha Laaksosen poikkeuksellisesta ehdotuksesta.
Juttu jatkuu klipin jälkeen.

Hylätyn rakennuksen siirtymistä luonnontilaan voisi edesauttaa tietyillä toimenpiteillä.

− Kun ihmiset poistuvat sieltä, ikkunat hajotetaan, laitetaan vähän ikkunalaudoille multaa ja kylvetään siemeniä, hajotetaan vähän tilliseinää, Laaksonen kuvailee.

− Sehän on ihan elävä taideteos. Siellä on kovakuoriaisia, hyönteisiä, lintuja ja nisäkkäitä.

Muun muassa Saksasta löytyy niin sanottuja urbaaneja luonnopuistoja, joissa esimerkiksi vanha teollisuusalue on jätetty käytön jälkeen pusikoitumaan. Se kertoo samalla luonnon voimasta, mutta myös ihmisen toiminnasta.

Suomessa luonnon valtaamiin taloihin törmää harvemmin. Laaksosen mukaan esimerkiksi Jussarössä on jäänyt yllättäviä, kerrostalonkin kokoisia taloja heitteille.

− Se voisi olla ihan matkailuvaltti, että toivottavasti joku älyää, että koko Stadia ei rakenneta mitään normilaatikoita täyteen. Jätetään osa tällaiseksi, Laaksonen sanoo.

Luontokonkarin yllättävimmät havainnot

Urbaanissa ympäristössä elänyt Laaksonen kertoo nähneensä kaupungissa usein kettuja, mutta myös paljon harvinaisempia ilmestyksiä on tullut vastaan.

− Olen nähnyt mäyrän aika urbaanilla alueella ja hirven uimassa Lauttasaaren edustalla.

− Kaupungissa voit nähdä jotain, mitä et tule edes ajatelleeksi, melkein mitä tahansa. Joku on nähnyt ilveksenkin.

Laaksonen painottaa, että ei ikinä kannata ajatella, että kaupunki olisi huono paikka luonnolle, koska siellä on rakennuksia ja ihmisiä.

− Kaupungissa on tosi monipuolinen luonto ja osa eläimistä on pelottomia, jolloin niitä pääse katsomaan läheltä. Ne pesivät ja tottuvat ihmisiin.

− Esimerkiksi valokuvaajalle kaupunkihan on ihan loistava paikka.

Toisinaan tuntuu siltä, että kaupungissa voi nähdä jopa enemmän eläimiä kuin maaseudun metsissä. Öisin kaduilla voi helposti nähdä ketun. Laaksosen mukaan tähän on selvä syy.

− Maaseudulla kettuja on metsästetty, mikä tekee niistä arkoja. Kaupungissa olevat ketut eivät sen sijaan pelkää ihmisiä niin paljon.

Kaksoisolento löytyi Metallicasta

Juha Laaksosta on joskus sanottu Metallica-yhtyeen nokkamiehen James Hetfieldin näköiseksi. Puoli seitsemän päätti testata yhdennäköisyyden. Samalla paljastui, että myös ohjelman juontajakaksikolla Susanna Laineella ja Mikko Kekäläisellä on kaksoisolennot samassa yhtyeessä.

Katso huvittava klippi alla olevasta linkistä.

Katso koko lähetys alla olevasta linkistä

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän