Hyppää pääsisältöön

Radioteatteri kesällä 2018: "Matka on täynnä yllätyksiä eikä lopulta mikään ole niin kuin ennen."

Radioteatteri esittää: Matkalla ädin kanssa. Roolihahmot (Leena Uotila ja Irina Pulkka) istuvat autossa
Leena Uotila ja Irina Pulkka ovat päärooleissa kuunnelmassa Matkalla äidin kanssa Radioteatteri esittää: Matkalla ädin kanssa. Roolihahmot (Leena Uotila ja Irina Pulkka) istuvat autossa Kuva: Ilmari Fabritius kuunnelmat,Radioteatteri,Leena Uotila,Irina Pulkka

Radioteatterin kesä 2018 alkaa Teatterikorkeakoulun ja Yle Draaman yhteisen kuunnelmakurssin tuotannolla. Kesän aikana saavat ensiesityksensä myös Matti Linnavuoren, Sari Pöyliön, Marika Vapaavuoren ja Riina Katajavuoren teokset.

Tänä kesänä Yle Radio 1 viettää Itämaista heinäkuuta. Osana teemakuukautta Radioteatteri tarjoaa valiouusintana turkkilaisen Orhan Pamukin Nimeni on Punainen -romaanista dramatisoidun kolmiosaisen kuunnelman. Pamukin v. 1998 ilmestynyt teos on upea sekoitus islamilaisen taiteen historiaa, taidefilosofiaa, dekkaria ja ajankuvaa. Kuunnelma kysyy kuten romaanikin: Mikä on taiteilija perinteen ja uudistuksen, vapauden ja vastuun, vallan ja vallattomuuden ristipaineessa?

Elokuussa Tampereen yliopiston teatterityön tutkinto-ohjelman ja Yle Draaman yhteishanke Kotimaisia kohtaloita lähestyy Suomea ja suomalaisuutta tarinateatterin ja kuunnelman keinoin. Kolmiosaisen teossarjan ensimmäinen osa on Tampereen Teatterikesän yhteydessä esitettävä konsertti, joka kuullaan suorana lähetyksenä.

Radioteatteri esittää Yle Radio 1:ssä pitkiä kuunnelmia sunnuntaisin klo 15.00. Ne uusitaan maanantaisin klo 19.03 ja ovat kuunneltavissa lähetyspäivästä lähtien Yle Areenassa 30 vrk. Lisäksi Yle Radio 1 lähettää lauantai-iltapäivisin Radioteatterin kausisarjoja. Heti kesäkuun alussa lauantaina 2.6. alkaa Tuomas Kyrön kirjoittama uusi 10-osainen Mielensäpahoittaja maailmalla, jossa pääroolissa on Heikki Kinnunen.

Ja Radio Suomessa kuullaan heinäkuussa Radioteatterin tuotantoa joka arkipäivä. 20-osainen Itkisitkö onnesta? Tarina Gösta Sundqvistista alkaa maanantaina 2.7.

Kesäkuu

Teatterikorkeakoulun opiskelijoiden kuunnelmat 3. - 10.6.2018
Vastuuopettajina ovat toimineet Antti Lehtinen, Juhana von Bagh, Pekka Ruohoranta ja Jussi Liimatainen.

Su 3.6.
Kamarilaulajan herääminen

Erään työryhmän ottama suhde Frank Wedekindin näytelmään Kamarilaulaja. Todellisuuden, fiktion ja eri aikakausien välinen vuoropuhelu, jonka keskiössä ovat kuuntelu ja kuulluksi tuleminen.
Käsikirjoitus: koko työryhmä, eli Emma Castren, Geoffrey Erista, Olga Heikkilä, Ian Hannon ja Joonas Pernilä.
Näyttelijät: Emma Castren, Geoffrey Erista, Olga Heikkilä, Ian Hannon ja Joonas Pernilä.
Ohjaus: Ian Hannon.
Äänisuunnittelu: Joonas Pernilä.

Kenkälankkia herra Langholmalle
Herra Langholma on tullut hotelliin lepäämään, mutta naapurihuoneesta kantautuvat äänet syöksevät hänet keskelle mysteeriä.
Käsikirjoitus: Anni Rajamäki
Ohjaus ja äänisuunnittelu: Hannu-Pekka Peltomaa
Rooleissa: Antti Peltola, Myy Lohi, Marko Nurmi, Anna-Sofia Tuominen.

Su 10.6.
Ponipodcast - My Pony, My Rifle and Me

Kohtuuton, fragmentaarinen genrepastissi, joka yhdistelee muun muassa My Little Ponyja, länkkäreitä ja dokumentaarista materiaalia. Kuunnelma on fiktiivisen, ponien tekemän podcastin kuvitteellinen viimeinen jakso.
"Edellisessä jaksossa eeppinen kostoretki on siis jäänyt siihen, että seriffi Sundown Jackson ja apulaisseriffi Jim James on tosi lähellä Desert Foxin ranchia, mut ne on joutunu pikku kiipeliin. Scorpiohan otti hatkat jo pari jaksoo sitten, mut katotaan kohtaako kaksikon ja 'Lonely Riderin' tiet vielä. Desert Fox on vähitellen alkanu aavistella jotain pahaa ja opettaa Fox Junioria ampumaan?"
Työryhmä: Jukka Herva, Katariina Lantto, Ronja Louhivuori, Henna Sormunen, Tuomas Vaahtoluoto, Pietu Wikström
Äänisuunnittelu: Jukka Herva & työryhmä
Rooleissa:
Pinkie Pie, John Scorpio, Tornado - Pietu Wikström
Princess Luna, Jim James, Kirurgi-John - Jukka Herva
Applejack, Sundown Jackson - Katariina Lantto
Fluttershy, Desert Fox, kelmi - Henna Sormunen
Rainbow Dash, Fox Jr. - Ronja Louhivuori
Rarity, kelmi - Tuomas Vaahtoluoto.

Täyden pään defrag
Kuunnelma on 25 minuutin mittainen tauko. Kuunnelman kolme harjoitusta ovat vain sinua varten. Harjoitusten aikana huomio kuljetetaan kohti liikettä, kehoa, tuntoa ja kuuntelua. Harjoitusten on tarkoitus olla miellyttäviä ja olotilaa kohentavia. Ensimmäinen harjoitus on nimeltään Hidastus. Toinen harjoitus on nimeltään Tunto ja kolmas Kuuntelu. Hakeudu nyt rauhalliseen ja miellyttävään paikkaan.
Työryhmä:
Esiintyjä: Heidi Ajanto
Käsikirjoitus: J.Koho
Ohjaaja: Joel Neves.

Su 17.6.
Tuomas Kyrö: Kerjäläinen ja jänis

Valiouusinta vuodelta 2011.
Ammattimaiseen kerjäläisorganisaatioon ajautunut romanialainen kertoo, mitä hänelle Suomessa tapahtui. Matkakumppaniksi tälle Vatanesculle osuu raajarikko jänis, jonka kanssa hän kerjuuorjuudesta karattuaan vaeltaa aina Lapin perukoille saakka. Matka on täynnä yllätyksiä eikä lopulta mikään ole niin kuin ennen.
Roolissa: Seppo Merviä
Käsikirjoitus: Tuomas Kyrö
Ohjaus: Juha-Pekka Hotinen
Äänisuunnittelu: Anders Wiksten
Dramaturgit: Minna Leino ja Esko Salervo
Tuottaja: Juha-Pekka Hotinen.

Radioteatteri esittää: Avaruuden aukeaminen. Kuvassa "avaruudessa" leijailevat näyttelijät Oona Salminen, Eedit Patrakka ja Luka Haikonen.
Radioteatteri esittää: Avaruuden aukeaminen Radioteatteri esittää: Avaruuden aukeaminen. Kuvassa "avaruudessa" leijailevat näyttelijät Oona Salminen, Eedit Patrakka ja Luka Haikonen. Kuva: Yle Kuvapalvelu kuunnelmat,Radioteatteri

Su 24.6.
Matti Linnavuori: Avaruuden aukeaminen

Ensiesitys
Avaruuden aukeaminen kertoo lapsuuden lopusta 1960-luvun Suomessa, hetkestä jolloin vielä ollaan lapsia ja leikitään yhdessä kesäpaikan saaressa. Seuraavana kesänä lapsuus on jo auttamatta ohi.
Käsikirjoitus: Matti Linnavuori
Ohjaus: Juha Wuolijoki
Äänisuunnittelu: Tiina Luoma
Rooleissa: Oona Salminen, Eedit Patrakka ja Luka Haikonen.

Heinäkuu

Taide ja politiikka, taide ja valta, taide ja uskonto?

Su 1.7. Sari Pöyliö: Matkalla äidin kanssa
Ensiesitys.
Sari Pöyliön samannimisen novellin pohjalta kirjailijan itsensä Radioteatterille dramatisoima road-komedia äidin ja tyttären räjähdysalttiista matkasta Helsinkiin. Molempien henki ja terveys ovat vaarassa, kun sukelletaan syviin vesiin niin henkisesti kuin kirjaimellisestikin.
Rooleissa mm.: Leena Uotila, Irina Pulkka, Raimo Grönberg, Jouko Puolanto, Antti Pääkkönen, Antti Lehtinen ja Jukka Voutilainen.
Dramatisointi: Sari Pöyliö
Ohjaus: Matti Ijäs
Äänisuunnittelu: Ari Mursula.
Tuotanto: Soila Valkama, Radioteatteri.

Su 8.7.
Marika Vapaavuori: Silloin en ole yksin

Uusinta Radio Suomen juhannusyöltä.
'Silloin en ole yksin' oli viiden pienoiskuunnelman kokonaisuus, joka äänitettiin ja lähetettiin suorina pätkinä Tampereen juhanusyöstä Radio Suomessa. Tämä kuunnelma on koottu noista tarinoista.
Nuoren Emman kohtaamisista kertovassa taiantäytteisessä juhannuskuunnelmassa seurataan ihmisiä suviyössä keskustan ja Näsijärven maisemissa. Lopulta yksinäisyyden himmeyskin on vain ohimenevä ja lopulta kirkastuva hetki.
Ohjaus: Toni Kamula
Käsikirjoitus: Marika Vapaavuori
Dramaturgi: Antti Lehtinen.
Tuottaja: Pekka Savolainen.

Radioteatteri esittää: Nimeni on punainen. Kuvassa vasemmalta: Kari Ketonen, Mikko Reitala, Iikka Forss, Emmi Parviainen ja Niko Saarela.
Radioteatteri esittää: Nimeni on Punainen Radioteatteri esittää: Nimeni on punainen. Kuvassa vasemmalta: Kari Ketonen, Mikko Reitala, Iikka Forss, Emmi Parviainen ja Niko Saarela. Kuva: Ilmari Fabritius, Yle Kuvapalvelu kuunnelmat,Radioteatteri

Su 15.7. osa 1/3.
Su 22.7. osa 2/3.
Su 29.7. osa 3/3.
Orhan Pamuk: Nimeni on Punainen

Valiouusinta vuodelta 2014.
Kolmiosainen kuunnelma vuodelta 2014 esitetään nyt osana Yle Radio 1:n Itämaista heinäkuuta.

Istanbulissa lähestytään Hizdran vuotta 1000, lännessä eletään 1590-lukua. Italiassa jatkuu renessanssin taidebuumi: perspektiivi, sävykkäät värit, individualismi. Niiden vaikutuksilta ei säästy ottomaanien valtakuntakaan. Enishe efendi eli Eno saa sulttaanilta salaisen tehtävän: tuottaa länsimaiseen tyyliin tehty kirja lahjaksi Venetsian dogille. Sen tekemiseen tarvitaan taiteilijoita, ja intohimot heräävät?

Turkkilaisen Nobel-voittajan (2006) Orhan Pamukin Nimeni on punainen (1998) on upea sekoitus islamilaisen taiteen historiaa, taidefilosofiaa, dekkaria ja ajankuvaa.

Kuunnelma asettaa samat kysymykset kuin romaani: taide ja politiikka, taide ja valta, taide ja uskonto? Entä jos taide näyttää murentavan yhteiskunnan ja kulttuurin perustan? Mikä on taiteilija perinteen ja uudistuksen, vapauden ja vastuun, vallan ja vallattomuuden ristipaineessa?

Ja kaiken lomassa polveilee Enon tyttären Seküren ja hänen serkkunsa Karan rakkaustarina - saavatko he toisensa, ja jos saavat, saavatko sittenkään?
Suomennos: Tuula Kojo
Radioteatterille dramatisoinut Lauri Sipari
Ohjaus: Vilppu Kiljunen
Äänisuunnittelu: Ari Mursula.
Rooleissa: Emmi Parviainen, Karoliina Niskanen, Erja Manto, Eero Urho, Wiljami Miettunen, Seppo Pääkkönen, Tero Jartti, Antti Pääkkönen, Niko Saarela, Juha Pulli, Iikka Forss, Mikko Reitala, Kari Ketonen, Lasse Lehtonen, Ilkka Heiskanen, Pirkko Hämäläinen.

Elokuu

Vai oliko siellä jo joku? Joku alkuperäinen?

Su 5.8. Pipsa Lonka: Varjoinen talo
Valiouusinta vuodelta 2010.

Talossa, jonne tytär astuu, on läsnä kaksi todellisuutta. Poismennyt äiti ei ole täysin poissa, hän on läsnä muistona, varjona muistissa. Kuten kuollut on jo tullut valmiiksi, lopulliseksi, on kaikki mennytkin valmista. Mutta lopulliseksi tullut ei elävän muistoissa pysy lopullisena, vaan alati muuttuvana, muistin materiaalina. Longan ääniteos on läheisen kuoleman käynnistämä mielenmaisema, eräänlainen äänellinen requiem äidille ja menetetylle lapsuudelle.
Kuunnelma voitti radiofiktiosarjan Special Prix Europa -palkinnon Berliinissä lokakuussa 2010.
Ohjaus: Pipsa Lonka ja Tiina Luoma
Äänisuunnittelu: Tiina Luoma
Dramaturgi: Soila Valkama
Tuottaja: Lotta-Kaisa Riistakoski.

Ma 6.8. konsertin livelähetys, osa 1/3
Su 12.8. kuunnelma osa 2/3
Su 19.8. kuunnelma osa 3/3
Kotimaisia kohtaloita

Ensiesitys.
Kotimaisia kohtaloita on Tampereen yliopiston teatterityön tutkinto-ohjelman ja Yle Draaman yhteishanke, jossa on työstetty Suomea ja erilaisia suomalaisuuden kokemuksia tarinateatterin ja kuunnelman keinoin.
Kotimaisia kohtaloita on kolmiosainen teossarja, jonka ensimmäinen osa on Tampereen Teatterikesän yhteydessä esitettävä konsertti. Konsertti radioidaan suorana lähetyksenä Yle Radio 1:ssä. Teoksen jälkimmäiset osat lähetetään osana Yle Draaman kuunnelmaohjelmistoa.
Käsikirjoitus: Anne Kaasinen, Emma-Lotta Kiuru, Konsta Laakso, Henri Marttila, Anu Räsänen ja Tuukka Tuomasjukka.
Ohjaus ja dramaturgia: Pauliina Hulkko.
Äänisuunnittelija: Nuutti Vapaavuori.
Muusikko: Jone Takamäki.
Näyttelijät: Meetra Eskandari, Katariina Havukainen, Ragheed Ibrahim, Sanya Karimi, Mikko Kauppila, Atte Antikainen, Oliver Kollberg, Konsta Laakso, Muhammad Ahsan Qureshi, Elina Saarela, Saga Sarkola ja Marketta Tikkanen.

Su 26.8. Riina Katajavuori: Maailma tuulenkaatama
Ensiesitys.
Maailma tuulenkaatama on runollinen tarina, jossa ääneen pääsevät kapteeni Cook, hänen miehistönsä ja vaimonsa sekä hämmentynyt helsinkiläisnainen 2000-luvulta.

1700-luvulla löytöretkeilijä kapteeni James Cook lähti sinne, missä kukaan ei ollut aiemmin ollut. Vai oliko siellä jo joku? Joku alkuperäinen? Cook etsi uutta mannerta, navigoi, piirsi kartat tuntemattomista kolkista, tutustui maapalloon, ja itseensä.

Aina on porukkaa ollut matkalla vanhasta uuteen tai uudesta vanhaan. Kukaan ei enää ymmärrä Pääsiäissaarten muinaista kieltä rongorongoa, mutta arabiaa voi sentään suomalainenkin oppia, jos uskoo, että kaikki on mahdollista. Onko? Elämä yllätti kapteeni Cookin, mutta kuolema se vasta yllättikin. Toisaalta, jos on pienentänyt maailman omakseen, eikö silloin ole jo aika kuolla.
Käsikirjoitus: Riina Katajavuori
Ohjaus: Elli Salo
Äänisuunnittelu: Tiina Luoma.
Esiintyjät: Matti Onnismaa, Katja Küttner. Tuottaja: Pekka Ruohoranta.

Radioteatteri esittää: Mielensäpahoittaja maailmalla. Kuvassa roolihahmoina näyttelijät Heikki Kinnunen ja Emilia Sinisalo
Radioteatteri esittää: Mielensäpahoittaja maailmalla. Kuvassa roolihahmoina näyttelijät Heikki Kinnunen ja Emilia Sinisalo Radioteatteri esittää: Mielensäpahoittaja maailmalla. Kuvassa roolihahmoina näyttelijät Heikki Kinnunen ja Emilia Sinisalo Kuva: Jukka Lintinen / Yle Kuvapalvelu kuunnelmat,Radioteatteri,Heikki Kinnunen,Emilia Sinisalo,Mielensäpahoittaja

Yle Radio 1 lauantaisin 2.6. - 4.8.2018 klo 15.00, uusinta tiistaina klo 17.30 + Yle Areena.
Tuomas Kyrö: Mielensäpahoittaja maailmalla

10-osainen viihdekuunnelmasarja
Ensiesitys.
Tuomas Kyrön Mielensäpahoittaja sai aikanaan alkunsa Radioteatterissa, ja tänä kesänä kansan rakastama kiukkupussi seikkailee radiossa jälleen! 10-osaisen sarjan nimiroolissa on Heikki Kinnunen.

Mielensäpahoittaja lähtee maailmalle! Saatuaan puhelun veljeltään Fuengirolasta Mielensäpahoittaja pakkaa karvalakkinsa ja suuntaa etelään. Veli tekee kuolemaa ja vielä kerran pitäisi nähdä, jotta vanhat kinat saataisiin sovittua. Alkaa toiminnantäyteinen matka, jolta ei yllättäviä sattumia puutu. Ja kun Euroopan taivaan yllä leijuu vielä italialaisen tulivuoren tuhkapilvi, on perinteisen lentokoneen sijasta matkavälineitä keksittävä milloin mistäkin. Matkakumppaneina ovat mm. tiukkasanainen Rouva Insinööri ja yllättäviä katoamisia harrastava Muusikko.
Rooleissa mm.: Heikki Kinnunen ja Emilia Sinisalo
Ohjaus: Matti Ijäs
Käsikirjoitus: Tuomas Kyrö
Dramaturgi: Antti Lehtinen
Äänisuunnittelu: Ari Mursula
Tuottaja: Pekka Ruohoranta.

Erja manto istuu nojatuolilla kirjapino sylissään.
Marcel Proustin klassikkoteosta lukee Erja Manto Erja manto istuu nojatuolilla kirjapino sylissään. Kuva: Yle Kuvapalvelu erja manto

Maanantaista perjantaihin klo 18.20 + Yle Areena
Radioteatterin klassikkoluenta
Marcel Proust: Kadonnutta aikaa etsimässä

Hurjan suosion saavuttanut Radioteatterin jättiurakka etenee kohti puolta väliä ja jatkuu läpi vuoden. Proustin klassikkoteos on löytänyt uusia ystäviä ja vanhatkin ovat intoutuneet sitä kuuntelemaan.
"Rakastamamme nainen tyydyttää harvoin kaikki tarpeemme, ja me petämme häntä naisen kanssa, jota emme rakasta." Kukapa ei lankeaisi näiden lauseiden lumoon, siellä väijyy tarkkanäköinen yhteiskunta-analyysi ja hykerryttävä huumori. Lukija on Erja Manto.
Areenassa myös podcastina
 • Millaiset runot soivat? Toivo runoja musiikista tai musikaalisia runoja

  Yle Radio 1:ssä kuunnellaan runotoiveita

  Joskus tuntuu, että runo sulaa säveliksi. Mistä syntyy runojen musikaalisuus? Millainen runo sinun mielestäsi soi? Entä mikä runo kuvailee musiikkia tai soittamista parhaiten? Toivo musikaalisia runoja tai runoja, jotka kertovat musiikista. Runous soi ja laulaa Tämän runon haluaisin kuulla -lähetyksessä 29.5. Muodostuuko sanan ja sävelen liitto rytmistä vai sanojen helähtelystä?

 • Mitä haluat tietää valtionvelan hoidosta? Keskustele tässä aiheesta

  Valtiokonttori vastaa Suomen valtion velanotosta.

  Suomella on tällä hetkellä lähes 129 miljardia euroa valtionvelkaa. Tämä tarkoittaa sitä, että jokaista asukasta kohden velkaa on kertynyt jo yli 23 tuhatta euroa. Koronakriisin myötä velkataakka kasvaa edelleen. Velanotto perustuu eduskunnan suostumukseen, mutta Valtiokonttori vastaa valtion velanhallinnasta. Miten velkajärjestelyt käytännössä oikein hoidetaan?

 • Jumalanpalvelukset kesäkuussa

  Yle Radio 1:n jumalanpalvelukset kesäkuussa 2021

  Sunnuntaisin klo 10.00 luterilainen jumalanpalvelus. Sunnuntaisin klo 11.00 ortodoksisen liturgian kanssa vuorottelevat vapaiden kirkkojen ja seurakuntien sekä katolisen kirkon jumalanpalvelukset.

 • Sydämen ääni -musiikkimessu radiossa äitienpäivänä 9.5. klo 10

  Musiikkimessussa liitytään sukupolvien rukouskulkueeseen.

  Äidin sydämen lyönti on ensimmäinen ääni ja rytmi, jonka ihminen kuulee kohdussa. Rytmi on myös pyhiinvaeltajan askelilla. Sydämen ääni -musiikkimessu, joka lähetetään sunnuntaina 9.5. klo 10, kutsuu mukaan vaeltamaan levollisessa äänimaisemassa, rukouksen hoitavassa ilmapiirissä. - Avaa radio ja tahdita kulkusi äitien ja isien askeliin, kutsuvat Musiikkimessun tekijät.