Hyppää pääsisältöön

Saara Aaltoa käsittelevä dokumentti kertoo valtavasta työmäärästä

Saara Aalto on hakenut Suomen euroviisuedustajaksi ensimmäisen kerran 16-vuotiaana. Tänä vuonna unelma viisuista toteutuu vihdoinkin, kun Euroviisuedustajaksi kutsuttu Aalto nousee viisulavalle Portugalin pääkaupungissa Lissabonissa.

Saara Aalto valmistautuu lavalle.
Saara Aalto valmistautuu soundcheckiin. Puoliso Meri Sopanen auttaa mikrofonin kanssa. Saara Aalto valmistautuu lavalle. Kuva: Yle Saara Aalto,Euroviisut,Euroviisut 2018,Saara Aalto - Viisu viimeinkin

Viisut, viimeinkin -dokumentti seuraa Saaran puoli vuotta kestänyttä viisumatkaa viime marraskuun UMK-lehdistötilaisuudesta Lissaboniin saakka.

Dokumentti on kuvaus kaikesta työstä, minkä artisti, hänen ympärillä toimivat henkilöt ja UMK:n työntekijäjoukko joutuvat käymään läpi ennen kuin päästään Euroviisulavalle.

–Samalla se on kuitenkin kertomus myös unelmien täyttymisestä. Unelmat täyttyvät, mutta niiden eteen joutuu tekemään todella paljon töitä, dokumentin ohjaaja Harri Hakanen kertoo. Hän on työskennellyt UMK:ssa vuodesta 2012 erilaisissa rooleissa.

UMK:sta ja siihen liittyvästä työstä ja siitä, mitä kulisseissa tapahtuu, on jo pitkään haluttu tehdä dokumentti.

–Hienoa, että se saatiin nyt tehtyä ja vielä noin upean artistin kanssa kuin mitä Saara Aalto on, Harri Hakanen toteaa.

Eri työvaiheet, treenit ja se, miten nämä muuttuvat loisteliaiksi UMK- ja Euroviisuesityksiksi selviää hyvin dokumentin kautta. Miten Saara kokee pitkän ja työteliään vaiheen sekä miltä tuntuu, kun unelma toteutuu. Näihin kysymyksiin etsitään vastausta.

Plussat ja miinukset dokumentinteossa

Entä mikä ohjaajalle itselleen oli parasta dokumentin teossa?

–Tuota pitäisi varmaan kysyä puolen vuoden päästä vielä uudestaan, mutta onhan se aina hienoa, kun pääsee kulissien taakse ja pääsee näkemään, kun lahjakas ihminen ja hänen lähipiirinsä tekevät töitä.

Mikä tekoprosessissa oli hankalinta?

–Ihan perinteisesti se, että joutuu jättämään hyviä kohtauksia ja lausahduksia pois, koska ne eivät kaikki yksinkertaisesti mahdu.

Totta kai haasteita toi mukanaan myös Saara Aallon aikataulu, johon kuului paljon muutakin kuin UMK ja Euroviisut.

–Mitään olennaista ei kuitenkaan onneksi jäänyt kuvaamatta, vaikka tällaisessa pyörityksessä dokumentti ei ole pääosassa, vaan meidän tehtävämme oli seurata silloin, kun aikatauluihin sopi.

Katso klippejä dokkarista

Seuraavat kaksi klippiä eivät päätyneet dokumenttiin. Norma Johnin Leena Tirronen ja Lasse Piirainen antavat Saaralle vinkkejä.Englannin X-Factoryn voittaja Matt Terry ja Irlannin viisuedustaja Ryan O'Shaughnessy hehkuttavat Saaraa. Harri Hakanen pääsi haastattelemaan artisteja, kun Saara vieraili Lontoossa huhtikuun lopulla."Euroviisufanit on niin ihania, kun ne on sillai, että vihdoinkin, tätä on niin odotettu. Ja joku heistä teki sellaisen kyltin, että "Welcome home". Siitä tulee aika kovat odotukset. Tämä on mulle isompi juttu kuin monelle muulle", Saara Aalto kertoo. Pientä vitsinomaista sijoituspekulointiakin on mukana!Saara Aalto on fanittanut Euroviisuja pienestä pitäen. Parhaimmat Euroviisubileet oli tietenkin silloin, kun Lordi voitti. Ei tullut häätöä!Kun Euroviisut järjestettiin Suomessa vuonna 2007 Saara Aalto pääsi katsomaan ensimmäistä semifinaalia voittamalla karaokekilpailun.