Hyppää pääsisältöön

Boordeja, pyökkiä ja persikkaa – Kodin kääntöpiiri uudisti suomalaiskodit vuosituhannen vaihteen estetiikalla

Kodin kääntöpiiri oli 2000-luvun alun sarja sisustussuunnittelusta, remonteista ja kotien asukkaista. Joka jaksossa tehdään muutos yhdessä kodissa ja käydään tutustumassa kunnostettuihin taloihin. Kotien muutoksissa auttaa sisustussuunnittelija Pirkko Välikoski. Studiossa kohteita kommentoi Heimo Holopainen.

Kodin kääntöpiiri -sarjaa tehtiin Ylessä vuosina 2001–2005. Elävään arkistoon on julkaistu aloitusvuoden kaikki kymmenen jaksoa. Tämän artikkelin lisäksi jaksot ovat katsottavissa myös Yle Areenassa.

Sisustamista, remontointia ja kuluttajatietoa yhdistävä Kodin kääntöpiiri pyörähti tv-ruutuihin syksyllä 2001. Muutoksia omakotitaloissa, kerrostaloissa ja rivitaloissa Tampereella ja sen lähikunnissa oli kuvattu edelliskesänä. Sarjassa kotien muutoksessa asukkaita avittaa sisustussuunnittelija Pirkko Välikoski. Hän soinnuttaa kotien väritystä mm. asukkaiden lempitauluihin sopivaksi. Studiokasvo Heimo Holopainen ei näy eikä käy muutoskohteissa, mutta hän kommentoi tapahtumia katsojille studiossa persoonallisin sanankääntein. Kotien muutostöiden lisäksi jaksoissa tutustutaan myös vanhoihin taloihin ja pihapiireihin. Kodit, kohteet ja paikkakunnat vaihtelevat, mutta jokainen jakso summautuu Heimo "Holle" Holopaisen loppuriimittelyyn.

Muista järjestää asiat niin, että kotona on hyvä olla, silloin ei huolet paina, ei rasitu polla.― Holle Holopaisen Hassisen koneen Rappiolla-lyriikoista ammentavat loppusanat jokaisessa jaksossa

Televisiolähetyksen lisäksi Kodin kääntöpiiri panosti vahvasti myös verkkoon. Ohjelman nettisivuilla esiteltiin:

Kodin kääntöpiirin avausjaksossa tehdään muutoksia vanhan omakotitalon yläkertaan Tampereen Takahuhdissa. Kesällä kuvattu jakso nähtiin televisiossa 17.10.2001. Muutostöissä lastenhuoneesta tulee aikuisten makuuhuone, ja lapset saavat omat soppensa vanhempien makuuhuoneeseen. Tutustumiskohteena on vanha puutarhurin talo Siurossa Nokialla. Lähetyksessä ja verkkosivuilla käsitellään myös taajamatonttien kokoa.

Toisessa osassa remontoitiin Valkeakoskella olohuone. Pariskunta haluaa uutta ilmettä kotiinsa, mutta suunnitelmissa on erimielisyyttä. Sisustussuunnittelija Pirkko Välikoski auttaa suunnittelutöissä ja tuomaroi pariskunnan erilaisten toiveiden välillä. Kodinmuutoksen yhteydessä esitellään sohvan päällysteenä mokan korvaava likaa hylkivä alcantara. Tutustumiskohteena suvun vanha talo Luhalahdessa Ikaalisissa.


Kodin muutoksessa taulut ryhmitellään uudelleen ja ripustamisessa opastetaan myös verkkosivuilla:

Kuvakaappaus muutosvinkistä Kodin kääntöpiirin nettisivustolla.
Muutosvinkki vuodelta 2001 opastaa taulujen ripustamisessa. Kuvaa klikkaamalla avautuu Kodin kääntöpiirin verkkosivu. Kuvakaappaus muutosvinkistä Kodin kääntöpiirin nettisivustolla. Kuva: Yle verkkosivusto,Näyttökuva,Kodin kääntöpiiri

Kolmannessa jaksossa kaivattiin väriä kerrostalokotiin. Sisustussuunnittelija Pirkko Välikoski soinnuttaa olohuoneen ja keittiön värimaailman asukkaan lempitauluihin sopivaksi. Tutustumiskohteena tila Längelmäellä.


Jakson verkkosisällöissä opastettiin mm. melamiiniovien uudistamiseen maalaamalla. Persikkainen oranssi tarttuu, kun alle sivellään otemaalia:

Kuvakaappaus muutosvinkistä Kodin kääntöpiirin nettisivustolla vuodelta 2001.
Muutosvinkki neuvoo vanhojen melamiiniovien uudistamisessa maalaamalla. Kuvaa klikkaamalla avautuu Kodin kääntöpiirin verkkosivu vuodelta 2001. Kuvakaappaus muutosvinkistä Kodin kääntöpiirin nettisivustolla vuodelta 2001. Kuva: Yle verkkosivu,Näyttökuva,2001,Kodin kääntöpiiri

Neljännessa jaksossa pälkäneläisen omakotitalon uima-allastila saa uuden ilmeen. Asukkaat olivat ostaneet talon uima-altaineen vasta kuukausi sitten. Sisustussuunnittelija Pirkko Välikosken ammattitaito on jälleen käytössä, kun allastilaan halutaan väriä ja kaikua pois. Uima-altaiden kosteusongelmista ja kustannuksista tarjottiin tiivistä asiaa myös Asumisen ABC -osiossa verkossa. Tv-lähetyksessä käydään tutustumassa myös luomurakentajan taloon Kangasalla.

Viidennessa jaksossa kaupunkikodin ilme kohenee maalta tuodulla vanhalla kaapilla. Sisustussuunnittelija Pirkko Välikoski avustaa muussa suunnittelussa. Tutustumiskohteena on kodiksi remontoitu Kurvolan kartano.


Kuvakaappaus muutosvinkistä Kodin kääntöpiirin nettisivustolla vuodelta 2001.
Muutosvinkkaus vanhan kaapin käytöstä sisustuselementtinä. Kuvaa klikkaamalla avautuu Kodin kääntöpiirin verkkosivu vuodelta 2001. Kuvakaappaus muutosvinkistä Kodin kääntöpiirin nettisivustolla vuodelta 2001. Kuva: Yle verkkosivu,Näyttökuva,2001,Kodin kääntöpiiri

Kuudennessa osassa uuden ilmeen saa äidin ja pojan olohuone Pispalassa. Vuokraisäntä korjaa lisäksi talon rakenteita ja sisustussuunnittelija Pirkko Välikoski antaa väri, materiaali- ja muutosvinkkejä. Tutustumiskohteena on 1750-luvulla rakennettu torppa Hämeenkyrössä.


Verkossa opastettiin mm. lattian suoristamisessa ja seinän useiden rakennuskerrosten purkamisessa sekä irtopäällysteiden käytössä sisustuksessa:

Kuvakaappaus muutosvinkistä Kodin kääntöpiirin nettisivustolla vuodelta 2001.
Muutosvinkki opastaa irtopäällisten käytössä. Kuvaa klikkaamalla avautuu Kodin kääntöpiirin verkkosivu vuodelta 2001. Kuvakaappaus muutosvinkistä Kodin kääntöpiirin nettisivustolla vuodelta 2001. Kuva: Yle verkkosivu,Näyttökuva,2001,Kodin kääntöpiiri

Seitsemännessä osassa tamperelainen koti on muutoin kunnossa, mutta keittiö kaipaa remontointia. Uusi kokkaustila saatiin kuntoon peräti viikossa. Keittön toiminnallisen ja viihtyisän suunnittelun perusteista kerrotaan myös verkossa. Tutustumiskohteena on kotiseutuyhdistykselle lahjoitettu vanha talo Sahalahdella.

Kahdeksannessa osassa teinitytön huoneesta saavat lähteä kaikki lapsellisuudet pois. Samalla sisustussuunnittelija Pirkko Välikoski keksii keinoja kohentaa lempääläisen perheen muitakin huoneita. Esittelyssä omistajiensa ikuisuusprojektiksi kutsuma Kankahaisten kartano Pälkäneellä. Verkossa esitellään myös asumisoikeusasumista vaihtoehtona vuokra- ja omistusasunnolle.

Yhdeksännessä jaksossa sisustetaan järven rannalla sijaitsevaa omakotitaloa, josta avautuvat huikeat maisemat. Sisätiloihin halutaan lämpöä ja kodikkuutta, tunnelmaa haetaan uusilla verhoilla. Tutustumiskohteena kunnostettu ratavartijan mökki Jyväskylässä.

Kuvakaappaus muutosvinkistä Kodin kääntöpiirin nettisivustolla vuodelta 2001.
Muutosvinkki vuodelta 2001 opastaa pussikapan ompelussa. Kuvaa klikkaamalla avautuu Kodin kääntöpiirin verkkosivu. Kuvakaappaus muutosvinkistä Kodin kääntöpiirin nettisivustolla vuodelta 2001. Kuva: Yle verkkosivu,Näyttökuva,Kodin kääntöpiiri

Vuoden 2001 viimeisessä jaksossa lapsiperhe muuttaa uuteen unelmataloon. Vanhan kodin keittiön ja olohuoneen kalusteita ei muuttokuormaan enää haluta. Sisustussuunnittelija Pirkko Välikosken avustuksella kotiin löydetään uudet kalusteet. Tutustumiskohteena on valtameripurjehtijan torni Konginkankaalla.

Verkossa vinkataan mm. keraamisen lieden puhdistamisesta, vuolukivilattian suojaamisesta ja kerrotaan kivitasojen eroista:

Kuvakaappaus muutosvinkistä Kodin kääntöpiirin nettisivustolla vuodelta 2001.
Muutosvinkki kertoo kivitasojen eroista. Kuvaa klikkaamalla avautuu Kodin kääntöpiirin verkkosivu vuodelta 2001. Kuvakaappaus muutosvinkistä Kodin kääntöpiirin nettisivustolla vuodelta 2001. Kuva: Yle verkkosivu,Näyttökuva,2001,Kodin kääntöpiiri

Kodin kääntöpiirin vuoden 2001 päätösjakson yhteydessä verkossa kerrotaan myös huonekalukaupan kasvusta Suomessa. Kasvava sisustusinnostus näkyi myös tv-ohjelmistossa, ja Kodin kääntöpiiri -sarjakin sai jatkoa vuoteen 2005 saakka.

Keskustele