Hyppää pääsisältöön

Boordeja, pyökkiä ja persikkaa – Kodin kääntöpiiri uudisti suomalaiskodit vuosituhannen vaihteen estetiikalla

Juontaja Heimo Holopainan ja sisustussuunnittelija Pirkko Välikoski Kodin kääntöpiiri -ohjelmassa 2001.
Sisustussunnittelija Pirkko Välikoski auttoi asukkaita kotien sisustuspulmissa ja Heimo Holopainen kommentoi muutoksia studiossa Kodin kääntöpiiri -ohjelmassa 2001. Juontaja Heimo Holopainan ja sisustussuunnittelija Pirkko Välikoski Kodin kääntöpiiri -ohjelmassa 2001. Kuva: Yle Heimo Holopainen,sisustus,2001,kollaasi,Pirkko Välikoski

Kodin kääntöpiiri oli 2000-luvun alun sarja sisustussuunnittelusta, remonteista ja kotien asukkaista. Joka jaksossa tehdään muutos yhdessä kodissa ja käydään tutustumassa kunnostettuihin taloihin. Sisustamisessa eletään uutta vuosituhatta, mutta vaikutteita on paljon 1990-luvulta: tapetoinnissa ja laatoituksessa käytetään boordeja, ajan värejä ovat pastellit, murretut värisävyt ja kirkastajana säihkyvä sininen. Kotien muutoksissa auttaa sisustussuunnittelija Pirkko Välikoski. Studiossa kohteita kommentoi Heimo Holopainen.

Kodin kääntöpiiri -sarjaa tehtiin Ylessä vuosina 2001–2005. Elävään arkistoon on julkaistu aloitusvuoden kaikki kymmenen jaksoa. Tämän artikkelin lisäksi jaksot ovat katsottavissa myös Yle Areenassa.

Sisustamista, remontointia ja kuluttajatietoa yhdistävä Kodin kääntöpiiri pyörähti tv-ruutuihin syksyllä 2001. Muutoksia omakotitaloissa, kerrostaloissa ja rivitaloissa Tampereella ja sen lähikunnissa oli kuvattu edelliskesänä. Sarjassa kotien muutoksessa asukkaita avittaa sisustussuunnittelija Pirkko Välikoski. Hän soinnuttaa kotien väritystä mm. asukkaiden lempitauluihin sopivaksi. Studiokasvo Heimo Holopainen ei näy eikä käy muutoskohteissa, mutta hän kommentoi tapahtumia katsojille studiossa persoonallisin sanankääntein. Kotien muutostöiden lisäksi jaksoissa tutustutaan myös vanhoihin taloihin ja pihapiireihin. Kodit, kohteet ja paikkakunnat vaihtelevat, mutta jokainen jakso summautuu Heimo "Holle" Holopaisen loppuriimittelyyn.

Muista järjestää asiat niin, että kotona on hyvä olla, silloin ei huolet paina, ei rasitu polla.― Holle Holopaisen Hassisen koneen Rappiolla-lyriikoista ammentavat loppusanat jokaisessa jaksossa

Televisiolähetyksen lisäksi Kodin kääntöpiiri panosti vahvasti myös verkkoon. Ohjelman nettisivuilla esiteltiin:

Kodin kääntöpiirin avausjaksossa tehdään muutoksia vanhan omakotitalon yläkertaan Tampereen Takahuhdissa. Kesällä kuvattu jakso nähtiin televisiossa 17.10.2001. Muutostöissä lastenhuoneesta tulee aikuisten makuuhuone, ja lapset saavat omat soppensa vanhempien makuuhuoneeseen. Tutustumiskohteena on vanha puutarhurin talo Siurossa Nokialla. Lähetyksessä ja verkkosivuilla käsitellään myös taajamatonttien kokoa.

Toisessa osassa remontoitiin Valkeakoskella olohuone. Pariskunta haluaa uutta ilmettä kotiinsa, mutta suunnitelmissa on erimielisyyttä. Sisustussuunnittelija Pirkko Välikoski auttaa suunnittelutöissä ja tuomaroi pariskunnan erilaisten toiveiden välillä. Kodinmuutoksen yhteydessä esitellään sohvan päällysteenä mokan korvaava likaa hylkivä alcantara. Tutustumiskohteena suvun vanha talo Luhalahdessa Ikaalisissa.


Kodin muutoksessa taulut ryhmitellään uudelleen ja ripustamisessa opastetaan myös verkkosivuilla:

Kuvakaappaus muutosvinkistä Kodin kääntöpiirin nettisivustolla.
Muutosvinkki vuodelta 2001 opastaa taulujen ripustamisessa. Kuvaa klikkaamalla avautuu Kodin kääntöpiirin verkkosivu. Kuvakaappaus muutosvinkistä Kodin kääntöpiirin nettisivustolla. Kuva: Yle verkkosivusto,Näyttökuva,Kodin kääntöpiiri

Kolmannessa jaksossa kaivattiin väriä kerrostalokotiin. Sisustussuunnittelija Pirkko Välikoski soinnuttaa olohuoneen ja keittiön värimaailman asukkaan lempitauluihin sopivaksi. Tutustumiskohteena tila Längelmäellä.


Jakson verkkosisällöissä opastettiin mm. melamiiniovien uudistamiseen maalaamalla. Persikkainen oranssi tarttuu, kun alle sivellään otemaalia:

Kuvakaappaus muutosvinkistä Kodin kääntöpiirin nettisivustolla vuodelta 2001.
Muutosvinkki neuvoo vanhojen melamiiniovien uudistamisessa maalaamalla. Kuvaa klikkaamalla avautuu Kodin kääntöpiirin verkkosivu vuodelta 2001. Kuvakaappaus muutosvinkistä Kodin kääntöpiirin nettisivustolla vuodelta 2001. Kuva: Yle verkkosivu,Näyttökuva,2001,Kodin kääntöpiiri

Neljännessa jaksossa pälkäneläisen omakotitalon uima-allastila saa uuden ilmeen. Asukkaat olivat ostaneet talon uima-altaineen vasta kuukausi sitten. Sisustussuunnittelija Pirkko Välikosken ammattitaito on jälleen käytössä, kun allastilaan halutaan väriä ja kaikua pois. Uima-altaiden kosteusongelmista ja kustannuksista tarjottiin tiivistä asiaa myös Asumisen ABC -osiossa verkossa. Tv-lähetyksessä käydään tutustumassa myös luomurakentajan taloon Kangasalla.

Viidennessa jaksossa kaupunkikodin ilme kohenee maalta tuodulla vanhalla kaapilla. Sisustussuunnittelija Pirkko Välikoski avustaa muussa suunnittelussa. Tutustumiskohteena on kodiksi remontoitu Kurvolan kartano.


Kuvakaappaus muutosvinkistä Kodin kääntöpiirin nettisivustolla vuodelta 2001.
Muutosvinkkaus vanhan kaapin käytöstä sisustuselementtinä. Kuvaa klikkaamalla avautuu Kodin kääntöpiirin verkkosivu vuodelta 2001. Kuvakaappaus muutosvinkistä Kodin kääntöpiirin nettisivustolla vuodelta 2001. Kuva: Yle verkkosivu,Näyttökuva,2001,Kodin kääntöpiiri

Kuudennessa osassa uuden ilmeen saa äidin ja pojan olohuone Pispalassa. Vuokraisäntä korjaa lisäksi talon rakenteita ja sisustussuunnittelija Pirkko Välikoski antaa väri, materiaali- ja muutosvinkkejä. Tutustumiskohteena on 1750-luvulla rakennettu torppa Hämeenkyrössä.


Verkossa opastettiin mm. lattian suoristamisessa ja seinän useiden rakennuskerrosten purkamisessa sekä irtopäällysteiden käytössä sisustuksessa:

Kuvakaappaus muutosvinkistä Kodin kääntöpiirin nettisivustolla vuodelta 2001.
Muutosvinkki opastaa irtopäällisten käytössä. Kuvaa klikkaamalla avautuu Kodin kääntöpiirin verkkosivu vuodelta 2001. Kuvakaappaus muutosvinkistä Kodin kääntöpiirin nettisivustolla vuodelta 2001. Kuva: Yle verkkosivu,Näyttökuva,2001,Kodin kääntöpiiri

Seitsemännessä osassa tamperelainen koti on muutoin kunnossa, mutta keittiö kaipaa remontointia. Uusi kokkaustila saatiin kuntoon peräti viikossa. Keittön toiminnallisen ja viihtyisän suunnittelun perusteista kerrotaan myös verkossa. Tutustumiskohteena on kotiseutuyhdistykselle lahjoitettu vanha talo Sahalahdella.

Kahdeksannessa osassa teinitytön huoneesta saavat lähteä kaikki lapsellisuudet pois. Samalla sisustussuunnittelija Pirkko Välikoski keksii keinoja kohentaa lempääläisen perheen muitakin huoneita. Esittelyssä omistajiensa ikuisuusprojektiksi kutsuma Kankahaisten kartano Pälkäneellä. Verkossa esitellään myös asumisoikeusasumista vaihtoehtona vuokra- ja omistusasunnolle.

Yhdeksännessä jaksossa sisustetaan järven rannalla sijaitsevaa omakotitaloa, josta avautuvat huikeat maisemat. Sisätiloihin halutaan lämpöä ja kodikkuutta, tunnelmaa haetaan uusilla verhoilla. Tutustumiskohteena kunnostettu ratavartijan mökki Jyväskylässä.

Kuvakaappaus muutosvinkistä Kodin kääntöpiirin nettisivustolla vuodelta 2001.
Muutosvinkki vuodelta 2001 opastaa pussikapan ompelussa. Kuvaa klikkaamalla avautuu Kodin kääntöpiirin verkkosivu. Kuvakaappaus muutosvinkistä Kodin kääntöpiirin nettisivustolla vuodelta 2001. Kuva: Yle verkkosivu,Näyttökuva,Kodin kääntöpiiri

Vuoden 2001 viimeisessä jaksossa lapsiperhe muuttaa uuteen unelmataloon. Vanhan kodin keittiön ja olohuoneen kalusteita ei muuttokuormaan enää haluta. Sisustussuunnittelija Pirkko Välikosken avustuksella kotiin löydetään uudet kalusteet. Tutustumiskohteena on valtameripurjehtijan torni Konginkankaalla.

Verkossa vinkataan mm. keraamisen lieden puhdistamisesta, vuolukivilattian suojaamisesta ja kerrotaan kivitasojen eroista:

Kuvakaappaus muutosvinkistä Kodin kääntöpiirin nettisivustolla vuodelta 2001.
Muutosvinkki kertoo kivitasojen eroista. Kuvaa klikkaamalla avautuu Kodin kääntöpiirin verkkosivu vuodelta 2001. Kuvakaappaus muutosvinkistä Kodin kääntöpiirin nettisivustolla vuodelta 2001. Kuva: Yle verkkosivu,Näyttökuva,2001,Kodin kääntöpiiri

Kodin kääntöpiirin vuoden 2001 päätösjakson yhteydessä verkossa kerrotaan myös huonekalukaupan kasvusta Suomessa. Kasvava sisustusinnostus näkyi myös tv-ohjelmistossa, ja Kodin kääntöpiiri -sarjakin sai jatkoa vuoteen 2005 saakka.

Kommentit
 • Onnellisten saaret – päivä hymyilevien ihmisten valtakunnassa

  Seychelliläisten elämää esittelevä ohjelma vuodelta 1975

  Madagaskarin koillispuolelle ripoteltu trooppinen saariryhmä Seychellit on häämatkailijoiden ja pullealompakkoisten luksusturistien suosima paratiisikohde, jonka liidunvalkeat rannat ovat piirtyneet useammankin haavematkailijan mielikuviin. Korkean hintatason valoisa puoli on se, ettei saarilla ole juuri koskaan tungosta. Vuonna 1975 elämä onnellisten tasavallassa oli vieläkin rauhallisempaa.

 • Kummelin rienaavat ja riehuvat varikset raakkuivat "Heii kaverii!"

  Kukapa ei olisi kärsinyt ivallisesti raakkuvista variksista?

  Kukapa ei olisi joskus kärsinyt ivallisesti raakkuvista variksista? Tämä mustaselkäinen kaksikko kiusaa ja keppostelee kuitenkin ihan omassa sarjassaan. Siipiveikot menevät herkästi henkilökohtaisuuksiin ja useimmat kolttoset voisi tuomita silkkana väkivaltana. Kummelin variskaksikko rienasi koko Suomen tv-kansaa vuosina 1992 ja 1993. Artikkeliin on koottu lintusten edesottamukset.

 • Vuodenkierto Koloveden kansallispuistossa

  Dokumentissa seurataan puiston vuodenkiertoa.

  Dokumentissa seurataan kansallispuiston elämää vuonna 1989. Koloveden alueella on runsaasti metsiä ja se edustaa näytävine kallioineen suomalaista järvierämaata parhaimmillaan. Puistossa on tiheä saimaannorppakanta ja alueelta on löydetty myös kalliomaalauksia.

 • Martti Suosalo – ostoskanavakielto ja menestyksen salaiset aseet

  Martti Suosalo Seitsemäs taivas -ohjelmassa 2012.

  Hiivasyndroomakuuri, Turkan haamu, paniikkihäiriö ja ostoskanavakielto – Martti Suosalo poimii värikkäitä hetkiä elämästään Maarit Tastulan haastateltavana. Miksi verhot menivät kiinni kuukaudeksi? Yrittikö uskonnollinen lahko huumata näyttelijän? Haastattelu on Seitsemäs taivas -ohjelmasta vuodelta 2012.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Onnellisten saaret – päivä hymyilevien ihmisten valtakunnassa

  Seychelliläisten elämää esittelevä ohjelma vuodelta 1975

  Madagaskarin koillispuolelle ripoteltu trooppinen saariryhmä Seychellit on häämatkailijoiden ja pullealompakkoisten luksusturistien suosima paratiisikohde, jonka liidunvalkeat rannat ovat piirtyneet useammankin haavematkailijan mielikuviin. Korkean hintatason valoisa puoli on se, ettei saarilla ole juuri koskaan tungosta. Vuonna 1975 elämä onnellisten tasavallassa oli vieläkin rauhallisempaa.

 • Kummelin rienaavat ja riehuvat varikset raakkuivat "Heii kaverii!"

  Kukapa ei olisi kärsinyt ivallisesti raakkuvista variksista?

  Kukapa ei olisi joskus kärsinyt ivallisesti raakkuvista variksista? Tämä mustaselkäinen kaksikko kiusaa ja keppostelee kuitenkin ihan omassa sarjassaan. Siipiveikot menevät herkästi henkilökohtaisuuksiin ja useimmat kolttoset voisi tuomita silkkana väkivaltana. Kummelin variskaksikko rienasi koko Suomen tv-kansaa vuosina 1992 ja 1993. Artikkeliin on koottu lintusten edesottamukset.

 • Vuodenkierto Koloveden kansallispuistossa

  Dokumentissa seurataan puiston vuodenkiertoa.

  Dokumentissa seurataan kansallispuiston elämää vuonna 1989. Koloveden alueella on runsaasti metsiä ja se edustaa näytävine kallioineen suomalaista järvierämaata parhaimmillaan. Puistossa on tiheä saimaannorppakanta ja alueelta on löydetty myös kalliomaalauksia.

 • Martti Suosalo – ostoskanavakielto ja menestyksen salaiset aseet

  Martti Suosalo Seitsemäs taivas -ohjelmassa 2012.

  Hiivasyndroomakuuri, Turkan haamu, paniikkihäiriö ja ostoskanavakielto – Martti Suosalo poimii värikkäitä hetkiä elämästään Maarit Tastulan haastateltavana. Miksi verhot menivät kiinni kuukaudeksi? Yrittikö uskonnollinen lahko huumata näyttelijän? Haastattelu on Seitsemäs taivas -ohjelmasta vuodelta 2012.

 • Reinikaisia "Niin maan perusteellisesti!"

  Suosikkisarjan alkuperäiset, täysimittaiset jaksot.

  Konstaapeli Artturi Sakari Reinikainen oli vuosina 1978 ja 1980 esitetyn Tankki täyteen -tv-sarjan suosituimpia hahmoja. Reinikaisen viisitoista, alkuperäistä ja täysimittaista jaksoa julkaistaan Yle Areenaan osana Toivotut-draamajulkaisua. Sarja jää pysyvästi katsottavaksi palveluun.

 • Siskossa ja sen veljessä oli kaikki, sanoi Hardwick itsekin

  Sarja oli Hardwickin taidonnäyte tabujen rikkomisesta

  Vuonna 1986 esitetty kuusiosainen komediasarja Sisko ja sen veli onnistui yli odotusten jopa isänsä Neil Hardwickin mielestä. Tuija Ernamon ja Ilmari Saarelaisen puheenparresta kummunnut dialogi tiivistyi Hardwickin otteessa timantinkovaksi huumoriksi. Uutta olivat rytmi ja aiheet: tässä sarjassa rikottiin tabuja vastaansanomattoman ytimekkäästi.

 • Onnea Neil Hardwick! Tunnetko sitaatit ohjaajan teoksista?

  Muistatko, kuka sanoi nämä lauseet?

  Neil Hardwick täyttää 70 vuotta 22. heinäkuuta. Sen kunniaksi Areenaan julkaistaan lisää hänen ohjaamiaan sarjoja, jotka kutittelevat nauruhermoja. Sisko ja sen veli sekä Reinikainen ovat katsottavissa nyt. Tankki täyteen löytyy Areenasta jo ennestään.

 • Se aito oikea Andy McCoy – The Real McCoy on fiktiota ja dokumenttia yhdistävä elokuva maamme yhdestä tunnetuimmasta rokkarista

  The Real McCoy on mieleenpainuva kertomus Andy McCoysta.

  Pikimustat hiukset, kirjavia huiveja ja hattuja. Röyhelöä, koruja ja kajaalia. Suuri rakkaus musiikkiin sekoitettuna kyltymättömään rock-asenteeseen – kyseessä on tietysti Andy McCoy. Pekka Lehdon ohjaamassa The Real McCoy -elokuvassa (1999) kuvataan kiistatta Suomen yhden tunnetuimman rock-muusikon elämää dokumentaation ja fiktion kautta.

 • Suomen presidentit – tasavallan ensiaskeleita ja vallan vaiheita

  Presidentit kautta aikain kuvina ja äänessä.

  Elävän arkiston kooste esittelee Suomen presidentit Ståhlbergista Niinistöön arkistofilmien, tv-ohjelmien ja audioiden kautta. Varhaisimmistakin presidenteistä löytyy liikkuvaa kuvaa, sillä filmille on aikoinaan taltioitu muun muassa virkaanastujaispuheita. Ja mitä pidemmälle mennään, sitä enemmän löytyy myös epävirallisempaa kuvamateriaalia – presidentit ovat tulleet lähelle kansaa television välityksellä ja esitelleet niin harrastuksiaan kuin lemmikkejään.

 • Luotsi on merten henkivartija

  Luotsiveneet ovat elintärkeitä merellä työskennellessä.

  Vuonna 1994 julkaistu Meri työmaana -dokumentti käy läpi luotsien historiaa aina 90-luvulle asti. Dokumentin ovat toimittaneet Bosse von Willebrand ja Rikard Thölix.

 • Karvian ourat – uniikki saariryhmä Selkämerellä

  Ohjelma vuodelta 1971.

  Vuonna 1971 valmistuneessa tunnelmallisessa dokumentissa Karvian Ourat tutustutaan Ouran saaristoon ja asukkaisiin. Ourat on ainutlaatuinen saaristo avomeren tuntumassa. Selkämerellä sijaitseva, sadoista saarista ja luodoista koostuva säpäleinen kokonaisuus on maisemallisesti poikkeuksellisen merkittävä. Pirunpellot ja louhikko luovat saariryhmälle ominaisen maiseman.

 • Merikartan reunoilla – suomalaista saaristoa linssin läpi

  Lähde saaristomatkalle arkisto-ohjelmien parissa.

  Viettelevien postikorttimaisemien ohella osa saaristoromantiikan lumoa on eristäytyneisyys ja meren mahdin edessä nöyrtyminen. Kaukaiset luodot ja autiot majakat eivät lakkaa kiehtomasta venematkailijoita, mutta millaista on syrjäinen saaristolaiselämä paikallisväestön silmin? Nosta ankkuri ja lähde Elävän arkiston luotsaamalle merimatkalle Suomenlahdelta Perämerelle saaristoaiheisten dokumenttien parissa.