Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Avaa sähköinen kalenteri koko perheen menoille

Paperikalenteri käsissä pöydällä. Kuvassa teksti Perhekalenteri.
Paperikalenteri käsissä pöydällä. Kuvassa teksti Perhekalenteri. Kuva: Valokuva: Risto Koskinen / Yle Digitreenit,digitaidot

Paperiseen seinäkalenteriin on helppo tehdä merkintöjä, mutta se ei kulje koko perheellä mukana. Ota avuksi sähköinen kalenteri, jonka voit helposti jakaa.

Sähköisen kalenterin voit avata esimerkiksi Googlen Kalenteri-ohjelmassa, Microsoftin Outlookissa tai Applen iCloudissa. Luotuasi kalenterin voit jakaa sen kaikkien perheenjäsenten muokattavaksi. Uusi merkintä näkyy saman tien kaikille ja muutosten tekeminen on helppoa.

Samassa kalenterissa voit ylläpitää useita kalentereitasi, esimerkiksi työ- ja perhekalenteria. Kun keskityt siihen, mihin kalenteriin lisäät uuden tapahtuman, asiat pysyvät erillään.

Näillä ohjeilla luot perheen kanssa jaetun kalenterin

Tässä Digitreenissä neuvotaan, miten jaettu kalenteri tehdään Google-kalenterin avulla. Microsoftin sivuilta löydät ohjeet perhekalenterin tekemiseksi Outlookissa. Applen sivuilta löytyvät ohjeet, joilla iCloud-kalenterin jakaminen sujuu (ohje iPhone-puhelimelle).

HUOM! Sinulla pitää olla Google-tili luodaksesi Google-kalenterin, mutta voit jakaa sen myös sellaisten kanssa, joilla ei ole Google-tiliä. Google-tili kuitenkin tarvitaan kalenterin muokkausta varten.

1. Luo uusi jaettava kalenteri

  • Avaa Google Kalenteri tietokoneella (Google Kalenteri‑mobiilisovelluksella ei voi jakaa kalentereita).
  • Valitse vasemman reunan valikosta Muut kalenterit → paina sen vieressä olevaa + -merkkiä → Luo uusi kalenteri → Nimeä kalenteri

(Jotta saat tietokoneella luodun uuden kalenterisi näkymään myös puhelimessa tai tabletilla, sinun on otettava tälle kalenterille synkronointi käyttöön. Synkronointia avataan tässä Digitreenien jutussa.)

2. Jaa kalenteri perheenjäsenillesi

  • Uusi kalenteri ilmestyy vasemman reunan listaan. Paina sen nimeä TAI kolmea pistettä kalenterin nimen kohdalla → Asetukset ja jakaminen.
  • Aukeavassa valikossa vieritä sivua alas kohtaan Jaa tietyille ihmisilleLisää ihmisiä → Lisää sähköpostiosoite tai nimi.
  • Valitse lopuksi kohdassa Luvat käyttöoikeudet muille käyttäjille. Jos haluat, että kaikki perheenjäsenet voivat muokata ja lisätä kalenteriin merkintöjä, valitse Tee muutoksia tapahtumiin. Paina Lähetä.

3. Luo tapahtumia perhekalenteriin

  • Tapahtumia voi luoda kaikilla laitteilla, joissa kalenteri on synkronoituna. Valitse päivä (ja aika) ja lisää tapahtuma.
  • Oletuksena tapahtuma tulee siihen kalenteriin, jota olet viimeksi käsitellyt. Muista siis valita valikosta perhekalenterisi.
  • Jatkossa erotat eri kalenteriesi tapahtumat ohjelmassa värien perusteella. Värejä voit myös itse vaihtaa.
Kuvakaappaus Google Kalenterista: Eri kalentereilla on omat merkkivärit.
Valitse, mihin kalenteriin uusi tapahtuma tulee. Kalenterien merkkivärejä voi vaihtaa. Tämä kuva on tietokoneelta. Kuvakaappaus Google Kalenterista: Eri kalentereilla on omat merkkivärit. Digitreenit,digitaidot,Google-kalenteri

Joka käyttäjä voi säätää omia ilmoituksiaan

Kaikki kalenterin käyttäjät voivat hallita Kalenteri-sovelluksen ilmoitusasetuksia omilla laitteillaan. Jokaisen perheenjäsenen ei siis välttämättä tarvitse saada ilmoituksia kaikista kalenteriin muutoksista.Tarvittaessa löydät lisää tietoa Googlen omista ohjeista.

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – verkon hakuvinkeistä tietokoneen näppäinkomentoihin. Pääset mukaan myös Facebookissa Yle Oppimisen Digitreenit-ryhmässä.

Keskustele