Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Sähköinen perhekalenteri on helppo luoda ja jakaa

Sähköinen kalenteri pääkuva
Sähköinen kalenteri pääkuva Kuva: Seppo Heikkinen/Yle Digitreenit

Perinteiseen paperiseen seinäkalenteriin on helppo tehdä merkintöjä, mutta se ei kulje mukana eikä siihen muista aina merkitä omassa kalenterissa olevaa menoa. Silloin apuun tulee sähköinen kalenteri, jonka voi helposti jakaa kaikille perheenjäsenille.

Jaetun sähköisen kalenterin voit tehdä esimerkiksi Googlen kalenteri-ohjelmalla. Sen jälkeen voit kutsua muita tarkastelemaan ja muokkaamaan sitä. Uusi merkintä näkyy saman tien kaikille, joille kalenteri on jaettu ja muutosten tekeminenkin on helppoa.

Sähköisen kalenterin avulla voit myös ylläpitää erikseen esimerkiksi työkalenteria ja perhekalenteria, sillä voit aina valita, mihin kalenteriin uusi tapahtuma lisätään.

Näissä ohjeissa neuvotaan, miten jaettu kalenteri tehdään Google-kalenterin avulla. Microsoftin sivuilta löytyvät ohjeet miten perhekalenteri tehdään Outlookin avulla ja Applen sivuilta löytyvät ohjeet miten kalenterin jakaminen sujuu iCloudissa.

HUOM! Sinulla pitää olla Google-tili luodaksesi kalenterin, mutta voit jakaa sen myös sellaisten kanssa, joilla ei ole Google-tiliä.

1. Uuden jaettavan kalenterin luominen

 • Avaa Google Kalenteri tietokoneella (Google Kalenteri ‑sovelluksella ei voi luoda tai jakaa kalentereita).
 • Valitse vasemman reunan Omat kalenterit ‑osion yläpuolelta Lisää Uusi kalenteri.
 • Kirjoita kalenterin nimi. Voit myös lisätä siihen kalenterin kuvauksen.
Sähköisen kalenterin tekeminen - avaa uusi kalenteri
Klikkaa +-merkkiä lisätäksesi uuden kalenterin. Sähköisen kalenterin tekeminen - avaa uusi kalenteri Kuva: Seppo Heikkinen/Yle Digitreenit
Anna kalenterille nimi
Anna kalenterille kuvaava nimi. Anna kalenterille nimi Kuva: Seppo Heikkinen/Yle Digitreenit
 • Valitse Luo kalenteri.
 • Klikkaa vasemmasta reunasta uuden kalenterin nimeä.
Luo uusi kalenteri
Klikkaa valintaruudun oikeasta alareunasta Luo kalenteri. Luo uusi kalenteri Kuva: Seppo Heikkinen/Yle Digitreenit
Klikkaa uuden kalenterin nimeä
Uusi kalenteri näkyy nyt luettelossa. Klikkaa sitä. Klikkaa uuden kalenterin nimeä Kuva: Seppo Heikkinen/Yle Digitreenit

2. Uuden kalenterin jakaminen muille käyttäjille

Kun uusi kalenteri on luotu, voit valita millaiset käyttöoikeudet haluat muille kalenterin käyttäjille antaa. Vähimmillään muut näkevät vain, onko tietty aika kalenterissa varattu tai vapaa. He voivat myös nähdä tapahtuman sisällön tai tehdä niihin jopa muutoksia. Kaikkein laajimmillaan muut käyttäjät voivat tehdä muutoksia jako-asetuksiinkin.

 • Valitse haluamasi jakoasetus.
 • Laita hiiri luomasi uuden kalenterin päälle. Näet oikealla kolme pistettä. Klikkaa sitä ja valitse Asetukset ja jakaminen.
Valitse jaettavalle henkilölle tulevat jako-oikeudet
Voit valita, millaiset käyttöoikeudet kalenterin käyttäjät saavat. Valitse jaettavalle henkilölle tulevat jako-oikeudet Kuva: Seppo Heikkinen/Yle Digitreenit
Lisää henkilö kalenteriin
Laittamalla hiiren uuden kalenterin päälle näet kolme pistettä ja pääset jakoasetuksiin. Lisää henkilö kalenteriin Kuva: Seppo Heikkinen/Yle Digitreenit
 • Lisää uusi henkilö klikkaamalla Lisää henkilöitä.
 • Lisää henkilön sähköpostisoite ja klikkaa Lähetä.
 • Samalla tavalla voit lisätä uusia henkilöitä.
Lisää henkilö kalenteriin
Anna kalenterin käyttäjien sähköpostiosoitteet. Lisää henkilö kalenteriin Kuva: Seppo Heikkinen/Yle Digitreenit
Lisää henkilön sähköpostiosoite kenen kanssa kalenterin haluat jakaa
Vastaanottajalla ei tarvitse olla Googlen sähköpostiosoitetta. Lisää henkilön sähköpostiosoite kenen kanssa kalenterin haluat jakaa Kuva: Seppo Heikkinen/Yle Digitreenit

3. Tapahtumien lisääminen jaettuun kalenteriin

 • Nyt on aika tehdä ensimmäinen merkintä perhekalenteriin.
 • Klikkaa kalenterista aikaa, johon haluat tehdä kalenterimerkinnän.
 • Kun ensimmäinen merkintä on tehty, voit lisätä uusia tapahtumia. Jos merkitset tapahtumia myös omaan henkilökohtaiseen kalenteriisi, ne näkyvät eri värisinä (tässä Ernesti Turakaisen tapahtumat sinisellä ja perhekalenterin tapahtumat vihreällä).
Lisää uusi kalenterimerkintä
Voit valita, mihin kalenteriin uusi merkintä tulee. Lisää uusi kalenterimerkintä Kuva: Seppo Heikkinen/Yle Digitreenit
Tapahtumat näkyvät kalenterissa
Eri kalentereiden merkinnät näkyvät eri väreillä. Tapahtumat näkyvät kalenterissa Kuva: Seppo Heikkinen/Yle Digitreenit

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – verkon hakuvinkeistä tietokoneen näppäinkomentoihin. Pääset mukaan Yle Oppimisen Facebook-sivulla tai Twitterissä aihetunnisteella #digitreenit.

Digitreenit

Kommentit
 • Nettiä ikä kaikki -kampanja lähtee syksyllä kirjastokiertueelle

  Nettiä ikä kaikki -kiertue opastaa kansalaisia verkkoon.

  Nettiä ikä kaikki – iloa digistä -kiertue jalkautuu elo-syyskuussa kymmenelle paikkakunnalle ympäri Suomen. Jokaisella paikkakunnalla nähdään Ylestä tuttuja kasvoja, jotka opastavat muun muassa Yle Areenan käyttöön. Yle lähtee kiertueelle yhteistyökumppaneinien kanssa. Pidetään kaikki sukupolvet yhdessä verkossa!

 • Nettiä ikä kaikki: vinkkejä ja apuja digitaitoihin – tule mukaan!

  Opeta ikäihmiselle digitaito ja autetaan kaikki verkkoon.

  Nettiä ikä kaikki -kampanja haastaa kaikki suomalaiset auttamaan niitä, jotka ovat vaarassa pudota digikelkasta. Suomessa on jopa miljoona ihmistä, joiden digitaidoissa on parantamisen varaa. Opeta vanhemmillesi, isovanhemmillesi tai vaikka naapurillesi arkea helpottava digitaito ja kirjatkaa se yhdessä kampanjan haastesivulle 13.8. alkaen. Pidetään kaikki sukupolvet yhdessä verkossa!

 • Digitreenit: Sähköinen perhekalenteri on helppo luoda ja jakaa

  Näin teet perheelle yhteisen kalenterin nettiin.

  Perinteiseen paperiseen seinäkalenteriin on helppo tehdä merkintöjä, mutta se ei kulje mukana eikä siihen muista aina merkitä omassa kalenterissa olevaa menoa. Silloin apuun tulee sähköinen kalenteri, jonka voi helposti jakaa kaikille perheenjäsenille.